Hirdetés
Kezdőlap Mozaik A magyar összetartozás a gazdaságban is értelmezhető
No menu items!

A magyar összetartozás a gazdaságban is értelmezhető

A nyugati diaszpórában régóta élők magyarsága megmutatkozhat a magyarságtudatuk megőrzésében, és e mellett a magyar cégek piachoz segítésében is. Ugyanakkor a nyugaton munkát vállaló honfitársaink is a diaszpórához tartoznak, akiknek segíteni kell abban, hogy Magyarországgal megtartsák kötődésüket – mondja Pánczél Károly az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke.

A Magyar Diaszpóra Tanács napokban tartott ülése kapcsán Pánczél Károly lapunknak kifejtette: a nyugati világban – különböző korokban és történelmi események hatására – szétszóródott magyarok és leszármazottaik főként Észak-Amerikában, Kanadában, az Egyesült Államokban, illetve Dél-Amerikában, Dél-Afrikában, Ausztráliában valamint Nyugat-Európában élnek. A magyar szervezetek vezetői, delegáltjai, több mint százan, a miniszterelnök meghívására novemberben, immár nyolcadik éve tartják Budapesten a diaszpóra tanács ülését. Ezúttal is a magyar államhoz fűződő kapcsolataikról esett szó.

Pánczél Károly az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke Kép: azuzlet.hu
Pánczél Károly az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke

– Az idei nemzetpolitikai héten kiemelt téma volt a hétvégi iskolák szakmai és módszertani támogatása, illetve az, hogy igyekszünk lelkészeket, papokat kiküldeni a gyülekezetekhez – mondta a bizottság elnöke. Hozzátéve: ez azért kiemelt nemzetpolitikai küldetés, mert a magyar iskola-, és hitélet az óhazától távol zajlik, olyan közösségi terekben, ahol kiemelt szerepük van az anyanyelv és az identitás megőrzésében.

A diaszpóra és Magyarország közötti gazdasági kapcsolatokról szólva kérdésünkre válaszolva Pánczél Károly kifejtette: örvendetes, hogy a nyugati magyar közösségekben élő üzletemberek több helyen is vállalkozói egyesületeket hoztak létre. Tagjaik, például az Egyesült Államokban és Kanadában nemcsak egymással, hanem a magyar gazdaság szereplőivel is kapcsolatot tartanak és nem ritka, hogy a piacra jutásukban is segítséget nyújtanak. A cserkészek között is egyre több az olyan fiatal, aki átmenetileg, vagy végleg Magyarországon kívánja kamatoztatni a szüleit befogadó országban megszerzett szakmai tudást.

– Arról is szólni kell, hogy az európai unióban, Nyugat-Európában, a szabad munkavállalás kapcsán több százezer magyar, főleg fiatal dolgozik – folytatta az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke. Ők is a diaszpóra részei, még akkor is, ha közülük sokan úgy tervezik, hogy néhány évi kinti munka és anyagi megerősödés után hazatérnek Magyarországra. Az elmúlt egy-két évben kissé már meg is fordult a trend: kevesebben mennek ki dolgozni és egyre többen települnek haza. Köszönhető ez annak is, hogy Magyarországon erősödő ütemben növekednek a bérek. Ami ugyan még mindig alacsonyabb, mint a nyugat-európai szint, de nem kell távol lenni a családtól, miközben a kinti létben nemcsak a bérek, hanem a megélhetési költségek is magasabbak az otthoniaknál.

Pánczél Károly hozzátette: külföldi útjai során jóleső érzéssel tapasztalta, hogy a legnagyobb magyar közösséggel bíró Angliában és Írországban olyan magyar közösségekkel volt módja találkozni, amelyek tagjai fontosnak tartják magyar gyökereiket, kötődésük fenntartását a magyarsághoz, a magyar kultúrához: önerőből hoztak létre hétvégi iskolát, ahol a gyerekek magyar történelmet, énekeket, mondókákat tanulhatnak. Fontos, hogy ezekkel a közösségekkel is szoros legyen a kapcsolat,tagjaikat  segíteni kell abban is, hogy könnyebben jussanak azokhoz az eszközökhöz, amelyek a magyar oktatást, a magyar kultúra megőrzését segítik – tette hozzá.

A magyar diaszpóra  /becslés/

Diaszpórában élő magyarok becsült létszáma Kép:azuzlet.hu / Forrás: Kőrösi Csoma Sándor program
Diaszpórában élő magyarok becsült létszáma Forrás: Kőrösi Csoma Sándor program

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Szolgáltatási szerződést kötött az Eco-First és a Mol

Az új szerződés egy új technológiai lehetőséget teremt a Mol magyarországi gázmezőiben jelenlévő magas inerttartalmú gázok energetikai hasznosításának területén.

Tovább erősödhet a magyar-svájci gazdasági együttműködés

Svájc a 9. legnagyobb beruházó hazánkban, a svájci cégek 30 ezer embernek adnak munkát Magyarországon.

Az új HR trend: világtoborzó. Bárkit, bárhonnan

Az egyes országok és a világ munkaerőpiacán egyszerre van jelen a többlet és a hiány. Még az új évezred elején is szinte elképzelhetetlen volt a munkaerőtoborzás nemzetköziesedése, globalizálódása.

A hazai miniraktározás úttörője a fenntarthatóságra fókuszál

Az eredmények alapján a Euro Mini Storage elnyerte a G2Z aranykategóriás szintjét azzal, hogy a szén-dioxid-kibocsátás 43,75%-os csökkentését érte el a bázisévhez képest, 2023. december 31-ig.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...