Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A vártnál mélyebb lesz a recesszió a brit gazdaságban
No menu items!

A vártnál mélyebb lesz a recesszió a brit gazdaságban

Londoni pénzügyi elemzők friss előrejelzése szerint a vártnál mélyebb recesszióra kell számítani az idén a brit gazdaságban.

Az EY globális pénzügyi tanácsadó cég ITEM Club nevű londoni gazdasági kutatóintézetének hétfőn ismertetett, felülvizsgált téli prognózisa azt valószínűsíti, hogy Nagy-Britanniában – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaságban – 2023 egészében 0,7 százalékkal csökken a hazai össztermék (GDP), azzal együtt is, hogy a cég az év második felétől már növekedésre számít.

Az idei év egészére adott új becslés jelentősen gyengébb az eddiginél, a ház ugyanis előző, őszi előrejelzésében még 0,3 százalékos brit GDP-visszaesést jósolt az idei évre.

Az EY londoni elemzői hétfői tanulmányukban kiemelik: a 2009-es globális pénzügyi válság óta az idén fordul elő először, hogy egy teljes naptári évre vetítve csökken a brit hazai össztermék.

A ház közölte, hogy a szigorodó költségvetési politika és az üzleti szektor beruházásainak visszaesése miatt 2024-re szóló előrejelzését is rontotta: az EY új prognózisa jövőre 1,9 százalékos GDP-növekedéssel számol a brit gazdaságban az előző becslésben szereplő 2,4 százalékos bővülés helyett.

A cég a 2025-re szóló brit növekedési előrejelzést 2,2 százalékra módosította az eddig érvényben tartott 2,3 százalékról. Az EY londoni elemzőinek becslése szerint tavaly 4,1 százalékkal nőhetett a brit gazdaság teljesítménye.

A ház szerint a vártnál jobb tavaly novemberi adatok kérdésessé teszik, hogy a recesszió már 2022-ben elkezdődött-e, de a kilátásokat terhelő tényezők miatt valószínű, hogy a brit hazai össztermék az idei év első felében csökken.

A brit statisztikai hivatal (ONS) friss adatai szerint novemberben az előző havinál sokkal lassabban, 0,1 százalékkal emelkedett a brit hazai össztermék értéke havi összevetésben.

Ez a minimális novemberi növekedés is meglepte a piacot, mert az előrejelzések 0,2 százalékos visszaesést valószínűsítettek arra a hónapra. Más londoni elemzőműhelyek is azzal számolnak azonban, hogy a brit gazdaság a váratlan novemberi növekedés ellenére nem kerüli el a recessziót.

Az egyik tekintélyes londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) friss előrejelzése szerint továbbra is lehetséges, hogy a tavalyi utolsó negyedévben csökkent a brit GDP-érték, és így a brit gazdaság már recesszióban van, tekintettel arra, hogy 2022 harmadik negyedévében reálértéken számolva 0,3 százalékkal csökkent a hazai össztermék.

Az általánosan elfogadott technikai meghatározás alapján egy adott gazdaság akkor kerül recesszióba, ha a GDP-érték két egymást követő negyedévben visszaesik.

A CEBR közölte: a meglepetésszerű novemberi adat ellenére is fenntartja azt a prognózisát, hogy a brit gazdaság a tavalyi harmadik és az idei második negyedév közötti időszakot recesszióban tölti.

A cég londoni elemzői ennek alapján továbbra is azzal számolnak, hogy a brit hazai össztermék 2023 egészére vetítve 1,6 százalékkal csökken.

A CEBR előrejelzése így sokkal borúlátóbb, mint az EY hétfőn ismertetett, lefelé módosított prognózisa.(MTI)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A déli féltekére pályázhatnak már a Kőrösi Csoma Sándor-program ösztöndíjasai

Újra lehet jelentkezni a Kőrösi Csoma Sándor-program déli féltekére szóló pályázatára. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára ezzel kapcsolatban kifejtette: a déli félteke országaira vonatkozó pályázatot a helyi tanévhez igazítva, az északi féltekétől eltérő időpontban hirdetik meg, és a kiutazás is ehhez igazodva történik meg.

Az EU ajánlást fogadott el a minimáljövedelem bevezetésére

A szegénység és a társadalmi kirekesztés csökkentése érdekében az Európai Unió Tanácsa ajánlást fogadott el a megfelelő minimumjövedelem tagállami bevezetésére.

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Norvégia is ritka kincsre lelt. A szó szoros értelmében

Néhány hete Svédországban felfedezték Európa eddigi legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyét. Most egy norvég kutatás is új kincseket talált. A környezetvédőknek azonban vannak aggályaik.

Hírek

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Soha nem látott közelségben suhan el a Föld mellett egy aszteroida pénteken

Egy teherautó-méretű aszteroida fog elhaladni a Föld mellett pénteken kora hajnalban. A 2023 BU várhatóan olyan közel kerül a Földhöz, hogy ez lesz a valaha észlelt legszorosabb találkozás, azonban az égitest becsapódásától a szakemberek szerint nem kell tartani.

Hatósági áras marad a taxis személyszállítás

A taxis szakma kérését összefogó kamarai javaslatra a kormány rendeletben rögzítette a fix tarifa megtartását, a személytaxi-szolgáltatás hatósági ára nem vezethető ki - hívta fel a figyelmet a Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara (BKIK).

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését, ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán.

Fix béremelést kapnak az Auchan teljes munkaidős dolgozói

Az Auchan Magyarország januártól valamennyi teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatársának bruttó 32 000 forintos béremelést ad - jelentette be az áruházlánc.

Új gázszállítási szerződést kötött Lengyelország

Lengyelország húsz évre és összesen 20 millió tonna cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról szóló szerződést kötött az amerikai Sempra Infrastructure vállalattal - közölte Daniel Obajtek, a PKN Orlen lengyel állami energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.

Gazdaság

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.

Tömeges díjemelés a nyugdíj- és egészségpénztáraknál

Sorozatban kapják a felszólításokat a nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak tagjai, hogy 2023-tól magasabb minimális havi tagdíjat várnak az intézmények. Az így megtakarítók örülhetnek, ha az inflációval megússzák a tagdíjemelést, mert vannak annál jóval nagyobbak is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből. 

Mától indulhat a roham az új szuperállampapírokért

Indul az akár 16 százalékos kamatot fizető új Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) jegyzése. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) két új lakossági sorozatot bocsát ki 500-500 milliárd forint értékben, ezeket január 19-től lehet jegyezni – írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom