Kezdőlap Világgazdaság A Gazprom a nyerő az európai gázcsatában?
No menu items!

A Gazprom a nyerő az európai gázcsatában?

Az amerikai energiaügyi államtitkár 41 milliárd köbméter gáz szállításáról szóló szerződést írt alá Lengyelországgal, ugyanazon a napon a német gazdasági miniszter a Gazprom elnökével egyezett meg az eddiginél jóval nagyobb mennyiségű  orosz gáz átvételéről. A Gazprom a nyerő az európai gázcsatában?

Ezt a kérdést veszi górcső alá a The Economist, nyomon követve Rick Perry amerikai energiaügyi államtitkár legutóbbi nyugat-európai körútját. Az elemzők szerint nem volt eredménytelen az államtitkár, hiszen Lengyelországban 24 évre szóló szerződést írt alá a lengyel gázóriással a PGNiG-vel, közel 41 milliárd köbméter gáz szállításáról.

Az aláírás után Perry „egész Európának szóló jelzésértékű megállapodásnak” minősítette az üzletet, ami szavai szerint ”megmutatja, mi az útja az energiafelhasználás jövőjének.”

Ugyanezen a napon azonban Berlinben Peter Altmaier német gazdasági miniszter szerződött le a Gazprom elnökével Alekszej Millerrel az Északi Áramlat 2 vezetéken szállított gázmennyiség növelésére, ami a The Economist meglátása szerint a Perry által vizionálttól merőben eltérő jövőt vetít előre Európa számára.

A Gazprom a nyerő az európai gázcsatában? Kép: azuzlet.hu/Forrás: The Economist

Ami a gazdasági napilap újságírói a helyzet általános jellemzéseként megjegyzik: Európa változatlanul energiaforrás hiányban szenved. A kontinens gázfelhasználása 2015 óta folyamatosan növekszik, a Nemzetközi Energia Ügynökség jelentésében az olvasható, hogy a teljes európai gázfelhasználás 613 milliárd köbméterre növekedett a múlt évben., a régió az ellátásának 35%-át orosz importból kénytelen beszerezni.

A legnagyobb probléma a sérülékenység – jegyzik meg az elemzés készítői. Szerintük erre mutatott rá a 2006-os és 2009-es válság, amikor az Ukrajnán keresztül kígyózó vezetékeken nemállt a gáz áramlása, jelentős hiányt okozva számos európai országban. Az európai vezetők ezért kezdtek el alternatív források után kutatni, így került az érdeklődésük látókörébe az amerikai cseppfolyós amerikai gáz.

Csakhogy mára a piaci szereplők számára vitathatatlan ténnyé vált, hogy ez a cseppfolyós gáz sokkal drágább mint az orosz vezetékes termék.

Hiába a világ legnagyobb földgáz szállítója az Amerikai Egyesült Államok, és hiába tesz szert egyre inkább piaci vezető szerepre a dél-amerikai, valamint az ázsiai növekvő igényeknek köszönhetően. A rideg számok azt mutatják, hogy akár 2 dollár különbség is lehet a végelszámolásnál Oroszország javára. Drága az amerikai szállítás és költségeket növelik a technikai költségek (lehűtés, behajózás és újragázosítás). Az újságírók annak is utána jártak, hogy az amerikai cseppfolyós gáz a katarinál, sőt más észak-afrikai államok termékeinél is drágább, a drágább kitermelés, és a sokkal hosszabb szállítási útvonal miatt.

Az Egyesült Államok Energetikai Információs Szövetségének adatai azt mutatják, hogy tavaly Európa nyolcszor több gázt importált vezetékeken keresztül, mint cseppfolyós állapotban. A jövőben pedig ez a trend látszik folytatódni, mivel az EU- tagállamok orosz vezetékes gáz importja az év első felében csúcsot döntött, egyik évről a másikra 8%-os növekedést realizálva.

A versenyben tehát az alacsonyabb árak, továbbá a hatékonyság miatt, egyre inkább a Gazpromnak „áll a zászló.”

A The Economist arra a következtetésre jut, hogy az amerikai cseppfolyós gáznak ily módon Ázsia marad felvásárló piacként, ahová Ausztrália és Katar elad ugyan gázt, de egyikük sem képes jó ideje növelni a mennyiséget.

Kína, mint a növekedés motorja, különösen fontos célállomás lenne – mutat rá a The Economist. Mivel a cseppfolyós gáz szállítók megbizonyosodtak arról, hogy a Trump elnök által kirobbantott kínai-amerikai kereskedelmi háború ezt a piacot nem zárja le előttük, számukra ez a térség minden Európában aláírt kontraktusnál fontosabbá lépett elő.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik
Hirdetés

Friss

A sötét anyag hiányát azonosította egy galaxisban a Hubble

A sötét anyag minden kétséget kizáró hiányát azonosította az amerikai...

EU: íme a biztonságosnak ítélt országok listája

Az Európai Unió felülvizsgálta a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját, és a jegyzékbe felvette Albániát, Libanont, az Egyesült Államokat, Észak-Macedóniát és Szerbiát. A felsorolt országok állampolgárai esetében az uniós tagállamoknak fokozatosan fel kell oldaniuk a nem alapvető beutazásra vonatkozó korlátozásaikat - közölte az uniós tanács.

IQ és EQ. A nélkülözhetetlen: érzelmi intelligencia

Gyakran kelt meglepetést, hogy a magas értelmi intelligenciahányadosú vállalati részlegek sokszor kevésbé sikeresek, mint az alacsonyabb IQ-val rendelkezők. Pedig nem kétséges, hogy az érzelmi intelligencia szerepe arányosan nő a munka nehézségének növekedésével. Dr. Gonda György rovatának középpontjában ezúttal a modern vezetéstudomány és vezetői gyakorlat első számú sztárja, az EQ áll.

Afrikai gyermekrabszolgaság. A Nestlé, a Cargill Amerikában nem perelhető

A Nestlé és a Cargill vállalatoknak adott igazat csütörtöki döntésével az amerikai legfelsőbb bíróság abban a peres eljárásban, amelyben azzal vádolták az élelmiszeripari óriásokat, hogy tudatosan vásároltak afrikai földművesektől gyerekrabszolgák által betakarított kakaóbabot.

Hírek

A sötét anyag hiányát azonosította egy galaxisban a Hubble

A sötét anyag minden kétséget kizáró hiányát azonosította az amerikai...

Afrikai gyermekrabszolgaság. A Nestlé, a Cargill Amerikában nem perelhető

A Nestlé és a Cargill vállalatoknak adott igazat csütörtöki döntésével az amerikai legfelsőbb bíróság abban a peres eljárásban, amelyben azzal vádolták az élelmiszeripari óriásokat, hogy tudatosan vásároltak afrikai földművesektől gyerekrabszolgák által betakarított kakaóbabot.

Tűzgyújtási tilalom három megyében

Az avar-, gyep- és tűlevélréteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért szombattól Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében életbe lép a tűzgyújtási tilalom - közölte a Nébih.

London helyett Budapesten lesz az Eb-döntő?

Az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA) készenléti terve van arra az esetre, ha a londoni Wembley Stadionban nem lehetne megrendezni a foci-Eb július 11-i fináléját. Brit sajtóértesülés szerint szükség esetén a Puskás Aréna adhatna otthont a döntőnek.

Golflabda méretű gyémántot találtak Botswanában

A világ harmadik legnagyobb drágakövének tartott, 1098 karátos gyémántot bányásztak ki Botswanában - közölte a De Beers bányakonszern és a kormány.

Hőségriasztás munkaidőben – előírások és tanácsok

A hőségben végzett munka veszélyesebb, ezért fontos, hogy a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében mindenki tegye meg a szükséges megelőző intézkedéseket - írta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a közösségi oldalán.

Korrupció? Őrizetbe vettek egy rendőri vezetőt

Korrupciógyanú miatt őrizetbe vett a Központi Nyomozó Főügyészség egy rendőri gazdasági vezetőt - közölte a szervezet vezetője.

Szemhárfa – technológia segítségével játszhatnak a mozgáskorlátozott zenészek

A szemük mozgatásával hárfázhatnak egy új technológia segítségével mozgáskorlátozott zenészek.

A brit felnőttek többségét beoltották – a legtöbb új fertőzött 5-12 és 18-24 éves

A csütörtökön ismertetett legfrissebb adatok szerint a brit felnőtt lakosság több mint 80 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, és csaknem 60 százaléknak mindkét adagot beadták.

Hőhullámot hoz a hétvége – néhol záporral és zivatarral

A hétvégén érkezik az idei első hőhullám - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Békétlenebbé vált a világ – meg is fizettünk érte

Bár tavaly csökkent a konfliktusok intenzitása, a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés miatt békétlenebbé vált a világ. A békétlenség a bolygó minden lakójának átlagosan 1942 dollárjába került - áll az Institute for Economics and Peace (IEP) nevű nemzetközi kutatóintézet éves jelentésében.

Pénteken nagyot drágulnak az üzemanyagok

Péntektől drágulnak az üzemanyagok a hazai kutakon: a benzin és a gázolaj literenkénti átlagára is 5 forinttal emelkedik.

Gazdaság

Erősödött a dollár a Fed bejelentésére

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szigorúbb hangnemének köszönhetően kéthavi csúcsra erősödött és közel kilenc hónapja a legjobb hetét zárhatja a dollár.

MNB: idén először áprilisban lett deficites a fizetési mérleg

Áprilisban 201 millió euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg, az első három hónap előzetes adatok szerint 446 millió euró aktívumát követően, amiből 330 millió euró márciusban képződött - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.

A pénzpiaci alapokból egymilliárdnyi forint áramlott ki

Májusban 0,1 százalékkal, 11 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).

MNB – 50 milliós bírság az Union Biztosítónak

Különböző jogsértések miatt a Magyar Nemzeti Bank 50 millió forintos felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az Union Biztosítóra. A feltárt hiányosságok nem veszélyeztetik a biztosító biztonságos működését - közölte a jegybank.

Tőzsde – Csúcsot döntöttek az elsődleges kibocsátások

Az elmúlt 20 év legjobb eredményét produkálta a tőzsdei bevezetések (IPO) nemzetközi piaca 2021 első negyedévében: 85 százalékkal 430-ra emelkedett az elsődleges tőzsdei részvénykibocsátások száma, összesített értékük pedig 271 százalékkal 105,6 milliárd dollárra nőtt - közölte az EY könyvvizsgáló.

EBRD: a járvány alatt is csökkentek a térségi bankrendszerek nem teljesítő kinnlevőségei

A koronavírus-járvány ellenére is csökkent tavaly a közép- és kelet-európai gazdaságokban a nem teljesítő banki kinnlevőségek (NPL) összege, elsősorban a masszív kormányzati beavatkozások miatt - közölte hétfőn Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A kimutatás szerint Magyarország azon térségi országok között van, amelyekben a legnagyobb mértékben csökkent a problémás követelésállomány.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom