Kezdőlap Világgazdaság Az EU Bill Gates-szel is összefog a klímavédelemért
No menu items!

Az EU Bill Gates-szel is összefog a klímavédelemért

Bill Gates, a Breakthrough Energy Catalyst vezetője, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Wener Hoyer, az Európai Beruházási Bank elnöke Glasgowban. Kép forrása: Európai Unió, Dati Bendo, EC – Audiovisual Service

Az ENSZ éghajlatvédelmi konferenciáján partnerséget kötött az Európai Bizottság, az Európai Beruházási Bank és a Bill Gates által vezetett a Breakthrough Energy Catalyst, amely ösztönözni fogja a kritikus éghajlati technológiákba történő beruházásokat.

Az Európai Bizottság közölte: a Bizottság, az Európai Beruházási Bank és a Breakthrough Energy Catalyst programja közötti partnerség 2022 és 2026 között akár 820 millió eurót mozgósíthat majd az olyan innovatív technológiák bevezetésének felgyorsítása és gyors kereskedelmi forgalomba hozatala érdekében, amelyek hozzájárulnak az európai zöld megállapodás célkitűzéseinek és az EU 2030-as éghajlat-politikai céljainak a megvalósításához.

A közfinanszírozásból származó minden egyes euró várhatóan három eurónyi magánforrást fog mozgósítani. A beruházások az alábbi négy ágazatban egy sor nagy potenciállal rendelkező, az Unióban megvalósuló projekt elindítására irányulnak:

  • tiszta hidrogén
  • fenntartható légijármű-üzemanyagok
  • a szén-dioxid közvetlen leválasztása a levegőből
  • hosszú távú energiatárolás.

Az EU és a Catalyst program közötti partnerség olyan technológiákra fog összpontosítani, amelyekről köztudott, hogy képesek csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, de jelenleg túl költségesek ahhoz, hogy méretgazdaságosságot érjenek el és versenyezzenek a fosszilis tüzelőanyagokon alapuló technológiákkal.

A partnerség a köz- és a magánszektort összefogásra ösztönzi a nagyléptékű demonstrációs projektekbe való beruházások terén.

Mind az Európai Beruházási Bank (a Bizottság forrásait felhasználva), mind a Breakthrough Energy Catalyst programja azonos összegű támogatást és pénzügyi beruházást fog biztosítani a projektekhez. Hozzájárulásának részeként a Breakthrough Energy Catalyst a projektekbe való beruházásra és/vagy a létrejövő zöld termékek beszerzésére fogja ösztönözni a partnereket.

Az EU és a Catalyst program közötti partnerség a demonstrációs folyamat e szakaszában támogatja ezeket a technológiákat és piacot teremt az említett zöld termékek számára, aminek köszönhetően mérséklődni fog a „zöld prémium”, vagyis a szóban forgó technológiák és termékek költségei olyan szintre fognak csökkenni, amely végül versenyképes lesz a fosszilis tüzelőanyagokon alapuló opciókkal. Ez hozzá fog járulni a zöld technológiák és termékek globális térnyerésének felgyorsításához és az állami támogatási rendszerektől való függetlenedéshez.

A partnerség uniós finanszírozását a Horizont Európa program és az Innovációs Alap biztosítja, és az irányítás az InvestEU keretében, a megállapított irányítási eljárásoknak megfelelően történik. A Breakthrough Energy Catalyst programja magántőke- és jótékonysági alapok mozgósítása révén ezzel egyenértékű finanszírozást fog biztosítani a kulcsfontosságú éghajlatbarát technológiák támogatására, hogy ily módon felgyorsítsa a fenntartható iparágakra való átállást Európában. Az EU és a Catalyst program közötti partnerség révén biztosított támogatás az uniós tagállamok által az InvestEU-n keresztül vagy projektszinten végrehajtott nemzeti beruházásokhoz is igénybe vehető lesz. Az első projektek várhatóan 2022-ben kerülnek kiválasztásra – közölte az Európai Bizottság.

Rezsicsökkentés a cégautóhasználatban. NAV, a GDPR, ESG, NAIH megfelelés a gyakorlatban. A hagyományos, a hibrid és az elektromos autók erőssége és gyengéje? Ezt is megtudhatja AzÜzlet hagyományos Cégautó és flotttakonferenciáján.

2023 május 30. Airport Hotel Budapest **** superior

További információ és jelentkezés »»

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Rezsicsökkentési tippek otthonra, a német szakminisztériumtól

A német Szövetségi Gazdasági és Éghajlatvédelmi Minisztérium közzé tette...

Mégsem tarolnak a villanyautók? Itt az e-autók alternatívája, a szintetikus e-benzin

Az európai autózás korábban elrendeltnek tekintett jövőképét nagyban átalakíthatja, hogy 2035-től az Európai Unióban mégsem csak elektromos hajtású személyautókat lehet majd forgalomba hozni. A hagyományos, belső égésű autók is piacra kerülhetnek, ha abban klímasemleges üzemanyagot használnak. Dr. Zöldy Máté, a (BME) Innovatív Járműtechnológiák Kutatócsoportjának vezetője ezzel kapcsolatban kifejtette: a technológia alapja már rendelkezésre áll, de a végleges e-benzin 5-8 év múlva várható.

SPAR-főnök: júniustól lassul az árdrágulás, a kötelező akciózás a gyártókkal összefogva lenne jó

Miközben a SPAR kiemelt feladatának tartja, hogy a hivatalos inflációs szint alatt tartsa az árait, arra is hangsúlyt fektet, hogy a fogyasztók számára transzparenssé tegye: kereskedelmi cégként ők nem okozói, hanem az elszenvedői az elmúlt időszak elszabadult árnövekedésének – fejti ki Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. elnök-ügyvezető igazgatója.

Elon Musk cége elkezdheti az agyimplantátumok tesztelését embereken

Elon Musk agyimplantátumokat fejlesztő Neuralink cége bejelentette, hogy az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyezte az emberekkel végzett klinikai vizsgálataik elindítását - írja a Guardian online kiadása.

Hírek

Külföldi kézben lévő, hazai biogázüzemet vásárol fel a Mol

A Mol megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról. A hulladékfeldolgozó létesítmény szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással - közölte a Mol.

Drágultak az üzemanyagok: ezek az árak a hosszú hétvégére

Ma tovább emelkedtek a hazai üzemanyagárak: a benzin bruttó 8 forinttal, a gázolaj pedig bruttó 4 forinttal drágult.

Idén jobban fizet a diákmunka

Az eddig meghirdetett nyári diákmunkákra a mezőgazdaságban átlagosan 1400 forintos órabért kínálnak, gyártási, logisztikai, vendéglátási és kereskedelmi feladatok ellátása során 1600-1750 forint az órabér, üzleti kiszolgáló központokban, call centerekben vagy IT-területen pedig 2000 forint felett lehet keresni - derült ki az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet felméréséből.

Az ementáli sajtot nem hagyják kisajátítani

A svájci sajtgyártók azt szeretnék, ha az Emmentaler (magyarul ementáli) nevet kizárólag az ő sajtkülönlegességükre használnák. Az uniós bíróság most elutasította ezt a kérelmet.

Véleményezte a 2024-es büdzsé tervezetét a Költségvetési Tanács

A Költségvetési Tanácsnak (KT) a Magyarország 2024-es központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat tervezetének hitelességére és végrehajthatóságára nézve nincsenek alapvető ellenvetései - közölte a tanács.

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Újabb drágulás jön, péntek előtt érdemes tankolni

Péntektől tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak: a benzin esetében a változás mértéke bruttó 8 forint, a gázolaj ára pedig bruttó 4 forinttal emelkedik.

A tatai Platán Gourmet nyerte el az Év étterme díjat

A tatai Platán Gourmet nyerte el a magyar gasztronómia egyik legrangosabb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat.

Gazdaság

MNB: számos kihívással néz szembe a betétbiztosítási rendszer

Az európai betétbiztosítási rendszer a nemzetközi válságok mellett számos szabályozási kihívással is szembenéz - mondta Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke az Európai Betétbiztosítók Fórumának (European Forum of Deposit Insurers, EFDI) budapesti nemzetközi konferenciáját megnyitó beszédében.

MNB: romlott a nemzetközi pénzügyi környezet, de a magyar bankrendszer stabil

Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve.

Diákhitel: négy banknál lesz elérhető a kedvezményes számlacsomag

A Diákhitel Központ által a pénzintézetek számára meghirdetett nyílt pályázaton hat jelentkezőből négy pénzintézettel, az Erste-, Gránit-, MBH- és az OTP Bankkal megkötötték a megállapodást, amely rendkívül kedvezményes számlacsomagokat nyújt az ügyfeleknek.

Máris terjeszkedik az új magyar szuperbank

Az MBH Bank Nyrt. tárgyal a Duna Takarék Bank Zrt. legalább 75 százaléknyi tulajdonrészének megszerzéséről - közölte a Budapesti Értéktőzsde honlapján a néhány hete megalakult pénzintézet.