Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az EU felkészül a szabotázsakciók elleni védekezésre
No menu items!

Az EU felkészül a szabotázsakciók elleni védekezésre

Illusztráció: Bigstock

Az Európai Unió fokozza a kritikus infrastruktúrák szabotázsakciókkal szembeni védelmére irányuló erőfeszítéseit, amelyek az elmúlt hetekben rávilágítottak a blokk sebezhetőségére.

Az Európai Bizottság, az EU végrehajtó szerve a héten azt fogja javasolni a tagállamoknak, hogy fokozzák az együttműködést és végezzenek stresszteszteket a kulcsfontosságú infrastruktúrákon, kezdve az energiával, majd ezt követően más, nagy kockázatú ágazatokkal, például a kommunikációval, a közlekedéssel és az űrkutatással – derül ki a Bloomberg birtokába került dokumentumtervezetből. Az unió egy “tervet” is készít, amely feltérképezi, hogyan fog reagálni a jövőbeli válságokra.

Az EU sebezhetősége az elmúlt hetejben került a figyelem középpontjába, amikor az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékeket támadás érte. Észak-Németországban a vasúti közlekedés is több órára leállt, miután megszakadtak a kábelek, a Barátság kőolajvezeték lengyelországi szakaszán bekövetkezett olajszivárgás pedig további szabotázstól való félelmet keltett, mielőtt kiderült volna, hogy valószínűleg baleset történt.

Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborúja új fenyegetéseket hozott, amelyek gyakran hibrid támadásként kombinálódnak” – áll a dokumentumban, amely még változhat, kiemelve az infrastruktúrát fenyegető kockázatot. “Ez az Északi Áramlat gázvezetékek nyilvánvaló szabotálásával vált kirívóan nyilvánvalóvá“.

Az intézkedésekre akkor kerül sor, amikor az EU igyekszik csökkenteni az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét, és a Bizottság a héten javaslatot tesz az emelkedő gázárak mérséklésére irányuló rendeletek legújabb körére. Fennáll a veszélye annak, hogy Oroszország megtorló intézkedéseket tesz, amelyek célja az átállás aláásása.

Az energiarendszer digitalizálására vonatkozó külön cselekvési tervben a Bizottság azt is meg fogja határozni, hogy hol kell szembenéznie a kiberbiztonsági kockázatokkal, amelyek a megújuló energiaforrások elterjedése közepette a villamosenergia-hálózat decentralizáltabbá válásával nőttek. A Bloomberg által szemlézett dokumentum szerint a blokk a jövő évtől kezdve a gáz- és hidrogénhálózatokkal kapcsolatos ilyen kockázatok kezelésére irányuló jogszabályjavaslatot kíván előterjeszteni.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Európai Számvevőszék: az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén elmaradnak a világelsők mögött

Az Európai Bizottságnak pedig többet kell tennie azért, hogy az MI-vonatkozású, uniós finanszírozású kutatási projektek eredményei teljes mértékben kereskedelmi forgalomba kerüljenek, illetve más módon hasznosuljanak

NAV: online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Az adóazonosító jelről általában azért kérnek igazolást a NAV-tól, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.

Központban a vidéki kistelepülések fejlesztése

A kedden átadott 4,2 kilométer hosszú út jelentős segítséget nyújt a területen gazdálkodók, termelők számára területeik megközelítésében, mindezeken túl pedig közvetlen kapcsolatot teremt Jászfelsőszentgyörgy és a 32-es számú főút között.

Több tízezer külhoni gazdálkodót segít a Kárpát-medencei Falugazdász-hálózat

Az egységesítés által még eredményesebben hívhatók le a nemzeti, vagy EU-s pályázati források, továbbá jobban kivitelezhető az egyes agrárágazatok szerinti felosztás és segítségnyújtás
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...