Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A Gazprom a nyerő az európai gázcsatában?
No menu items!

A Gazprom a nyerő az európai gázcsatában?

Az amerikai energiaügyi államtitkár 41 milliárd köbméter gáz szállításáról szóló szerződést írt alá Lengyelországgal, ugyanazon a napon a német gazdasági miniszter a Gazprom elnökével egyezett meg az eddiginél jóval nagyobb mennyiségű  orosz gáz átvételéről. A Gazprom a nyerő az európai gázcsatában?

Ezt a kérdést veszi górcső alá a The Economist, nyomon követve Rick Perry amerikai energiaügyi államtitkár legutóbbi nyugat-európai körútját. Az elemzők szerint nem volt eredménytelen az államtitkár, hiszen Lengyelországban 24 évre szóló szerződést írt alá a lengyel gázóriással a PGNiG-vel, közel 41 milliárd köbméter gáz szállításáról.

Az aláírás után Perry „egész Európának szóló jelzésértékű megállapodásnak” minősítette az üzletet, ami szavai szerint ”megmutatja, mi az útja az energiafelhasználás jövőjének.”

Ugyanezen a napon azonban Berlinben Peter Altmaier német gazdasági miniszter szerződött le a Gazprom elnökével Alekszej Millerrel az Északi Áramlat 2 vezetéken szállított gázmennyiség növelésére, ami a The Economist meglátása szerint a Perry által vizionálttól merőben eltérő jövőt vetít előre Európa számára.

A Gazprom a nyerő az európai gázcsatában? Kép: azuzlet.hu/Forrás: The Economist

Ami a gazdasági napilap újságírói a helyzet általános jellemzéseként megjegyzik: Európa változatlanul energiaforrás hiányban szenved. A kontinens gázfelhasználása 2015 óta folyamatosan növekszik, a Nemzetközi Energia Ügynökség jelentésében az olvasható, hogy a teljes európai gázfelhasználás 613 milliárd köbméterre növekedett a múlt évben., a régió az ellátásának 35%-át orosz importból kénytelen beszerezni.

A legnagyobb probléma a sérülékenység – jegyzik meg az elemzés készítői. Szerintük erre mutatott rá a 2006-os és 2009-es válság, amikor az Ukrajnán keresztül kígyózó vezetékeken nemállt a gáz áramlása, jelentős hiányt okozva számos európai országban. Az európai vezetők ezért kezdtek el alternatív források után kutatni, így került az érdeklődésük látókörébe az amerikai cseppfolyós amerikai gáz.

Csakhogy mára a piaci szereplők számára vitathatatlan ténnyé vált, hogy ez a cseppfolyós gáz sokkal drágább mint az orosz vezetékes termék.

Hiába a világ legnagyobb földgáz szállítója az Amerikai Egyesült Államok, és hiába tesz szert egyre inkább piaci vezető szerepre a dél-amerikai, valamint az ázsiai növekvő igényeknek köszönhetően. A rideg számok azt mutatják, hogy akár 2 dollár különbség is lehet a végelszámolásnál Oroszország javára. Drága az amerikai szállítás és költségeket növelik a technikai költségek (lehűtés, behajózás és újragázosítás). Az újságírók annak is utána jártak, hogy az amerikai cseppfolyós gáz a katarinál, sőt más észak-afrikai államok termékeinél is drágább, a drágább kitermelés, és a sokkal hosszabb szállítási útvonal miatt.

Az Egyesült Államok Energetikai Információs Szövetségének adatai azt mutatják, hogy tavaly Európa nyolcszor több gázt importált vezetékeken keresztül, mint cseppfolyós állapotban. A jövőben pedig ez a trend látszik folytatódni, mivel az EU- tagállamok orosz vezetékes gáz importja az év első felében csúcsot döntött, egyik évről a másikra 8%-os növekedést realizálva.

A versenyben tehát az alacsonyabb árak, továbbá a hatékonyság miatt, egyre inkább a Gazpromnak „áll a zászló.”

A The Economist arra a következtetésre jut, hogy az amerikai cseppfolyós gáznak ily módon Ázsia marad felvásárló piacként, ahová Ausztrália és Katar elad ugyan gázt, de egyikük sem képes jó ideje növelni a mennyiséget.

Kína, mint a növekedés motorja, különösen fontos célállomás lenne – mutat rá a The Economist. Mivel a cseppfolyós gáz szállítók megbizonyosodtak arról, hogy a Trump elnök által kirobbantott kínai-amerikai kereskedelmi háború ezt a piacot nem zárja le előttük, számukra ez a térség minden Európában aláírt kontraktusnál fontosabbá lépett elő.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Lakáspiac. Újra 3000 milliárd felett lehet az éves forgalom

Az idén túllépheti a 150 ezret az ingatlanpiaci adásvételek száma, így újra 3000 milliárd forint felett zárhat a lakáspiac forgalma, szemben a tavalyi 134 ezer tranzakcióval mintegy 2690 milliárd forint értékben - közölte a Duna House.

Német miniszter: vészhelyzet van, túlterhelődhet az egészségügy

Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere.

KSH: a feldolgozóipar és a vállalkozások húzták a beruházásokat

A harmadik negyedévben folytatódott a beruházások bővülése, 12,4 százalékkal nőtt a volumen a koronavírus-járvány által súlyosan érintett egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, ugyanakkor az azok 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegesen, 11,7 százalékkal visszaestek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Fordulat előtt az angol labdarúgás – jön az átigazolási adó?

A Premier League klubjainak adót kellene fizetniük minden átigazolás után, ezzel is támogatva az angol futballpiramist - áll többek között egy brit kormányzati jelentésben, amely 47 ajánlást tesz az angol labdarúgás jövőjének biztosítása érdekében.

Hírek

Új bankjegyet vezetnek be Romániában

Új címletű, 20 lejes bankjegyek kerülnek forgalomba Romániában december 1-jén. A pénzen először lesz látható egy nő arcmása - közölte a Román Nemzeti Bank.

Európai Bizottság: kilenc hónapig legyen érvényes a Covid-igazolvány

Az Európai Bizottság - tekintettel a koronavírus-járvány kiújulására - javaslatokat tett az unión belüli biztonságos és szabad mozgásra vonatkozó szabályok összehangolására. Ennek jegyében a többi között január 10-től kezdődően 9 hónapban határozná meg a teljes védettséget igazoló tanúsítványok érvényességét.

Szálló por. Négy településen veszélyes a levegő

Többfelé ismét magas a légszennyezettség a szálló por miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Decembertől csak védettségi igazolvánnyal mehetnek be a szülők az iskolákba

Az innovációs és technológiai miniszter egyedi határozata értelmében december 1-jétől csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni a szakképzési intézményekbe. E főszabály alól természetesen mentesülnek az iskolákban, technikumokban foglalkoztatottak, oktatók és tanulók - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Kötelező biztosítás – Negyvenezer autós még válthat

Egy hete maradt az év végi fordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező autósoknak arra, hogy eldöntsék, elfogadják-e jelenlegi biztosítójuk ajánlatát a következő éves időszakra, vagy inkább szerződést váltanak - hívta fel a figyelmet a Netrisk.hu.

Madárinfluenza – immár öt megyében

Madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma egy Hajdú-Bihar és egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfiállományban is. Ezzel ötre nőtt azon megyék száma, ahol kimutatták a vírus H5N1 altípusát.

Drágább lesz idén a karácsonyfa

Idén várhatóan 10-20 százalékkal emelkedik a karácsonyfa ára, elsősorban a szállítási- és a munkabérköltségek növekedése miatt - közölte a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.

Gazdaság

Újabb betéti tender az alapkamat fölött – minden ajánlat elfogadva

Újabb 40 bázisponttal magasabb kamattal, 2,90 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az összes benyújtott ajánlatot elfogadta.

MNB: 41,3 milliós bírság a Sberbanknak

A hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási és egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A hibák nem érintik a bank megbízható működését.

Moratórium után. Fizetéskönnyítő megoldásokat vár el az MNB a bankoktól

A jegybank elvárja a pénzügyi intézményektől, hogy a törlesztési moratóriumból kikerült vagy abban részt nem vevő ügyfelek esetleges fizetési nehézségeinek kezelésére dolgozzanak ki fizetéskönnyítő megoldásokat - áll a Magyar Nemzeti Bank legújabb vezetői körlevelében.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom