Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Átlépte a kétmilliót Bécs lakosságszáma
No menu items!

Átlépte a kétmilliót Bécs lakosságszáma

Előzetes adatok szerint 2023. szeptember végén átlépte a kétmilliót az osztrák főváros lakosságszáma. Ezzel az Európai Unió ötödik legnagyobb városa. Az elmúlt húsz évben főleg lengyelek, magyarok, románok, bolgárok és szlovákok telepedtek le Bécsben, illetve Szíriából, Afganisztánból és Ukrajnából menekültek ide az új lakosok. 

Több mint száz év után 2023. szeptember végén Bécs lakosságszáma újra meghaladta a kétmilliót, derült ki a Bécsi Statisztikai Hivatal előzetes havi népességadataiból. A város nyilvántartása szerint január 1-je és szeptember 30-a között további 19.500 ember választotta lakhelyéül Bécset, tavaly pedig bő 51 ezren, ami a legnagyobb népességnövekedés volt a hivatalos statisztikák vezetése, 1962 óta.

Az osztrák főváros a 19. században élte fénykorát, 1910-ben 2,08 millióan laktak itt, majd a 20. században folyamatosan csökkenni kezdett a lakosságszáma és megindult az elöregedése is. A legkevesebb lakosa 1988-ban volt, akkor 1,48 millióan voltak Bécsbe bejelentve. Az előrejelzésekkel ellentétben a Vasfüggöny leomlása után, a 1990-es években aztán újra növekedésnek indult a lakosságszáma, a 21. század kezdete óta pedig évente átlagosan évi húszezer fővel nő.

Mára a bécsiek 39 százaléka külföldön született, ezzel az osztrák főváros – Brüsszel mellett – az Európai Unió egyik legsokszínűbb városa. A bevándorlók közül a legtöbben Szerbiában, Törökországban és Németországban születtek, ugyanakkor az elmúlt években a szerb születésű bécsiek száma nagyjából stagnál, a törököké csökkent, a németeké viszont 2002 óta több mint megduplázódott. Az elmúlt húsz évben főként a lengyelek, magyarok, románok, bolgárok és szlovákok aránya nőtt meg, illetve a 2015-16-os menekülthullám valamint az ukrajnai háború nyomán a szíriaiak, afgánok és ukránok aránya.

A bevándorlás pozitívan hatott a város lakosságának korösszetételére is. Míg a 70-es években demográfiailag a világ egyik legöregebb városának számított, addig ma Ausztria legfiatalabb tartománya. A lakosság nagyjából 70 százaléka a munkaképes 15-64 évesek közül kerül ki, míg az idősek – 65 év felettiek aránya viszonylag alacsony (17%).

Várakozások szerint az év végére Bécs lakosságszáma jelentősen túllépi majd a kétmilliót, mivel hagyományosan szeptemberben és októberben nő a legjobban a lakosságszáma, amikor a más tartományokból, illetve külföldről érkező diákok bejelentkeznek az új lakhelyükre. Az, hogy pontosan mikor lépte át Bécs lakosságszáma a kétmilliót, várhatóan novemberben derül ki, ekkor közli ugyanis az Osztrák Statisztikai Hivatal az októberi előzetes népességadatokat.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Amerikai álom? Kaliforniában beindult a robottaxi

A Waymo májusban kiterjeszti ingyenes, teljesen vezető nélküli robotaxi szolgáltatásait Los Angelesre és néhány San Francisco közelében lévő városra.

Már csak öt év és tarolhat a mesterséges intelligencia

Az Nvidia vezérigazgatója szerint a mesterséges intelligencia öt éven belül átmegy az emberi teszteken.

Technológiát fejlesztenek a nyíregyházi Alföldi Környezetvédelmi Kft.-nél

A cég árbevételének döntő többségét az ipari és veszélyes hulladékok begyűjtése adja, a beruházás segítségével a hulladék-újrahasznosítást fejlesztették, a gyártás energiaköltségét pedig napelemmel biztosítják.

Fellélegezhet a világ? Kína újraindítja a növekedést

A kínai parlament várhatóan a kedden kezdődő éves ülésén ismerteti a növekedés stabilizálását célzó mérsékelt gazdaságélénkítő terveket,.

Hírek

Pozitív nyitás várható a pénteki kereskedésben

A kedvező nemzetközi hangulat miatt azonban pénteken pozitív irányú elmozdulás várható nyitásban.

Csekély mértékben gyengült a forint reggel

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.

A vegyes nemzetközi befektetői hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Enyhe csökkenéssel nyithat a tőzsde

Enyhe csökkenéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt.

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

Gazdaság

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva erősítse a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és biztosítsa az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Ezért szárnyal a Bitcoin. De a veszély nem múlt el

A kripto tartalékvaluta emelkedésben van – és 2021 vége óta a legmagasabb szinten tart. Ezt érdemes tudni a Bitcoin-raliról.

100 bázisponttal csökkent az alapkamat

Az alacsonyabb infláció és az ország kockázati megítélésének kedvező alakulása tette lehetővé az alapkamat csökkentésének átmeneti gyorsítását