Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A zöld hidrogén helyett lehet, hogy a rózsaszín lesz a nyerő?
No menu items!

A zöld hidrogén helyett lehet, hogy a rózsaszín lesz a nyerő?

Illusztráció: Bigstock

Az elmúlt években Elon Musktól Ursula von der Leyenig számos nagynevű személyiség beszélt arról, hogy a hidrogén milyen szerepet játszhat – vagy nem játszhat – a bolygó fenntarthatóbb jövő felé való elmozdulásában. És bár a legnagyobb felhajtás a zöld hidrogén körül van, az atomenergiával előállított rózsaszín hidrogénnek is hatalmas szerepe lehet a jövőben.

Miközben a hidrogénről és annak fontosságáról, mint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövő biztosításának eszközéről sok szó esik, a hidrogén legnagyobb részének előállítása még mindig fosszilis tüzelőanyagokon alapul.

A Nemzetközi Energiaügynökség tavaly szeptemberi jelentése szerint a 2021-es alacsony kibocsátású hidrogéntermelés a globális hidrogéntermelés kevesebb mint 1%-át tette ki. Ezért ha az energiaátállásban bármilyen szerepre akar törni, akkor a hidrogéntermelésnek nagymértékben meg kell változnia.

Az első dolog, amit el kell mondani, hogy a hidrogén nem igazán létezik a természetben, ezért elő kell állítani” – mondta Rachael Rothman, a Sheffieldi Egyetem Grantham Centre for Sustainable Futures társigazgatója a CNBC-nek.

Rengeteg potenciál rejlik benne, hogy segítse a szén-dioxid-mentesítést a jövőben, de elsősorban alacsony szén-dioxid-kibocsátású előállítási módokat kell találnunk” – mondta, hozzátéve, hogy a különböző előállítási módszereket “különböző színekkel jelölték“.

A hidrogénünk mintegy 95%-a ma a metán gőzzel történő átalakításából származik, és nagy a kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás. Ezt nevezzük szürke hidrogénnek” – részletezte Rothman.

Egy ilyen módszer dominanciája egyértelműen ellentétes a nettó nullás célokkal. Ennek eredményeképpen a hidrogén forrásainak, rendszereinek és színeinek egész sorát terjesztik most elő alternatívaként.

Ezek közé tartozik a zöld hidrogén, amely a megújuló energiaforrások és az elektrolízis segítségével előállított hidrogénre utal, amikor elektromos áram a vizet oxigénre és hidrogénre bontja.

A kék hidrogén ezzel szemben a földgáz – egy fosszilis tüzelőanyag – felhasználására, valamint a szén-dioxid-leválasztás hasznosítására és tárolására utal. A kék hidrogénnek a társadalom szén-dioxid-mentesítésében játszott szerepe körül feszült vita alakult ki.

Rózsaszín lehetőség

A kék és a zöld mellett egy másik szín is van, amely a figyelmet magára vonzza, mégpedig a rózsaszín. A zöld hidrogénhez hasonlóan a folyamat elektrolízist foglal magában, de van egy lényeges különbség: a rózsaszín hidrogén előállításához atomenergiát használnak.

Ha felbontjuk a vizet, hidrogént és oxigént kapunk. De a víz felbontása energiát igényel, így a rózsaszín hidrogén lényege, hogy a vizet nukleáris energiával osztjuk meg” – mondta Rothman.

Ez azt jelenti, hogy “az egész rendszer alacsony szén-dioxid-kibocsátású, mert a vízben nincs szén, és az energiaforrás is nagyon alacsony szén-dioxid-kibocsátású, mert nukleáris“.

Az elektrolízis mellett Rothman megjegyezte, hogy a nukleáris energiát egy úgynevezett termokémiai ciklusban is fel lehetne használni. Ez – magyarázta – nagyon magas hőmérsékletet használ fel a víz oxigénre és hidrogénre való felbontásához.

A rózsaszín hidrogénnek már van is néhány jelentős támogatója. Ezek közé tartozik az EDF Energy, amely felvetette a hidrogén előállításának ötletét a Sizewell C-ben, az Egyesült Királyságba tervezett 3,2 gigawattos atomerőműben.

A Sizewell C-nél megvizsgáljuk, hogyan tudnánk hidrogént előállítani és felhasználni többféle módon. Először is, segíthet csökkenteni a kibocsátást az erőmű építése során” – olvasható a cég honlapján.

Másodszor, amint a Sizewell C üzembe áll, reméljük, hogy az általa termelt hő egy részét (a villamos energia mellett) a hidrogén hatékonyabb előállítására is felhasználhatjuk” – teszi hozzá a közlemény.

Az EDF Energy – amely a multinacionális EDF csoport része – a CNBC-hez eljuttatott közleményében azt írta: “Az atomenergiából előállított hidrogén jelentős szerepet játszhat az energetikai átállásban“.

A vállalat azt is elismerte, hogy az ágazat és annak fejlődése előtt kihívások állnak.

A hidrogén jelenleg viszonylag drága üzemanyag, ezért az alacsony szén-dioxid-kibocsátású elektrolitikus hidrogén esetében – akár megújuló, akár nukleáris energiából állítják elő – a legfontosabb kihívás az előállítási költségek csökkentése” – tették hozzá.

Ehhez “olyan támogató politikákra van szükség, amelyek ösztönzik a korai hidrogéngyártási projektekbe történő beruházásokat, és arra ösztönzik a felhasználókat, hogy a fosszilis tüzelőanyagokról alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogénre térjenek át” – írták.

Bár az atomenergia a hidrogéngyártásban és a tágabb értelemben vett energetikai átállásban játszott szerepe izgalmas – a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint például az atomenergia “jelentős mértékben hozzájárulhat az energiaszektor szén-dioxid-mentesítéséhez” -, magától értetődik, hogy nem mindenki kedveli.

A kritikusok között van a Greenpeace is. “Az atomenergiát az energiaproblémáink megoldásának hirdetik, de a valóságban bonyolult és rendkívül drága az előállítása. Emellett hatalmas mennyiségű veszélyes hulladékot is termel” – állítja a környezetvédelmi szervezet.

Sokszínű jövő?

A CNBC-nek adott interjúja során a Sheffieldi Egyetem munkatársa, Rothman beszélt a nagyobb összefüggésekről és a hidrogén különböző típusainak lehetséges szerepeiről is. Eljöhet-e valaha az az idő, amikor a kék és szürke hidrogén mennyisége nullára csökken?

Attól függ, hogy milyen hosszú időtávot tekintünk” – mondta, hozzátéve, hogy “egy ideális világban végül nagyon alacsonyra fog csökkenni a használatuk“.

Végső soron ideális esetben meg kell szabadulnunk az összes szürke hidrogéntől, mert a szürke hidrogénnek nagy a szénlábnyoma” – mondta Rothman.

Ahogy javítjuk a szén-dioxid-leválasztást és -tárolást, lehet, hogy lesz hely a kék hidrogén számára, de ezt még ki kell értékelni” – tette hozzá.

A rózsaszínnek és a zöldnek kell teret adni, mert ezeket lehet előállítani valóban alacsony szén-dioxid-kibocsátás mellett” – emelte ki.

Fiona Rayment, az Egyesült Királyság Nemzeti Nukleáris Laboratóriumának vezető kutatója – amely az EDF Energy-hez hasonlóan tagja a Hydrogen UK szakmai szövetségnek – hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az elkövetkező években többféle lehetőség álljon rendelkezésre.

Nem szabad alábecsülni a nettó nullához kapcsolódó kihívást; a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünk kiváltásához az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogéntermelés minden forrását fel kell használnunk” – mondta a CNBC-nek.

Miközben sok szó esett arról, hogy színekkel kellene megkülönböztetni a hidrogén előállításának különböző módszereit, élénk vita folyik arról is, hogy egyáltalán szükség van-e ilyen osztályozási rendszerre.

Amit mi akarunk, az az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén. És tudom, hogy a különböző színekkel kapcsolatban nagy a zűrzavar. De végső soron az alacsony szén-dioxid-kibocsátású rész a fontos, és mind a rózsaszín, mind a zöld szín megfelel ennek” – mondta Rothman.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Figyelmeztetést kaptak a bankok: elég volt az apró betűs díjemelésekből

Egyre drágább a bankolás, többe kerül a bankkártya, az sms, hirtelen fizetőssé vált a korábban díjmentes szolgáltatás - nagyon sok banki ügyfél szembesül ezzel.

Kiemelt segítség három vármegye zöld átállásához

Az igazságos átmenet feltétele, hogy az az érintettek lehető legnagyobb mértékű bevonásával történjen.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

Megnyílt első éjjel-nappali posta Nyíregyházán

A Magyar Posta Zrt. további tizenkét helyszínen tervezi a postai szolgáltatások éjjel-nappali elérésének lehetőségét bevezetni, a szolgáltatást öt budapesti, valamint Szombathely, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg, Debrecen, Kecskemét és Miskolc postáján indítják el.
Hirdetés

Hírek

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.