Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Az MNB felminősítést vár a a Fitch Ratings-től
No menu items!

Az MNB felminősítést vár a a Fitch Ratings-től

Az MNB szerint Magyarország már megérett a felminősítésre, a Fitch Ratings ehhez arra várhat, hogy a jelenlegi kedvező szinteken stabilizálódjanak a mutatók, és konszolidálódjon a globális befektetői környezet, így továbbra is várható a felminősítés.

A hitelminősítő pénteken este jelentette be, hogy továbbra is “BBB mínusz” szinten tartja Magyarország államadós-osztályzatát pozitív kilátással.

A jegybank szombati közleményében hangsúlyozta: a felminősítés időszerűségét alátámasztja, hogy bár a Fitch esetében az ország kedvezőbb kiinduló hitelminősítését a makrogazdasági és külső egyensúlyi dimenzió kvalitatív értékelése mérsékli a jelenlegi “BBB mínusz” szintre, éppen ebben a két dimenzióban történt látványos javulás az elmúlt évek során.

A külső egyensúly értékelését javítja, hogy Magyarország nettó külső adóssága az évtized eleji rekord magas, 70 százalék fölötti GDP-arányos szintekről idén év végére 10 százalék közeli szintre csökkenhet, és 2020-ra várhatóan teljesen eltűnik.

A makrogazdasági dimenzión belül az átlagos gazdasági növekedése az elmúlt 5 évben fokozatosan emelkedett, a következő években pedig stabilan, 3-4 százalék körül szinten maradhat, ami szintén pozitív tényező a hitelminősítő módszertana szerint – jegyzi meg az MNB.

E két tényezőben bekövetkezett javulás már külön-külön önmagában lehetővé tette volna a felminősítést, és bár a Fitch ezt nem tette meg, a következő év elején továbbra is várható a besorolás javítása - véli az MNB,

hivatkozva arra, hogy Magyarország már közel egy éve pozitív kilátással rendelkezik az intézménynél, illetve jövőre még egy tényező, a gazdasági növekedés változékonysága is a hasonló minősítésű országok átlagos szintje alá mérséklődhet.

Kiemelték azt is, hogy a gazdasági szereplők erőfeszítéseinek és a sikeres gazdaságpolitikának köszönhetően a magyar gazdaságot változatlanul stabil fundamentumok jellemzik.

Így a dinamikus és kisebb volatilitást mutató gazdasági növekedés mellett az ország külső adóssága jelentősen csökkent, finanszírozási képessége tartósan magas, a fiskális folyamatok fenntarthatók, a költségvetés hiánya alacsony, a GDP arányos államadósság folyamatosan zsugorodik és a devizaadósság aránya jelentősen csökkent.

Az MNB pozitív hitelminősítési pályára számít a jövőben a három meghatározó hitelminősítő intézetnél.

A Moody’s hitelminősítő novemberben vizsgálja felül Magyarország majdnem két éve változatlan államadós-osztályzatát, míg az S&P legközelebb jövőre fogja áttekinteni a magyar besorolást.

Az intézmények az általuk kiemelten figyelt mutatók közül a kedvezőbbé váló növekedési kép, az infláció volatilitásának csökkenése és a hazai pénzügyi rendszer gyors ütemű erősödése miatt javíthatnak Magyarország hitelminősítésén – tudatta az MNB közleményben.

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tovább folytatódik a földértékesítési program

A februárban indult földértékesítési program hetedik ütemében több száz településen érhető el földterület.

Európa biztonságához a tenger alatti kábelek is hozzátartoznak

Az európai gazdaság jövőbeli versenyképessége nagyban függ a fejlett digitális hálózati infrastruktúrától és az ilyen szolgáltatásoktól,.

Elámult a világ a magyar feltaláló ötletén

A célgépek lényege az, hogy termelési nehézség, volumennövelési szándék vagy egy termék módosításának szükségessége esetén a termelő megbízást ad a gépgyártónak, aki a kihívásra létrehoz egy olyan gépet, ami rövid időn belül beilleszthető a termelésbe, költséghatékony és megtérülő.

Megállítható-e a képzett munkaerő külföldre áramlása?

A jelenséget megakadályozni nem fogjuk tudni, a kivándorlás mennyiségének és minőségének csökkentése viszont kiemelt feladat, valamint ezzel párhuzamosan a visszatérés politikájának fenntartható megteremtése is.

Hírek

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Heti várható: Munkaerőpiaci, államháztartási adatok a héten

Csütörtökön a keresetek tavaly decemberi adata jelenik meg.

Németországban emelkedtek a nagykereskedelmi árak januárban

Németországban emelkedtek a nagykereskedelmi árak januárban az előző hónaphoz képest.

Gazdaság

Több pénzmosásgyanús esetre milliós bírság

Az MNB 10-10 millió forint bírságot szabott ki az Erste Bankra és az MBH Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozási kockázatok azonosítása, kezelése és megfelelő eljárásokkal, kontrollokkal való csökkentése terén feltárt hiányosságok miatt.

Az EKB kamatdöntését befolyásolja majd az új inflációs előrejelzés

Christine Lagarde, az EKB elnöke az ülést követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az Európai Központi Bank Kormányzótanácsa szerint egyelőre korai lenne beszélni a monetáris politika enyhítéséről.

Néhány napig a legjobb betéti kamatok verik a kedvenc állampapírét

Hónapra hónapra csökken az alapkamat, január 31. óta 10 százalék, és ezzel párhuzamosan annál a néhány banknál is egyszámjegyűvé váltak a betéti ajánlatok, ahol a kisbefektetők pénzüket lekötve érdemi kamatot kaphatnak.

A Magyar Cetelem Banknak fáj az MNB 25 millió forint bírsága

A jogsértések miatt az MNB 25 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Magyar Cetelem Bankra, és azt is előírta, hogy idén június 30-ig szüntesse meg a legtöbb feltárt hiányosságot.