Hirdetés
Kezdőlap Autóipar A Volkswagen olcsóbb akkumulátorokkal előzné meg a Teslát
No menu items!

A Volkswagen olcsóbb akkumulátorokkal előzné meg a Teslát

A kép illusztráció. Forrás: Bigstock

A Volkswagen az akkumulátorok tömeggyártásának új eljárásában bízik. Ez olcsóbbá tenné az elektromos meghajtású járműveket – és előnyt jelentene a Teslával szemben.

A VW-konszern egy új eljárást akar bevezetni az e-autók akkumulátorainak tömeggyártásába: az úgynevezett száraz bevonat használata 30 százalékkal csökkenti a cellagyártás energiafelhasználását. Ezzel járművenként több száz euróval lehetne csökkenteni az elektromos autók költségeit. Erről Sebastian Wolf, a VW akkumulátorokkal foglalkozó PowerCo leányvállalatának vezérigazgatója beszélt a Spiegelnek. Mint mondta, a globális akkumulátoripar számára úttörő innovációról van szó.

A belső tesztek során a módszer életképesnek bizonyult, mondta Wolf. A PowerCo Thomas Schmall technológiai igazgató vezetésével ezért úgy döntött, hogy további beruházásokat eszközöl a módszerbe, és kezdetben egy kísérleti vonalat telepít egy Salzgitter melletti laboratóriumban. A VW jelenleg építi első akkumulátorgyárát az alsó-szászországi városban.

A VW kifejtette, hogy 2020 óta kutatja az új eljárást partnereivel együtt, és 2027 elejére több millió akkumulátorcellán fogják alkalmazni: az akkumulátorelektródák eddig szokásos nedves bevonásával ellentétben a jövőben nem lesz szükség az energiaigényes szárítási folyamatra. A projekt eddigi költségei mintegy 40 millió eurót tesznek ki, de a jövőben valószínűleg jóval magasabbak lesznek.

Nemzetközi verseny az új technológiáért

Mivel más vállalatok is kutatják a gyártási technológiát, nemzetközi verseny alakult ki. A Tesla főnöke, Elon Musk a Battery Day 2020 rendezvényen bejelentette, hogy hasonló eljáráson dolgozik – ugyanakkor rámutatott a komoly problémákra: az eljárás tömeges alkalmazása nagyon bonyolult lenne. Sajtóértesülések szerint a Tesla olyan nehézségekkel küzd, amelyeket még nem sikerült megoldani.

Az iparágban az akkumulátorcellát tekintik az elektromos autó szívének – és a globális versenyben lényeges megkülönböztető jegynek. Az értékteremtés akár 40 százalékát is a cella adja. Musk járművenként több ezer dolláros költségelőnyt remél a cellák saját gyártásával.

A VW is nagy reményeket fűz az akkumulátorgyártáshoz. A salzgitteri úgynevezett Gigafactory mellett, amely a tervek szerint 2025-ben indul, hasonló üzemeket terveznek a spanyolországi Saguntóban és a kanadai St. Thomasban is.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Heti makronaptár – Külkereskedelmi, turisztikai adatokat közöl a KSH

A jövő héten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi forgalomról, a turisztikai szálláshelyek forgalmáról, az ipari termelői árakról és a szolgáltatások külkereskedelméről közöl adatokat.

BÉT – Növekvő forgalom mellett emelkedett a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt péntekihez képest 757,89 pontos, vagyis 1,11 százalékos emelkedéssel 68 846,13 ponton zárta a hetet

Versenyképes vállalkozások segítik a fejlődő kistérségeket

A hazai mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül, ennek ékes bizonyítékai a Kiskun Expon kiállító vállalkozások, melyek megmutatják  a magyar vidék erejét és versenyképességét

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje

Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...