Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság A sztrádák mellett is gyorsít e-töltőivel az MVM Mobiliti
No menu items!

A sztrádák mellett is gyorsít e-töltőivel az MVM Mobiliti

Balogh Szabolcs, az MVM Mobiliti Kft. ügyvezető igazgatója

A Mobiliti a magyarországi elektromosautó-töltő hálózat országos lefedettségét már megvalósította, így most azokat a fejlesztési opciókat keresi a cég, amelyek az ellátást tovább javítva belátható időn belül biztos megtérülést garantálnak. Balogh Szabolcs, az MVM Mobiliti ügyvezetője hozzátette, hogy egy EU-pályázat nyerteseként a következő években nagy teljesítményű töltőállomás-hálózatot hoznak létre az autópályáknál.

Igaz, a nyugat-európaitól még eltérő ütemben, de Magyarországon is folyamatosan nő az új elektromos autók eladásának aránya. Eközben az e-autók energiafogyasztása – különösen a tavasz óta megnövekedett és nyárra, kora őszre csúcsokat döntő igények hatására – tavalyhoz képest megduplázódott a Mobiliti hálózatában.

– Amellett, hogy a villanyautók száma nőtt, a Mobiliti hálózata is tovább bővült tavaly óta. A saját fejlesztések és a hozzánk csatlakozó partnereink révén 2022 második felében is
jelentősen gyarapodott a töltőállomásaink száma, amelyeken ki tudjuk kiszolgálni ügyfeleinket – ismerteti az ügyvezető.

A Mobiliti hálózata elérte már azt a méretet, amiért egyre több olyan új partner jelentkezik náluk, aki felismerte az előnyét annak, ha egy szakértő cégre bízza a saját maga által telepített e-töltőállomás üzemeltetését.

Ez már csak azért is kifizetődő a számukra, mert a legtöbb partner – akik között az éttermek, szállodák mellett olyan kereskedelmi egységek is megtalálhatók, amelyek a törvényi előírás miatt telepítenek e-kutat – nem a profit reményében vág bele az adott helyen korántsem biztos megtérülést ígérő töltőtelepítésbe, hanem azért, mert úgy érzi, ezzel több vásárlót, vendéget tud bevonzani.

Plusz a Mobiliti partnereként jelentős adminisztrációs tehertől
megszabadulva fix bérleti díjjal tud kalkulálni. Az ügyvezető szerint egy új töltőállomás gazdaságosságának kiszámítása azért is nehéz, mert számtalan paramétert kell megvizsgálni a telepítés előtt. Nem elég például a várható töltésszámmal kalkulálni, mert vannak olyan helyek, ahol a nagyfeszültségű vezeték telepítésének költsége önmagában lehetetlenné teszi a befektetés megtérülését.

– Mesterségesintelligencia-alapú, rendkívül szofisztikált rendszereink a telepítés várható költségeitől kezdve a földrajzi lokáción és a település méretén át az adott település vásárlói
indexéig bezárólag 70-100 paraméter alapján elemzik az adatokat a telepítést megelőzően.

Bármit is veszünk alapul, azt biztosan kijelenthetjük, hogy az elektromos töltőállomás létesítése és üzemeltetése nem egy aranybánya. Akik ebből szeretnének megélni, azoknak
képesnek kell lenniük arra, hogy hosszú távban gondolkodjanak, mert tapasztalataink szerint a mai kondíciók mellett átlagosan jóval öt éven túli megtérüléssel kell számolni.

A cégvezető szerint az mindenesetre jó jel, hogy az elektromos autósok idei energiafelvétel-növekedését az áram árának emelkedése sem vetette vissza.

– Mivel az MVM Csoport tagjaként mi is piaci alapon jutunk elektromos áramhoz, természetes, hogy az időközben bekövetkező árváltozásokat nekünk is menetrendszerűen tükröztetnünk kell a fogyasztók felé. Már csak azért is, mert mi is nyílt, piaci tenderen szerezzük be a villamos energiát.

Ráadásul a mai, hektikusan változó helyzetben ez komoly kockázatot is rejt, mert nagyon nem mindegy, hogy mikor, milyen árfolyamon, milyen mennyiséget, mennyi időre kötünk le. Éppen ezért nagyon körültekintően választjuk meg villamosenergia-beszerzési stratégiánkat – elemzi a helyzetet Balogh Szabolcs.

Amíg a Mobiliti számára korábban az országos lefedettség megteremtése volt a cél, saját telepítéseiknél ma már elsősorban a beruházás várható jövedelemtermelő képességére tudnak koncentrálni. Jó példa erre, hogy ahol azt tapasztalják, hogy egy-egy DC-töltő vagy villámtöltő már nem elég a villanyautósok számára, ott duplikálják majd az e-kutak számát.

Ahol naponta akár 15-20 töltést is regisztrálnak, ott a tapasztalataik szerint sorban állás van, ami egyrészt rontja az ügyfélélményt, másrészt ilyenkor az is előfordul, hogy a
később érkező autós inkább továbbmegy egy másik töltőhöz.

– Miközben egy hangos kisebbség azt harsogja, hogy minél nagyobb teljesítményű töltőállomásokat kellene telepítenünk, nem veszi figyelembe a realitásokat. Ebben az esetben nem csak arról van szó, hogy egy nagy teljesítményű kút beruházási költsége sokkal magasabb, hiszen azt is fontos szem előtt tartani, hogy hiába a nagy kapacitású kút, ha a legtöbb elektromos autó akkumulátora még mindig nem képes fölvenni mondjuk a 150 kilowattot.

Tapasztalataink szerint így még mindig az 50 kilowattos villámtöltő az, ami a legjobban kielégíti az igényeket. Emellett azonban folyamatosan növeljük az új töltőállomások teljesítményét, aminek kapcsán azt látom, hogy a legújabb villanyautók elszaporodásával már a 75 kilowattos töltőket is egyre többen képesek kihasználni.

Viszont ez már komoly üzleti kockázattal is együtt jár, mert amíg az 50 kilowattos töltőknél csak annyi áramért kell fizetni, amennyit az autósok felhasználtak, a 75 kilowattosak esetében már fix teljesítménydíjjal kell számolni. Ez pedig jelentős veszteséggel járhat, ha az adott lokáción mégsem valósul meg az előre betervezett kihasználtság – pontosít az ügyvezető.

Balogh Szabolcs ugyanakkor azt is pozitívumnak tartja, hogy 2021 után idén is dinamikusan nőtt az új elektromos autósok regisztrációja a Mobilitinél: a májusi 50.000 után októberre már közel 65.000 ügyféllel rendelkeztek.

Külön jó hír, hogy az elektromos autók számának további növekedését kiszolgáló infrastruktúra fejlesztése kapcsán a Mobiliti Kft. egy olyan európai uniós pályázatot is megnyert, amelynek támogatásával a hazai autópályáknál egy nagy teljesítményű, 150
kilowattos töltőfejekkel rendelkező, összefüggő hálózatot építhet ki a következő években.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Őrizetbe vettek egy hatósági árral csaló benzinkutast

Őrizetbe vették egy dél-alföldi benzinkút üzemeltetőjét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói, mert hatósági áras üzemanyaggal csalt.

Magyar “utas” is lesz Elon Musk űrrakétájának fedélzetén

Elon Musk amerikai üzletember rakétája viszi majd a világűrbe a magyar kisműholdat - közölte az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatósága. Mint írták, a hatóság feltett célja, hogy támogassa a "szárnyait bontogató" hazai űripart, valamint az űrtudományok oktatását.

A kormány kedd 23 órától kivezette a benzinárstopot – íme, az árak

A hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány - a Mol javaslatára - a benzinárstopot megszünteti - jelentette be kedden késő este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója.

Csaló SMS-ekre figyelmeztet az OTP

Csalók küldenek SMS-üzeneteket, látszólag az OTP nevében, így a bank azt kéri: senki ne kattintson az azokban szereplő linkekre.

Hírek

Őrizetbe vettek egy hatósági árral csaló benzinkutast

Őrizetbe vették egy dél-alföldi benzinkút üzemeltetőjét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói, mert hatósági áras üzemanyaggal csalt.

A kormány kedd 23 órától kivezette a benzinárstopot – íme, az árak

A hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány - a Mol javaslatára - a benzinárstopot megszünteti - jelentette be kedden késő este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója.

Csaló SMS-ekre figyelmeztet az OTP

Csalók küldenek SMS-üzeneteket, látszólag az OTP nevében, így a bank azt kéri: senki ne kattintson az azokban szereplő linkekre.

Településfásítási program: újabb tízezer fára lehet pályázni

A Településfásítási program folytatásában ismét a 10 ezresnél kisebb lélekszámú magyarországi települések igényelhetnek fákat. Tízezer sorfa áll majd rendelkezésre, amiből 2000-et a 2023 tavaszi, 8000-et pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Korrupcióval gyanúsítanak egy kormánytisztviselőt

Közlekedési ellenőrzéssel összefüggő korrupció miatt gyanúsítottként hallgatott ki a nyomozó ügyészség egy kormánytisztviselőt - tudatta a Központi Nyomozó Ügyészség (KNYF).

Gyengült a forint hétfő estére

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben hétfő kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Mi lesz a karácsonyi ajándékokkal? Így költenek idén a magyarok

A magyarok 53 százaléka az idén kevesebbet költ majd ajándékokra karácsony előtt, mint szeretne - derül ki a MediaMarkt megbízásából készült reprezentatív felmérésből.

Moszkva reagált az olajársapkára

Moszkva válaszolni fog arra, hogy a Nyugat "plafont" szabott az orosz olaj árának - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak.

Gazdaság

Banki szakértő: 70 százalékot zuhanhat a bitcoin ára

A bitcoin ára a Standard Chartered bank szakértője szerint jövőre 5000 dollárra eshet. Ha ez bekövetkezik, az nagyjából 70 százalékos zuhanást jelentene, ugyanis a legnépszerűbb kriptovaluta árfolyama jelenleg 17 ezer dollár körül mozog.

A diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot

A kormány döntése alapján a diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot: a Diákhitel1 változatlanul 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető 2023 januárjától, a Képzési hitelt és a Diákhitel2-t pedig továbbra is kamatmentesen vehetik fel a felsőoktatásban tanulók - jelentette be a gazdaságfejlesztési miniszter.

Földbe állt a lakossági hitelezés

Közel a felére esett vissza a lakáshiteleknél az új szerződések összege az előző évihez képest, és már a személyi kölcsönök iránt is csökkent a kereslet. A babaváró hitel pedig még soha nem teljesített ilyen rosszul. Az átlagos hitelköltség mutató közben októberben már a 10 százalékot is meghaladta a lakáscélú kölcsönöknél – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom