Kezdőlap Autó Az Aston Martin sztori. James Bond e-kocsiba ül át

Az Aston Martin sztori. James Bond e-kocsiba ül át

Az Aston Martin árfolyama hónapok óta szabadesésben van. A brit sportautógyártó részvényei egy év alatt elveszítették értékük felét. A főrészvényes, David Richards kénytelen saját zsebébe nyúlni. A 007-es természetesen jövőre kocsit cserél.

Kéz és lábtörés

James Bond most forgatott filmjében Daniel Craig évtizedes autójából száll ki, de már e-kocsiba ül be

James Bond ismét akcióba lép és Aston Martint vezet. A hétvégén forgatták a készülő 007-es film londoni jeleneteit. Daniel Craig alias James Bond és autója némi késés után, jövő tavasszal tér vissza a mozikba.

Egy kedvcsinálóként már nyilvánosságra hozott jelentben Craig egy oldtimer Aston Martin V8 Vantageből száll ki. Ezzel a típussal száguldott ’87-ben, a Halálos rémületben az akkori 007-es, Timothy Dalton, hogy megmentse a világot.

Ha a vásznon nem is, de az életben az ügynökfilm sorozatra és a kultikus autómárkára is rájár a rúd. A huszonötödik Bond-mozi nehézségei tavaly nyáron kezdődtek. A rendező, Danny Boyle művészeti vitákra hivatkozva bedobta a törülközőt. A főszereplő, Daniel Craig a forgatás közben bokasérülést szenvedett és meg kellett műteni. A stáb több tagja pedig egy robbanás következtében sérült meg a Pinewood stúdióban.

Köhögő motor

Az Aston Martin nehézségei régebb óta tartanak. Az 1913 óta gyártott márkát 2018-ban tőzsdére vezetésének kellett volna kihúznia a válságból. A terv nem jött össze. A papírok ára kilenc hónap alatt 19 fontról 11 alá esett. David Richards, egykori raliversenyző és Forma 1-es csapatfőnök kénytelen tőkét emelni. Bejelentése szerint 7 millió font értékben vásárol Aston Martin részvényeket.

Az Aston Martin árfolyamának változása Forrás: londoni tőzsde

Ezzel 31-ről 34%-ra emelkedne a tulajdoni hányada. Az eladó egy másik nagyrészvényes, a kuvaiti, autóiparra specializálódott pénzügyi befektető, az Adeem Automotive lenne. Az üzletet még nem kötötték meg és hiányzik a többi nagy befektetőtől szükséges a hozzájárulás is.

David Richards

A friss pénz kisegítené a céget az akut finanszírozási gondokból. A kisbefektetők még sincs sok okuk az örömre.

Richards csak a jegyzés alatti árat, 10 fontot kínál a papírok darabjáért, ami várhatóan további árfolyamesést okoz.

A Mercedes anyavállalata, a Daimler üdvözölte a tervet. A stuttgarti konszern 4%-os tulajdonosként és motorbeszállítóként is érdekelt a brit gyártó megmaradásában.

A leállóból a gyorsítósávba

Az Aston Martin pénzügyi helyzetét az idei év első öt hónapjában felhalmozott 17,3 millió font veszteség tette akuttá. Ezt a Gaydon székhelyű gyártó a friss modellek bevezetéséhez kapcsolódó jelentős marketingköltségekkel és az új walesi gyár építésével indokolta. Optimizmusra adhat okot, hogy extra költségek nélkül tavaly minimális nyereséget értek el és a bevétel 2019-ben 6%-al, 196 millió fontra nőtt.

Andy Palmer

Az operatív ügyeket irányító Andy Palmert az új típus, a DBX bevezetésétől reméli az eladások további növekedését. A DBX a piaci trendekhez igazodva SUV lesz.

Az első terepjáró a kétüléses sportautókra specializálódott cég több, mint 100 éves történetében. A közeljövőben egy hibrid meghajtású autóval is elő akarnak állni.

A testvérmárka, a különösen exkluzív, 4 ajtós modellekkel a piacon lévő Lagonda pedig elektromotorral is készülni fog.

A 007-es rajongók már nagyon várják a 25. Bond filmet. A forgatásról szóló kedvcsinálók arról szólnak, hogy a kém 2020-ban környezetbarát lesz: Daniel Craig egy Aston Martin Rapide E-t vezet majd

Palmer 2025-ig megduplázódó forgalmat, a tavalyi 6432 helyett 14 ezer eladott autót prognosztizál. Az ehhez szükséges gyártási kapacitást az új walesi gyár teremti meg.

Nem ez az Aston Martin történetének első nehéz időszaka. A ’70-es években a Ford mentette meg a fenyegető csődtől a 1964-es Goldfinger óta a Bond-szériából kimaradhatatlan márkát.

Az amerikaiak 1993-ban a 100. születésnapra 16 ezerre tornászták fel az eladott autók számát. A siker azonban rövid életű volt. Ezért a Ford 2007-ben túladott 75%-os részesedésén.

Azóta, vagyis immár valamivel több mint tíz éve David Richards és javarészt pénzügyi befektetők tulajdonolják a céget.

Váltás. James-Bond jövőre e-kocsiba ül

Friss

Budapesti Értéktőzsde, március: áresés

A nemzetközi tőzsdékhez hasonlóan a Budapesti Értéktőzsdén is változékony kereskedés mellett erőteljesen csökkentek a részvényárak, a fejlett piacok 15-25 százalékos márciusi visszaeséséhez hasonlóan a BUX is 40 230 pontról, 33 135 pontig csökkent - közölte a Budapesti Értéktőzsde.

Koronavírus – Szabadesés: lezuhant az euróövezet gazdasági teljesítménye

A koronavírus-járvány, illetve az ellene hozott intézkedések hatására márciusban korábban még soha nem tapasztalt mértékben gyengült a gazdasági aktivitás az euróövezetben a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet pénteki tájékoztatása alapján.

Vita az EU-ban a korona-kötvényről: Mindenki mentene, de mindenki másként

Itália, Németország, a ’Kilencek’, az ’Északiak’, az Európai Központi Bank és annak volt elnöke, Mario Draghi – ahányan, annyi féle képp mentenék meg az összeomlás szélé álló európai gazdaságot. Lesz-e közös nevező? – teszi fel a kérdést a legmeghatározóbb olasz napilap, a Corriere della sera. Megfontolások és kifogások? Petrus Szabolcs összefoglalója.

Gazdasági vészhelyzet – Amit a meghirdetett járulékkedvezményről tudni kell/részletek

A koronavírus járvány miatt bekövetkezett recesszió veszteségei szinte a gazdasági szereplők mindegyikét arra sarkallja, hogy valami módon bekerüljön a kormány által meghatározott veszélyeztetett tevékenységi körbe, amelynek jóvoltából a március 1. és június 30. közötti átmeneti időre adó- és járulékkedvezményben részesülhet. A fő kérdés most azonban az, miként értesülhetnek a besorolásukról? Mit kell tenniük azoknak a vállalkozásoknak, aki már a kormányzat eddigi kétlépcsős programjának kedvezményezettjei? AzÜzlet.hu erről kérdezte a PWC Magyarország Kft. szakértőit.

Hírek

Kínában százezreket óvtak meg a fertőzéstől

Több mint 700 ezer Covid-19-esetet akadályozhattak meg Kínában a korlátozásokkal egy új nemzetközi tanulmány szerint, amely a Science tudományos folyóiratban jelent meg. A tudósok szerint Kína fenyegetettsége azonban nem szűnt meg teljesen ezzel.

Fizetés nélküli szabadság: a tb-járulékot fizetni kell

Ha a munkavállaló fizetés nélküli szabadságon van, szünetel a biztosítási jogviszonya, ezért a fizetés nélküli szabadság első napjától egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Több forrásból ered a marsi víz

Két különböző, a vörös bolygó belsejében található forrásból ered a marsi víz - állapították meg kutatók a Marsról származó meteoritok elemzése révén.

Türkmenisztán betiltotta a koronavírust – a maszk is tilos

Türkmenisztánban betiltották a koronavírus szót a sajtóban és az utcán, ahol a maszkviselés is szigorúan tilos - adta hírül a Riporterek Határok Nélkül médiajogi csoport türkmén forrásokra hivatkozva.

Újra mélyponton a forint

Történelmi mélypontra gyengült a forint az euróhoz képest kedd délután a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Mutálódott a koronavírus – már nyolc törzse van

A többi vírushoz hasonlóan az új koronavírus is mutálódik, már nyolc törzse van világszerte - közölték amerikai kutatók.

Google Maps – Manipulálhatóbb, mint gondolnánk

Tizenöt éves a térkép fogalmát újradefiniáló Google Maps, amelynek egy berlini kísérletben 99 okostelefonnal demonstrálták manipulálhatóságát.

Károly herceg elhagyhatta a karantént

A korábban koronavírussal diagnosztizált Károly walesi herceg jól van, kikerült a karanténból - közölte a 71 éves brit trónörökös szóvivője.

A rendőrség nevében is támadnak a csalók

Ismeretlenek a rendőrség nevével visszaélve valótlan tartalmú meghívókat küldtek e-mailben szerkesztőségeknek és különböző szervezetekek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata.

Rigó Csaba Balázs a GVH új elnöke

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága támogatta Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság (KH) eddigi vezetőjének kinevezését a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) élére.

Baltikum. Kölyökfókák százai haldokolnak az enyhe télben

Százszám pusztulnak a púpos fókakölykök a Balti-tenger észtországi és lettországi partvidékén a szokatlanul meleg, jégmentes tél miatt.

Szerdán tovább zuhan a benzin ára

Április 1-től a benzin 8 forinttal kerül majd kevesebbe: a literenkénti ára 290 forintra csökken, amire 2010 óta nem volt példa. A gázolaj ára változatlan marad.

Gazdaság

MNB: a hitelkártyákra is vonatkozik a fizetési moratórium

Minden 2020. március 18-ig folyósított hitel-, kölcsön- és lízingszerződésre vonatkozik a fizetési moratórium, így a hitelkártyákra, és a munkáltatói kölcsönökre is - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi felügyelete.

Vita az EU-ban a korona-kötvényről: Mindenki mentene, de mindenki másként

Itália, Németország, a ’Kilencek’, az ’Északiak’, az Európai Központi Bank és annak volt elnöke, Mario Draghi – ahányan, annyi féle képp mentenék meg az összeomlás szélé álló európai gazdaságot. Lesz-e közös nevező? – teszi fel a kérdést a legmeghatározóbb olasz napilap, a Corriere della sera. Megfontolások és kifogások? Petrus Szabolcs összefoglalója.

MNB: hosszabb lejáratú hitel a befektetési alapoknak is

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a monetáris tanács március 24-i döntésével összhangban úgy döntött, hogy lehetővé teszi a hazai nyílt végű, nyilvános befektetési alapok részvételét a jegybank új, hosszabb futamidejű fedezett hiteltenderein

MNB: tavaly három százalékkal csökkent az államadósság

Az államháztartás névértéken számított bruttó konszolidált adóssága a GDP 64,7 százalékát - 30 287 milliárd forintot - tette ki 2019 végén, vagyis 3 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbi 67,7 százalékról - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A Bankszövetség szerint a magyar bankrendszer stabil

A magyar bankrendszernek magas a tőkeellátottsága, stabilan működik, a lakosság részéről jelentkező nagyobb készpénzigényt is tudta kezelni - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Az MNB az infláció lassulására számít

Idén 3 százalék alá eshet, hosszabb távon pedig 3 százalék körül stabilizálódhat az infláció - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) online sajtótájékoztatóján a Közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság vezetője.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom