Hirdetés
Kezdőlap Autóipar A Volkswagen olcsóbb akkumulátorokkal előzné meg a Teslát
No menu items!

A Volkswagen olcsóbb akkumulátorokkal előzné meg a Teslát

A kép illusztráció. Forrás: Bigstock

A Volkswagen az akkumulátorok tömeggyártásának új eljárásában bízik. Ez olcsóbbá tenné az elektromos meghajtású járműveket – és előnyt jelentene a Teslával szemben.

A VW-konszern egy új eljárást akar bevezetni az e-autók akkumulátorainak tömeggyártásába: az úgynevezett száraz bevonat használata 30 százalékkal csökkenti a cellagyártás energiafelhasználását. Ezzel járművenként több száz euróval lehetne csökkenteni az elektromos autók költségeit. Erről Sebastian Wolf, a VW akkumulátorokkal foglalkozó PowerCo leányvállalatának vezérigazgatója beszélt a Spiegelnek. Mint mondta, a globális akkumulátoripar számára úttörő innovációról van szó.

A belső tesztek során a módszer életképesnek bizonyult, mondta Wolf. A PowerCo Thomas Schmall technológiai igazgató vezetésével ezért úgy döntött, hogy további beruházásokat eszközöl a módszerbe, és kezdetben egy kísérleti vonalat telepít egy Salzgitter melletti laboratóriumban. A VW jelenleg építi első akkumulátorgyárát az alsó-szászországi városban.

A VW kifejtette, hogy 2020 óta kutatja az új eljárást partnereivel együtt, és 2027 elejére több millió akkumulátorcellán fogják alkalmazni: az akkumulátorelektródák eddig szokásos nedves bevonásával ellentétben a jövőben nem lesz szükség az energiaigényes szárítási folyamatra. A projekt eddigi költségei mintegy 40 millió eurót tesznek ki, de a jövőben valószínűleg jóval magasabbak lesznek.

Nemzetközi verseny az új technológiáért

Mivel más vállalatok is kutatják a gyártási technológiát, nemzetközi verseny alakult ki. A Tesla főnöke, Elon Musk a Battery Day 2020 rendezvényen bejelentette, hogy hasonló eljáráson dolgozik – ugyanakkor rámutatott a komoly problémákra: az eljárás tömeges alkalmazása nagyon bonyolult lenne. Sajtóértesülések szerint a Tesla olyan nehézségekkel küzd, amelyeket még nem sikerült megoldani.

Az iparágban az akkumulátorcellát tekintik az elektromos autó szívének – és a globális versenyben lényeges megkülönböztető jegynek. Az értékteremtés akár 40 százalékát is a cella adja. Musk járművenként több ezer dolláros költségelőnyt remél a cellák saját gyártásával.

A VW is nagy reményeket fűz az akkumulátorgyártáshoz. A salzgitteri úgynevezett Gigafactory mellett, amely a tervek szerint 2025-ben indul, hasonló üzemeket terveznek a spanyolországi Saguntóban és a kanadai St. Thomasban is.

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tovább folytatódik a földértékesítési program

A februárban indult földértékesítési program hetedik ütemében több száz településen érhető el földterület.

Európa biztonságához a tenger alatti kábelek is hozzátartoznak

Az európai gazdaság jövőbeli versenyképessége nagyban függ a fejlett digitális hálózati infrastruktúrától és az ilyen szolgáltatásoktól,.

Elámult a világ a magyar feltaláló ötletén

A célgépek lényege az, hogy termelési nehézség, volumennövelési szándék vagy egy termék módosításának szükségessége esetén a termelő megbízást ad a gépgyártónak, aki a kihívásra létrehoz egy olyan gépet, ami rövid időn belül beilleszthető a termelésbe, költséghatékony és megtérülő.

Megállítható-e a képzett munkaerő külföldre áramlása?

A jelenséget megakadályozni nem fogjuk tudni, a kivándorlás mennyiségének és minőségének csökkentése viszont kiemelt feladat, valamint ezzel párhuzamosan a visszatérés politikájának fenntartható megteremtése is.

Hírek

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Heti várható: Munkaerőpiaci, államháztartási adatok a héten

Csütörtökön a keresetek tavaly decemberi adata jelenik meg.

Németországban emelkedtek a nagykereskedelmi árak januárban

Németországban emelkedtek a nagykereskedelmi árak januárban az előző hónaphoz képest.

Gazdaság

Több pénzmosásgyanús esetre milliós bírság

Az MNB 10-10 millió forint bírságot szabott ki az Erste Bankra és az MBH Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozási kockázatok azonosítása, kezelése és megfelelő eljárásokkal, kontrollokkal való csökkentése terén feltárt hiányosságok miatt.

Az EKB kamatdöntését befolyásolja majd az új inflációs előrejelzés

Christine Lagarde, az EKB elnöke az ülést követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az Európai Központi Bank Kormányzótanácsa szerint egyelőre korai lenne beszélni a monetáris politika enyhítéséről.

Néhány napig a legjobb betéti kamatok verik a kedvenc állampapírét

Hónapra hónapra csökken az alapkamat, január 31. óta 10 százalék, és ezzel párhuzamosan annál a néhány banknál is egyszámjegyűvé váltak a betéti ajánlatok, ahol a kisbefektetők pénzüket lekötve érdemi kamatot kaphatnak.

A Magyar Cetelem Banknak fáj az MNB 25 millió forint bírsága

A jogsértések miatt az MNB 25 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Magyar Cetelem Bankra, és azt is előírta, hogy idén június 30-ig szüntesse meg a legtöbb feltárt hiányosságot.