Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A vártnál mélyebb lesz a recesszió a brit gazdaságban
No menu items!

A vártnál mélyebb lesz a recesszió a brit gazdaságban

Londoni pénzügyi elemzők friss előrejelzése szerint a vártnál mélyebb recesszióra kell számítani az idén a brit gazdaságban.

Az EY globális pénzügyi tanácsadó cég ITEM Club nevű londoni gazdasági kutatóintézetének hétfőn ismertetett, felülvizsgált téli prognózisa azt valószínűsíti, hogy Nagy-Britanniában – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaságban – 2023 egészében 0,7 százalékkal csökken a hazai össztermék (GDP), azzal együtt is, hogy a cég az év második felétől már növekedésre számít.

Az idei év egészére adott új becslés jelentősen gyengébb az eddiginél, a ház ugyanis előző, őszi előrejelzésében még 0,3 százalékos brit GDP-visszaesést jósolt az idei évre.

Az EY londoni elemzői hétfői tanulmányukban kiemelik: a 2009-es globális pénzügyi válság óta az idén fordul elő először, hogy egy teljes naptári évre vetítve csökken a brit hazai össztermék.

A ház közölte, hogy a szigorodó költségvetési politika és az üzleti szektor beruházásainak visszaesése miatt 2024-re szóló előrejelzését is rontotta: az EY új prognózisa jövőre 1,9 százalékos GDP-növekedéssel számol a brit gazdaságban az előző becslésben szereplő 2,4 százalékos bővülés helyett.

A cég a 2025-re szóló brit növekedési előrejelzést 2,2 százalékra módosította az eddig érvényben tartott 2,3 százalékról. Az EY londoni elemzőinek becslése szerint tavaly 4,1 százalékkal nőhetett a brit gazdaság teljesítménye.

A ház szerint a vártnál jobb tavaly novemberi adatok kérdésessé teszik, hogy a recesszió már 2022-ben elkezdődött-e, de a kilátásokat terhelő tényezők miatt valószínű, hogy a brit hazai össztermék az idei év első felében csökken.

A brit statisztikai hivatal (ONS) friss adatai szerint novemberben az előző havinál sokkal lassabban, 0,1 százalékkal emelkedett a brit hazai össztermék értéke havi összevetésben.

Ez a minimális novemberi növekedés is meglepte a piacot, mert az előrejelzések 0,2 százalékos visszaesést valószínűsítettek arra a hónapra. Más londoni elemzőműhelyek is azzal számolnak azonban, hogy a brit gazdaság a váratlan novemberi növekedés ellenére nem kerüli el a recessziót.

Az egyik tekintélyes londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) friss előrejelzése szerint továbbra is lehetséges, hogy a tavalyi utolsó negyedévben csökkent a brit GDP-érték, és így a brit gazdaság már recesszióban van, tekintettel arra, hogy 2022 harmadik negyedévében reálértéken számolva 0,3 százalékkal csökkent a hazai össztermék.

Az általánosan elfogadott technikai meghatározás alapján egy adott gazdaság akkor kerül recesszióba, ha a GDP-érték két egymást követő negyedévben visszaesik.

A CEBR közölte: a meglepetésszerű novemberi adat ellenére is fenntartja azt a prognózisát, hogy a brit gazdaság a tavalyi harmadik és az idei második negyedév közötti időszakot recesszióban tölti.

A cég londoni elemzői ennek alapján továbbra is azzal számolnak, hogy a brit hazai össztermék 2023 egészére vetítve 1,6 százalékkal csökken.

A CEBR előrejelzése így sokkal borúlátóbb, mint az EY hétfőn ismertetett, lefelé módosított prognózisa.(MTI)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ezeket a szakmákat nem váltja ki a mesterséges intelligencia

Nemrég egy kutatás során kiderült, hogy számviteli, könyvelési területen a diákok kenterbe verték a ChatGPT-t.

Az Agrárminisztérium és az MBH Bank közös projektje

az együttműködési megállapodásnak köszönhetően az egyes programok az Agrárminisztérium fenntartása alatt működő Nemzeti Parkokon keresztül valósulnak meg

Csúcsra nyaraltuk az utasbiztosításokat – az állam mindent visz a biztosítóktól

Eddig a költségvetésnek termelték a pénzt a biztosítók, akár a teljes nyereségüket elviheti az extraprofitadó. Több biztosítási forma is megszenvedte, hogy az ügyfelek kénytelenek spórolni.

Csökkenéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén az elemző szerint

A nemzetközi befektetői hangulat romlása miatt csökkenéssel indulhat a kereskedés kedden a Budapesti Értéktőzsdén.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.