Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Amerikaiak milliói maradhatnak teljesen bevétel nélkül
No menu items!

Amerikaiak milliói maradhatnak teljesen bevétel nélkül

Több mint 2,5 millió amerikai munkanélküli maradhat teljesen jövedelem nélkül – jelentette az AFP francia hírügynökség, idézve az egyik legtekintélyesebb globális intézet, az Oxford Economics elemzését.

Az elemzés egyebek közt rámutatott arra, hogy a világjárvány miatt megemelt összegű munkanélküli segély vélhetően hozzájárul a korlátozott munkaerő-kínálathoz: jóllehet a gazdaság talpraállása még várat magára, de sok vállalat máris arra panaszkodik, hogy nehézségekbe ütközik a munkaerőtoborzáskor, s lenne munka, de nem akad elég munkát vállaló.

Erre hivatkozva több republikánus kormányzó azt fontolgatja, hogy csökkenti, vagy egyenesen meg is szünteti a pandémia miatt bevezetett rendkívüli munkanélküli segélyeket. Az Oxford Economics felmérése szerint az Egyesült Államok 27 republikánus párti kormányzójából legalább 21 tervezi ezt. A politikusok arra hivatkoznak, hogy a juttatások kedvezőtlenül hatnak a munkaerőpiacra.

Henry McMaster, Dél-Karolina republikánus kormányzója úgy vélekedik: a járvány idejére meghatározott, kivételesnek számító pénzügyi segély mostanra “veszélyes joggá” változott.

Ez a segély a munkaerőpiacra történő visszatérés helyett az otthonmaradásra ösztönzi az embereket

– jelentette ki McMasters egy, még május elején közzétett levelében, amelyben egyúttal a megemelt támogatások eltörlésére utasított.

Greg Gianforte, az észak-nyugati Montana republikánus kormányzója szintén az államában tapasztalható munkaerőhiányra panaszkodott, amely – mint hozzátette – a gazdaság szinte valamennyi szektorát érinti.

A járvány következtében emberek millió veszítették el állásukat országszerte, ezért a szövetségi kormányzat a munkanélküli segélyhez való jogot kiterjesztette, mások mellett az egyéni vállalkozókra, illetve a járulék időtartamát is meghosszabbította szeptember elejéig. A segélyek összege tagállamonként változó, heti 230 és 820 dollár között mozog.

Joe Biden amerikai elnök azt közölte, hogy az egyes államok maguk dönthetnek arról, tovább kívánják-e folyósítani a megemelt juttatásokat, és hozzátette azt is, hogy e támogatást megvonhatják azoktól, akik visszautasítják a felkínált munkát.

Közgazdászok szerint a segélyek megszüntetése a jelenlegi 16 millió kedvezményezettből mintegy 2,5 milliót minden bevételétől megfosztana.

Többen arra figyelmeztetnek, hogy a döntésnek katasztrofális hatásai lehetnek az állandó jövedelemmel nem rendelkező családokra nézve.

Sue Berkowitz, egy alacsony jövedelműeknek jogsegélyt nyújtó dél-karolinai központ vezetője újságíróknak nyilatkozva azt hangoztatta, hogy a különleges munkanélküli segélyek megvonása “pusztító hatású lesz”, és elsősorban az afroamerikai és spanyolajkú közösségeket, valamint az állandó jövedelemmel nem rendelkezőket sújtja majd.

Az Oxford Economics elemzése leszögezi azt is: a munkaerőpiac gyengélkedésének egészségügyi okai is lehetnek, amennyiben még mindig sok amerikai nincs beoltva az új típusú koronavírus okozta Covid-19 ellen.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Januárban csökkentek a globális élelmiszerárak

Csökkentek az élelmiszerek világpiaci árai januárban decemberhez képest - jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Kormányszóvivő: nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.

A zöld hidrogén helyett lehet, hogy a rózsaszín lesz a nyerő?

Az elmúlt években Elon Musktól Ursula von der Leyenig számos nagynevű személyiség beszélt arról, hogy a hidrogén milyen szerepet játszhat - vagy nem játszhat - a bolygó fenntarthatóbb jövő felé való elmozdulásában. És bár a legnagyobb felhajtás a zöld hidrogén körül van, az atomenergiával előállított rózsaszín hidrogénnek is hatalmas szerepe lehet a jövőben.

Változások az egységes kérelemnél: több mint százezer gazdálkodó érintett

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Hírek

Változások az egységes kérelemnél: több mint százezer gazdálkodó érintett

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Műszakiztató kormánytisztviselőket gyanúsítanak korrupcióval

Őrizetbe vettek nyolc kormánytisztviselőt, akik a gyanú szerint vesztegetési pénzt fogadtak el egy műszakivizsga-állomáson az ügyfelektől - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kazah olaj jöhet a Barátság vezetéken

A Transznyefyt készen áll arra, hogy februárban megkezdje 20 ezer tonna kazah olaj tranzitját Németországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a vállalatra hivatkozva.

Pénteken nagyot csökken a gázolaj ára – olcsóbb lesz a benzin is

Péntektől a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig 15 forinttal lesz alacsonyabb, így várhatóan a kiskereskedelmi árak is hasonló mértékben csökkennek.

Lezárult a Vodafone felvásárlása, a magyar állam is tulajdont szerzett

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

Gazdaság

Magyarországra is befutott a hitelkártya alternatívája – minden előnyével és hátrányával

Néhány éve indult el a "vásárolj most, fizess később", azaz Buy Now Pay Later (BNPL) pénzügyi szolgáltatás az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, ma már több mint 30 országban, többek között Magyarországon is van ilyen fizetési lehetőség a piacon - hívta fel a figyelmet a Deloitte könyvvizsgáló.

Változások jönnek a lakásbiztosítási piacon

A kormány február 1-jei ülésén elfogadta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) javaslatát és a lakásbiztosítások szabályozásának átalakításáról döntött, a vonatkozó jogszabály a Magyar Közlönyben kihirdetésre került - közölte a tárca.

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Hatalmas a tolongás a kormány új hitelprogramja körül

A kereskedelmi bankok kivétel nélkül részt akarnak venni a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban (BGH). A Gazdaságfejlesztési Minisztérium alig egy hete bejelentett programja még el sem indult, de már sorban állnak a cégek az olcsó hitelért - írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom