Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Áfaemelés jön Törökországban a 40 százalékos inflációra
No menu items!

Áfaemelés jön Törökországban a 40 százalékos inflációra

Illusztráció: bigstock

A 40 százalék körüli infláció megterheli az emberek vásárlóerejét Törökországban. Az államnak azonban pénzre van szüksége a földrengés utáni újjáépítéshez, ezért röviddel a választások után a lakosságra és a vállalkozásokra támaszkodva megemeli az áfát.

A hivatalos közlönyben megjelent bejelentés szerint az áruk és szolgáltatások általános forgalmi adója 18-ról 20 százalékra emelkedik Törökországban. Az olyan alapvető termékek esetében, mint a vécépapír, a mosószer és a pelenka, az adókulcs azonnali hatállyal nyolcról tíz százalékra emelkedik – számolt be a Spiegel.

A dél-törökországi földrengéseknek több mint 50 ezer halálos áldozata volt. Több millióan maradtak hajléktalanok. Üzleti szövetségek, közgazdászok és a kormány több mint 100 milliárd dolláros újjáépítési költségről beszélt. A kormány több mint 600 ezer ház építését ígérte a hajléktalanok számára.

Ugyanakkor a török fogyasztók már most is szenvednek a magas inflációtól, amely leszorítja vásárlóerejüket. Júniusban az inflációs ráta 38,21 százalékra csökkent a májusi 39,59 százalékról. A központi bank öt százalékos inflációs céljától azonban még nagyon messze van. A legnagyobb árfelhajtó tényezők közé tartoznak az élelmiszerek és az alkoholmentes italok, amelyek csaknem 54 százalékkal kerülnek többe, mint 2022 júniusában. Az áfaemelések most valószínűleg további terhet rónak a lakosságra.

A török kormány az újjáépítést a magasabb társasági adóból is akarja finanszírozni. Ez abból a törvényjavaslatból következik, amelyet Erdoğan kormányzó pártja a héten nyújtott be a parlamentnek. A törvényjavaslat egyebek mellett azt javasolja, hogy a társasági adót a jelenlegi 20-ról 25 százalékra emeljék. A bankok és pénzintézetek esetében a jelenlegi 25-ről 30 százalékra emelkedne. A külkereskedelem ösztönzése érdekében öt százalékpontos kedvezményt terveznek a vállalatok exportbevételeire.

Erdoğan más határozatokat is aláírt, köztük a banki biztosítás és a fogyasztói hitelek után fizetendő tranzakciós adó tízről 15 százalékra emelését. A külföldről behozott mobiltelefonok regisztrációs díját 6091-ről 20 ezer lírára (703 euró) emelik – tette hozzá a hivatalos közlöny.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az Otthonfelújítási program felhívását szakmai egyeztetés előzi meg

Júniustól indul az Otthonfelújítási program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja, a programban június 3-tól az MFB Pontokon keresztül lehet részt venni.

Megkezdte működését Bécs első zöldhidrogén-üzeme

Az emelkedőkkel és gyakori megállókkal tarkított vonalon jövő évtől tíz portugál gyártmányú, akadálymentes CaetanoBus szállítja majd az utasokat. 

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

2030-ig megkétszereződik a geotermikus energia hazai felhasználása

Március elején nyílt meg a Svájci Alap forrásaiból finanszírozott 5,3 milliárd forintos felhívás egyebek mellett meglévő termálkutak korszerűsítésének vagy állami tulajdonban levő szénhidrogén-kutak termálkúttá alakításának támogatására
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.