Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az EU Bill Gates-szel is összefog a klímavédelemért
No menu items!

Az EU Bill Gates-szel is összefog a klímavédelemért

Bill Gates, a Breakthrough Energy Catalyst vezetője, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Wener Hoyer, az Európai Beruházási Bank elnöke Glasgowban. Kép forrása: Európai Unió, Dati Bendo, EC – Audiovisual Service

Az ENSZ éghajlatvédelmi konferenciáján partnerséget kötött az Európai Bizottság, az Európai Beruházási Bank és a Bill Gates által vezetett a Breakthrough Energy Catalyst, amely ösztönözni fogja a kritikus éghajlati technológiákba történő beruházásokat.

Az Európai Bizottság közölte: a Bizottság, az Európai Beruházási Bank és a Breakthrough Energy Catalyst programja közötti partnerség 2022 és 2026 között akár 820 millió eurót mozgósíthat majd az olyan innovatív technológiák bevezetésének felgyorsítása és gyors kereskedelmi forgalomba hozatala érdekében, amelyek hozzájárulnak az európai zöld megállapodás célkitűzéseinek és az EU 2030-as éghajlat-politikai céljainak a megvalósításához.

A közfinanszírozásból származó minden egyes euró várhatóan három eurónyi magánforrást fog mozgósítani. A beruházások az alábbi négy ágazatban egy sor nagy potenciállal rendelkező, az Unióban megvalósuló projekt elindítására irányulnak:

  • tiszta hidrogén
  • fenntartható légijármű-üzemanyagok
  • a szén-dioxid közvetlen leválasztása a levegőből
  • hosszú távú energiatárolás.

Az EU és a Catalyst program közötti partnerség olyan technológiákra fog összpontosítani, amelyekről köztudott, hogy képesek csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, de jelenleg túl költségesek ahhoz, hogy méretgazdaságosságot érjenek el és versenyezzenek a fosszilis tüzelőanyagokon alapuló technológiákkal.

A partnerség a köz- és a magánszektort összefogásra ösztönzi a nagyléptékű demonstrációs projektekbe való beruházások terén.

Mind az Európai Beruházási Bank (a Bizottság forrásait felhasználva), mind a Breakthrough Energy Catalyst programja azonos összegű támogatást és pénzügyi beruházást fog biztosítani a projektekhez. Hozzájárulásának részeként a Breakthrough Energy Catalyst a projektekbe való beruházásra és/vagy a létrejövő zöld termékek beszerzésére fogja ösztönözni a partnereket.

Az EU és a Catalyst program közötti partnerség a demonstrációs folyamat e szakaszában támogatja ezeket a technológiákat és piacot teremt az említett zöld termékek számára, aminek köszönhetően mérséklődni fog a „zöld prémium”, vagyis a szóban forgó technológiák és termékek költségei olyan szintre fognak csökkenni, amely végül versenyképes lesz a fosszilis tüzelőanyagokon alapuló opciókkal. Ez hozzá fog járulni a zöld technológiák és termékek globális térnyerésének felgyorsításához és az állami támogatási rendszerektől való függetlenedéshez.

A partnerség uniós finanszírozását a Horizont Európa program és az Innovációs Alap biztosítja, és az irányítás az InvestEU keretében, a megállapított irányítási eljárásoknak megfelelően történik. A Breakthrough Energy Catalyst programja magántőke- és jótékonysági alapok mozgósítása révén ezzel egyenértékű finanszírozást fog biztosítani a kulcsfontosságú éghajlatbarát technológiák támogatására, hogy ily módon felgyorsítsa a fenntartható iparágakra való átállást Európában. Az EU és a Catalyst program közötti partnerség révén biztosított támogatás az uniós tagállamok által az InvestEU-n keresztül vagy projektszinten végrehajtott nemzeti beruházásokhoz is igénybe vehető lesz. Az első projektek várhatóan 2022-ben kerülnek kiválasztásra – közölte az Európai Bizottság.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Üzleti inkubátorok: kéz a kézben a KKV-val

Az üzleti inkubátor egy olyan szervezet, amely rendszerbe foglalja és élénkíti a sikeres vállalkozások létesítésének folyamatát, számukra átfogó és integrált szolgáltatások körét nyújtva.

Jó cégérnek nem kell reklám? Kevesebbet költenek a cégek reklámra

Az elmúlt másfél évtized alatt a magyarországi legnagyobb hirdetők az árbevételükhöz viszonyított médiavásárlási kiadásaikat harmadára csökkentették.

Családok életét befolyásolják a magas üzemanyagárak

A fogyasztók érzékenyen reagáltak az üzemanyagárak emelkedésére, amelynek hatására csökkent a kereslet.

MNB: a jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását

Az MNB az aranytartalék bővítésével évekkel előzte meg nemcsak a nemzetközi trendet, de a régiós - a lengyel és a cseh - jegybankot is,.
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.