Hirdetés
Kezdőlap Agrár Agrárkutatás. Arccal a dísznövények felé
No menu items!

Agrárkutatás. Arccal a dísznövények felé

Nem csak nevet váltott, új kutatási területet is bevont tudományos tevékenységei közé az agrárkutatással és innovációval foglalkozó intézmény.  Dísznövénykutatással bővítette profilját a gyümölcstermesztési kutató intézet.

Új profillal bővült a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóintézete, amely a továbbiakban Gyümölcs- és Dísznövénytermesztő Kutatóintézetként folytatja tudományos munkáját – közölte a NAIK az MTI-vel.

A NAIK álláspontja szerint az ország klimatikus jellemzőinek köszönhetően és a kutatóközpont bővítésével reális esélye van a díszkertészet piac növekedése mellett annak is, hogy  Magyarország a térségben a dísznövénytermesztés legfontosabb szereplője legyen. A díszkertészet ágazat éves szinten 120 milliárd forinttal járul hozzá a nemzetgazdaság eredményességéhez és nagyjából 25 ezer család megélhetését biztosítja.

A magyar vállalkozások igényeinek megfelelő, magas szintű tudományos munka működtetése érdekében a NAIK együttműködési megállapodást kötött a Magyar Díszkertészek Szövetségével – közölték.

Kiemelték, hogy az intézet számára az erős kutatási alapok adottak, hiszen a NAIK kezében van Európa egyik legszebb és legnagyobb rózsakertje, mintegy 1200 rózsafajtával, közel 3 hektáron.

A magyar nemesítésű rózsák a génbank részeként virágoznak

Az intézet jelenleg 170 hektáron folytat a dísznövénykutatást és gyümölcskutatást. Dísznövényből jelenleg 140 saját nemesítésű fajta, illetve fajtajelölt áll rendelkezésre, a klímaváltozásra tekintettel pedig új fajtákat is nemesítenek, emellett vetőmagot is termesztenek.

Hangsúlyozták, a dísznövénykutatásokban a jövőben is meg kell majd jelennie a termesztéshez kapcsolódó technológiai kutatásoknak, az öntözési és tápanyag-visszapótlási vizsgálatoknak, a városi zöldfelületek fenntartását megalapozó szakmai munkának, valamint a nemesítési és szaporítóanyag előállításnak is.

A NAIK jelenleg éves szinten mintegy 5 milliárd forintból gazdálkodik, ebből 3 milliárd forint származik nemzeti költségvetésből, a fennmaradó összeg – részben hazai és nemzetközi pályázatból, továbbá értékesítésből és szolgáltatásból származik. A NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztő Kutatóintézete értékesíthet saját hatáskörben is, továbbá a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. gazdasági társaság is a NAIK intézményhálózathoz tartozik, ezen felül az export tevékenység bővítésében a jövőben hatványozottan számítanak a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. tevékenységére is.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Oda a munkahelyek? Már a legnagyobb multikra hajt a mesterséges intelligencia úttörője

Az OpenAI ígéretet tett arra, hogy a ChatGPT Enterprise ügyfeleinek adatait nem használják fel a modellek képzéséhez.

Az otthonfelújítási program a családi házak energiahatékonyságának javítását szolgálja

A pályázati feltételek mielőbbi véglegesítése érdekében a program társadalmi egyeztetése akár már a következő hetekben megkezdődhet

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Júniusban indulhat az otthonfelújítási korszerűsítési program

Az energiaigény és ezáltal az energiafogyasztás csökkentésével a cél, hogy minél inkább a rezsivédett sávhatár alatt tudjon mindenki maradni.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.