Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Az európai gazdaság elkezdett életjelet mutatni
No menu items!

Az európai gazdaság elkezdett életjelet mutatni

Az európai gazdaság 0,3%-os növekedéssel az első negyedévben életjeleket mutat, köszönhetően annak, hogy az infláció és az energiagondok enyhülnek.

Európa gazdasága az év elején kissé felélénkült, a január-márciusi negyedévben 0,3%-os növekedést regisztrált 2023 utolsó három hónapjához képest, mivel a fogyasztókra nehezedő inflációs terhek enyhültek, és a stagnáló német gazdaság, a kontinens legnagyobbja szerény életjeleket kezdett mutatni.

Az AP információi szerint a 20 országot magában foglaló euróövezet 2022 harmadik negyedéve óta a legerősebb teljesítményt érte el, és javított a 2023 utolsó két negyedévében mért 0,1%-os zsugorodáson – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat napokban közzétett hivatalos adataiból. Korábban a gazdaságot a fogyasztói vásárlóerőt megcsappantó magas infláció, valamint az energiaárak megugrása hátráltatta, amely azzal függött össze, hogy Oroszország leállította a földgázszállítások nagy részét.

Ezek az ellenszelek az energiaárak csökkenésével és az áprilisi 2,4%-os inflációval enyhültek. Az Európai Központi Bank rekordmagas kamatlábai azonban, amelyek célja az infláció visszaszorítása, újabb akadályt jelentettek, mivel megemelték a vállalkozások és a fogyasztók hitelköltségeit. Az infláció viszont már nincs olyan messze az Európai Központi Bank által kitűzött 2%-os céltól, ami olyan spekulációkhoz vezetett, hogy az euróövezet központi bankja júniusban csökkentheti irányadó kamatlábát a jelenlegi rekordmagas, 4%-os szintről.

A jó hírek közé tartozik az is, hogy a német gazdaság – amelynek gazdasági lassúsága folyamatos vitát váltott ki arról, hogyan lehetne a növekedés útjára állítani – az év első három hónapjában 0,2%-kal bővült. De miközben a fellendülés örvendetes, nem valószínű, hogy megszűnnek azok a Németországot sújtó hosszú távú problémák, mint amilyen a túlzott bürokrácia, a szakképzett munkaerő hiánya, az olyan infrastruktúrába való elégtelen beruházások, mint a vasúti hálózatok és a nagysebességű internet, valamint a digitális technológia késedelmes bevezetése az üzleti életben és a kormányzatban. “Németország jól ismert strukturális gyengeségei nem tűnnek el egyik napról a másikra, és korlátozni fogják az idei fellendülés ütemét” – mondta Carsten Brzeski, az ING bank makro-szakértője.

Franciaország, az euróövezet második legnagyobb gazdasága 0,2%-os növekedést ért el, míg Spanyolország 0,7%-os növekedéssel az élmezőnybe tartozott. Az eurózóna teljes mutatóját felfelé tolta Írország 1,1%-os növekedése, amelynek kedvező gazdasági statisztikája viszont az ott székhellyel rendelkező multinacionális vállalatoknak köszönhető.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Európai Számvevőszék: az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén elmaradnak a világelsők mögött

Az Európai Bizottságnak pedig többet kell tennie azért, hogy az MI-vonatkozású, uniós finanszírozású kutatási projektek eredményei teljes mértékben kereskedelmi forgalomba kerüljenek, illetve más módon hasznosuljanak

NAV: online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Az adóazonosító jelről általában azért kérnek igazolást a NAV-tól, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.

Központban a vidéki kistelepülések fejlesztése

A kedden átadott 4,2 kilométer hosszú út jelentős segítséget nyújt a területen gazdálkodók, termelők számára területeik megközelítésében, mindezeken túl pedig közvetlen kapcsolatot teremt Jászfelsőszentgyörgy és a 32-es számú főút között.

Több tízezer külhoni gazdálkodót segít a Kárpát-medencei Falugazdász-hálózat

Az egységesítés által még eredményesebben hívhatók le a nemzeti, vagy EU-s pályázati források, továbbá jobban kivitelezhető az egyes agrárágazatok szerinti felosztás és segítségnyújtás
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...