Hirdetés
Kezdőlap Hírek Amerikában marad az 5000 éves török márványszobrocska, a Csillagnéző
No menu items!

Amerikában marad az 5000 éves török márványszobrocska, a Csillagnéző

Amerikában marad az 5000 éves török márványszobrocska, a Csillagnéző. Legalábbis úgy döntött  az amerikai bíróság. Vagyis hiábavaló volt Törökország erőfeszítése arra, hogy peres úton visszaszerezzen a sokmillió dollárt érő, 5000 éves anatóliai szobrocskát, amely szerinte törvénytelen úton került külföldre.

Egy New York-i bíróság úgy vélte, hogy Ankara túl sokáig halogatta a peres eljárás megindítását. Ráadásul Törökország nem tudta bizonyítani, hogy a női idolt Törökország területén találták. Azt sem támasztotta alá, hogy 1906 után vitték ki az országból, azután, hogy a régészeti leletet az oszmán állam tulajdonának nyilvánítottak.

A Csillagnéző jelenleg a Christie’s aukciósház széfjében vár arra, hogy rendeződjön a sorsa.

Az i.e. 3000 és 2200 közötti időszakból származó, úgynevezett Guennol-féle Csillagnéző az egyik legszebb és legnagyobb példánya a kiliyai típusú, nőt ábrázoló anatóliai idoloknak.

A bírósági ítélet szerint Törökország “megbocsáthatatlan hibát” követett el. Az indok: késve indított pert a ritka és értékes régészeti lelet visszaszerzéséért. Éppen csak a 2017 márciusában tartott árverés előtt, pedig akkor már legalább 25 éve tudhatott a létezéséről.

A prehisztorikus márványbálványt valamikor az 1960-as években vásárolta Alastair Bradley Martin műgyűjtő és amatőr teniszsztár. A szobor kétszer is hosszabb időn át – 1968-tól 1993-ig, 1999-től 2007-ig -kiállították a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumban. A tekintélyes intézményként sosem csinált titkot abból, hogy az idol Alastair Bradley Martin Guennol-kollekció néven ismert gyűjteményéből származik – mutatott rá a bíró.

A jelenlegi tulajdonos, Michael Steinhardt milliárdos 1993-ban vásárolta meg 1,5 millió dollárért. Az idolt 2017 márciusában 14,4 millió dollárért árverezték el New Yorkban, bár a névtelenséget kérő telefonos licitáló végül elállt az ügylettől.

 

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hatalmasat nőtt a háztartások vagyona

Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Az ország tovább erősíti szerepét gazdasági találkozási pontként

Minden együttműködés újabb siker a magyar gazdaság számára, mert Magyarország szeretné tovább erősíteni szerepét gazdasági találkozási pontként, és szeretné elérni, hogy itt kapcsolódjon össze a keleti és nyugati tőke, illetve a hightech technológia.

Visszafogott tere van a kamatcsökkentésnek

A jegybank júniusban folytathatja a kamatcsökkentési pályát és az alapkamat a 6,75-7,00 százalékos sávba kerülhet, azonban a jelenlegi adatok alapján az év második felében nagyon visszafogott tere van a további kamatvágásnak.

Hírek

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...