Hirdetés
Kezdőlap Hírek Az Európai Unió odacsap a fast fashionnek
No menu items!

Az Európai Unió odacsap a fast fashionnek

Az eladatlan áruk megsemmisítésének tilalma különösen a “fast fashion” iparágat célozza. Illusztráció: Bigstock

Az Európai Parlament meg akarja tiltani a gyártóknak, hogy megsemmisítsék az eladatlan textíliákat, cipőket és elektromos készülékeket. Egyúttal kötelezné őket arra, hogy hosszabbítsák meg termékeik élettartamát.

Az EP-képviselők nagy többséggel szavazták meg az Európai Bizottság úgynevezett ökodizájn-rendeletre vonatkozó javaslatát – számolt be a Spiegel.

A Bizottság 2022 márciusában terjesztette elő rendelettervezetét, idén májusban pedig az uniós tagállamok elvben megállapodtak a tárgyalási álláspontról. Most a Parlament is így tett, ami azt jelenti, hogy megkezdődhetnek a tárgyalások a tagállamokkal a jogszabály végleges változatáról.

Itt az ideje, hogy véget vessünk az eldobható társadalom gazdasági modelljének” – mondta a Parlament olasz szocialista képviselője, Alessandra Moretti. Szerinte a fenntartható termékeknek a jövőben normává kell válniuk, a gyártóknak pedig lehetővé kell tenniük a fogyasztók számára, hogy “energiát takarítsanak meg, megkönnyítsék a javításokat és okos környezetvédelmi döntéseket hozzanak vásárláskor“.

Ennek érdekében a termékek élettartamát nem szabadna “tervezési jellemzőkkel” korlátozni. A törvénytervezet szerint a szoftverfrissítéseknek, a pótalkatrészeknek és a tartozékoknak “ésszerű ideig elérhetőnek kell lenniük“. Emellett a termékekről pontos és naprakész információkat tartalmazó digitális termékútlevélnek kell növelnie az átláthatóságot és tájékoztatnia kell a fogyasztókat a fenntarthatóságról.

Az eladatlan áruk megsemmisítésének tilalma különösen a “fast fashion” iparágat célozza: az olcsón gyártott cipők és ruhák mindig az aprítógépben végzik, ha nem találnak megfelelő vevőt. A Bizottság szerint a jelenség az utóbbi években az online kereskedelemnek köszönhetően elszaporodott.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Enyhe emelkedés várható nyitásban

A nemzetközi befektetői hangulat mérsékelten pozitív, így nyitásban kismértékű emelkedés várható a Budapesti Értéktőzsdén.

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

Az árbevételt a lehető legjobban maximalizálni kell ahhoz, hogy minél nagyobb eséllyel jussunk minél több támogatási forráshoz.

A zöldenergiára való áttérés az iparstratégia fontos pillére

Az ökoszisztéma-építésben, a gazdaság- és iparpolitikában több megújulás is várható az új iparstratégia mentén.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.