Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Az Európai Bizottság javaslatot tett a banki válságkezelés és a betétbiztosítási keretrendszer...
No menu items!

Az Európai Bizottság javaslatot tett a banki válságkezelés és a betétbiztosítási keretrendszer reformjára

Az Európai Bizottság javaslatot fogadott el az EU jelenlegi banki válságkezelési és betétbiztosítási keretének kiigazítására és további megerősítésére, különös tekintettel a közepes és a kisebb bankokra – tájékoztatott az uniós testület kedden.

Ez a javaslat lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy az eszközök széles skálájával megszervezzék mérettől és üzleti modelltől függetlenül valamennyi csődhelyzetben lévő bank piacról való rendezett kivonulását.

Az erős válságkezelési kerettel rendelkező uniós bankszektor ellenállóképessége az elmúlt években jelentősen javult, az EU-ban működő pénzügyi intézmények tőkeerősek, likviditásuk magas és szigorú felügyelet alatt állnak. A tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy sok fizetésképtelenné vált közepes méretű és kisebb bank válságkezelése a szanálási kereten kívüli megoldásokkal történik. Ez egyes esetekben az adófizetők pénzének felhasználásával járt az ágazati finanszírozású, magánforrásokon alapuló biztonsági hálók, azaz a betétbiztosítási rendszerek és a szanálási alapok igénybevétele helyett.

A brüsszeli testület szerint a javaslat megkönnyíti az ágazat által finanszírozott biztonsági hálók használatát a betétesek bankválságok során történő védelme érdekében, például a betéteseknek a bajban lévő bankból egy stabil helyzetű bankba való áthelyezésével. A biztonsági hálók ilyen használata csak kiegészíti a bankok belső veszteségviselési képességét, amely továbbra is az első védelmi vonal marad – írták.

Mindez hozzá fog járulni a pénzügyi stabilitás megőrzéséhez, meg fogja védeni az adófizetőket és a betéteseket, valamint támogatni fogja a reálgazdaságot és annak versenyképességét – tették hozzá.

A jogalkotási csomag most az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa elé kerül megvitatásra.

 

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megújította együttműködését a VOSZ és a GÉMOSZ

Új együttműködési szerződést kötött a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége (GÉMOSZ) .

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Az AutoWallis megkapta a cseh versenyhatóság engedélyét a cseh autókiskereskedelmi piacra lépéshez

Az AutoWallis eddigi tevékenységi területe, a magyar és a szlovén mellett a cseh autókiskereskedelmi piacon is jelen lesz.

Búzaszentelő Ünnepséggel indult a Magyarok Kenyere Program Kaplonyban

A Magyarok Kenyere összefogás a magyar gazdák önzetlen adományainak köszönhetően ma már több mint 100 000 gyermek és rászoruló éves ellátását biztosítja Kárpát-medencében.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.