Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Autó Az Aston Martin sztori. James Bond e-kocsiba ül át

Az Aston Martin sztori. James Bond e-kocsiba ül át

Az Aston Martin árfolyama hónapok óta szabadesésben van. A brit sportautógyártó részvényei egy év alatt elveszítették értékük felét. A főrészvényes, David Richards kénytelen saját zsebébe nyúlni. A 007-es természetesen jövőre kocsit cserél.

Kéz és lábtörés

James Bond most forgatott filmjében Daniel Craig évtizedes autójából száll ki, de már e-kocsiba ül be

James Bond ismét akcióba lép és Aston Martint vezet. A hétvégén forgatták a készülő 007-es film londoni jeleneteit. Daniel Craig alias James Bond és autója némi késés után, jövő tavasszal tér vissza a mozikba.

Egy kedvcsinálóként már nyilvánosságra hozott jelentben Craig egy oldtimer Aston Martin V8 Vantageből száll ki. Ezzel a típussal száguldott ’87-ben, a Halálos rémületben az akkori 007-es, Timothy Dalton, hogy megmentse a világot.

Ha a vásznon nem is, de az életben az ügynökfilm sorozatra és a kultikus autómárkára is rájár a rúd. A huszonötödik Bond-mozi nehézségei tavaly nyáron kezdődtek. A rendező, Danny Boyle művészeti vitákra hivatkozva bedobta a törülközőt. A főszereplő, Daniel Craig a forgatás közben bokasérülést szenvedett és meg kellett műteni. A stáb több tagja pedig egy robbanás következtében sérült meg a Pinewood stúdióban.

Köhögő motor

Az Aston Martin nehézségei régebb óta tartanak. Az 1913 óta gyártott márkát 2018-ban tőzsdére vezetésének kellett volna kihúznia a válságból. A terv nem jött össze. A papírok ára kilenc hónap alatt 19 fontról 11 alá esett. David Richards, egykori raliversenyző és Forma 1-es csapatfőnök kénytelen tőkét emelni. Bejelentése szerint 7 millió font értékben vásárol Aston Martin részvényeket.

Az Aston Martin árfolyamának változása Forrás: londoni tőzsde

Ezzel 31-ről 34%-ra emelkedne a tulajdoni hányada. Az eladó egy másik nagyrészvényes, a kuvaiti, autóiparra specializálódott pénzügyi befektető, az Adeem Automotive lenne. Az üzletet még nem kötötték meg és hiányzik a többi nagy befektetőtől szükséges a hozzájárulás is.

David Richards

A friss pénz kisegítené a céget az akut finanszírozási gondokból. A kisbefektetők még sincs sok okuk az örömre.

Richards csak a jegyzés alatti árat, 10 fontot kínál a papírok darabjáért, ami várhatóan további árfolyamesést okoz.

A Mercedes anyavállalata, a Daimler üdvözölte a tervet. A stuttgarti konszern 4%-os tulajdonosként és motorbeszállítóként is érdekelt a brit gyártó megmaradásában.

A leállóból a gyorsítósávba

Az Aston Martin pénzügyi helyzetét az idei év első öt hónapjában felhalmozott 17,3 millió font veszteség tette akuttá. Ezt a Gaydon székhelyű gyártó a friss modellek bevezetéséhez kapcsolódó jelentős marketingköltségekkel és az új walesi gyár építésével indokolta. Optimizmusra adhat okot, hogy extra költségek nélkül tavaly minimális nyereséget értek el és a bevétel 2019-ben 6%-al, 196 millió fontra nőtt.

Andy Palmer

Az operatív ügyeket irányító Andy Palmert az új típus, a DBX bevezetésétől reméli az eladások további növekedését. A DBX a piaci trendekhez igazodva SUV lesz.

Az első terepjáró a kétüléses sportautókra specializálódott cég több, mint 100 éves történetében. A közeljövőben egy hibrid meghajtású autóval is elő akarnak állni.

A testvérmárka, a különösen exkluzív, 4 ajtós modellekkel a piacon lévő Lagonda pedig elektromotorral is készülni fog.

A 007-es rajongók már nagyon várják a 25. Bond filmet. A forgatásról szóló kedvcsinálók arról szólnak, hogy a kém 2020-ban környezetbarát lesz: Daniel Craig egy Aston Martin Rapide E-t vezet majd

Palmer 2025-ig megduplázódó forgalmat, a tavalyi 6432 helyett 14 ezer eladott autót prognosztizál. Az ehhez szükséges gyártási kapacitást az új walesi gyár teremti meg.

Nem ez az Aston Martin történetének első nehéz időszaka. A ’70-es években a Ford mentette meg a fenyegető csődtől a 1964-es Goldfinger óta a Bond-szériából kimaradhatatlan márkát.

Az amerikaiak 1993-ban a 100. születésnapra 16 ezerre tornászták fel az eladott autók számát. A siker azonban rövid életű volt. Ezért a Ford 2007-ben túladott 75%-os részesedésén.

Azóta, vagyis immár valamivel több mint tíz éve David Richards és javarészt pénzügyi befektetők tulajdonolják a céget.

Váltás. James-Bond jövőre e-kocsiba ül

Friss

Fel a felhőbe – új vállalatirányítási rendszerrel

A vállalatirányítási rendszerekre is kihatással van a hazai felhőinformatikai piac dinamikus bővülése. A rendszerek cseréjénél ugyanis több mint érdemes megfontolni az üzleti folyamatok felhőbe költöztetését. A folyamatról Balogh Pétert, az SAP Hungary szakértőjét kérdeztük.  

Borteszt: Irsai Olivérek – van, amelyik csak névrokon

Harsány muskotályos illatával az Irsai Olivér a nyár egyik kedvenc bora. A Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület* tesztelői 23 félét kóstoltak meg, és állítottak rangsorba. Érzékszervi vizsgálatukból kitűnt, számos Irsai Olivér elvesztette fajtajellegét, inkább csak névrokona társainak. Azaz csalódást okozhat a könnyed, de ízdús borok kedvelőinek.  Íme az eredmény. (Táblázat a cikk végén)

Újabb állami ingatlanok árverése

Újabb befektetési célú ingatlanokat tartalmazó, nagy értékű ingatlancsomagokat hirdetett meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt..

Kajszi lett a legpálinka – Márton mester életműdíja

A valószínűség számítás módszerét is alkalmazta az "Agrárminisztérium Pálinkája 2019" címmel jutalmazott pálinkafőző mester, Márton János, aki "Pálinka Életműdíj" elismerést is átvehetett nemrégiben.

Hírek

Földrengés rázta meg Athént

Rövid ideig tartó földrengés rázta meg pénteken kora délután Athén környékét - közölte az euromediterrán szeizmológiai központ.

Hőhullám. Itthon perzsel, nyugaton majd éget is

A jövő héten ismét hőhullám éri el Nyugat-Európát. Itthon a hét közepétől számíthatunk 30 fok feletti hőségre.

Vietnám. Oroszok vizsgálták a bebalzsamozott vezetőt

Közel ötven évvel a halála után orosz és vietnámi szakértők vizsgálták meg az egykori kommunista vezető, Ho Si Minh bebalzsamozott testét.

Pályázatírók hoztak milliárdokat a bűnbandának

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és pénzmosás miatt vádat emeltek egy bűnszervezet kilenc tagja ellen, akik 2,1 milliárd forintnyi jogosulatlan támogatást szereztek meg.

Kiotói gyújtogatás. Ellopták a novelláját – harminchárom halott

Ellopták a tettes novelláját, és ezért gyújthatta fel azt a kiotói filmstúdiót, amelynek lángoló épületében 33 ember lelte halálát, tíz pedig súlyosan megsérült - írta pénteken a japán sajtó.

Összefirkálták Prága jelképét

Feltételes szabadságvesztésre és pénzbírságra ítélték, továbbá ideiglenesen kitiltották Csehországból azt a két német turistát, akik graffitit fújtak a prágai Károly híd egyik pillérére.

Energiaitalok. Veszélyesek, de isszák

Évről évre jobban fogynak a cukros energiaitalok. Különösen a fiatalok körében népszerűek, noha túlzott fogyasztásuk komoly veszélyekkel jár.

Olimpiai felkészülés – Japán halálos vírusokat vizsgál

Ebolavírus-törzseket és négy másik halálos betegség vírusát importálja kutatási célokra Japán, hogy diagnosztikai eljárást dolgozzanak ki a jövő évi tokiói olimpiára és paralimpiára való felkészülés jegyében - jelentette be hétfőn a japán egészségügyi minisztérium.

Gyújtogatás. Sokan meghaltak a japán filmstúdióban

Harmincra emelkedett azoknak az áldozatoknak a száma, akik meghaltak...

Új kikötőépületet kap Szeged

Negyvennyolc férőhelyes kishajókikötőt alakítanak ki a Tiszán Szeged belvárosában, a beruházás a Partfürdő 300 millió forintból megvalósuló fejlesztésének része - közölte a város gazdasági alpolgármestere csütörtökön.

Falusi csok – fővárosi árak a vonzóbb településeken

Fővárosi lakásárak jellemzők azokon a településeken, ahol a legnagyobb az érdeklődés a falusi csok iránt.

Németország: mindenkit be kell oltani

Kötelező lesz a kanyaró elleni védőoltás Németországban, miután a kormány szerdai ülésén jóváhagyta az erre vonatkozó törvényjavaslatot - jelentette az ARD német közszolgálati televízió.
Hirdetés

Gazdaság

A G7-ek a facebookos valutáról

A G7-ek pénzügyminiszterei szerint destabilizációs veszélyt jelent a nemzeti devizákra és több más kockázatot is rejt a Facebook tervezett kriptovalutája, a Libra.

Szaúd-Arábia. Magyar segítséggel hajtanák be az áfát

Az áfacsalás elleni magyar találmányokat tanulmányozták a szaúd-arábiai adóhivatal vezetői Budapesten. A közel-keleti országban tavaly vezették be az általános forgalmi adót.

Hatvanmillió eurórért vesz OTP-kötvényeket az EBRD

Az OTP 500 millió eurós kibocsátásából 60 millió euró értékben vásárol kötvényeket az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Újra felragyoghat az arany

Év eleje óta szűk sávban mozog az arany árfolyama, jelenleg unciája 1415 dollárt ér, de hónapokon belül egészen 1600 dollárig drágulhat.

Lemondott az IMF éléről Christine Lagarde

Benyújtotta lemondását Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, mert az Európai Unió tagállamainak állam-, és kormányfői őt jelölték az Európai Központi Bank élére.

Tovább apadt a befektetési alapok vagyona

Júniusban 2,2 százalékkal, 137 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon, a hónap végén a BAMOSZ-tagok együttesen 6213 milliárd forintot kezeltek - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).
Hirdetés
Hirdetés