Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Ázsiai pénzügyi szövetség - globális hatókörrel. Interjú Kovács Leventével, az AFCA egyetlen...
No menu items!

Ázsiai pénzügyi szövetség – globális hatókörrel. Interjú Kovács Leventével, az AFCA egyetlen európai alelnökével

Az üzleti együttműködés alapja a megismerés. Ez nyit valós kaput a lehetőségeknek, hiszen az üzleti világ nem szereti az ugrást a sötétbe. A fényt pedig a mai digitális világunkban is elengedhetetlen személyes kapcsolatok, a rájuk épülő bizalom vetíti elénk. Kovács Leventével a Magyar Bankszövetség főtitkárával arról beszélgetünk, hogyan válhatott a Magyar Bankszövetség egy jelentős ázsiai pénzügyi szövetség alapítójává és főtitkára pedig igazgatósági tagjává és alelnökévé.

Kovács Levente röviden visszatekint ennek a szervezetnek a megalakulására és szerepére.

Az Ázsiai Pénzügyi Együttműködési Szövetség ma már a világ egyik legjelentősebb pénzügyi szervezete.

Az elmúlt évtizedben Kína a nemzetközi pénzügyi életben is egyre jelentősebb szerepet töltött be, például a Kínai Központi Bank devizája, a renmimbi az IMF valutakosarában a dollár és az euró után a harmadik legjelentősebb pénznem. Az óriási méretű kínai bankokat is magába foglaló Kínai Bankszövetség megkezdte külföldi kapcsolatainak építését és 2013-ban, Európában harmadikként, a Magyar Bankszövetséggel kötött együttműködési megállapodást. A kínai kormány kezdeményezésére a Kínai Bankszövetség kezdte meg az Ázsiai Pénzügyi Együttműködési Szövetség (AFCA) megalapításának előkészítését. Ebbe az előkészítő folyamatba – hála a megfelelő időben elkezdett együttműködésnek – Európából egyedül a mi Bankszövetségünk kapott meghívást.

Több előkészítő megbeszélésen vettünk részt, kérésükre véleményt mondtunk és előadásokat tartottunk. Végül 2017 közepén került hivatalosan megalapításra ez a pénzügyi szervezet, amely ma már a világ egyik legjelentősebb pénzügyi szervezete. Az alakuló közgyűlésen választották meg a vezető tisztségviselőket, ahol engem, mint a Magyar Bankszövetség főtitkárát és a szervezet egyik alapítóját az igazgatóság tagjává, továbbá a Végrehajtó Bizottság alelnökévé választottak. Ez a megbízatás három éves mandátumot biztosított, amelyet 2020 végén újítottak meg és az említett tisztségemet is újabb 3 évre megerősítették.

– Mit tudhatunk a szervezet működéséről és az elmúlt 3 évben elért eredményeiről?

-Az AFCA egyértelműen szakmai pénzügyi szervezet. Kínai és ázsiai központú, ezért a kínai bankok és biztosító intézetek mellett tagjai a japán, dél-koreai, ausztrál és más ázsiai pénzügyi szervezetek is. Ugyanakkor alapokmánya szerint nyitott a világ egyéb részei felé is, így tagjai között ma már megtalálhatók orosz, amerikai, arab valamint afrikai pénzügyi szereplők is. Az elmúlt években olyan szakmai rangot vívott ki magának, hogy ma már több mint 150 tagja van. Működését szakmai bizottságok segítik, amelyek gerincét a vezető közgazdászok, a nemzetközi „pénzügyi agytröszt” képviselői vagy az „egy övezet egy út” nemzetközi szakértői adják.

– Mi a szerepe a Magyar Bankszövetségnek az AFCA és Európa, illetve az Európai Unió kapcsolatrendszerében?

-Rajtunk kívül a szervezetnek elég aktív tagja a Cseh Bankszövetség, illetve egy frankfurti pénzügyi központ is, de a mai napig Magyarországot mint egy hídfőállásnak tekintik az európai pénzügyi kapcsolatok fejlesztésében. Közrejátszik ebben két tényező, egyrészt az AFCA a kínai mentalitásnak köszönhetően regionális egységekben gondolkodik, másrészt ezt megerősíti, hogy Kína egyik legnagyobb bankja, a Bank of China Hungary Ltd. több mint 10 éve jelen van Budapesten és regionális központként működik. Továbbá ilyen tényező, hogy a China Construction Bank, a világ öt legnagyobb bankja közül az egyik, a közeli jövőben ugyancsak fióktelepet nyit Magyarországon.

– Mi az, amire az eredmények közül a legbüszkébb?

