Hirdetés
Kezdőlap Hírek A szerb kormány csatlakozna az EU-hoz, a szerbek nem
No menu items!

A szerb kormány csatlakozna az EU-hoz, a szerbek nem

A szerbek többsége elutasítaná az Európai Uniós tagságot – derül ki abból a felmérésből, amely szerint a szerbek továbbra is Oroszország és Vlagyimir Putyin elnök mellett állnak, noha a szerb kormány szeretne csatlakozni a blokkhoz.

A belgrádi Demostat közvélemény-kutató cég június 13-22. között végzett felmérése szerint a szerbek 51 százaléka az uniós tagság ellen szavazna egy országos népszavazáson, míg 34 százalékuk mellette voksolna. Mintegy 11 százalék mondta, hogy nem venne részt egy ilyen szavazáson, 4 százalék pedig bizonytalan volt.

Miközben Alekszandar Vucsics szerb elnök azon fáradozik, hogy előrevigye az ország EU-hoz való csatlakozásról szóló tárgyalásokat, a számok nagy szakadékot mutatnak a szerb közhangulat és az Oroszországgal kapcsolatos uniós nézetek között. A Kreml ukrajnai inváziójával kapcsolatban megkérdezettek csaknem kétharmada szerint a NATO nagyrészt hibás, míg körülbelül 10 százalékuk szerint Oroszország nagyrészt vagy teljesen hibás.

“Az álláspontok szöges ellentétben állnak a legtöbb európai ország nézeteivel”

– mondta Szrecsko Mihailovics, a Demostat vezető kutatója újságíróknak, amikor szerdán Belgrádban bemutatta a felmérés eredményeit. A felmérésben mintegy 1200 válaszadót kérdeztek meg.

Alekszandar Vucsics

Szerbia hagyományosan szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal. Vucsics óvatos egyensúlyra törekedett: az ENSZ-ben elítélte az ukrajnai inváziót, de nem fogadta el az Oroszország elleni uniós szankciókat. Előrehaladt az Oroszországgal kötendő energiaügyi megállapodással, miközben támogatja az uniós tagságot.

A szerbek által kedvelt világvezetők listáján is Putyin állt az élen. Az orosz vezető az első helyen végzett, 40 százalék mondta, hogy magasra értékeli őt. A második helyen Hszi Csin-ping kínai elnök állt 12 százalékkal, míg a francia Emmanuel Macron 11 százalékot kapott.

Olaf Scholz német kancellár, Recep Tayyip Erdogan török elnök és Mario Draghi olasz miniszterelnök egyenként 3-5 százalék közötti értéket kaptak, a többiek pedig kevesebb mint 2 százalékot. A megkérdezettek csaknem ötödének nem volt véleménye.

Oroszország fenntartotta pozícióját Szerbiában azzal, hogy támogatta az országot Koszovó elismerésének elutasításában. A Koszovóval való kapcsolat rendezése továbbra is feltétele Szerbia uniós törekvéseinek, bár a felmérés szerint a szerbek 64 százaléka azt mondta, hogy ebbe soha nem fog belemenni. (Bloomberg)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nem taposni, hanem visszavinni!

A kisebb üzletek kézi visszaváltó pontként is csatlakozhatnak a rendszerhez, ha a visszaváltást kézi úton, mobil alkalmazás támogatásával tudják megoldani.

Útimorzsák Ronaldo hazájából – Portugália: felszálló pályán

Az előrejelzések szerint az ibériai ország gazdasága idén a harmadik leggyorsabban növekvő gazdaság az Európai Unióban.

Az EU az informatika területét érintő állami támogatásokat hagyott jóvá

A CIS az első olyan, közös európai érdeket szolgáló projekt, mely a felhő- és pereminformatika-technológiák területén valósul meg.

Ezeket a szakmákat nem váltja ki a mesterséges intelligencia

Nemrég egy kutatás során kiderült, hogy számviteli, könyvelési területen a diákok kenterbe verték a ChatGPT-t.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.