Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Áfaemelés jön Törökországban a 40 százalékos inflációra
No menu items!

Áfaemelés jön Törökországban a 40 százalékos inflációra

Illusztráció: bigstock

A 40 százalék körüli infláció megterheli az emberek vásárlóerejét Törökországban. Az államnak azonban pénzre van szüksége a földrengés utáni újjáépítéshez, ezért röviddel a választások után a lakosságra és a vállalkozásokra támaszkodva megemeli az áfát.

A hivatalos közlönyben megjelent bejelentés szerint az áruk és szolgáltatások általános forgalmi adója 18-ról 20 százalékra emelkedik Törökországban. Az olyan alapvető termékek esetében, mint a vécépapír, a mosószer és a pelenka, az adókulcs azonnali hatállyal nyolcról tíz százalékra emelkedik – számolt be a Spiegel.

A dél-törökországi földrengéseknek több mint 50 ezer halálos áldozata volt. Több millióan maradtak hajléktalanok. Üzleti szövetségek, közgazdászok és a kormány több mint 100 milliárd dolláros újjáépítési költségről beszélt. A kormány több mint 600 ezer ház építését ígérte a hajléktalanok számára.

Ugyanakkor a török fogyasztók már most is szenvednek a magas inflációtól, amely leszorítja vásárlóerejüket. Júniusban az inflációs ráta 38,21 százalékra csökkent a májusi 39,59 százalékról. A központi bank öt százalékos inflációs céljától azonban még nagyon messze van. A legnagyobb árfelhajtó tényezők közé tartoznak az élelmiszerek és az alkoholmentes italok, amelyek csaknem 54 százalékkal kerülnek többe, mint 2022 júniusában. Az áfaemelések most valószínűleg további terhet rónak a lakosságra.

A török kormány az újjáépítést a magasabb társasági adóból is akarja finanszírozni. Ez abból a törvényjavaslatból következik, amelyet Erdoğan kormányzó pártja a héten nyújtott be a parlamentnek. A törvényjavaslat egyebek mellett azt javasolja, hogy a társasági adót a jelenlegi 20-ról 25 százalékra emeljék. A bankok és pénzintézetek esetében a jelenlegi 25-ről 30 százalékra emelkedne. A külkereskedelem ösztönzése érdekében öt százalékpontos kedvezményt terveznek a vállalatok exportbevételeire.

Erdoğan más határozatokat is aláírt, köztük a banki biztosítás és a fogyasztói hitelek után fizetendő tranzakciós adó tízről 15 százalékra emelését. A külföldről behozott mobiltelefonok regisztrációs díját 6091-ről 20 ezer lírára (703 euró) emelik – tette hozzá a hivatalos közlöny.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Egy Orbán sikertörténet Székelyföldről Ausztriáig

Orban Optic - áll a cégér, az ausztriai Baden bei Wien bevásárlóutcájának üzlete felett. Tulajdonosa, Orbán Éva a Székelyföldről indulva, jónéhány kihívással és előítélettel is megküzdve mondhatja mára már sikeres üzletasszonynak magát.

Ötöt lépne előre a Mömax és a Möbelix Magyarországon

Újabb bútoráruházakat nyit Magyarországon a három népszerű bútorkereskedelmi márkát - XXXLutz, Mömax, Möbelix -, összefogó MMXH Lakberendezési kft.

KSH: a harmadik negyedévében 12,1 százalékkal csökkentek a beruházások

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest.

BÉT – Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.

Rendkívüli kiadások előtt a magyar büdzsé – a költségvetés állja a sarat

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Kamatdöntés – MNB: továbbra is indokolt a körültekintő monetáris politika

Az MNB prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2023-ban a GDP 1 százaléka alá mérséklődik, és az egyenleg az előrejelzési horizonton tovább javul.

Az OTP Bank 49 millió forint bírságot kapott több hiányosság miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt.