Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Amerikaiak milliói maradhatnak teljesen bevétel nélkül
No menu items!

Amerikaiak milliói maradhatnak teljesen bevétel nélkül

Több mint 2,5 millió amerikai munkanélküli maradhat teljesen jövedelem nélkül – jelentette az AFP francia hírügynökség, idézve az egyik legtekintélyesebb globális intézet, az Oxford Economics elemzését.

Az elemzés egyebek közt rámutatott arra, hogy a világjárvány miatt megemelt összegű munkanélküli segély vélhetően hozzájárul a korlátozott munkaerő-kínálathoz: jóllehet a gazdaság talpraállása még várat magára, de sok vállalat máris arra panaszkodik, hogy nehézségekbe ütközik a munkaerőtoborzáskor, s lenne munka, de nem akad elég munkát vállaló.

Erre hivatkozva több republikánus kormányzó azt fontolgatja, hogy csökkenti, vagy egyenesen meg is szünteti a pandémia miatt bevezetett rendkívüli munkanélküli segélyeket. Az Oxford Economics felmérése szerint az Egyesült Államok 27 republikánus párti kormányzójából legalább 21 tervezi ezt. A politikusok arra hivatkoznak, hogy a juttatások kedvezőtlenül hatnak a munkaerőpiacra.

Henry McMaster, Dél-Karolina republikánus kormányzója úgy vélekedik: a járvány idejére meghatározott, kivételesnek számító pénzügyi segély mostanra “veszélyes joggá” változott.

Ez a segély a munkaerőpiacra történő visszatérés helyett az otthonmaradásra ösztönzi az embereket

– jelentette ki McMasters egy, még május elején közzétett levelében, amelyben egyúttal a megemelt támogatások eltörlésére utasított.

Greg Gianforte, az észak-nyugati Montana republikánus kormányzója szintén az államában tapasztalható munkaerőhiányra panaszkodott, amely – mint hozzátette – a gazdaság szinte valamennyi szektorát érinti.

A járvány következtében emberek millió veszítették el állásukat országszerte, ezért a szövetségi kormányzat a munkanélküli segélyhez való jogot kiterjesztette, mások mellett az egyéni vállalkozókra, illetve a járulék időtartamát is meghosszabbította szeptember elejéig. A segélyek összege tagállamonként változó, heti 230 és 820 dollár között mozog.

Joe Biden amerikai elnök azt közölte, hogy az egyes államok maguk dönthetnek arról, tovább kívánják-e folyósítani a megemelt juttatásokat, és hozzátette azt is, hogy e támogatást megvonhatják azoktól, akik visszautasítják a felkínált munkát.

Közgazdászok szerint a segélyek megszüntetése a jelenlegi 16 millió kedvezményezettből mintegy 2,5 milliót minden bevételétől megfosztana.

Többen arra figyelmeztetnek, hogy a döntésnek katasztrofális hatásai lehetnek az állandó jövedelemmel nem rendelkező családokra nézve.

Sue Berkowitz, egy alacsony jövedelműeknek jogsegélyt nyújtó dél-karolinai központ vezetője újságíróknak nyilatkozva azt hangoztatta, hogy a különleges munkanélküli segélyek megvonása “pusztító hatású lesz”, és elsősorban az afroamerikai és spanyolajkú közösségeket, valamint az állandó jövedelemmel nem rendelkezőket sújtja majd.

Az Oxford Economics elemzése leszögezi azt is: a munkaerőpiac gyengélkedésének egészségügyi okai is lehetnek, amennyiben még mindig sok amerikai nincs beoltva az új típusú koronavírus okozta Covid-19 ellen.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

MAKISZ: uniós direktíva értékelheti fel a követeléskezelői tevékenységet

Magyarországon is a követeléskezelői tevékenység felértékelődéséhez vezethet, hogy az Európai Parlament és a Tanács, felismerve, hogy a nemteljesítő hitelek magas aránya milyen súlyos veszélyeket rejt a bankszektor és a teljes gazdaság számára, 2021 végén elfogadta azt a hitelgondozókra és a hitelfelvásárlókra vonatkozó irányelvet, amit a tagállamoknak 2023. december 29-ig kell a nemzeti jogukba átültetniük. A Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ), üdvözli az irányelv elfogadását, és javasolja a direktívában foglaltak kiterjesztését a nem hitelmegállapodásból eredő egyéb követelésekre is.

Németország. A vártnál rosszabb a tavalyi GDP-adat

Németország hazai összterméke 2,7 százalékkal nőtt 2021-ben az előző évhez képest - közölte a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).

MNB: decemberben megállt az infláció emelkedése

Az előző hónaphoz képest decemberben nem változott az infláció, így Magyarország azon európai országok egyike, ahol az év végén megállt az infláció tavalyi évre jellemző gyorsulása. A maginfláció és az indirekt adóktól szűrt maginfláció 1,1 százalékponttal 6,4 százalékosra nőtt. Ezt az emelkedést az üzemanyagok, illetve az alkohol és dohány inflációjának mérséklődése ellensúlyozta a fogyasztóiár-indexben - így értékelte a tavaly decemberi inflációs adatokat a Magyar Nemzeti Bank.

Pályázat falusi kisvállalkozásoknak – 30 milliárdos keretösszeggel

A kormány 30 milliárd forintos keretösszeggel elindítja a Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programot - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.

Hírek

Csalás. Felfüggesztett börtönt kapott Szakoly volt polgármestere

Költségvetési csalás miatt egy év hat hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék Szűcs Gabriellát, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szakoly korábbi független polgármesterét.

Életveszélyes a Balaton jege – a rálépőket büntetik

Életveszélyes jelenleg a Balaton jegén tartózkodni, ezért tilos rálépni. A szabályszegőket 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy szabálysértési eljárás indítása mellett akár 150 ezer forint pénzbírsággal is sújthatják - figyelmeztetett a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság.

Oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány – rövidül a karantén

Február 15-étől oltási igazolvánnyá alakul át az oltási igazolvány - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. A kormány azt javasolja, hogy mindenki oltassa be magát a koronavírus ellen.

Sztrájkra készülnek a mozdonyvezetők

A mozdonyvezetők nem fogadják el, hogy tavaly jelentősen csökkent a reálkeresetük a 2021. évi nulla százalékos béremelés, és az "elszabadult" infláció miatt. A veszteség kompenzálására fejenként 546 ezer forint kifizetését követelik, és mivel eddig a munkáltatóval nem tudtak megegyezni, sztrájkra készülnek - közölte a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke.

Hatvan autóst fogtak a buszsávokban – két nap alatt

Hétfőn és kedden folytatódott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közös akciója, amelyben a buszsávok használatát ellenőrzik. Az ellenőrzés során a rendőrök az autóbuszsáv jogosulatlan használata miatt 60, buszöbölben való megállás miatt 3 helyszíni bírságot szabtak ki, egy sofőrt pedig, akinek az autója is ki volt vonva a forgalomból, feljelentettek.

Tíz százalékkal nőnek a bérek a MÁV-Volán-csoportnál

A hároméves bérmegállapodásnak megfelelően január 1-jétől 10 százalékkal nőnek az alapbérek a MÁV-Volán-csoport társaságainál. A munkáltatói járulékterhek csökkentéséből származó megtakarítást a csoport a bérminimumok növekedése miatt felmerülő bértorlódások kezelésére használja fel - közölte a MÁV.

Tavaly is rekordmelegek voltak az óceánok

Rekordmelegek voltak tavaly is az óceánok. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés miatt már hatodik éve dől meg a melegrekord a világ óceánjaiban.

Április 3-ára tűzte ki az országgyűlési választást Áder János

Az alábbiakban szó szerint közöljük a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményét.

Gazdaság

MAKISZ: uniós direktíva értékelheti fel a követeléskezelői tevékenységet

Magyarországon is a követeléskezelői tevékenység felértékelődéséhez vezethet, hogy az Európai Parlament és a Tanács, felismerve, hogy a nemteljesítő hitelek magas aránya milyen súlyos veszélyeket rejt a bankszektor és a teljes gazdaság számára, 2021 végén elfogadta azt a hitelgondozókra és a hitelfelvásárlókra vonatkozó irányelvet, amit a tagállamoknak 2023. december 29-ig kell a nemzeti jogukba átültetniük. A Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ), üdvözli az irányelv elfogadását, és javasolja a direktívában foglaltak kiterjesztését a nem hitelmegállapodásból eredő egyéb követelésekre is.

Egyhetes betéti tender – ismét változatlan kamattal

A Magyar Nemzeti Bank - ahogy a múlt csütörtökön is - az előző hetivel megegyező 4,0 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét. Ezzel harmadik hete tarja ezen a szinten az effektív rátát, miután a múlt héten megszakította a kamat emelésének november közepétől hat héten át tartó sorozatát.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

Nem szigorított tovább az MNB – marad az egyhetes betét kamata

A Magyar Nemzeti Bank az előző hetivel megegyező 4,0 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét csütörtökön. Ezzel megszakította a kamat emelésének november közepétől hat héten át tartó sorozatát.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom