Hirdetés
Kezdőlap Hírek A szerb kormány csatlakozna az EU-hoz, a szerbek nem
No menu items!

A szerb kormány csatlakozna az EU-hoz, a szerbek nem

A szerbek többsége elutasítaná az Európai Uniós tagságot – derül ki abból a felmérésből, amely szerint a szerbek továbbra is Oroszország és Vlagyimir Putyin elnök mellett állnak, noha a szerb kormány szeretne csatlakozni a blokkhoz.

A belgrádi Demostat közvélemény-kutató cég június 13-22. között végzett felmérése szerint a szerbek 51 százaléka az uniós tagság ellen szavazna egy országos népszavazáson, míg 34 százalékuk mellette voksolna. Mintegy 11 százalék mondta, hogy nem venne részt egy ilyen szavazáson, 4 százalék pedig bizonytalan volt.

Miközben Alekszandar Vucsics szerb elnök azon fáradozik, hogy előrevigye az ország EU-hoz való csatlakozásról szóló tárgyalásokat, a számok nagy szakadékot mutatnak a szerb közhangulat és az Oroszországgal kapcsolatos uniós nézetek között. A Kreml ukrajnai inváziójával kapcsolatban megkérdezettek csaknem kétharmada szerint a NATO nagyrészt hibás, míg körülbelül 10 százalékuk szerint Oroszország nagyrészt vagy teljesen hibás.

“Az álláspontok szöges ellentétben állnak a legtöbb európai ország nézeteivel”

– mondta Szrecsko Mihailovics, a Demostat vezető kutatója újságíróknak, amikor szerdán Belgrádban bemutatta a felmérés eredményeit. A felmérésben mintegy 1200 válaszadót kérdeztek meg.

Alekszandar Vucsics

Szerbia hagyományosan szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal. Vucsics óvatos egyensúlyra törekedett: az ENSZ-ben elítélte az ukrajnai inváziót, de nem fogadta el az Oroszország elleni uniós szankciókat. Előrehaladt az Oroszországgal kötendő energiaügyi megállapodással, miközben támogatja az uniós tagságot.

A szerbek által kedvelt világvezetők listáján is Putyin állt az élen. Az orosz vezető az első helyen végzett, 40 százalék mondta, hogy magasra értékeli őt. A második helyen Hszi Csin-ping kínai elnök állt 12 százalékkal, míg a francia Emmanuel Macron 11 százalékot kapott.

Olaf Scholz német kancellár, Recep Tayyip Erdogan török elnök és Mario Draghi olasz miniszterelnök egyenként 3-5 százalék közötti értéket kaptak, a többiek pedig kevesebb mint 2 százalékot. A megkérdezettek csaknem ötödének nem volt véleménye.

Oroszország fenntartotta pozícióját Szerbiában azzal, hogy támogatta az országot Koszovó elismerésének elutasításában. A Koszovóval való kapcsolat rendezése továbbra is feltétele Szerbia uniós törekvéseinek, bár a felmérés szerint a szerbek 64 százaléka azt mondta, hogy ebbe soha nem fog belemenni. (Bloomberg)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

Transznyefty: a szankciók miatt Oroszországból Magyarország felé is leállt az olaj

Az Ukrajnán keresztül Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz nyersolaj áramlása a múlt héten leállt, miután a szankciók megakadályozták a tranzitdíj megfizetését - közölte a Transznyefty orosz csővezeték-üzemeltető.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az üzemanyagkáosz miatt megugrott a villanyautók iránti kereslet

Több mint 20 százalékkal nőtt a kereslet a villanyautókra egy hét alatt - közölte a Használtautó.hu portál.

Hírek

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az oroszok is el akarják kerülni a zaporizzsjai atomkatasztrófát

Oroszország bejelentette, hogy kész nemzetközi megfigyelőket fogadni az ukrajnai Zaporizzsjai atomerőműben, amelynek biztonsága kétséges, miután a múlt héten támadás érte.

Titokzatos űreszközt lőtt fel Kína

Miközben növekszenek a feszültségek Kína, az Egyesült Államok és Tajvan között, egy kínai hordozórakéta nemrég ismeretlen céllal pályára állított egy titkos űreszközt - írta a Futura francia hírportál.  

Gyengült a forint kedd reggelre

Gyengült kissé a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,2 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.

Viharok és villámárvizek Amerikában – már több száz járatot töröltek

Az Egyesült Államokban hétfőn is több száz légijáratot töröltek, és számos útvonalon jelentősek a késések elsősorban az ország keleti és középső részét sújtó viharok miatt.

Megvan a világ TOP 10 városának listája. Budapest a legrosszabbak között sem szerepel

Az Economist Intelligence Unit (EIU) közzétette a Global Liveability Index rangsorát, amely a világ 10 legjobb és 10 legrosszabb helyét mutatja be 2022-ben. Az index 172 várost értékelt öt kategóriában: kultúra, egészségügy, oktatás, infrastruktúra és szórakozás.

Kína nem áll le a hadgyakorlatokkal. A tajvani képviselet vezetője válaszolt AzÜzletnek

A kínai hadsereg hétfőn újabb hadgyakorlatokat jelentett be a Tajvan körüli tengereken és légtérben, tiltakozásul Nancy Pelosi amerikai házelnök múlt heti tajpeji látogatása ellen.

Gazdaság

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.

Újabb 1 százalékponttal emelte az alapkamatot az MNB

Keddi ülésén 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom