Hirdetés
Kezdőlap Mozaik A magyar összetartozás a gazdaságban is értelmezhető
No menu items!

A magyar összetartozás a gazdaságban is értelmezhető

A nyugati diaszpórában régóta élők magyarsága megmutatkozhat a magyarságtudatuk megőrzésében, és e mellett a magyar cégek piachoz segítésében is. Ugyanakkor a nyugaton munkát vállaló honfitársaink is a diaszpórához tartoznak, akiknek segíteni kell abban, hogy Magyarországgal megtartsák kötődésüket – mondja Pánczél Károly az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke.

A Magyar Diaszpóra Tanács napokban tartott ülése kapcsán Pánczél Károly lapunknak kifejtette: a nyugati világban – különböző korokban és történelmi események hatására – szétszóródott magyarok és leszármazottaik főként Észak-Amerikában, Kanadában, az Egyesült Államokban, illetve Dél-Amerikában, Dél-Afrikában, Ausztráliában valamint Nyugat-Európában élnek. A magyar szervezetek vezetői, delegáltjai, több mint százan, a miniszterelnök meghívására novemberben, immár nyolcadik éve tartják Budapesten a diaszpóra tanács ülését. Ezúttal is a magyar államhoz fűződő kapcsolataikról esett szó.

Pánczél Károly az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke Kép: azuzlet.hu
Pánczél Károly az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke

– Az idei nemzetpolitikai héten kiemelt téma volt a hétvégi iskolák szakmai és módszertani támogatása, illetve az, hogy igyekszünk lelkészeket, papokat kiküldeni a gyülekezetekhez – mondta a bizottság elnöke. Hozzátéve: ez azért kiemelt nemzetpolitikai küldetés, mert a magyar iskola-, és hitélet az óhazától távol zajlik, olyan közösségi terekben, ahol kiemelt szerepük van az anyanyelv és az identitás megőrzésében.

A diaszpóra és Magyarország közötti gazdasági kapcsolatokról szólva kérdésünkre válaszolva Pánczél Károly kifejtette: örvendetes, hogy a nyugati magyar közösségekben élő üzletemberek több helyen is vállalkozói egyesületeket hoztak létre. Tagjaik, például az Egyesült Államokban és Kanadában nemcsak egymással, hanem a magyar gazdaság szereplőivel is kapcsolatot tartanak és nem ritka, hogy a piacra jutásukban is segítséget nyújtanak. A cserkészek között is egyre több az olyan fiatal, aki átmenetileg, vagy végleg Magyarországon kívánja kamatoztatni a szüleit befogadó országban megszerzett szakmai tudást.

– Arról is szólni kell, hogy az európai unióban, Nyugat-Európában, a szabad munkavállalás kapcsán több százezer magyar, főleg fiatal dolgozik – folytatta az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke. Ők is a diaszpóra részei, még akkor is, ha közülük sokan úgy tervezik, hogy néhány évi kinti munka és anyagi megerősödés után hazatérnek Magyarországra. Az elmúlt egy-két évben kissé már meg is fordult a trend: kevesebben mennek ki dolgozni és egyre többen települnek haza. Köszönhető ez annak is, hogy Magyarországon erősödő ütemben növekednek a bérek. Ami ugyan még mindig alacsonyabb, mint a nyugat-európai szint, de nem kell távol lenni a családtól, miközben a kinti létben nemcsak a bérek, hanem a megélhetési költségek is magasabbak az otthoniaknál.

Pánczél Károly hozzátette: külföldi útjai során jóleső érzéssel tapasztalta, hogy a legnagyobb magyar közösséggel bíró Angliában és Írországban olyan magyar közösségekkel volt módja találkozni, amelyek tagjai fontosnak tartják magyar gyökereiket, kötődésük fenntartását a magyarsághoz, a magyar kultúrához: önerőből hoztak létre hétvégi iskolát, ahol a gyerekek magyar történelmet, énekeket, mondókákat tanulhatnak. Fontos, hogy ezekkel a közösségekkel is szoros legyen a kapcsolat,tagjaikat  segíteni kell abban is, hogy könnyebben jussanak azokhoz az eszközökhöz, amelyek a magyar oktatást, a magyar kultúra megőrzését segítik – tette hozzá.

A magyar diaszpóra  /becslés/

Diaszpórában élő magyarok becsült létszáma Kép:azuzlet.hu / Forrás: Kőrösi Csoma Sándor program
Diaszpórában élő magyarok becsült létszáma Forrás: Kőrösi Csoma Sándor program

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Orbán: három helyett öt százalékkal emelkedik a nyugdíj januártól

Jövő januárban 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a korábban tervezett 3 százalék helyett - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben egy azonnali kérdésre válaszolva.

Dr. Nagy Károly virológus: magas átoltottság nélkül az omikron variáns is tombolni fog

A nálunk már erőteljesen jelen lévő delta variáns veszélyesebb, mint az omikron, de magas átoltottság nélkül újabb, akár még veszélyesebb mutációkkal is számolni kell – állítja Dr. Nagy Károly, a Semmelweis Egyetemen Orvosi Mikrobiológiai Intézetének volt vezetője.

Az OTP újabb bankot vesz Albániában

Az OTP Bank 55 millió euróért, vagyis mintegy 20 milliárd forintért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát.

Napcore. Harminc ország nyitja egybe közlekedési adatrendszereit

A világ legnagyobb, közlekedési adatplatformok közötti együttműködése jött létre a Napcore projekt elindulásával.

Hírek

Orbán: három helyett öt százalékkal emelkedik a nyugdíj januártól

Jövő januárban 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a korábban tervezett 3 százalék helyett - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben egy azonnali kérdésre válaszolva.

Napcore. Harminc ország nyitja egybe közlekedési adatrendszereit

A világ legnagyobb, közlekedési adatplatformok közötti együttműködése jött létre a Napcore projekt elindulásával.

Áder János kinevezte a médiahatóság új elnökét

A köztársasági elnök Koltay András jogászt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát nevezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének.

Idén drágább lesz a karácsonyi halászlé

A kedvezőtlen körülmények ellenére nem csökkent jelentősen a tógazdaságok halhozama, így lesz elég hazai hal karácsonyra. Ugyanakkor a halak ára a tavalyihoz képest a takarmányárak növekedését követve várhatóan kis mértékben emelkedni fog - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Kormányinfó: a kisvállalkozókra is kiterjesztik a rezsicsökkentést

Az infláció elleni küzdelemben a kormány egyik legfontosabb eszköze a rezsicsökkentés fenntartása, és kiterjesztése a kisvállalkozói és az önkormányzati szektorra is - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

480 forint alá csökkenthet az üzemanyagok ára a benzinkutakon

Péntektől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is bruttó 11 forinttal csökken - közölte a holtankoljak.hu portál.

Nem működött az IKEA online céges felülete – az adatok a kibertámadás után is biztonságban vannak

Olvasóink tegnap jelezték, hogy még este sem működik az IKEA internetes felülete a céges vásárlóknak. Kérdésünkre a cég reagált.

Vezetőváltás a HungaroControlnál

Távozik posztjáról Szepessy Kornél, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója. Feladatait átmeneti jelleggel Tóth László, a légi navigációs vállalat igazgatóságának tagja veszi át.

Gazdaság

Az OTP újabb bankot vesz Albániában

Az OTP Bank 55 millió euróért, vagyis mintegy 20 milliárd forintért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

MNB: a magyar bankrendszer továbbra is stabil

A magyar bankrendszer a koronavírus-járvány második évében is stabil, jelentős tőketartalékkal rendelkezik - ismertette a jegybank decemberi Pénzügyi stabilitási jelentését Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

30 milliós bírságot kapott a Signal Biztosító

A kárrendezési folyamatoknál és a befektetési egységekhez kötött életbiztosításoknál feltárt, illetve egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 30 millió forint bírságot szabott ki a Signal Biztosítóra. A jogsértések nem érintik a társaság megbízható működését - közölte a jegybank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom