Hirdetés
Kezdőlap Hírek Amerikában marad az 5000 éves török márványszobrocska, a Csillagnéző
No menu items!

Amerikában marad az 5000 éves török márványszobrocska, a Csillagnéző

Amerikában marad az 5000 éves török márványszobrocska, a Csillagnéző. Legalábbis úgy döntött  az amerikai bíróság. Vagyis hiábavaló volt Törökország erőfeszítése arra, hogy peres úton visszaszerezzen a sokmillió dollárt érő, 5000 éves anatóliai szobrocskát, amely szerinte törvénytelen úton került külföldre.

Egy New York-i bíróság úgy vélte, hogy Ankara túl sokáig halogatta a peres eljárás megindítását. Ráadásul Törökország nem tudta bizonyítani, hogy a női idolt Törökország területén találták. Azt sem támasztotta alá, hogy 1906 után vitték ki az országból, azután, hogy a régészeti leletet az oszmán állam tulajdonának nyilvánítottak.

A Csillagnéző jelenleg a Christie’s aukciósház széfjében vár arra, hogy rendeződjön a sorsa.

Az i.e. 3000 és 2200 közötti időszakból származó, úgynevezett Guennol-féle Csillagnéző az egyik legszebb és legnagyobb példánya a kiliyai típusú, nőt ábrázoló anatóliai idoloknak.

A bírósági ítélet szerint Törökország “megbocsáthatatlan hibát” követett el. Az indok: késve indított pert a ritka és értékes régészeti lelet visszaszerzéséért. Éppen csak a 2017 márciusában tartott árverés előtt, pedig akkor már legalább 25 éve tudhatott a létezéséről.

A prehisztorikus márványbálványt valamikor az 1960-as években vásárolta Alastair Bradley Martin műgyűjtő és amatőr teniszsztár. A szobor kétszer is hosszabb időn át – 1968-tól 1993-ig, 1999-től 2007-ig -kiállították a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumban. A tekintélyes intézményként sosem csinált titkot abból, hogy az idol Alastair Bradley Martin Guennol-kollekció néven ismert gyűjteményéből származik – mutatott rá a bíró.

A jelenlegi tulajdonos, Michael Steinhardt milliárdos 1993-ban vásárolta meg 1,5 millió dollárért. Az idolt 2017 márciusában 14,4 millió dollárért árverezték el New Yorkban, bár a névtelenséget kérő telefonos licitáló végül elállt az ügylettől.

 

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A monetáris tanács szélesítette a kamatfolyosót

A monetáris tanács a kamatfolyosó kiszélesítéséről és aszimmetrikussá tételéről döntött kedden - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: azonnali fenntarthatósági fordulatra van szükség

Azonnali fenntarthatósági fordulatra van szükség, a világgazdaság növekedési modellje ugyanis már rövid távon sem tartható fenn, és ez a pénzügyi rendszer szereplőire, illetve a gazdaság egészére kihat - mondta Kandrács Csaba.

Elemzők: jövőre újra kétszámjegyű lehet a béremelkedés

A bérkiáramlás továbbra is magas, a jövő évi emelésekkel és juttatásokkal pedig további emelkedéssel számolnak az elemzők, akik arra is figyelmeztetnek, hogy mindez emelkedő inflációs kockázatokkal árnyalt.

Eurózóna. Soha nem látott magasságban az infláció

Elsősorban a továbbra is jelentősen emelkedő energiaárak miatt novemberben rekordszintre gyorsult az infláció az euróövezetben.

Hírek

Korábban jön a decemberi nyugdíj

A megszokottnál korábban jön a decemberi nyugdíj: a bankszámlákra december 2-án utalják a járandóságot, és a postai kézbesítés is már csütörtökön megkezdődik - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Távozik a MÁV-Start vezérigazgatója

Keresztes Pétert, a MÁV-HÉV vezérigazgatóját nevezték ki a MÁV-Start élére december 1-jétől. A korábbi vezérigazgató, Kerékgyártó József közös megegyezéssel távozik a MÁV-Start és a MÁV VAGON éléről - közölte a MÁV.

Új bankjegyet vezetnek be Romániában

Új címletű, 20 lejes bankjegyek kerülnek forgalomba Romániában december 1-jén. A pénzen először lesz látható egy nő arcmása - közölte a Román Nemzeti Bank.

Európai Bizottság: kilenc hónapig legyen érvényes a Covid-igazolvány

Az Európai Bizottság - tekintettel a koronavírus-járvány kiújulására - javaslatokat tett az unión belüli biztonságos és szabad mozgásra vonatkozó szabályok összehangolására. Ennek jegyében a többi között január 10-től kezdődően 9 hónapban határozná meg a teljes védettséget igazoló tanúsítványok érvényességét.

Szálló por. Négy településen veszélyes a levegő

Többfelé ismét magas a légszennyezettség a szálló por miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Decembertől csak védettségi igazolvánnyal mehetnek be a szülők az iskolákba

Az innovációs és technológiai miniszter egyedi határozata értelmében december 1-jétől csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni a szakképzési intézményekbe. E főszabály alól természetesen mentesülnek az iskolákban, technikumokban foglalkoztatottak, oktatók és tanulók - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Kötelező biztosítás – Negyvenezer autós még válthat

Egy hete maradt az év végi fordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező autósoknak arra, hogy eldöntsék, elfogadják-e jelenlegi biztosítójuk ajánlatát a következő éves időszakra, vagy inkább szerződést váltanak - hívta fel a figyelmet a Netrisk.hu.

Madárinfluenza – immár öt megyében

Madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma egy Hajdú-Bihar és egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfiállományban is. Ezzel ötre nőtt azon megyék száma, ahol kimutatták a vírus H5N1 altípusát.

Gazdaság

A monetáris tanács szélesítette a kamatfolyosót

A monetáris tanács a kamatfolyosó kiszélesítéséről és aszimmetrikussá tételéről döntött kedden - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: azonnali fenntarthatósági fordulatra van szükség

Azonnali fenntarthatósági fordulatra van szükség, a világgazdaság növekedési modellje ugyanis már rövid távon sem tartható fenn, és ez a pénzügyi rendszer szereplőire, illetve a gazdaság egészére kihat - mondta Kandrács Csaba.

Újabb betéti tender az alapkamat fölött – minden ajánlat elfogadva

Újabb 40 bázisponttal magasabb kamattal, 2,90 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az összes benyújtott ajánlatot elfogadta.

MNB: 41,3 milliós bírság a Sberbanknak

A hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási és egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A hibák nem érintik a bank megbízható működését.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom