Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A Gazprom a nyerő az európai gázcsatában?

A Gazprom a nyerő az európai gázcsatában?

Az amerikai energiaügyi államtitkár 41 milliárd köbméter gáz szállításáról szóló szerződést írt alá Lengyelországgal, ugyanazon a napon a német gazdasági miniszter a Gazprom elnökével egyezett meg az eddiginél jóval nagyobb mennyiségű  orosz gáz átvételéről. A Gazprom a nyerő az európai gázcsatában?

Ezt a kérdést veszi górcső alá a The Economist, nyomon követve Rick Perry amerikai energiaügyi államtitkár legutóbbi nyugat-európai körútját. Az elemzők szerint nem volt eredménytelen az államtitkár, hiszen Lengyelországban 24 évre szóló szerződést írt alá a lengyel gázóriással a PGNiG-vel, közel 41 milliárd köbméter gáz szállításáról.

Az aláírás után Perry „egész Európának szóló jelzésértékű megállapodásnak” minősítette az üzletet, ami szavai szerint ”megmutatja, mi az útja az energiafelhasználás jövőjének.”

Ugyanezen a napon azonban Berlinben Peter Altmaier német gazdasági miniszter szerződött le a Gazprom elnökével Alekszej Millerrel az Északi Áramlat 2 vezetéken szállított gázmennyiség növelésére, ami a The Economist meglátása szerint a Perry által vizionálttól merőben eltérő jövőt vetít előre Európa számára.

A Gazprom a nyerő az európai gázcsatában? Kép: azuzlet.hu/Forrás: The Economist

Ami a gazdasági napilap újságírói a helyzet általános jellemzéseként megjegyzik: Európa változatlanul energiaforrás hiányban szenved. A kontinens gázfelhasználása 2015 óta folyamatosan növekszik, a Nemzetközi Energia Ügynökség jelentésében az olvasható, hogy a teljes európai gázfelhasználás 613 milliárd köbméterre növekedett a múlt évben., a régió az ellátásának 35%-át orosz importból kénytelen beszerezni.

A legnagyobb probléma a sérülékenység – jegyzik meg az elemzés készítői. Szerintük erre mutatott rá a 2006-os és 2009-es válság, amikor az Ukrajnán keresztül kígyózó vezetékeken nemállt a gáz áramlása, jelentős hiányt okozva számos európai országban. Az európai vezetők ezért kezdtek el alternatív források után kutatni, így került az érdeklődésük látókörébe az amerikai cseppfolyós amerikai gáz.

Csakhogy mára a piaci szereplők számára vitathatatlan ténnyé vált, hogy ez a cseppfolyós gáz sokkal drágább mint az orosz vezetékes termék.

Hiába a világ legnagyobb földgáz szállítója az Amerikai Egyesült Államok, és hiába tesz szert egyre inkább piaci vezető szerepre a dél-amerikai, valamint az ázsiai növekvő igényeknek köszönhetően. A rideg számok azt mutatják, hogy akár 2 dollár különbség is lehet a végelszámolásnál Oroszország javára. Drága az amerikai szállítás és költségeket növelik a technikai költségek (lehűtés, behajózás és újragázosítás). Az újságírók annak is utána jártak, hogy az amerikai cseppfolyós gáz a katarinál, sőt más észak-afrikai államok termékeinél is drágább, a drágább kitermelés, és a sokkal hosszabb szállítási útvonal miatt.

Az Egyesült Államok Energetikai Információs Szövetségének adatai azt mutatják, hogy tavaly Európa nyolcszor több gázt importált vezetékeken keresztül, mint cseppfolyós állapotban. A jövőben pedig ez a trend látszik folytatódni, mivel az EU- tagállamok orosz vezetékes gáz importja az év első felében csúcsot döntött, egyik évről a másikra 8%-os növekedést realizálva.

A versenyben tehát az alacsonyabb árak, továbbá a hatékonyság miatt, egyre inkább a Gazpromnak „áll a zászló.”

A The Economist arra a következtetésre jut, hogy az amerikai cseppfolyós gáznak ily módon Ázsia marad felvásárló piacként, ahová Ausztrália és Katar elad ugyan gázt, de egyikük sem képes jó ideje növelni a mennyiséget.

Kína, mint a növekedés motorja, különösen fontos célállomás lenne – mutat rá a The Economist. Mivel a cseppfolyós gáz szállítók megbizonyosodtak arról, hogy a Trump elnök által kirobbantott kínai-amerikai kereskedelmi háború ezt a piacot nem zárja le előttük, számukra ez a térség minden Európában aláírt kontraktusnál fontosabbá lépett elő.

Friss

Baj van a józan britekkel: túl nagy a söradó – aláírást gyűjtenek

Nagy-Britanniában egymás után zárnak be a pubok. A brit kultúra szerves részét képező kocsmák megszűnése mögött több ok húzódik. Az egyik a sört terhelő magas jövedéki adó. Ennek csökkentését követelik a túlélésért küzdő üzemeltetők és a pubokba járók is.

A vízipipa veszélyesebb

Egy úttörő amerikai kutatás szerint a vízipipa szívása sokkal veszélyesebb, mint hitték. Egyetlen szippantás egy cigaretta káros anyagát juttatja a szervezetbe - számolt be róla a Science Daily tudományos hírportál.

Tárgyalási praktikák – Ki nyer ma? 2. rész

A tárgyalási helyzetekre, a tárgyalási folyamat szakaszaira koncentráló első részre építkezve, ezúttal közelebbről, a taktikai és stratégiai szempontokra figyelve tekinti át a sikeres tárgyalás követendő praktikáit vezetési tanácsadónk, dr. Gonga György írása.

Kereskedelmi háború – Vámokkal vág vissza Kína

A kínai árucikkekre kivetett amerikai büntetővámok ellenlépéseként Peking két ütemben mintegy 75 milliárd dollár értékű amerikai importcikkekre vet ki pótvámot.

Hírek

A vízipipa veszélyesebb

Egy úttörő amerikai kutatás szerint a vízipipa szívása sokkal veszélyesebb, mint hitték. Egyetlen szippantás egy cigaretta káros anyagát juttatja a szervezetbe - számolt be róla a Science Daily tudományos hírportál.

Sziklát kapott a Rolling Stones a Marson

A Rolling Stones-szikla nevet kapta a NASA-tól egy golflabda méretű kő a Mars bolygó felszínén.

Bizonyítékokat vár nem létezéséről egy német város

Bielefeld illetékesei egymillió euróval jutalmazzák azt, aki megcáfolhatatlan bizonyítékkal szolgál arra, hogy a város nem létezik.

Nemzetközi Beatles fesztivál Liverpoolban. Magyarok a Cavern Clubban

Ismét Magyarország egyik legnépszerűbb Beatles tribute zenekara, a Bits képviseli Magyarországot és a magyar Beatles közösséget a világ legnagyobb Beatles fesztiválján, a liverpooli International Beatle Week-en (Nemzetközi Beatles hét).

A hétvégén is marad a kánikula

A hétvégén is sok lesz a napsütés, csak helyenként lehetnek záporok, zivatarok. Marad a meleg is, 30 Celsius-fok körüli maximumokkal.

Lisztériás hús. Egy spanyol nő meghalt, százak kórházban

Spanyolország nemzetközi egészségügyi figyelmeztetéseket adott ki a lisztériás megbetegedések növekvő száma miatt. Turisták is megfertőződhettek.

Vendégeire támadt, ledózerolták az éttermét

Albániában ledózeroltak egy tengerparti vendéglőt, amelynek tulajdonosa a múlt...

Korongvadász-verseny lesz Magyarországon

Csütörtökről vasárnapig Galgamácsa és környéke ad otthont a 16....

A bitcoin árfolyama csaknem 8 százalékkal esett

Szerda kora délután nyolc százalékkal gyengült, öt napja legalacsonyabb szintre került a bitcoin árfolyama a dollárhoz képest, később azonban minimálisan mérséklődött a veszteség.

Magyarország – Tizenhét fokos hőmérséklet-különbség

Az ország nyugati és keleti része között 17 Celsius-fokos hőmérséklet-különbség alakult ki. Alig számíthatunk enyhülésre.

Bölcsődei támogatást. Ha nincs hely – ötszáznál több igényelő

A következő három évben mintegy tízezer bölcsődei férőhelyet támogathat a rendelkezésre álló uniós forrásból az EMMI.

Készül a Mátrix 4

Keanu Reeves és Lana Wachowski visszatér a Mátrix világába - közölte kedden Toby Emmerich, a Warner Bros. Picture csoport igazgatója, bejelentve, hogy készül a népszerű sci-fi negyedik filmje.
Hirdetés

Gazdaság

A bitcoin árfolyama csaknem 8 százalékkal esett

Szerda kora délután nyolc százalékkal gyengült, öt napja legalacsonyabb szintre került a bitcoin árfolyama a dollárhoz képest, később azonban minimálisan mérséklődött a veszteség.

Horvát privatizáció – az euró mielőbbi bevezetése érdekében

A horvát állam az euró mielőbbi bevezetése érdekében újabb privatizációs hullámot indít, és eladja részesedését azokban a vállalatokban, amelyekben mindössze néhány százalék tulajdonjoggal rendelkezik - írta a Poslovni Dnevnik című horvát gazdasági napilap szerdán.

Trump: a kereskedelmi vita Kínával árthat az amerikai gazdaságnak

A kereskedelmi vita Kínával árthat is az amerikai gazdaságnak, de a viszály hosszú távon előnyöket hoz majd az Egyesült Államoknak - mondta Donald Trump amerikai elnök kedden újságíróknak.

Nőtt a befektetési alapok vagyona

Júliusban 0,2 százalékkal, 12 milliárd forinttal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon, a hónap végén a BAMOSZ-tagok együttesen 6225 milliárd forintot kezeltek - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

Többet fizettek be a munkáltatók – nőtt a nyugdíjpénztárak vagyona

Fokozták befizetéseiket a munkáltatók, kiemelkedő vagyongyarapodást értek el a második negyedévben az önkéntes nyugdíjpénztárak, éves összevetésben az állami adóvisszatérítéssel támogatott befizetések csökkentek. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével (ÖPOSZ) együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak összvagyona június végére 1398 milliárd forintra nőtt.

Lakástakarék. Az Aegon átadja ügyfeleit, az Erste fogadja

A Magyar Nemzeti Bank jóváhagyta, hogy az Erste Lakástakarék október 25-ével átvegye az Aegon Lakástakarék portfólióját. A tranzakció mintegy ötvenezer ügyfelet érint.
Hirdetés
Hirdetés