Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság A Kopint-Tárki közel 7 százalékos idei növekedéssel számol
No menu items!

A Kopint-Tárki közel 7 százalékos idei növekedéssel számol

A Kopint-Tárki a nyáron jelzett 5-5,5 százalék helyett jóval nagyobb, 6,8 százalékos GDP-növekedést vár az idén – ismertette Palócz Éva vezérigazgató a kutatóintézet legfrissebb konjunktúrajelentését.

Elmondta: a 2021-es növekedés valamennyi összetevőjét jelentős kockázat övezi. Nem tartják valószínűnek a 8,0 százalék feletti növekedést, amit néhány kutatóintézet közzétett.

Hozzátette, 2022-ben változatlanul 5,0 százalék körüli GDP-növekedést várnak.
A tavalyi 3,3 százalékos fogyasztói árindex után idén ennél magasabb, 4,8 százalékos inflációt vár a Kopint-Tárki, ha a nyersanyagok ára tovább emelkedik év végéig, akkor az 5 százalék sem zárható ki – mondta Palócz Éva.

Közölte: az intézet szerint a 3 százalékos célsávba jövőre nem fog visszatérni az infláció.

Az alapkamat jövőre legalább 3 százalék lesz. Az ipar és az építőipar termelése növekedni fog a várakozásaik szerint. Bár a havi összevetésű ipari termelési adatok kedvezőtlenek, éves alapon 11 százalékos lehet a bővülés. Az építőipar is érdemben, 10 százalék felett bővülhet idén.

Palócz Éva

Jelezte: a lakásépítés áfakulcsának ismételt leszállítása, valamint a bejelentett otthonteremtési kedvezmények és az új zöldhitel az induló projektek számának jelentős emelkedését eredményezi idővel, ám ennek hatása talán csak jövőre válik láthatóvá. A beruházások terén 7,4 százalékos emelkedést várnak a vezérigazgató ismertetése szerint.

Kitért arra, hogy az államadósság GDP-rátája év végére ismét emelkedik. A 2020-ban ismét 80 százalék fölé emelkedő államadósság finanszírozása is egyre nagyobb finanszírozási terheket ró a költségvetésre a világméretekben emelkedő kamatszintek és hozamelvárások következtében. Az államadósság ráta 2021-ben bizonyosan csökkenni fog, mivel a GDP folyó áras növekedése jócskán meg fogja haladni a 10 százalékot, ennek ellenére az erősen prociklikus fiskális politika mindenképpen átgondolásra szorul. A legfőbb negatív, lefelé irányuló kockázat az intézet szerint a költségvetési kiadások növekedése, további negatív kockázat az uniós források beérkezése körüli bizonytalanság.

Az év további részében a kereseti dinamika némileg tovább fékeződhet, de az éves átlagos index még így is jó eséllyel meghaladja majd a 8 százalékot.

Idén az export és az import vonatkozásában is a két legnagyobb súlyú termékcsoport – gépek-szállítóeszközök és feldolgozott termékek – hajtja a növekedést, összességében közepes ütemű, nagyjából azonos export- és importnövekedésre számít a Kopint-Tárki. Az éves külkereskedelmi többlet a tavalyi 5,6 milliárd euró után az idén 6,5 milliárd euró körül alakulhat. Az éves átlagos forint/euró árfolyam 356 forint lehet az elemzés szerint.

Nagy Katalin

Nagy Katalin, a Kopint Konjunktúrakutatási Alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta: a világgazdaságban 5 százalék feletti globális növekedés lehet idén, gyorsuló infláció mellett, ami a legnagyobb kockázatot jelenti. Az év eleji dinamika alábbhagy az utolsó hónapokban a járvány újabb hulláma miatt.

Az értékláncok nem álltak helyre, állandó logisztikai-termelési fennakadások vannak, ez az árakat is felfelé nyomja, és nehéz helyzetbe hozza az autóipari ágazatot is. Év végén a monetáris szigorítás első jelei várhatóak – jelezte.

A kelet-európai régió országaiban idén 5 százalék feletti lehet a GDP-növekedés, az idei második negyedévben az első három legnagyobb növekedést mutató ország, amely tavaly a második negyedévben a legnagyobb visszaesést mutatta: Magyarország, Szlovénia, és Horvátország voltak.

A jövőben számos kockázat leselkedik a kelet-közép európai tagállamokra. A globális alapanyaghiány további gyárleállásokat okozhat, elsősorban a járműiparban, ahol már készletre sem tudnak termelni a vállalatok. Közben a rendelésállomány többszörösen meghaladja azt a kapacitást, amellyel a termelők rendelkeznek, és a teljesítések is hónapokkal nőttek.

Eközben újra munkaerőhiánnyal küzdenek az ágazatok és jelentős béremelkedési hullám is elindult a térségben.

Jövőre az idei 5 százalék feletti növekedési ütem lassulhat, de még így is 4-5 százalék körüli lehet. 2022-ben elsősorban az infláció, másodsorban az adósságprobléma igényel majd kezelést, mindkettő a gazdasági bővülés ütemének mérséklődésével járhat Nagy Katalin szerint.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kiszélesített kamatfolyosó: az MNB mozgásteret teremtett magának

Számítani lehetett arra, hogy a kamatfolyosót kiszélesíti és felfelé tolja a jegybank, ezzel a lépéssel ugyanis mozgásteret teremt magának - mondták elemzők a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának friss döntésére reagálva.

A monetáris tanács szélesítette a kamatfolyosót

A monetáris tanács a kamatfolyosó kiszélesítéséről és aszimmetrikussá tételéről döntött kedden - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: azonnali fenntarthatósági fordulatra van szükség

Azonnali fenntarthatósági fordulatra van szükség, a világgazdaság növekedési modellje ugyanis már rövid távon sem tartható fenn, és ez a pénzügyi rendszer szereplőire, illetve a gazdaság egészére kihat - mondta Kandrács Csaba.

Elemzők: jövőre újra kétszámjegyű lehet a béremelkedés

A bérkiáramlás továbbra is magas, a jövő évi emelésekkel és juttatásokkal pedig további emelkedéssel számolnak az elemzők, akik arra is figyelmeztetnek, hogy mindez emelkedő inflációs kockázatokkal árnyalt.

Hírek

Korábban jön a decemberi nyugdíj

A megszokottnál korábban jön a decemberi nyugdíj: a bankszámlákra december 2-án utalják a járandóságot, és a postai kézbesítés is már csütörtökön megkezdődik - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Távozik a MÁV-Start vezérigazgatója

Keresztes Pétert, a MÁV-HÉV vezérigazgatóját nevezték ki a MÁV-Start élére december 1-jétől. A korábbi vezérigazgató, Kerékgyártó József közös megegyezéssel távozik a MÁV-Start és a MÁV VAGON éléről - közölte a MÁV.

Új bankjegyet vezetnek be Romániában

Új címletű, 20 lejes bankjegyek kerülnek forgalomba Romániában december 1-jén. A pénzen először lesz látható egy nő arcmása - közölte a Román Nemzeti Bank.

Európai Bizottság: kilenc hónapig legyen érvényes a Covid-igazolvány

Az Európai Bizottság - tekintettel a koronavírus-járvány kiújulására - javaslatokat tett az unión belüli biztonságos és szabad mozgásra vonatkozó szabályok összehangolására. Ennek jegyében a többi között január 10-től kezdődően 9 hónapban határozná meg a teljes védettséget igazoló tanúsítványok érvényességét.

Szálló por. Négy településen veszélyes a levegő

Többfelé ismét magas a légszennyezettség a szálló por miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Decembertől csak védettségi igazolvánnyal mehetnek be a szülők az iskolákba

Az innovációs és technológiai miniszter egyedi határozata értelmében december 1-jétől csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni a szakképzési intézményekbe. E főszabály alól természetesen mentesülnek az iskolákban, technikumokban foglalkoztatottak, oktatók és tanulók - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Kötelező biztosítás – Negyvenezer autós még válthat

Egy hete maradt az év végi fordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező autósoknak arra, hogy eldöntsék, elfogadják-e jelenlegi biztosítójuk ajánlatát a következő éves időszakra, vagy inkább szerződést váltanak - hívta fel a figyelmet a Netrisk.hu.

Madárinfluenza – immár öt megyében

Madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma egy Hajdú-Bihar és egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfiállományban is. Ezzel ötre nőtt azon megyék száma, ahol kimutatták a vírus H5N1 altípusát.

Gazdaság

Kiszélesített kamatfolyosó: az MNB mozgásteret teremtett magának

Számítani lehetett arra, hogy a kamatfolyosót kiszélesíti és felfelé tolja a jegybank, ezzel a lépéssel ugyanis mozgásteret teremt magának - mondták elemzők a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának friss döntésére reagálva.

A monetáris tanács szélesítette a kamatfolyosót

A monetáris tanács a kamatfolyosó kiszélesítéséről és aszimmetrikussá tételéről döntött kedden - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: azonnali fenntarthatósági fordulatra van szükség

Azonnali fenntarthatósági fordulatra van szükség, a világgazdaság növekedési modellje ugyanis már rövid távon sem tartható fenn, és ez a pénzügyi rendszer szereplőire, illetve a gazdaság egészére kihat - mondta Kandrács Csaba.

Újabb betéti tender az alapkamat fölött – minden ajánlat elfogadva

Újabb 40 bázisponttal magasabb kamattal, 2,90 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az összes benyújtott ajánlatot elfogadta.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom