Kezdőlap Hírek A kolumbiai drogbáró hagyatékának felszámolása dollármilliókba kerül
No menu items!

A kolumbiai drogbáró hagyatékának felszámolása dollármilliókba kerül

Illusztráció: Bigstock

Hatalmas összegbe, mintegy 3,5 millió dollárba kerül Kolumbiának a néhai drogbáró, Pablo Escobar 70 vízilójának elszállítása. Az állatokat a tengerentúlra küldik, hogy megfékezzék a helyi ökoszisztémát felborító, növekvő populációt.

A kokainbáró az 1980-as évek végén hozatott néhány vízilovat Afrikából Kolumbiába. Az 1993-ban bekövetkezett halála után azonban az állatok szabadon kóborolhattak Antioquia megye egy forró, mocsaras területén, ahol a környezetvédelmi hatóságok tehetetlenek voltak a megfékezésükben.

Most azonban a hatóságok közölték, hogy az elkövetkező hónapokban a vízilovak közel felét tervezik befogni és elszállítani, 10-et az észak-mexikói Ostok menedékhelyre, 60-at pedig egy egyelőre meg nem nevezett indiai létesítménybe.

Az egész művelet körülbelül 3,5 millió dollárba fog kerülni” – mondta Ernesto Zazueta, az Ostok Menedékház tulajdonosa a Guardian beszámolója szerint.

Ő és a vízilovaknak otthont adó kolumbiai régió helyi kormányzója azt tervezik, hogy csalival csalogatják az állatokat karámokba, ahol bezárva maradnak, mielőtt speciális ládákba helyezik őket a szállításhoz.

Amióta a vízilovak Escobar halála után megszöktek, a kormánynak több alkalommal sem sikerült megszelídítenie a Magdalena folyó medencéjét otthonukká tevő, virágzó populációt.

A kormány 2009-ben megpróbálkozott az állatok gyérítésével, de leállt, miután egy szemléletes fotó országos felháborodást keltett. A sterilizálási program továbbra is érvényben van, de a vízilovak gyorsabban szaporodnak, mint ahogy a helyi szakemberek megtalálják, befogják és ivartalanítják őket.

Az Escobar vidéki birtokáról elszökött négy vízilóból ma mintegy 130 él - ez a legnagyobb Afrikán kívüli populáció. Mivel nincsenek természetes ragadozók, amelyek kordában tarthatnák őket, a populáció exponenciálisan fog növekedni. Egy tanulmány becslése szerint 2034-re a vízilovak száma 1400 lesz.

Tanulmányok arra figyelmeztettek, hogy a vízilovak károsítják a Magdalena ökoszisztémáját, amely a világ egyik legváltozatosabb élővilágú országának legnagyobb folyója. Egy-egy víziló éjszakánként körülbelül 40 kg füvet eszik meg, ami azt jelenti, hogy az ürülékük mérgezi a vizet, elpusztítja a halakat és veszélyezteti a folyó gazdag biológiai sokféleségét.

A vízilovak egyre gyakrabban kerülnek konfliktusba a helyi lakossággal, és az utóbbi években a vízilótámadások is gyakoribbá váltak.

A környezetvédelmi minisztérium tavaly invazív fajnak nyilvánította a vízilovakat, ami megnyitotta az utat egy esetleges gyérítés előtt, így a vízilovak áthelyezési tervét végső életmentő intézkedésnek tekintik.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Itt a nyár, élénkül az ingatlanpiac a tópartokon

Magyarországon a korábbiakhoz képest később kezdődött a tavaszi élénkülés, de most már megindult az érdeklődés a tóparti ingatlanpiacokon.

Szlovákiában is visszavonták a Novis Biztosító engedélyét

A Szlovák Nemzeti Bank június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét. A társaságnak a Magyar Nemzeti Bank már négy éve megtiltotta életbiztosításai magyarországi forgalmazását.

Kőbe vési a kormány az értékpapírügyletek tranzakciós illetékét

A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomagból kiderül, hogy olyan ideiglenesnek mondott...

Államháztartás: hét éve nem látott májusi hiány

Május végéig az államháztartás központi alrendszere 2763,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Az ötödik hónapban 53,6 milliárd forint volt hiány, ami az elmúlt hét év legalacsonyabb május havi hiánya - közölte a Pénzügyminisztérium.

Hírek

Szlovákiában is visszavonták a Novis Biztosító engedélyét

A Szlovák Nemzeti Bank június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét. A társaságnak a Magyar Nemzeti Bank már négy éve megtiltotta életbiztosításai magyarországi forgalmazását.

Új elektromos köztisztasági járművek állnak szolgálatba Budapesten

Hat új elektromos köztisztasági célgép áll szolgálatba Budapesten - közölte a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Köztisztasági Divízió.

Orbán Viktor: megkezdtük a felkészülést az uniós elnökségre

Orbán Viktor miniszterelnök és kormányának tagjai szerdán részt vettek a 2024. második félévi magyar EU-elnökség tanácsi formációit elnöklő miniszterek felkészítő fórumán a Karmelita kolostorban - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA és a Digitális Kereskedelmi Szövetség

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) és a Digitális Kereskedelmi Szövetség (DKSZ) a magyar e-kereskedők export hajlandóságának és külpiacra lépésének fejlesztése érdekében.

Ezzel pazarolják el a magyarok a legtöbb időt a munkahelyen

Ahogy egyre többünk munkája kapcsolódik szorosan az internethez, egyre...

Az EU lépni akar, hogy az embercsempészek ne reptessék a migránsokat

Az Európai Bizottság új intézkedéseket javasolt annak érdekében, hogy visszaszorítsa a fuvarozás egyre növekvő, bűnözői hálózatok általi visszaélésszerű használatát az EU-ba irányuló irreguláris migráció elősegítésére.

Földrengés volt Horvátország magyar határhoz közeli részén

Földrengés volt kedd hajnalban, 4.14 órakor Horvátországban 3,3-as magnitúdóval, Eszék közelében, a magyar határtól 10 kilométerre - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Elindult Az Év Felelős Foglalkoztatója pályázat

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg évek óta nagysikerű Az év felelős foglalkoztatója díj pályázatát az OFA Nonprofit Kft. - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Gazdaság

Kőbe vési a kormány az értékpapírügyletek tranzakciós illetékét

A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomagból kiderül, hogy olyan ideiglenesnek mondott terheket is állandóvá tesz a kormány, amelyeket az extraprofitadó részeként eredetileg csak 2022-re és 2023-ra...

Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács májusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa május végi ülésén az alapkamat 13,0 százalékon tartásáról, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlábának 100 bázispontos csökkentéséről 19,50 százalékra és az egynapos jegybanki betét kamatlábának 12,50 százalékon tartásáról a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.

Ezek a megtakarítások úszhatják meg az új 13%-os adót

Mivel az szja-törvény szerint nem minősül kamatjövedelemnek a legalább 10 évig tartott nyugdíjcélú megtakarítások hozama, nem csak a 15 százalékos kamatadó, hanem a szerda éjjel rendeletben bevezetett 13%-os szocho-t sem kell megfizetni például a nyugdíjcélú megtakarítások után - értelmezi a GRANTIS a szociális hozzájárulási adó (szocho) eltérő alkalmazásáról szóló rendeletet.

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.