Hirdetés
Kezdőlap Mozaik Az európaiak csak távolról nézhetik az Apple mesterséges intelligenciát?
No menu items!

Az európaiak csak távolról nézhetik az Apple mesterséges intelligenciát?

Az Apple az uniós szabályokat hibáztatva késlelteti az AI-alapú funkciók bevezetését Európában, mondván: a rivális termékekkel való funkcionalitást előíró versenyszabályok veszélyeztetnék az adatvédelmet és a biztonságot.

Az Apple elhalasztja három új mesterséges intelligencia funkció bevezetését Európában, mert az Európai Unió versenyszabályai szerint a vállalatnak biztosítania kell, hogy a rivális termékek és szolgáltatások is működhessenek a készülékeivel. A funkciók ősszel indulnak az Egyesült Államokban, de Európába csak 2025-ben érkeznek meg.

A Guardian tudósítása szerint a vállalat pénteken közölte, hogy három funkció – a Phone Mirroring, a SharePlay képernyőmegosztás továbbfejlesztése és az Apple Intelligence – nem kerül bevezetésre idén az uniós felhasználók számára az EU digitális piaci törvénye (DMA) miatti szabályozási bizonytalanságok miatt.

Az Apple szerint az uniós szabályozás arra kényszerítené, hogy veszélyeztesse készülékei biztonságát, amivel már korábban is érvelt, és amit az uniós tisztviselők visszautasítottak.

“Konkrétan aggódunk amiatt, hogy a DMA interoperabilitási követelményei arra kényszeríthetnek minket, hogy olyan módon veszélyeztessük termékeink integritását, amely a felhasználók magánéletét és adatbiztonságát veszélyezteti” – írta az Apple egy e-mailben.

A Bloombergnek adott nyilatkozatában az Európai Bizottság azt mondta, hogy az Apple-t szívesen látnák az EU-ban, feltéve, hogy betartja a törvényeket.

A hónap elején a vállalat az éves fejlesztői konferenciáján debütált az Apple Intelligence, egy olyan mesterséges intelligencia funkciókból álló csomag, amely a ChatGPT és a Siri integrálásával keres a weben, illetve képeket vagy szöveget generál.

Amikor az Apple mobil operációs rendszerének következő verziója még az idén megjelenik, a segítő funkciók képesek lesznek arra is, hogy a telefon e-mailjeit, szövegeit és fényképeit átnézzék, hogy a felhasználó utasításai alapján konkrét információkat találjanak.

Tim Cook az Apple vezérigazgatója. Fotó: Austin Community College/Wikimedia Commons

A vállalat közlése szerint a funkciók az iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max, valamint az M1 chipet és újabb verziókat tartalmazó iPad és Mac készülékek esetében lesznek elérhetőek. A MacOS Sequoia iPhone Mirroring funkciója lehetővé teszi, hogy a telefon képernyőjét Mac számítógépeken is lehessen nézni és interakcióba lépni vele.

“Elkötelezettek vagyunk az Európai Bizottsággal való együttműködés mellett, hogy olyan megoldást találjunk, amely lehetővé teszi számunkra, hogy ezeket a funkciókat a biztonságuk veszélyeztetése nélkül nyújtsuk uniós ügyfeleinknek” – áll az Apple közleményében.

Az Apple többször ígéretet tett arra, hogy az új mesterséges intelligencia funkciói magánjellegűek lesznek. Június elején Tim Cook vezérigazgató azt ígérte, hogy a funkciók “a személyes kontextusodra, például a rutinodra, a kapcsolataidra, a kommunikációdra és még sok másra alapozódnak”.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

az erdők számos funkcióval rendelkeznek, így nagy szerepe van a rekreációban is. Hazánkban az erdők turisztikai, idegenforgalmi és az egészséges sportolási szerepe is egyre inkább növekszik.

Nemzetközi dizájndíjakat nyertek a Bahart új hajói

Az új kompoknak és katamaránoknak köszönhetően a Balatonon sűrűbbé vált a menetrend, bővült a programválaszték. Csökkent a tó környezeti terhelése is.

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az olasz piacon az Iveco 12 százalékot veszített az eredménye romlása miatt. Az UniCredit részvénye két és fél százalékkal gyengült.

A belga autósok évente közel 41 órát töltenek forgalmi dugókban – mi mennyit?

Timmermans úthasználati díjrendszer bevezetését is javasolta, a bevételt szerinte a közúti infrastruktúra és a tömegközlekedés fejlesztésére kellene fordítani.
Hirdetés

Hírek

Gyengült szerdán a forint

Az eurót délután hat órakor 393,44 forinton jegyezték a reggel hét órai 390,28 forintos állás után.

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Gazdaság

Virág Barnabás: szigorú monetáris politika kell továbbra is

Az MNB azt a kamatpályát szeretné elérni, amely biztosítja az árstabilitás fenntartható elérését és a pénzpiaci stabilitást

MNB: 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris szigor pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.