Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az omikron még nem tűnt el - Sanghajt lezárásra kényszerítette
No menu items!

Az omikron még nem tűnt el – Sanghajt lezárásra kényszerítette

Az omikron variáns gyorsan terjed, ami megnehezíti a megfékezését. Még Kína számára is, amely igyekszik azonnal lecsapni a koronavírus minden új változatára. A sanghaji esetszámok gyors emelkedése meg is ingatta a város korábban felépített hírnevét a járvány ügyes kezeléséről, és arra kényszerítette a kormányt, hogy bizonytalan időtartamú, szakaszos lezárást rendeljen el.

A omikron gyorsasága azt is jelenti, hogy Kína gazdasági kilátásait szokatlanul nehéz nyomon követni. Sok minden történhet egy adatpont közzététele és a referencia-időszak között. A legfrissebb számok a kínai gazdaságról januárra és februárra vonatkoznak. Ezek az egyébként meglepően jó adatok máris elavultnak, sőt furcsának tűnnek – írja a The Economist.

Az említett időszak nagy részében ugyanis nem volt háború Európában. Kínában az új koronavírusos esetek száma pedig átlagosan kevesebb mint 200 volt naponta, szemben az április 4-én bejelentett 13 267 fertőzéssel. Ezekre a hivatalos gazdasági adatokra hagyatkozni tehát megtévesző lehet.

Kína gyorsan romló gazdasági helyzetének pontosabb meghatározásához egyes elemzők kevésbé hagyományos mutatókhoz fordulnak. A Baidu, a népszerű kínai keresőmotor például napi mobilitási indexet ad, amely az okostelefonok mozgásának nyomon követésén alapul. Az április 3-ig tartó hét napban ez az index több mint 48 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel ezelőtti szintjénél.

A Baidu indexe a legjobban a városok közötti mozgás nyomon követésére alkalmas – mondja Ting Lu, a Nomura bank munkatársa. A városokon belüli nyüzsgés mérésére más mutatókat használ, például a megtett metróutakat. Az április 2-án véget ért héten a metróutak száma nyolc kínai nagyvárosban közel 34 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel ezelőtti szintnél.

A lezárt Sanghajban, ahol számos metróvonalat lezártak, az utazások száma közel 93 százalékkal csökkent, ami nagyobb visszaesés, mint amit a város 2020 elején elszenvedett.

A két szám, amely Lut a leginkább aggasztja, a gazdaság elosztórendszerét, konkrétan a futárokat és a teherautókat követi nyomon. Az április 1-jével végződő héten a futárcégek által végzett expressz kiszállítások indexe közel 27 százalékkal volt alacsonyabb a tavalyi év hasonló időpontjában mért szintnél. Ugyanerre az időszakra a Wind adatszolgáltató által összeállított közúti áruszállítási index 12,8 százalékos csökkenést mutat. A visszaesés azért tűnik különösen erőteljesnek, mert ez a mutató a tavalyi év végén még több mint 7 százalékkal emelkedett.

Ting Lu

A nem hagyományos mutatók azért is érdekesek Kínában, mivel a hivatalos adatokkal kapcsolatban kétségek merülnek fel. A januári és februári erős adatok például nemcsak régiek, hanem furcsák is. Ezek szerint a “befektetett” eszközökbe, például az infrastruktúrába, a gyártóüzemekbe és az ingatlanokba történő beruházások nominálisan 12,2 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest. Ezt azonban nehéz összeegyeztetni az acél- és cementgyártás termelésének kétszámjegyű csökkenésével.

Az ingatlanberuházások élénkülése is furcsának tűnik a lakásértékesítések, a lakásépítések és a telekvásárlások visszaesése mellett. Amikor Sanhszi, Kujcsou és Belső-Mongólia tartományok helyi önkormányzatai közölték, hogy a Nemzeti Statisztikai Hivatal (NBS) kérésére duplán ellenőrzik számaikat, világossá vált, hogy a hivatalos statisztikák még a hivatalos statisztikusok számára is furcsának tűnnek.

A kínai nagyfrekvenciás mutatók 2020 tavaszán, a járvány időszakában már bizonyítottak. Bár mindenki tudta, hogy a gazdaság szenvedni fog, az előrejelzők eleinte bátortalanul csökkentették növekedési előrejelzéseiket. Senki sem tudta pontosan, hogyan fog reagálni a gazdaság, vagy hogy az NBS mit lesz hajlandó jelenteni. A nagyfrekvenciás adatokból származó bizonyítékok felhalmozódásával az előrejelzők végül elég bátrak voltak ahhoz, hogy 2020 első negyedévére gazdasági visszaesést jósoljanak. A GDP akkor végül 6,8 százalékkal zsugorodott, még a hivatalos adatok szerint is.

Ugyanakkor ezeket a mutatókat is óvatosan kell értelmezni. “Sok csapda rejlik ezekben a számokban” – mondja Lu.

Bármely rövid, hétnapos időszakot torzíthatnak az olyan sajátos események, mint a rossz időjárás vagy az ünnepek. Az éves növekedési rátákat pedig torzíthatják az egy évvel ezelőtti hasonló sajátosságok. Ráadásul sok ilyen mutatónak csak néhány éves múltja van. Értelmezésük ezért inkább művészet, mint tudomány. Mit jelent a közúti árufuvarozás drámai heti csökkenése a negyedéves GDP-növekedés szempontjából? Ezt lehetetlen pontosan megmondani.

Lu alaposan képezte magát az ökonometriában, amikor a Berkeley-i Kaliforniai Egyetemen doktorált. “De mindössze egy vagy két évnyi adat birtokában, ha olyan technikákat használnék, amilyeneket az iskolában tanultam, az emberek kinevetnének.

Hogy segítsen elkerülni néhány csapdát, amelyek ezekben a nem hagyományos mutatókban rejlenek, Lu és csapata “egy csomó számot néz, nem pedig csak egyet“. Egy nemrégiben készült jelentésében 20 mutatót emelt ki, az aszfaltgyártástól kezdve a mozijegyeladásokig. “Ha tíz mutatóból hét vagy nyolc romlik, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a GDP növekedése romlik” – mondja. Jelenleg szerinte az irány egyértelmű. “Valaminek nagyon rosszul kell mennie.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Leminősítette Magyarországot a Standard & Poor’s

Egy fokozattal, az eddigi "BBB/A-2"-ről a továbbra is befektetési ajánlású "BBB mínusz/A-3"-ra lefelé módosította a devizában és a helyi valutában fennálló hosszú és rövid futamidejű magyar államadós-kötelezettségek besorolását az S&P Global Ratings nemzetközi hitelminősítő. A magyar osztályzatot a másik két globális hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody's Investors Service is befektetési kategóriában, az S&P új besorolásánál eggyel jobb fokozaton tartja nyilván.

Az EU meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat

Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbította az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket.

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Szijjártó: hatalmas lehetőséget jelent a Türk Befektetési Alap

Magyarország számára hatalmas lehetőséget jelent a Türk Befektetési Alap, ez nagyban hozzájárulhat a résztvevő országok közötti gazdasági és kereskedelmi együttműködés erősítéséhez, új beruházásokat indukálhat - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Hírek

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Soha nem látott közelségben suhan el a Föld mellett egy aszteroida pénteken

Egy teherautó-méretű aszteroida fog elhaladni a Föld mellett pénteken kora hajnalban. A 2023 BU várhatóan olyan közel kerül a Földhöz, hogy ez lesz a valaha észlelt legszorosabb találkozás, azonban az égitest becsapódásától a szakemberek szerint nem kell tartani.

Hatósági áras marad a taxis személyszállítás

A taxis szakma kérését összefogó kamarai javaslatra a kormány rendeletben rögzítette a fix tarifa megtartását, a személytaxi-szolgáltatás hatósági ára nem vezethető ki - hívta fel a figyelmet a Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara (BKIK).

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését, ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán.

Fix béremelést kapnak az Auchan teljes munkaidős dolgozói

Az Auchan Magyarország januártól valamennyi teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatársának bruttó 32 000 forintos béremelést ad - jelentette be az áruházlánc.

Új gázszállítási szerződést kötött Lengyelország

Lengyelország húsz évre és összesen 20 millió tonna cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról szóló szerződést kötött az amerikai Sempra Infrastructure vállalattal - közölte Daniel Obajtek, a PKN Orlen lengyel állami energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.

Újra drágul a taxizás Budapesten

Március 6-ától tíz százalékkal emelkednek a budapesti taxis tarifák: az alapdíj 1000-ről 1100 forintra, a kilométerdíj 400-ról 440-re, a percdíj pedig 100 forintról 110 forintra nő - döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Hamarosan nem kell Bécsbe menni az ír ruhaáruház megrohamozására

A Primark nemzetközi divatáruházlánc bejelentette, hogy hamarosan megnyitja az első üzletét Budapesten. A tervek szerint az üzlet az Arena Mallban lesz, és várhatóan az áruházlánc következő pénzügyi évében nyitja meg kapuit.

Gazdaság

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.

Tömeges díjemelés a nyugdíj- és egészségpénztáraknál

Sorozatban kapják a felszólításokat a nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak tagjai, hogy 2023-tól magasabb minimális havi tagdíjat várnak az intézmények. Az így megtakarítók örülhetnek, ha az inflációval megússzák a tagdíjemelést, mert vannak annál jóval nagyobbak is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből. 

Mától indulhat a roham az új szuperállampapírokért

Indul az akár 16 százalékos kamatot fizető új Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) jegyzése. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) két új lakossági sorozatot bocsát ki 500-500 milliárd forint értékben, ezeket január 19-től lehet jegyezni – írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom