Hirdetés
Kezdőlap Hírek A Lidl négynapos munkahetet hirdetett Ausztriában
No menu items!

A Lidl négynapos munkahetet hirdetett Ausztriában

A Lidl egyelőre csak Ausztriában vezeti be a négynapos munkahetet, ott is kísérleti jelleggel. Fotó: Bigstock

Miközben Nyugat-Európában már egyre több kísérlet zajlik a munkaidő lecsökkentésére, a Lidl diszkontáruház Ausztriában kísérletképpen bevezeti a négynapos hetet.

Az ausztriai Lidl közleménye szerint a kísérleti projekt keretében a munkavállalók egy részének hirdetik meg a négynapos munkahetet, ugyanakkor a svájci Handelszeitung információi szerint az még nem derült ki, hogy kik tartoznak majd a kiválasztott körbe.

Ausztriában a négynapos hét azt jelenti, hogy a heti 38,5 órás munkaidő öt helyett négy nap alatt ledolgozható. A Handelsszeitung kérdésére a Lidl Svájc illetékese elmondta: folyamatosan ellenőrzik a munkaerőpiac legfrissebb fejleményeit, és ennek keretében a négynapos hét témáját is megvitatják. Jelenleg azonban Svájcban nem tervezik a négynapos hét bevezetését, elsősorban azért, mert az alpesi országban a heti munkaidő a Lidlnél 41 óra, Ausztriában pedig csak 38,5 óra. Ugyanakkor azoknak, akik nem akarnak vagy nem tudnak öt napot dolgozni, a vállalat Svájcban felajánlja a részmunkaidős foglalkoztatás lehetőségét.

A munkaidő témája persze nemcsak a Lidlnél, hanem más vállalatoknál is nagy vitát váltott ki Svájcban. Több vállalat is elkezdte már támogatni a négynapos hetet azért, hogy vonzó munkáltatóként tekinthessenek rá, miközben a szakszervezetek 35 órás hetet követelnek.

Az idők változását mutatja, hogy amikor 1917-ben bevezették az 59 órás hetet, azt akkor nagy előrelépésnek tartották. Azóta pedig folyamatosan csökken a munkaidő folyamatosan csökken. Svájcban a munkaügyi törvény 1964-es bevezetésével a heti munkaórák száma 46 órára, 1975-ben pedig 45 órára csökkent. Ma Svájcban a legtöbb teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló heti 42 órát dolgozik.

Más kérdés, hogy sokan már erre sem hajlandók. Különösen sok fiatal szakember értékeli a korábbi generációknál jobban a szabadidőt, miközben egészségesebb egyensúlyt követel a munka, a család és a magánélet között. A Covid-járvány által elhozott home office pedig tovább erősítette az otthoni és a rugalmas munkavégzés kultuszát a hagyományos, merev heti munkaidővel szemben. Az újfajta társadalmi változásokhoz való alkalmazkodás jegyében még az olyan globális nagyvállalatok, mint az Unilever is lépett, amely négynapos munkahetet vezetett be teljes fizetéssel. Néhány kisebb vállalat pedig már követte is a példáját.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a több szabadidővel javul a munka és a magánélet egyensúlya, valamint az általános munkahelyi elégedettség, ráadásul mindennek a termelékenységre is vannak enyhe pozitív hatásai” – mondja Johann Weichbrodt szervezeti pszichológus az Északnyugat-svájci Alkalmazott Tudományok Egyeteméről. A rugalmas munkaidő-megoldásokkal foglalkozó szakember ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy hosszú munkanapok keletkezhetnek, ha egy 42 órás hetet négy napra osztunk szét, miközben nyolc-kilenc óra után csökken a munkateljesítmény. Az új rendszer ráadásul a családos munkavállalók számára is megnehezítheti a napjuk megszervezését.

A munkáltatói márkaépítésre szakosodott Michel Ganouchi is úgy látja, hogy a munkaadóknak érdemes megvizsgálniuk a munkaidő kérdését azért, hogy a jelenlegi modellt kiigazítsák. Meggyőződése szerint nemcsak a tudásalapú munkavállalók körében, hanem más szakmákban is új munkaidő-modelleket kell majd kidolgozniuk a cégeknek a jövőben. A szakember ugyanakkor hisz a rugalmasság növelésében, és azt feltételezi, hogy a négynapos hét valószínűleg hamarosan csak egy lesz a különböző új munkaidőmodellek közül.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

2006 óta a legmagasabb szinten az amerikai alapkamat

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 4,75 százalékról 5,00 százalékra, 2006 óta a legmagasabb szintre emelte az irányadó dollárkamatot.

Erősödött a forint szerda kora estére

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerda kora estére a reggeli szintekhez képest.

Meghosszabbította a betéti kamatsapkát a kormány

A kormány a betéti kamatsapka meghosszabbításáról döntött - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Lazítják az energiatakarékossági korlátozásokat Berlinben

Lazítják az energiaválság miatt bevezetett korlátozásokat Berlinben, így például ismét 26 Celsius-fok fölé lehet majd melegíteni az uszodák vizét - írta a Der Tagesspiegel című német lap a helyi hatóságok döntését idézve.

Hírek

Erősödött a forint szerda kora estére

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerda kora estére a reggeli szintekhez képest.

Lazítják az energiatakarékossági korlátozásokat Berlinben

Lazítják az energiaválság miatt bevezetett korlátozásokat Berlinben, így például ismét 26 Celsius-fok fölé lehet majd melegíteni az uszodák vizét - írta a Der Tagesspiegel című német lap a helyi hatóságok döntését idézve.

Emelkednek a pótdíjak a Volánbusz járatain

A Volánbusz április 1-jétől érvényes új üzletszabályzata szerint az érvénytelen jeggyel utazóknak a helyszínen 8 ezerről 12 ezer forintra emelkedik a pótdíj összege, három napon túl a pótdíj 8 ezer forint helyett 25 ezer forint lesz, 30 napon túl 12 ezerről 50 ezer forintra emelkedik - közölte a vállalat.

ENSZ: ahol van, ott is nagyon kellene spórolni a vízzel

A világnak takarékoskodnia kellene a vízzel, mégis évente egy százalékkal nő a fogyasztás. Az ENSZ friss jelentése szerint jelenleg az emberiség tíz százalékát fenyegeti a vízhiány. Még a vízben gazdag területek sem érezhetik magukat biztonságban.

Csökkent a Brent olaj ára, de itthon csak a gázolaj lesz olcsóbb péntektől

A Brent olaj árának csökkenése péntektől a hazai üzemanyagárakra is hatással lesz, de csak a gázolaj beszerzési ára csökken (bruttó 8 forinttal), a benziné változatlan marad.

A borvilág hetven szakértője érkezik Budapestre

A borvilág hetven, nagy nevű szakértője érkezik Budapestre július 7. és 9. között a 2. Winelovers Wine Awardsra. A közép-európai régió egyik legjelentősebb borversenyére kedden indult a nevezés.

Sztrájk lesz a Heathrow-n húsvét idején, ha nem állapodnak meg

A londoni Heathrow repülőtér biztonsági őrei a húsvéti szünetben 10 napra felmondják a munkát – idézte az AP-t a cndenglish.com.

Körhintacsalással tüntettek el milliárdokat, húsz évet is kaphatnak

Az unióból beszerzett prémium kategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csaptak le a közelmúltban: a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

Gazdaság

Meghosszabbította a betéti kamatsapkát a kormány

A kormány a betéti kamatsapka meghosszabbításáról döntött - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Kihirdeti a kormány a nyugdíjak megállapításához kulcsfontosságú számot 

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kormány azt a nyúlfarknyi jogszabályt, amelyben kihirdeti a nyugdíjak megállapításához nélkülözhetetlen szorzószámot a tavalyi 17,5 százalékos bruttó átlagkereset-növekedés alapján – írja a Bank360.hu.   

Figyelmeztet az MNB: több ezer forint különbség van a számlacsomagok díjai között

A bankszámlacsomagok tudatos megválasztásával jelentősen csökkenthetők a számlavezetési költségek, évente akár több ezer forintot is megtakaríthatnak az ügyfelek - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank.

Lakossági állampapírja van? Fontos határidők jönnek, 60 milliárd a tét 

Három Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) is kamatot fizet a következő napokban: több mint 60 milliárd forint kerülhet így a számlákra. Ez a pénz nem kamatozik tovább, ha nem fekteti be az ügyfél, érdemes tehát rendelkezni róla.