Kezdőlap Világgazdaság Ami a dollárnak jó, a világnak fáj
No menu items!

Ami a dollárnak jó, a világnak fáj

A dollár nyeresége a világ fájdalma, és a jelenlegi pálya alapján a világnak még sokkal több kellemetlenséget kell elviselnie.

A globális növekedéssel kapcsolatos aggodalmak a közelmúltban a Bloomberg dollárindexét az eddigi legerősebb szintre emelték, és a dollár több évtizedes csúcsokat ért el olyan valutákkal szemben, mint az euró és a jen.

Ez azonban azzal a kockázattal jár, hogy önerősítő visszacsatolássá válik, mivel a határokon átnyúló kereskedelem túlnyomó többsége még mindig dollárban denominált, és az erősebb amerikai valuta történelmileg a világgazdaság széleskörű megrázkódtatását jelenti.

Jon Turek

A vártnál magasabb infláció és a még mindig emelkedő nyersanyagárak hátterében Jon Turek, a JST Advisors alapítója és az Cheap Convexity blog szerzője szerint az az aggodalom, hogy olyan “dollárhurok” elé nézünk, mint még soha.

Szerinte mivel a Federal Reserve az elmúlt évtizedek leggyorsabb ütemében emeli a kamatlábakat, sokkal kevésbé világos, hogy mi szakíthatja meg a visszacsatolási hurkot a következő hónapokban.

Ami a végzetes huroknak ezt a változatát igazán ijesztővé teszi, az az, hogy elég nehéz látni, hogy ezek a megszakítók hogyan játszódnak le rövid távon. Van egy európai probléma, ami nyomást gyakorol az euróra, ami feljebb küldi a dollárt, ami rontja a gyártási ciklust, ami végsősoron megint ezt az egészet okozza” – mondta Turek.

Természetesen korábban is voltak már figyelemre méltó dollárerősödési időszakok, például 2016-ban vagy 2018-ban. Azokban az években a valuta akkor erősödött, amikor a Fed szigorítani igyekezett a monetáris politikát. A múlt héten közzétett adatok szerint az amerikai fogyasztói árindex júniusban 9,1 százalékkal emelkedett éves szinten, így a Fed-nek sokkal kevesebb mozgástere van az irányváltoztatásra.

A kulcskérdés tehát az, hogy az erősebb dollár milyen mértékben csökkenti a Fed hajlandóságát arra, hogy a következő hónapokban még nagyobb kamatemeléseket hajtson végre.

Kicsit nehéz látni, hogy mi állítja meg ezt. Azt hiszem, a legjobb válasz az, hogy önmagát is megállíthatja” – mondta Turek.

A dollárhurokkal az a fő probléma, hogy a dollárnak a globális kereskedelemben betöltött szerepe miatt az erősebb amerikai valuta a globális pénzügyi feltételek szigorodásához és a reálbefektetések visszaeséséhez vezethet.

Az amerikai valuta a világpiacokon is különleges helyzetben van. Amikor a befektetők aggódnak, hajlamosak a dollárban denominált eszközök biztonságába menekülni, ami még magasabbra repíti a valutát. Ez az egyik oka annak, hogy a dollár 2020 márciusában, amikor a piacok összeomlottak, megugrott, és most is erősödik.

A jelenlegi helyzetet bonyolítja az a tény, hogy a világ nagy központi bankjai most szigorító üzemmódban vannak, vagy éppen szigorítás előtt állnak. Az Európai Központi Bank várhatóan ebben a hónapban kezdi meg a kamatemelést, 2011 óta először. Különösen Németországnak kell szembenéznie a kettős gazdasági csapással, mivel a földgáz árának emelkedése a feldolgozóipart is sújtja.

Olyan világban élünk, ahol a központi bankok, amelyek mind a célérték feletti inflációval küzdenek, nagyon kevéssé tolerálják a masszív devizagyengülést, mert úgy gondolják, hogy az csak felerősíti a nyomást, amellyel a kamatemeléssel küzdenek” – mondja Turek.

“Egyfajta fordított valutaháborúban vagyunk, de úgy gondolom, hogy a központi bankok egyértelműen hangsúlyt fektetnek a valuták szerepére, egyesek persze egyértelműbben, mint mások.”

Ez lehet az egyik oka annak, hogy a svájci központi bank júniusban 50 bázispontos kamatemeléssel lepte meg a piacot, ami 15 év óta az első kamatemelés volt. Bár a svájci frank viszonylag erős volt, Turek szerint “reálértéken nem volt elég erős ahhoz, hogy ellensúlyozza a célérték feletti inflációt, amit még ők is látnak“. Eközben a Bank of Englandnél Catherine Mann e hónap elején tartott beszédében megjegyezte, hogy “az USA szigorúbb monetáris politikája a gyengébb font miatt általában növeli az Egyesült Királyság inflációját“.

Turek szerint a joker Kína lehet. Az országban júniusban megugrott a hitelezés, miután a kormány ösztönző intézkedéseket vezetett be, amelyek célja a Covid-19 gördülő zárlatainak ellensúlyozása volt. De még az élénkítés ellenére is nehéz az új hitelek és más típusú monetáris lazítások átvitele a reálgazdaságba, tekintettel a folyamatos járványügyi korlátozásokra.

A dollár közelmúltbeli erősödése ellentmond az év elején tett előrejelzéseknek, amelyek szerint az ukrajnai invázió és az azt követő szankciók fordulópontot jelenthetnek az amerikai dollár számára. Másrészt a dollárnak a világ tartalékvalutájaként betöltött szerepének csökkentésére vonatkozó időkeret soha nem volt várhatóan gyors, és a fájdalmasan szárnyaló zöldhasú végül még mindig arra ösztönözheti az országokat, hogy alternatívákat keressenek.

Az Egyesült Államokban pedig a dollár végzetes hurokja végül a Fed helyett is elvégezheti a Fed munkájának egy részét az infláció elleni küzdelemben. (Bloomberg)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ingyenes városlátogatás a tajpeji útmegszakításhoz

Több évi szünetet követően a Tajvani Turisztikai Hivatal ismét félnapos ingyenes városnézést kínál a tranzitutasoknak, hogy ezzel is kedvet csináljon a külföldi turistáknak egy hosszabb tartózkodására - közölte a tajvani China Airlines (CI).

A drága cement megváltoztatta a betonozási játékszabályokat

A cement árának emelkedése megváltoztatta a betonozás játékszabályait. A betonozás költsége még sosem volt ennyire magas.

Akár 4,5 milliós anyagi segítség a mikrovállalkozóvá váláshoz

Amit már sokan, nagyon régóta vártak bekövetkezett: a Magyar...

Váltott gondoskodás az újfajta családmodell

A váltott gondoskodás sokáig ismeretlen fogalom volt hazánkban, annak ellenére, hogy a szülők különválása következtében számos gyermeket érint az a kérdés, hogy ebben a helyzetben mi a legjobb megoldás. Nemzetközi szinten az 1970-es évek óta egyre több országban van jelen ez a fajta családmodell, 2022. január óta pedig hazánkban is jogszabály teszi már lehetővé a váltott gondoskodást bírói döntés esetén is. Mivel ettől függetlenül még kevéssé ismert nálunk ez a gyermeknevelési modell, a napokban kifejezetten a témában rendezett Figyeljetek Rám! elnevezésű konferencián számos hazai szakember beszélt a modellről és az eddigi hazai tapasztalatokról.

Hírek

Váltott gondoskodás az újfajta családmodell

A váltott gondoskodás sokáig ismeretlen fogalom volt hazánkban, annak ellenére, hogy a szülők különválása következtében számos gyermeket érint az a kérdés, hogy ebben a helyzetben mi a legjobb megoldás. Nemzetközi szinten az 1970-es évek óta egyre több országban van jelen ez a fajta családmodell, 2022. január óta pedig hazánkban is jogszabály teszi már lehetővé a váltott gondoskodást bírói döntés esetén is. Mivel ettől függetlenül még kevéssé ismert nálunk ez a gyermeknevelési modell, a napokban kifejezetten a témában rendezett Figyeljetek Rám! elnevezésű konferencián számos hazai szakember beszélt a modellről és az eddigi hazai tapasztalatokról.

Ebben a Ryanair is egyetért a magyar döntéshozókkal

A Ryanair üdvözli a Fővárosi Törvényszék ítéletét, amely megsemmisítette a magyar fogyasztóvédelmi hatóság által 2022 augusztusában kiszabott 763 ezer eurós bírságot, amelyet a Ryanair azért kapott, mert a magyar kormány által kivetett extraprofitadót áthárította az utasokra - közölte a légitársaság.

A SPAR megmutatta az első akciós fecskéket

Kormányrendelet kötelezi a 2021-ben egymilliárd forintot meghaladó árbevételt elérő élelmiszer-kiskereskedelmi üzleteket arra, hogy június 1. és szeptember 30. között húsz termékcsoportban, heti szinten 10%-os engedményt nyújtó akciót vezessenek be. A SPAR Magyarország azonban komplex akciós stratégiájának keretein belül ennél többet kínál: számos árucikk esetében 10-40 százalékos árkedvezményt biztosít, a SPAR ÁRSTOP Extra Promóció keretein belül pedig 300 termék árát rögzíti május 31. és július 31. között - közölte az áruházlánc.

Új vezérigazgatója lesz júliustól a magyar Penny-nek

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc.

Májusban nőtt a magyar tőzsde forgalma és a BUX index is

Májusban erősödött a Budapesti Értéktőzsde részvénypiacán a forgalom, a BUX index az április végi értékéhez képest 5,4 százalékkal emelkedett, 47 262 ponton zárta a májust - közölte a havi statisztikájában a BÉT.

Júniustól sűrűbben jár a 100E repülőtéri expressz

A várható nyári nagy forgalom miatt júniustól gyakrabban jár a 100E repülőtéri busz a Deák Ferenc tér és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér között - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Bőven infláció alatt drágult a kötelező biztosítás

Az idei első negyedévben 9 százalékkal emelkedett a normál használatú személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) éves állománydíja az egy évvel korábbival összevetve, a biztosítói kárráfordítások eközben 12 százalékkal nőttek 2022 tavaszához képest, ami változatlanul elmarad az inflációtól, illetve a szervíz- és alkatrészköltségek drágulásától - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Két ínséges év után tavaly már nyereséges volt a Budapest Airport

Két év rekordveszteség után tavaly a Budapest Airport 277,7 millió euró nettó árbevétel mellett 76,6 millió euró nyereséggel zárta az évet, így a Covid időszaka alatt felgyűlt 198 millió eurós veszteség 121 millió euróra csökkent. A részvényesek számára osztalék-kifizetés nem történik - közölte a fővárosi repülőteret üzemeltető társaság.

Gazdaság

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.

A szaktárca reagált a Magyar Bankszövetség kritikáira

Az intézkedések célja nem az állam adóbevételeinek növelése, hanem az állampapír-kereslet fokozása, az állampolgárok pénzügyi tudatosságának megerősítése. Meg kell védeni a családokat, ösztönözni és segíteni kell, hogy a háztartások megtakarításai megőrizzék reálértéküket - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) a Magyar Bankszövetség sajtóközleményére reagálva, amelyben többek között a "versenysemleges szabályozást" kérte számon.

A Magyar Bankszövetség közleményben bírálja a kormány új intézkedéseit

A Magyar Bankszövetség szerint az extraprofitadó meghosszabbítása 2024-ben csökkenti a pénzintézetek bevételeit és a hitelkihelyezéseket, gyengíti a gazdaság ellenállóképességét. Közleményében a szövetség versenysemleges szabályozást és a pénzügyi szektort érintő szerda esti rendelet felülvizsgálatát kéri a kormánytól.

Az MNB után a bankok is elkezdték vagdosni a kamatokat

Az MNB májusban megindult kamatcsökkentésére máris reagáltak a bankok: kis lépésekkel, de többen is mérsékelték a személyi kölcsönök kamatait - derül ki a Bank360.hu összegzéséből. Ha a jegybank kitart, a hitelek is folyamatosan olcsóbbá válhatnak az elkövetkező hónapokban.