Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Ami a dollárnak jó, a világnak fáj
No menu items!

Ami a dollárnak jó, a világnak fáj

A dollár nyeresége a világ fájdalma, és a jelenlegi pálya alapján a világnak még sokkal több kellemetlenséget kell elviselnie.

A globális növekedéssel kapcsolatos aggodalmak a közelmúltban a Bloomberg dollárindexét az eddigi legerősebb szintre emelték, és a dollár több évtizedes csúcsokat ért el olyan valutákkal szemben, mint az euró és a jen.

Ez azonban azzal a kockázattal jár, hogy önerősítő visszacsatolássá válik, mivel a határokon átnyúló kereskedelem túlnyomó többsége még mindig dollárban denominált, és az erősebb amerikai valuta történelmileg a világgazdaság széleskörű megrázkódtatását jelenti.

Jon Turek

A vártnál magasabb infláció és a még mindig emelkedő nyersanyagárak hátterében Jon Turek, a JST Advisors alapítója és az Cheap Convexity blog szerzője szerint az az aggodalom, hogy olyan “dollárhurok” elé nézünk, mint még soha.

Szerinte mivel a Federal Reserve az elmúlt évtizedek leggyorsabb ütemében emeli a kamatlábakat, sokkal kevésbé világos, hogy mi szakíthatja meg a visszacsatolási hurkot a következő hónapokban.

Ami a végzetes huroknak ezt a változatát igazán ijesztővé teszi, az az, hogy elég nehéz látni, hogy ezek a megszakítók hogyan játszódnak le rövid távon. Van egy európai probléma, ami nyomást gyakorol az euróra, ami feljebb küldi a dollárt, ami rontja a gyártási ciklust, ami végsősoron megint ezt az egészet okozza” – mondta Turek.

Természetesen korábban is voltak már figyelemre méltó dollárerősödési időszakok, például 2016-ban vagy 2018-ban. Azokban az években a valuta akkor erősödött, amikor a Fed szigorítani igyekezett a monetáris politikát. A múlt héten közzétett adatok szerint az amerikai fogyasztói árindex júniusban 9,1 százalékkal emelkedett éves szinten, így a Fed-nek sokkal kevesebb mozgástere van az irányváltoztatásra.

A kulcskérdés tehát az, hogy az erősebb dollár milyen mértékben csökkenti a Fed hajlandóságát arra, hogy a következő hónapokban még nagyobb kamatemeléseket hajtson végre.

Kicsit nehéz látni, hogy mi állítja meg ezt. Azt hiszem, a legjobb válasz az, hogy önmagát is megállíthatja” – mondta Turek.

A dollárhurokkal az a fő probléma, hogy a dollárnak a globális kereskedelemben betöltött szerepe miatt az erősebb amerikai valuta a globális pénzügyi feltételek szigorodásához és a reálbefektetések visszaeséséhez vezethet.

Az amerikai valuta a világpiacokon is különleges helyzetben van. Amikor a befektetők aggódnak, hajlamosak a dollárban denominált eszközök biztonságába menekülni, ami még magasabbra repíti a valutát. Ez az egyik oka annak, hogy a dollár 2020 márciusában, amikor a piacok összeomlottak, megugrott, és most is erősödik.

A jelenlegi helyzetet bonyolítja az a tény, hogy a világ nagy központi bankjai most szigorító üzemmódban vannak, vagy éppen szigorítás előtt állnak. Az Európai Központi Bank várhatóan ebben a hónapban kezdi meg a kamatemelést, 2011 óta először. Különösen Németországnak kell szembenéznie a kettős gazdasági csapással, mivel a földgáz árának emelkedése a feldolgozóipart is sújtja.

Olyan világban élünk, ahol a központi bankok, amelyek mind a célérték feletti inflációval küzdenek, nagyon kevéssé tolerálják a masszív devizagyengülést, mert úgy gondolják, hogy az csak felerősíti a nyomást, amellyel a kamatemeléssel küzdenek” – mondja Turek.

“Egyfajta fordított valutaháborúban vagyunk, de úgy gondolom, hogy a központi bankok egyértelműen hangsúlyt fektetnek a valuták szerepére, egyesek persze egyértelműbben, mint mások.”

Ez lehet az egyik oka annak, hogy a svájci központi bank júniusban 50 bázispontos kamatemeléssel lepte meg a piacot, ami 15 év óta az első kamatemelés volt. Bár a svájci frank viszonylag erős volt, Turek szerint “reálértéken nem volt elég erős ahhoz, hogy ellensúlyozza a célérték feletti inflációt, amit még ők is látnak“. Eközben a Bank of Englandnél Catherine Mann e hónap elején tartott beszédében megjegyezte, hogy “az USA szigorúbb monetáris politikája a gyengébb font miatt általában növeli az Egyesült Királyság inflációját“.

Turek szerint a joker Kína lehet. Az országban júniusban megugrott a hitelezés, miután a kormány ösztönző intézkedéseket vezetett be, amelyek célja a Covid-19 gördülő zárlatainak ellensúlyozása volt. De még az élénkítés ellenére is nehéz az új hitelek és más típusú monetáris lazítások átvitele a reálgazdaságba, tekintettel a folyamatos járványügyi korlátozásokra.

A dollár közelmúltbeli erősödése ellentmond az év elején tett előrejelzéseknek, amelyek szerint az ukrajnai invázió és az azt követő szankciók fordulópontot jelenthetnek az amerikai dollár számára. Másrészt a dollárnak a világ tartalékvalutájaként betöltött szerepének csökkentésére vonatkozó időkeret soha nem volt várhatóan gyors, és a fájdalmasan szárnyaló zöldhasú végül még mindig arra ösztönözheti az országokat, hogy alternatívákat keressenek.

Az Egyesült Államokban pedig a dollár végzetes hurokja végül a Fed helyett is elvégezheti a Fed munkájának egy részét az infláció elleni küzdelemben. (Bloomberg)

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Újabb 5 évig az AutoWallis csoport lesz az Opel importőre

Az AutoWallis stratégiai célja, hogy az évtized végére a régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatójává váljon.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.

Megnyílt a 46. Utazás kiállítás és 32. Budapest Boat Show

Megnyílt a 46. Utazás kiállítás és 32. Budapest Boat Show a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban csütörtökön

Hírek

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Gazdaság

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.

Mennyi? Annyi: a bruttó átlagkereset 655 600 forint volt

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 391 800, a kedvezményeket figyelembe véve 405 600 forintot ért el.

Több pénzmosásgyanús esetre milliós bírság

Az MNB 10-10 millió forint bírságot szabott ki az Erste Bankra és az MBH Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozási kockázatok azonosítása, kezelése és megfelelő eljárásokkal, kontrollokkal való csökkentése terén feltárt hiányosságok miatt.

Az EKB kamatdöntését befolyásolja majd az új inflációs előrejelzés

Christine Lagarde, az EKB elnöke az ülést követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az Európai Központi Bank Kormányzótanácsa szerint egyelőre korai lenne beszélni a monetáris politika enyhítéséről.