Hirdetés
Kezdőlap Fogyasztóvédelem A kiberbűnözők mindig a könnyebb utat választják: az ügyfeleket veszik célba
No menu items!

A kiberbűnözők mindig a könnyebb utat választják: az ügyfeleket veszik célba

A Magyar Államkincstár aktív részt vállal a KiberPajzs együttműködésben, amely a Bankszövetség és a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére jött létre. A csatlakozás elsődleges célja az, hogy az ügyfeleik kiberbiztonsági tudatossága és védelme erősödjön. Legyenek kellően óvatosak az értékpapírszámláikon tárolt megtakarításaik tekintetében.

Az ügyfeleket célzó internetes és telefonos csalások megelőzésének fontosságát kiemelve, Bugár Csaba, a Kincstár elnöke elmondta, hogy kiemelten fontos az ügyfeleik és az itt kezelt megtakarítások védelme. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Kincstár rendszerei biztonságosak, de a világszerte tapasztalható fokozott adathalász tevékenységekre tekintettel új biztonsági funkciókkal bővült a WebKincstár és a MobilKincstár.

Például:

  • minden tranzakciót, beállítási változtatást jelszóval, vagy biometrikus azonosítóval kell kötelezően megerősítenie az ügyfélnek
  • ha az ügyfél egy új bankszámlaszámot rögzít WebKincstár vagy MobilKincstár felületen, akkor az csak 48 óra múlva válik aktívvá, tehát addig az új számlára nem lehet utalni. Így ha az új számlaszám rögzítése a számlatulajdonos szándékával ellentétes, be tud avatkozni az utalás megakadályozásába.

Ennek eredménye máris kézzel fogható, hiszen negyedére csökkent a visszaélések száma. Fontos hangsúlyozni, hogy a támadók sosem közvetlenül a Kincstár rendszereit, hanem a könnyebb utat választva, a nem kellően óvatos ügyfeleket veszik célba.A csalások megelőzésében és azok kezelésében nyújtott támogatás kapcsán Bugár Csaba elmondta: „nagyon fontos, hogy az ügyfelek sose telepítsenek ismeretlen alkalmazásokat a számítógépükre vagy telefonjukra, és a titkos azonosító adataikat se adják ki másnak. Ha pedig visszaélés gyanúja merül fel bennük, akkor azonnal értesítsenek bennünket a 0-24 működő Call Center vonalunkon.”

Szavai szerint az ügyfelek digitális biztonsága iránti elkötelezettséget mutatja az is, hogy miközben a Kincstár folyamatosan fejleszti biztonsági rendszereit, naprakész tájékoztatást ad ügyfeleiknek a legújabb online veszélyekről és megoldásokról, ezzel is növelve a megelőzés lehetőségét, egyben erősítve a kiberbiztonsági kultúrát. Az ügyfelek a Kincstár honlapján, valamint Facebook oldalán számos tartalmat olvashatnak a témában, illetve a kiberpajzs.hu oldalon is.

Érsek M. Zoltán

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Sikeres volt a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Mint írták, a világban gyors energetikai fejlődés, komoly fordulat zajlik, ami újabb ipari forradalomnak is hívható.

Figyelem! – Hétfőig kell a negyedéves áfát bevallani

Jelentős adminisztrációs könnyítés továbbá, hogy a bevallást az eÁFA-rendszerben benyújtóknak nem kell az összesítő nyilatkozaton is adatot szolgáltatni, azaz mentesülnek az áfabevallás M lapja kitöltése alól.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Made in America nagy bajban van – az ok hasonlít a magyarországihoz

A német Külkereskedelmi Kamara (AHK) legutóbbi felmérésében az USA-ban működő német vállalatok a szakképzett munkaerő hiányát nevezték meg a legfőbb kockázatként.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.