Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A zöld hidrogén helyett lehet, hogy a rózsaszín lesz a nyerő?
No menu items!

A zöld hidrogén helyett lehet, hogy a rózsaszín lesz a nyerő?

Illusztráció: Bigstock

Az elmúlt években Elon Musktól Ursula von der Leyenig számos nagynevű személyiség beszélt arról, hogy a hidrogén milyen szerepet játszhat – vagy nem játszhat – a bolygó fenntarthatóbb jövő felé való elmozdulásában. És bár a legnagyobb felhajtás a zöld hidrogén körül van, az atomenergiával előállított rózsaszín hidrogénnek is hatalmas szerepe lehet a jövőben.

Miközben a hidrogénről és annak fontosságáról, mint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövő biztosításának eszközéről sok szó esik, a hidrogén legnagyobb részének előállítása még mindig fosszilis tüzelőanyagokon alapul.

A Nemzetközi Energiaügynökség tavaly szeptemberi jelentése szerint a 2021-es alacsony kibocsátású hidrogéntermelés a globális hidrogéntermelés kevesebb mint 1%-át tette ki. Ezért ha az energiaátállásban bármilyen szerepre akar törni, akkor a hidrogéntermelésnek nagymértékben meg kell változnia.

Az első dolog, amit el kell mondani, hogy a hidrogén nem igazán létezik a természetben, ezért elő kell állítani” – mondta Rachael Rothman, a Sheffieldi Egyetem Grantham Centre for Sustainable Futures társigazgatója a CNBC-nek.

Rengeteg potenciál rejlik benne, hogy segítse a szén-dioxid-mentesítést a jövőben, de elsősorban alacsony szén-dioxid-kibocsátású előállítási módokat kell találnunk” – mondta, hozzátéve, hogy a különböző előállítási módszereket “különböző színekkel jelölték“.

A hidrogénünk mintegy 95%-a ma a metán gőzzel történő átalakításából származik, és nagy a kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás. Ezt nevezzük szürke hidrogénnek” – részletezte Rothman.

Egy ilyen módszer dominanciája egyértelműen ellentétes a nettó nullás célokkal. Ennek eredményeképpen a hidrogén forrásainak, rendszereinek és színeinek egész sorát terjesztik most elő alternatívaként.

Ezek közé tartozik a zöld hidrogén, amely a megújuló energiaforrások és az elektrolízis segítségével előállított hidrogénre utal, amikor elektromos áram a vizet oxigénre és hidrogénre bontja.

A kék hidrogén ezzel szemben a földgáz – egy fosszilis tüzelőanyag – felhasználására, valamint a szén-dioxid-leválasztás hasznosítására és tárolására utal. A kék hidrogénnek a társadalom szén-dioxid-mentesítésében játszott szerepe körül feszült vita alakult ki.

Rózsaszín lehetőség

A kék és a zöld mellett egy másik szín is van, amely a figyelmet magára vonzza, mégpedig a rózsaszín. A zöld hidrogénhez hasonlóan a folyamat elektrolízist foglal magában, de van egy lényeges különbség: a rózsaszín hidrogén előállításához atomenergiát használnak.

Ha felbontjuk a vizet, hidrogént és oxigént kapunk. De a víz felbontása energiát igényel, így a rózsaszín hidrogén lényege, hogy a vizet nukleáris energiával osztjuk meg” – mondta Rothman.

Ez azt jelenti, hogy “az egész rendszer alacsony szén-dioxid-kibocsátású, mert a vízben nincs szén, és az energiaforrás is nagyon alacsony szén-dioxid-kibocsátású, mert nukleáris“.

Az elektrolízis mellett Rothman megjegyezte, hogy a nukleáris energiát egy úgynevezett termokémiai ciklusban is fel lehetne használni. Ez – magyarázta – nagyon magas hőmérsékletet használ fel a víz oxigénre és hidrogénre való felbontásához.

A rózsaszín hidrogénnek már van is néhány jelentős támogatója. Ezek közé tartozik az EDF Energy, amely felvetette a hidrogén előállításának ötletét a Sizewell C-ben, az Egyesült Királyságba tervezett 3,2 gigawattos atomerőműben.

A Sizewell C-nél megvizsgáljuk, hogyan tudnánk hidrogént előállítani és felhasználni többféle módon. Először is, segíthet csökkenteni a kibocsátást az erőmű építése során” – olvasható a cég honlapján.

Másodszor, amint a Sizewell C üzembe áll, reméljük, hogy az általa termelt hő egy részét (a villamos energia mellett) a hidrogén hatékonyabb előállítására is felhasználhatjuk” – teszi hozzá a közlemény.

Az EDF Energy – amely a multinacionális EDF csoport része – a CNBC-hez eljuttatott közleményében azt írta: “Az atomenergiából előállított hidrogén jelentős szerepet játszhat az energetikai átállásban“.

A vállalat azt is elismerte, hogy az ágazat és annak fejlődése előtt kihívások állnak.

A hidrogén jelenleg viszonylag drága üzemanyag, ezért az alacsony szén-dioxid-kibocsátású elektrolitikus hidrogén esetében – akár megújuló, akár nukleáris energiából állítják elő – a legfontosabb kihívás az előállítási költségek csökkentése” – tették hozzá.

Ehhez “olyan támogató politikákra van szükség, amelyek ösztönzik a korai hidrogéngyártási projektekbe történő beruházásokat, és arra ösztönzik a felhasználókat, hogy a fosszilis tüzelőanyagokról alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogénre térjenek át” – írták.

Bár az atomenergia a hidrogéngyártásban és a tágabb értelemben vett energetikai átállásban játszott szerepe izgalmas – a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint például az atomenergia “jelentős mértékben hozzájárulhat az energiaszektor szén-dioxid-mentesítéséhez” -, magától értetődik, hogy nem mindenki kedveli.

A kritikusok között van a Greenpeace is. “Az atomenergiát az energiaproblémáink megoldásának hirdetik, de a valóságban bonyolult és rendkívül drága az előállítása. Emellett hatalmas mennyiségű veszélyes hulladékot is termel” – állítja a környezetvédelmi szervezet.

Sokszínű jövő?

A CNBC-nek adott interjúja során a Sheffieldi Egyetem munkatársa, Rothman beszélt a nagyobb összefüggésekről és a hidrogén különböző típusainak lehetséges szerepeiről is. Eljöhet-e valaha az az idő, amikor a kék és szürke hidrogén mennyisége nullára csökken?

Attól függ, hogy milyen hosszú időtávot tekintünk” – mondta, hozzátéve, hogy “egy ideális világban végül nagyon alacsonyra fog csökkenni a használatuk“.

Végső soron ideális esetben meg kell szabadulnunk az összes szürke hidrogéntől, mert a szürke hidrogénnek nagy a szénlábnyoma” – mondta Rothman.

Ahogy javítjuk a szén-dioxid-leválasztást és -tárolást, lehet, hogy lesz hely a kék hidrogén számára, de ezt még ki kell értékelni” – tette hozzá.

A rózsaszínnek és a zöldnek kell teret adni, mert ezeket lehet előállítani valóban alacsony szén-dioxid-kibocsátás mellett” – emelte ki.

Fiona Rayment, az Egyesült Királyság Nemzeti Nukleáris Laboratóriumának vezető kutatója – amely az EDF Energy-hez hasonlóan tagja a Hydrogen UK szakmai szövetségnek – hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az elkövetkező években többféle lehetőség álljon rendelkezésre.

Nem szabad alábecsülni a nettó nullához kapcsolódó kihívást; a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünk kiváltásához az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogéntermelés minden forrását fel kell használnunk” – mondta a CNBC-nek.

Miközben sok szó esett arról, hogy színekkel kellene megkülönböztetni a hidrogén előállításának különböző módszereit, élénk vita folyik arról is, hogy egyáltalán szükség van-e ilyen osztályozási rendszerre.

Amit mi akarunk, az az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén. És tudom, hogy a különböző színekkel kapcsolatban nagy a zűrzavar. De végső soron az alacsony szén-dioxid-kibocsátású rész a fontos, és mind a rózsaszín, mind a zöld szín megfelel ennek” – mondta Rothman.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Körhintacsalással tüntettek el milliárdokat, húsz évet is kaphatnak

Az unióból beszerzett prémium kategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csaptak le a közelmúltban: a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

Átalakul a hulladékgazdálkodás Magyarországon július elsejétől

Számos feladat hárul az érintett vállalkozásokra a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről szóló közelmúltban megjelent rendelet szerint - hívta fel a figyelmet az EY.

Német kutatóintézet: nem lehet kizárni egy európai bankválság lehetőségét

Nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy németországi vagy európai bankválsággá fajulnak az utóbbi hetek bankcsődjei - emelte ki az egyik legtekintélyesebb német kutatóintézet, a berlini DIW vezetője egy friss nyilatkozatában.

LEO-elnök: a létesítménygazdálkodók vonzó karrierpályát kínálnak  

Mivel a létesítménygazdálkodás többféle szakmát egyesít, kifejezetten vonzó életpályát képes nyújtani a jövő generációjának – állítja Vágó László, a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) közelmúltban megválasztott elnöke. Aki szerint a Covid okozta pandémiához kötődő egészségügyi kihívások és az energiahordozók árának többszörös emelkedése is azt mutatja, hogy a korábbinál nagyobb szükség van a létesítménygazdálkodók az épülettulajdonosok közötti szorosabb együttműködésre.  

Hírek

Körhintacsalással tüntettek el milliárdokat, húsz évet is kaphatnak

Az unióból beszerzett prémium kategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csaptak le a közelmúltban: a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

Moszkvába megy a kínai elnök, a háború kitörése óta először

Hszi Csin-ping kínai elnök március 20. és 22. között Oroszországba látogat - jelentette be a kínai külügyminisztérium.

Budapest is top 50-es a Time magazin turisztikai listáján

Budapest is szerepel az amerikai Time magazin World's Greatest Places 2023 (A világ legnagyszerűbb helyei 2023) című, 50 turisztikai desztinációt kiemelő összeállításában.

Közbeszerzési kartellt tárt fel a GVH dunai hajóscégek között

A Gazdasági Versenyhivatal feltárta, hogy négy vállalkozás kartellbe szerveződve próbálta elnyerni a BKV menetrendszerinti hajójáratainak üzemeltetését.

Rendhagyó változás a kutakon: mindkét üzemanyag olcsóbb lesz szombattól

Ezen a héten - rendhagyó módon - nem pénteken, hanem szombaton változnak a hazai üzemanyagárak: a benzin beszerzési ára bruttó 4 forinttal csökken, a gázolajért pedig bruttó 8 forinttal fizetnek majd kevesebbet a kutak.

Már csak két hétig igényelhető a 40 ezer forintos bölcsődei támogatás

Március végéig igényelhető a 40 ezer forintos bölcsődei támogatás - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Újra lehet pályázni az ingyenes uniós vasúti bérletekre

Újabb 35 ezer ingyenes vasúti bérletre pályázhatnak a 18 éves európai fiatalok a következő DiscoverEU nevű pályázat keretében - közölte az Európai Bizottság.

Újra 400 forint felett az euró és a svájci frank

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest szerda estére a reggeli szintekhez képest.

Gazdaság

MNB: nagy különbségek voltak a nyugdíjpénztári hozamok között 2022-ben

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál plusz 8,5 és mínusz 14,5 százalék között szóródtak az éves nettó hozamok tavaly, az egész évet tekintve 2022-ben az átlagos nettó hozam mínusz 6,8 százalék volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Egybillió forintnál is többet költöttek el a magyarok külföldön

Visszatért a magyarok külföldi utazási kedve: tavaly az előző évinél harmadával többször, 18 millió alkalommal utaztak el. Ez még elmarad a járvány előtti számtól, de költésben már így is csúcsot döntöttünk a gyenge forint miatt – derül ki Bank360.hu elemzéséből. A legtöbbet Ausztriában hagytunk, de Németországban is több mint 121 milliárd forintot.

Újra a Revolut kockázataira figyelmeztet az MNB

Az MNB a hazai ügyfelek védelmében szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét - erősítette meg a Magyar Nemzeti Bank.

OTP: a külföldi leánybankok húzták fel az eredményt

A külföldi leányvállalatok nagyrészt kompenzálták azt a veszteséget, amelyet a háború és a magyar kormányzati intézkedések okoztak a csoportnak, így mindössze 24 százalékkal - 347 milliárd forintra - esett vissza az adózott eredmény tavaly az egy évvel korábbihoz viszonyítva - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes az OTP Csoport tavalyi jelentését ismertetve.