– Arra, hogy számos európai, valamint a mi régiónkra jellemző ismeret és érték megjelenítésével egy ázsiai szervezetből globális szervezetet segítettünk létrehozni. Ehhez természetesen ki kellett lépni az ázsiai keretek közül. Már az alapítás évében megszerveztük az AFCA legelső, külföldi, éves nemzetközi pénzügyi csúcstalálkozóját Budapesten. Ezt sikerült úgy megszervezni, hogy a Közép-Kelet Európai országok (CEE) és Kína úgynevezett 16+1 fórumával azonos időben legyen, amikor a kínai miniszterelnök 16 közép-európai miniszterelnökkel találkozott Budapesten. Ez is közrejátszott abban, hogy ázsiai vezető bankárokból álló 120 fős delegáció érkezett Budapestre, és vett részt az AFCA rendezvényén, valamint természetesen számos további programon is. Ami azért is kiemelkedő jelentőségű, mert jó tudni: a világ 10 legnagyobb bankja között több ázsiai pénzintézet is megtalálható.

– Minek köszönhető az, hogy Ön egyetlen európaiként maradhatott az AFCA felsővezetői között?

-Ez a megtisztelő beosztás természetesen nem csupán személyemnek szól, hanem a magyar banki közösség elismerése is, amit támogatnak a kínai és magyar kitűnő gazdasági és pénzügyi kapcsolatok. Valószínűleg szerepet játszik ebben, hogy korábbi pályafutásom során, a Korea Development Bankban megtanultam, hogy ha az ember az ázsiaiakkal van kapcsolatban, fontos ugyan a tiszteletteljes formaságok követése, de mindez csak akkor ér valamit, ha szakmailag elfogadják, majd a bizalmukba is fogadják az embert. Amikor a dél-koreai bank budapesti vezetésébe kineveztek, akkor hallottam a mondást: a szakmai elismertség mellett az is kell, hogy úgy gondolják, az ő értékrendjük szerint egy jó emberről van szó.

– Milyen területen sikerült még elmélyíteni az együttműködést?

“Az üzleti együttműködés alapja a megismerés. Ez nyit valós kaput a lehetőségeknek…”

– Vallom, hogy az üzleti együttműködés alapja a megismerés. Ez nyit valós kaput a lehetőségeknek, hiszen a business világa nem szereti az ugrást a sötétbe. A fényt pedig a mai digitális világunkban is elengedhetetlen személyes kapcsolatok, a rájuk épülő bizalom vetíti elénk. A kapcsolatok egyik szintje a pozícióhoz kötődik – például miniszter találkozik miniszterrel – a másik viszont alulról építkezik, és sokszor a napi, közös tevékenységeken alapul. Ezért kezdeményeztem, majd egyöntetű támogatással a háttérben indíthattam el az AFCA Staff Exchange szakember csereprogramját, amelynek keretében tőlünk is számos munkatárs szerzett személyes, helyi tapasztalatot, és épített kapcsolatokat ázsiai partnereinknél, és mondanom sem kell, hogy mi is szeretettel fogadtunk ázsiából érkező szakembereket.

– Annak mi a jelentősége, hogy miközben már régóta jelen van nálunk a Bank of China, időközben a magyarországi fióktelepe régiós központtá is vált?

– A Bank of China magyarországi bankja piacra lépése óta rendkívül sikeres volt, ezért pekingi központja úgy döntött, hogy regionális stratégiáját budapesti bankjával, mint központtal valósítsa meg. Ez a fejlemény fontos a magyar gazdasági és pénzügyi kapcsolatok fejlődése számára is. Ugyancsak nagy jelentősége van annak az eldöntött ténynek, amelynek végső megvalósulását eddig a Covid járvány akadályozta meg, hogy a jegybank után a legjelentősebb kínai banknak számító China Construction Bank is megnyitja magyarországi kirendeltségét. Rendkívül komoly üzenete van annak, hogy már két meghatározó kínai bank is üzleti lehetőséget látott a magyarországi bankfiók nyitásban.

– Véleménye szerint volt-e szerepe az AFCA-nak a december végén megszületett, Kína és EU között létrejött kereskedelmi és beruházási megállapodásnak?

– Valóban, egy ilyen egyezményhez számtalan háttéranyag megszületése és értékelése vezet el. Ezek között tudomásom szerint olyan, a kínai kormányülésre került háttéranyag is szerepet kapott, amit az AFCA jegyez. Egy kormány számára szakértői anyagot jegyezni nagyon felelősségteljes munka. Ez is megmutatja, hogy még a globális játszmákban is szerep juthat akár egy Kínához képest kis országnak is, ha azt és annak képviselőit elfogadják. Azt ugye nem kell újra hangsúlyoznom, hiszen önmagáért beszél, hogy a magyar kormány által meghirdetett keleti nyitás politikája mennyire biztos bázis a két ország közötti kapcsolatok minden eleme számára.

– Az Ön által említett megismerés stratégiájának eredménye az is, hogy az AFCA mellett más jelentős szervezetekben is komoly szerepekre kérték már fel?

– Bizonyára, de inkább úgy fogalmaznék: az AFCA tisztségeim elnyeréséhez hozzájárulhatott az is, hogy Brüsszelben is van feladatom: az Európai Bankföderáció (EBF) végrehajtóbizottsági tagja, és az Európai Pénzpiaci Intézet (EMMI) igazgatósági tagja vagyok. Az ilyen pozíciók egymást erősítik, és van még egy hatásuk, ami a szívemnek különösen kedves. A Miskolci Egyetem professzora vagyok, természetesen tanulmányokat is jegyzek, így módom van rá, hogy mind a diákjaimmal, mind a hazai tudományos élettel megoszthassam a nemzetközi szervezetek világában szerzett ismereteimet.

– Az AFCA-ból nézve milyen az ázsiai, a kínai bankrendszer. Lesz-e, lehet-e ellenpólusa a dollár uralta pénzügyi világnak?

“Kínának a dinamikusan erősödő gazdasági befolyásával párhuzamosan fejlődik a globális pénzpiaci súlya.”

– Az egyértelmű, hogy Kínának a dinamikusan erősödő gazdasági befolyásával párhuzamosan fejlődik globális pénzpiaci súlya. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, a kínai pénzügyi rendszernek integrálódnia kell a globális pénzügyi piacokba. Ami egy hosszú útnak ígérkezik, és ezt ők is jól tudják, hiszen a kínaiak közismerten jó viszonyt ápolnak a nagyobb távlatokkal. És persze azt is tudják, hogy amíg egy autógyártó egy év alatt fel tud húzni és még hamarabb le tud bontani egy könnyűszerkezetes üzemcsarnokot, a bankszektor nem így épül fel: hosszú évek, évtizedek alatt lehet csak felépíteni és nyereségessé tenni egy jelentősebb pénzintézetet. Ráadásul a kínai nagybankok óriásiak, azokat nem lehet próbabababának tekinteni, csak nagyon körültekintően, nagyon óvatosan szabad alakítani az üzletpolitikájukon.

A piaci hatások átlátható érvényre juttatása, az árfolyam stabilitása mellett, hosszútávon elősegíti, hogy a kínai deviza térhódítása bekövetkezzen. A kínai kereskedőknek nyilván az lenne a legegyszerűbb, mivel ők a kínai gyártóktól, kínai devizában veszik az árut, hogyha kínai devizában értékesíthetnének a világpiacon, és nem kellene árfolyamkockázattal számolniuk. Ennek előnye a kedvezőbb árak révén a fogyasztóknál is előbb-utóbb megjelenhetne. Azonban mindennek az előfeltétele az a megalapozott nemzetközi, üzleti bizalom és beágyazottság, amit eleddig a dolláron kívül csak az euró tudott kiépíteni magának.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tőzsde – Csökkenéssel nyitott New York

Csökkenéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók szerdán. A vártnál gyengébb foglalkoztatottsági adatok letörték a befektetők lelkesedését, miszerint a felgyorsított oltási program gyors és erőteljes gazdasági fellendülést eredményez.  

Felmérés: a magyarok a legelhízottabbak Európában

Magyarországon a felnőtt lakosság 30 százaléka elhízott, a túlsúlyosak aránya pedig ennél is több, ezzel Magyarország rendelkezik a legrosszabb mutatókkal Európában - derült ki a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság és a Novo Nordisk kérésére készült reprezentatív kutatásból.

Megkapta a használatbavételi engedélyt az Etele Plaza

Megszerezte a használatbavételi engedélyt az Etele Plaza, így a bérlők megkezdhetik új üzleteik kialakítását Buda legnagyobb bevásárlóközpontjában - közölte a Futureal-csoport, a pláza fejlesztője.

Szamosi fémszennyezés. Megbüntették a felelős román céget

Mintegy kilencmillió forintnak megfelelő bírságot rótt ki a romániai vízügyi igazgatóság arra a cégre, amely a Szamost ért nehézfémszennyezésért felelős.

Hírek

Szamosi fémszennyezés. Megbüntették a felelős román céget

Mintegy kilencmillió forintnak megfelelő bírságot rótt ki a romániai vízügyi igazgatóság arra a cégre, amely a Szamost ért nehézfémszennyezésért felelős.

Történelmi mélyponton a román lej

Történelmi mélypontra süllyedt a román lej az euróval szemben: szerdán egy eurót 4,8768 lejen jegyeztek.

Repülővel jött a tiltott férfierő – tonnányi potencianövelőt foglaltak le

Több mint egy tonna illegális potencianövelőt foglaltak le egy Dubajból érkező légi szállítmányból a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Vírus-hatás. Bevásárlókörúton az olasz maffia

A COVID-válság által térdre kényszerített vállalkozók sokaságát vásárolta fel a maffia Itáliában. 140 ezer cég van a szervezet bűnözés beépülése közvetlen veszélyének kitéve. A maffia vírus, amely legalább olyan veszélyes, mint a pandémia – figyelmeztetett az olasz kormányfő. Petrus Szabolcs a maffia térnyeréséről készített összefoglalója.

Hiba a Paksi Atomerőműben – leterhelték a 2-es blokkot

Ötven százalékkal leterhelték a Paksi Atomerőmű 2. blokkját szerda hajnalban a generátor olajrendszerének hibája miatt - közölte az erőmű.

Lezuhant egy utasszállító Dél-Szudánban – halottak

Lezuhant egy utasszállító kisrepülőgép Dél-Szudán Jonglei térségében. Az állam kormányzójának bejelentése szerint a fedélzeten tartózkodó mind a tíz ember életét vesztette.

Pénteken tovább drágul a benzin

Pénteken a benzin literenkénti átlagára bruttó 3 forinttal emelkedik, a gázolaj ára viszont nem változik.

Magyar alelnöke lett az ENSZ statisztikai bizottságának

Az ENSZ statisztikai bizottsága az idei, 52. ülésszakot megelőző tisztújítása során Vukovich Gabriella címzetes egyetemi tanárt, a Központi Statisztikai Hivatal elnökét egyhangúlag a bizottság alelnökévé választotta.
Támogatott tartalom

Kinek éri meg leginkább a Babakötvény?

Szerencsére egyre több szülő gondolja úgy, hogy gyermekét támogatja a felnőtté válás kezdetét, komoly kiadásait. A megtakarítási lehetőségek közül talán a legtöbben a Babakötvényről hallottunk, de könnyen tévedésbe eshetünk, ha csupán a közbeszédre hagyatkozunk és egyenlőségjelet teszünk a Babakötvény és a Start-számla közé. Ez a megközelítés megnehezítheti a család céljaihoz leginkább illeszkedő előtakarékossági forma megtalálását.

Felmelegedés. Ha Európa így folytatja, elkerülhetetlen a katasztrófa

Az európai vállalatok szénkibocsátása jelenleg olyan szintű, amely biztossá teszi, hogy a globális hőmérséklet 2,7 Celsius-fokkal fog növekedni 2100-ig - állapította egy meg új tanulmány.

Közúti ellenőrzés hétfőtől – fókuszban az övhasználat

Országos ellenőrzés lesz az utakon március 8. és 14. között - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

Szlávik János: szigorítás jöhet a vírusmutánsok megjelenése miatt

A vírusmutánsok egyre több embert fertőznek meg, sokan kerülnek kórházba, ezért a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa elképzelhetőnek tartja, hogy szigorítani kell a koronavírus-járvány elleni védekezésért hozott intézkedéseken.

Gazdaság

Zöld pénzügyek – MNB: az irány jó, de van hova fejlődni

A járvány ellenére előrelépés történt a zöld pénzügyekben: számos bank dolgozik zöld hitelek bevezetésén, az állam pedig zöld állampapírokat bocsátott ki. Ugyanakkor a fenntartható fejlődési célok szempontjából van hova fejlődni - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Zöld pénzügyi jelentést ismertetve.

Átlépte az 1800 milliárdot az NHP Hajrá

Tavaly áprilisi indulása óta 28 ezer kis- és közepes vállalkozást 1836 milliárd forint forráshoz juttatott a Növekedési Hitelprogram Hajrá - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Új garanciaprogram az MFB-től – jegybanki és piaci hitelekhez

A Magyar Fejlesztési Bank a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására legfeljebb 80 százalékos garanciát biztosít a jegybanki hátterű és a piaci hitelekhez - közölte a pénzintézet.

Azonnali fizetés. Egy év alatt 150 millió tranzakció

Az azonnali fizetési rendszer (AFR) elindulása óta közel 150 millió tranzakció teljesült néhány másodpercen belül, mintegy 30 ezermilliárd forint értékben - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Kivonul Magyarországról és több más piacról a Commerzbank

Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta a Handelsblatt című német üzleti lap.A német külkereskedelem mintegy 30...

Fogyasztóbarát otthonbiztosítás – a Generalinál is

A Generali Biztosító Zrt. is beléphet a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások piacára - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom