Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban Az USA a csúcsprocesszorok kínai exportjának blokkolásával próbálja megtartani technológiai előnyét
No menu items!

Az USA a csúcsprocesszorok kínai exportjának blokkolásával próbálja megtartani technológiai előnyét

A félvezetők az USA és Kína közötti intenzív rivalizálás egyik leghevesebb csataterévé váltak. Illusztráció: Bigstock

Kínának egyre meredekebb utat kell megtennie, hogy megelőzze az Egyesült Államokat és szövetségeseit a félvezetők terén, mivel Washington egyre több lépést tesz Peking korlátozására, így kiterjesztve a chipgyártás feletti uralmát.

A múlt héten Washington korlátozta a mesterséges intelligencia alkalmazásokban és szuperszámítógépekben használt Nvidia és AMD fejlett grafikus processzorok (GPU-k) Kínába történő értékesítését.

A lépés azt követően történt, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium a múlt hónapban bejelentette a következő generációs chipek gyártásához használt elektronikus tervezési automatizálási (EDA) szoftverek Kínába irányuló exportjának tilalmát.

Eközben Washington arra ösztönözte kelet-ázsiai partnereit – Tajvant, Dél-Koreát és Japánt -, hogy hozzanak létre a “Chip 4” ipari szövetséget, hogy elszigeteljék Kínát a nemzetközi technológiai ökoszisztémától, és a CHIPS-törvény elfogadásával megerősítette a hazai ipar fejlesztésére irányuló erőfeszítéseket, 52 milliárd dollárnyi támogatást nyújtva az USA területén chipeket gyártó cégeknek.

Az USA megpróbálja megerősíteni központi szerepét a világ félvezető-ökoszisztémájában, és biztosítani, hogy Kína ne tudja előállítani a legmodernebb chipeket” – mondta Chris Miller, a hamarosan megjelenő Chip War: The Fight for the World’s Most Critical Technology című könyv szerzője az Al Jazeerának.

“A félvezetők feletti ellenőrzés nemcsak a világgazdaság jövőjét fogja alakítani a felhőalapú számítástechnikától az autonóm vezetésig, hanem a katonai hatalom szempontjából is alapvető fontosságúak.”

A félvezetők az USA és Kína közötti intenzív rivalizálás egyik leghevesebb csataterévé váltak. Azon túl, hogy a chipek a modern gazdaság éltető elemei, amelyek az iPhone-tól a vadászrepülőgépekig mindent működtetnek, a jövő technológiai áttöréseinek felszabadításában is kulcsfontosságúnak tekintik őket, ami azt jelenti, hogy a holnap globális erőegyensúlya a ma kifejlesztett, ostyavékony chipeken múlhat.

Kína, más nagy gazdaságokhoz hasonlóan, nagymértékben támaszkodik a tajvani félvezetőgyártásra – amely a csúcskategóriás chipek globális kínálatának több mint 90 százalékát adja -, de az utóbbi időben jelentős lépéseket tett hazai iparának fejlesztése terén.

Júliusban a TechInsights kutatói arról számoltak be, hogy a kínai nemzeti bajnok Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) valószínűleg képes volt 7 nanométeres (nm-es) chipek gyártására, ami nagy előrelépést jelentett, miután évekig küzdöttek a 14 nm-es node-on túli fejlődésért. A félvezetőket jellemzően a tranzisztorkapuk hossza alapján hasonlítják össze, a kisebb kapu általában nagyobb feldolgozási teljesítménynek felel meg.

A Peking által támogatott SMIC most növeli a kapacitását, és egy negyedik üzemet tervez az északi Tiencsin városában.

Ez egy hatalmas áttörés” – mondta Dylan Patel, iparági elemző és a SemiAnalysis hírlevél szerzője az Al Jazeerának. “Hiányzik belőle néhány funkció, de ez egy teljesen működőképes node“- tette hozzá.

“Ez az első igazi jele annak, hogy áttörtek egy állítólag leküzdhetetlen akadályt. Most már csak fokozatosan kell javítaniuk a tervezést, és növelniük kell a gyártást a nagyobb értékű chipek előállítására.”

Kínát azóta akadályozták a fejlett chipek gyártásához szükséges legújabb berendezések – extrém ultraibolya (EUV) litográfiai gépek – beszerzésében, hogy a vezető holland gyártó ASML-től az Amszterdamra gyakorolt amerikai nyomást követően megtagadták a kiviteli engedélyt.

A kínai cégek azonban továbbra is használhatják a kevésbé hatékony mély ultraibolya (DUV) litográfiai gépeket, amelyek nagyobb hullámhosszú sugarakkal rendelkeznek, és amelyeket általában a kevésbé fejlett chipek mintáinak maratására használnak, a csúcskategóriás félvezetők gyártásához.

Bár Washington jelezte, hogy tervezi a chipgyártó berendezésekre vonatkozó tilalom kiterjesztését, Kína felhalmozza az ASML DUV litográfiai gépeit, csak tavaly 81 gépet vásárolt fel.

“A SMIC gyárthat 7 nm-es eljárást DUV-val, talán tömegesen is gyárthat, de ettől még nem lesz költséghatékony” – mondta Ray Yang, a tajvani Ipari Technológiai Kutatóintézet tanácsadó igazgatója az Al Jazeerának.

A hozamráta nagyon alacsony, ezért ez nem egy költségoptimalizált megoldás a fejlett processzorok számára, és a 7 nm-nél bármi más egyszerűen lehetetlen” – emelte ki.

Yang szerint a SMIC állami támogatásának köszönhetően megengedheti magának, hogy kevésbé jövedelmező eljárásokat használjon a fejlett chipek előállításához.

Most, hogy a Huawei nem használhat külföldi chipeket, Kína erősen támaszkodik a SMIC-re a sürgősen szükséges chipek esetében, valószínűleg különleges, nem kereskedelmi célokra” – mondta.

E nem kereskedelmi célú felhasználások közé tartoznak a Kína növekvő hadserege számára szánt fejlett fegyverek.

A Huawei, Kína egyik legnagyobb technológiai óriása és a kínai hadsereg közötti kapcsolatok régóta aggasztják Washingtont, ami abban csúcsosodott ki, hogy a Trump-kormányzat 2019-ben felvette a vállalatot a szankcionált cégek “entitáslistájára“.

Hszi Csin-ping kínai elnök alatt a magánszektor technológiai áttöréseinek kihasználása a kínai védelmi ágazat megerősítése érdekében nemzeti prioritássá vált, a katonai-polgári fúziós stratégia az iparpolitika egyik pillérévé vált.

A chipek kulcsfontosságúak az intelligens fegyverek számára. Ez az egyik oka annak, hogy sok politikai döntéshozó annyira aggódik a kínai félvezetőipar fejlődése miatt” – mondta Douglas Fuller, a hongkongi City University of Hong Kong technológiai fejlesztési szakértője az Al Jazeerának.

Bár Kínának vélhetően még mindig nincs meg a technológiája a 7 nm alatti chipek gyártásához, az olyan cégek, mint az SMIC és a Shanghai Micro Electronics Equipment Co. versenyt futnak a saját, hazai gépek kifejlesztéséért, hogy kitörjenek a holtpontról.

Ugyanakkor a kínai cégek továbbra is tervezhetnek 7 nm-nél kisebb chipeket is, még ha egyelőre nem is feltétlenül tudják gyártani őket.

Tavaly az Alibaba bemutatta Kína egyik legfejlettebb tervét, a Yitian 710-et – egy 5 nm-es szerverchipet, amelyet különböző internet-of-things (IoT) alkalmazásokhoz építettek.

Ennek ellenére a washingtoni legújabb korlátozások a következő generációs – 5 nm alatti – chipek tervezési fázisát is megnehezítik.

A következő generációs chipek várhatóan a feltörekvő gate-all-around (GAA) kialakításon alapulnak majd, amelyet széles körben megoldásnak tekintenek a chipek végtelenül kicsire zsugorodásának fizikai korlátaira.

A tilalom ma hatással van Kína csővezetékére, de a következő években nem fogja érinteni a termékeiket és a bevételeiket, mivel a GAA csak a 2 nm-es és az alatti node-okra vonatkozik, amelyek még nem érkeztek meg” – mondta Patel, hozzátéve, hogy a 2 nm-es node-ok a következő évtizedekben a világ vezető chipgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) termelésének felét tehetik ki.

Nehéz lesz Kínának megkerülni ezeket az EDA-szállítókat” – mondta Patel. “A Cadence (az egyik vezető amerikai EDA-szállító) azonban vegyesvállalatokkal rendelkezik Kínában, és tervezési programjait az amerikai ügyfelekhez képest kedvezményesen kínálja az országban. Így Kína némi befolyással bírhat az ottani cégre, és nyomást gyakorolhat rájuk” – tette hozzá.

Yang szerint Kína mindent meg fog tenni a szükséges litográfiai berendezések beszerzése érdekében, ha megakadályozzák, hogy a szabadpiacon vásároljon.

“Ez magában foglalhatja a fordított mérnöki munkát, a szellemi tulajdonjogok ellopását, vagy külföldi cégek stratégiai felvásárlását, ami a múltban már sokszor megtörtént más kritikus technológiák esetében”

Kína a szilíciumot helyettesítő alternatív anyagokba, például a szénbe fektetett erőforrásokkal is áttörést szeretne elérni. Peking a szénszálak, a grafén, a szilíciumkarbid és más szénalapú kompozitok kutatását is beemelte a 14. ötéves tervébe.

Ez a jövő potenciális technológiája, de még nem bizonyított a méretekben” – mondta Patel. “Egy szupergyors chipet el lehet készíteni egy laboratóriumban, de gazdaságilag megvalósítható modellben megvalósítani már egy teljesen más történet” – emelte ki.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagy Márton: az energiaválság földre küldi Európa versenyképességét

Európa gazdasági téren folyamatosan teret veszít az Egyesült Államokkal és Kínával szemben, az energiaválság pedig "földre küldi" az amúgy is "drasztikusan rossz" versenyképességét - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kétnapos nemzetközi konferenciáján.

Először mértek kétszámjegyű inflációt az euróövezetben

Szeptemberben az első alkalommal ért el kétszámjegyű éves növekedést a fogyasztói árindex és ezzel újabb rekordot állított be az euróövezeti infláció - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Gaál Miklós, a Donautica igazgatója: a szálloda olyan, mint a színház, minden nap meg kell dolgozni az elismerésért

Szépséges, csendes, ezért is magával ragadó a faddi Duna-holtág világa, ahol a mozdulatlan vízben, csendesen siklik a csónak a nádas mellett, miközben egy távoli templom harangzúgása töri meg a csendet.

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Hírek

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Várhatóan idén is lesz nyugdíjprémium

Várhatóan idén is fizet nyugdíjprémiumot a kormány - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Új történelmi mélyponton a forint

Új árfolyammélypontra gyengült a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

Szegényebbek lettek a leggazdagabb amerikaiak

Elon Musk, a Tesla alapítója és vezetője áll a Forbes 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. A magazin számításai szerint a mezőny együttes vagyona 4 ezer milliárd dollár volt, 500 milliárd dollárral kevesebb tavalyhoz képest.

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Pénteken a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik, mindkét üzemanyagfajta literje bruttó 4 forinttal kerül majd többe.

Mégsem zár be a csepeli munkásszálló

Nem zár be a csepeli Zászlós Szálló, az önkormányzatnak sikerült megállapodnia a munkásszálló működtetőjével - közölte a XXI. kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

Még koránt sincs vége az építőipari árak emelkedésének

Az építőiparban tapasztalt drágulás mértéke az év első felében több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.

Gazdaság

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot programot indít: épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximálja.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom