Hirdetés
Kezdőlap Mozaik A magyar összetartozás a gazdaságban is értelmezhető
No menu items!

A magyar összetartozás a gazdaságban is értelmezhető

A nyugati diaszpórában régóta élők magyarsága megmutatkozhat a magyarságtudatuk megőrzésében, és e mellett a magyar cégek piachoz segítésében is. Ugyanakkor a nyugaton munkát vállaló honfitársaink is a diaszpórához tartoznak, akiknek segíteni kell abban, hogy Magyarországgal megtartsák kötődésüket – mondja Pánczél Károly az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke.

A Magyar Diaszpóra Tanács napokban tartott ülése kapcsán Pánczél Károly lapunknak kifejtette: a nyugati világban – különböző korokban és történelmi események hatására – szétszóródott magyarok és leszármazottaik főként Észak-Amerikában, Kanadában, az Egyesült Államokban, illetve Dél-Amerikában, Dél-Afrikában, Ausztráliában valamint Nyugat-Európában élnek. A magyar szervezetek vezetői, delegáltjai, több mint százan, a miniszterelnök meghívására novemberben, immár nyolcadik éve tartják Budapesten a diaszpóra tanács ülését. Ezúttal is a magyar államhoz fűződő kapcsolataikról esett szó.

Pánczél Károly az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke Kép: azuzlet.hu
Pánczél Károly az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke

– Az idei nemzetpolitikai héten kiemelt téma volt a hétvégi iskolák szakmai és módszertani támogatása, illetve az, hogy igyekszünk lelkészeket, papokat kiküldeni a gyülekezetekhez – mondta a bizottság elnöke. Hozzátéve: ez azért kiemelt nemzetpolitikai küldetés, mert a magyar iskola-, és hitélet az óhazától távol zajlik, olyan közösségi terekben, ahol kiemelt szerepük van az anyanyelv és az identitás megőrzésében.

A diaszpóra és Magyarország közötti gazdasági kapcsolatokról szólva kérdésünkre válaszolva Pánczél Károly kifejtette: örvendetes, hogy a nyugati magyar közösségekben élő üzletemberek több helyen is vállalkozói egyesületeket hoztak létre. Tagjaik, például az Egyesült Államokban és Kanadában nemcsak egymással, hanem a magyar gazdaság szereplőivel is kapcsolatot tartanak és nem ritka, hogy a piacra jutásukban is segítséget nyújtanak. A cserkészek között is egyre több az olyan fiatal, aki átmenetileg, vagy végleg Magyarországon kívánja kamatoztatni a szüleit befogadó országban megszerzett szakmai tudást.

– Arról is szólni kell, hogy az európai unióban, Nyugat-Európában, a szabad munkavállalás kapcsán több százezer magyar, főleg fiatal dolgozik – folytatta az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke. Ők is a diaszpóra részei, még akkor is, ha közülük sokan úgy tervezik, hogy néhány évi kinti munka és anyagi megerősödés után hazatérnek Magyarországra. Az elmúlt egy-két évben kissé már meg is fordult a trend: kevesebben mennek ki dolgozni és egyre többen települnek haza. Köszönhető ez annak is, hogy Magyarországon erősödő ütemben növekednek a bérek. Ami ugyan még mindig alacsonyabb, mint a nyugat-európai szint, de nem kell távol lenni a családtól, miközben a kinti létben nemcsak a bérek, hanem a megélhetési költségek is magasabbak az otthoniaknál.

Pánczél Károly hozzátette: külföldi útjai során jóleső érzéssel tapasztalta, hogy a legnagyobb magyar közösséggel bíró Angliában és Írországban olyan magyar közösségekkel volt módja találkozni, amelyek tagjai fontosnak tartják magyar gyökereiket, kötődésük fenntartását a magyarsághoz, a magyar kultúrához: önerőből hoztak létre hétvégi iskolát, ahol a gyerekek magyar történelmet, énekeket, mondókákat tanulhatnak. Fontos, hogy ezekkel a közösségekkel is szoros legyen a kapcsolat,tagjaikat  segíteni kell abban is, hogy könnyebben jussanak azokhoz az eszközökhöz, amelyek a magyar oktatást, a magyar kultúra megőrzését segítik – tette hozzá.

A magyar diaszpóra  /becslés/

Diaszpórában élő magyarok becsült létszáma Kép:azuzlet.hu / Forrás: Kőrösi Csoma Sándor program
Diaszpórában élő magyarok becsült létszáma Forrás: Kőrösi Csoma Sándor program

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Egy Orbán sikertörténet Székelyföldről Ausztriáig

Orban Optic - áll a cégér, az ausztriai Baden bei Wien bevásárlóutcájának üzlete felett. Tulajdonosa, Orbán Éva a Székelyföldről indulva, jónéhány kihívással és előítélettel is megküzdve mondhatja mára már sikeres üzletasszonynak magát.

Ötöt lépne előre a Mömax és a Möbelix Magyarországon

Újabb bútoráruházakat nyit Magyarországon a három népszerű bútorkereskedelmi márkát - XXXLutz, Mömax, Möbelix -, összefogó MMXH Lakberendezési kft.

KSH: a harmadik negyedévében 12,1 százalékkal csökkentek a beruházások

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest.

BÉT – Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.

Rendkívüli kiadások előtt a magyar büdzsé – a költségvetés állja a sarat

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Kamatdöntés – MNB: továbbra is indokolt a körültekintő monetáris politika

Az MNB prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2023-ban a GDP 1 százaléka alá mérséklődik, és az egyenleg az előrejelzési horizonton tovább javul.

Az OTP Bank 49 millió forint bírságot kapott több hiányosság miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt.