Hirdetés
Kezdőlap Egészség-ügy Az EU az egészségügyi felkészültség javítására fogadott el jogszabályokat
No menu items!

Az EU az egészségügyi felkészültség javítására fogadott el jogszabályokat

Az Európai Unió Tanácsa olyan jogszabályokat fogadott el, amelyek egy esetleges újabb egészségügyi válság esetén megkönnyítik a gyógyszerek, az oltóanyagok és az azokhoz szükséges nyersanyagok beszerzését, valamint szükséghelyzeti finanszírozást biztosítanak, és lehetővé teszik a gyártóüzemek ellenőrzését – közölte az uniós tanács hétfőn.

A jogszabályok előírják, hogy egészségügyi szükséghelyzet esetén az Európai Bizottság a válság szempontjából fontos ellenintézkedéseket hozzon, összeállítsa a szükséges nyersanyagok jegyzékét, valamint, hogy folyamatosan figyelje ezek uniós és globális keresletét, kínálatát.

Egészségügyi válságtanácsot hoznak létre, amely koordinálja majd az EU cselekvését a válság szempontjából fontos egészségügyi intézkedések meghozatala, az ellátás és a nyersanyagok hozzáférése érdekében.

A válságtanácsot az Európai Bizottság és a tagállamok egy-egy képviselője fogja alkotni. Az új szabályok lehetőséget biztosítanak az oltóanyag- és gyógyszergyártás azonnali növelésére is – írták.

Az Európai Unió Tanácsa továbbá elfogadott két rendeletet, amelyek célja, hogy javítsák az unió reagálóképességét az esetleges világjárványokra és más, határokon át terjedő egészségügyi válságokra.

A közlemény szerint a határokon át terjedő egészségügyi veszélyekről szóló jogszabály módosítása révén az egészségügyi felügyelet, a korai előrejelzés, a felkészültség és a reagálás területén megerősödik az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC), azaz a fertőző betegségek elleni küzdelemben tett uniós erőfeszítéseket támogató uniós ügynökség a szerepe.

Az új rendelet egészségügyi válságokra és világjárványokra vonatkozó uniós terv kidolgozásáról is rendelkezik, amely az uniós és a nemzeti szint közötti információcserével kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza.

Az uniós bizottságnak és a tagállamoknak a határokon át terjedő egészségügyi veszélyekről szóló rendelet végrehajtása érdekében tett koordinált intézkedéseit az Egészségügyi Biztonsági Bizottság fogja támogatni.

A bizottság véleményeket fogadhat el, és iránymutatásokat nyújthat a határokon át terjedő súlyos egészségügyi veszélyek megelőzésére és megfékezésére irányuló válaszintézkedésekkel kapcsolatban – írták.

A jogszabályokat és rendeleteket közvetlenül kell alkalmazni minden uniós tagállamban, kihirdetésüket követő huszadik napon lépnek hatályba. (MTI)

 

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Markovich Béla, a díjnyertes menedzser az oktatásban és a partnerségben hisz 

Ezt szolgálja a Mapei tudásmegosztási programja is, amely évente több ezer részvevő - diákok, szakemberek, építőanyag kereskedők, tervezők - számára biztosít szakmai képzéseket.

Gyorstöltő tanácsok a szakértőtől

Egyre több mobilgyártó úgy árulja készülékét, hogy annak dobozában a töltőkábel mellet nem lapul már töltő.

Turisztikai támogatással erősít a kormány

Tavaly a járvány után teljes helyreállást ért el az ágazat, idén pedig a vendégéjszakák tartós növekedése várható,

Német Turisztikai Hivatal: A beutazó turizmus 7,8 %-kal nőtt

Az év kezdetétől február végéig 9,4 millió nemzetközi vendégéjszakát jelentettek a legalább tíz ággyal rendelkező szálláshelyek – ez az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos növekedésnek felel meg.
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.