Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Bank of England: marad a fontkamat 0,1 százalék
No menu items!

Bank of England: marad a fontkamat 0,1 százalék

A várakozásoknak megfelelően nem módosította mennyiségi enyhítési programjának célösszegét és a rekordmélységű, 0,10 százalékos alapkamatot a Bank of England monetáris tanácsa. Mindkét ügyben egyhangú szavazással döntött a testület.

A brit jegybank monetáris tanácsa az idei első kamatdöntő ülésről szóló beszámolójában az első negyedévre visszaesést jósol a brit gazdaságban, de azt is valószínűsíti, hogy a brit hazai össztermék (GDP) a koronavírus elleni oltási program kiszélesedése nyomán gyors bővülésnek indul és egy éven belül visszatér a koronavírus-járvány előtti szintre.

A brit jegybank tavaly márciusban, a koronavírus-válság kezdetén két, soron kívüli ülésen csökkentette 0,75 százalékról a jelenlegi 0,10 százalékra az irányadó kamatot, és a korábban kihelyezett 445 milliárd fontról azóta három lépésben 895 milliárd fontra (361 ezer milliárd forintra) növelte a mennyiségi enyhítés keretét.

Ebből a jegybank brit állampapírt, illetve a pénzügyi szektoron kívüli cégektől befektetési besorolású fontkötvényeket vásárolhat.

A Bank of England legutóbb novemberben emelte a likviditáspótlási program célösszegét: akkor 150 milliárd fontot – az elemzői várakozásoknál sokkal többet – tett hozzá az állampapír-vásárlásokra fordítható részhez.

Az ülésről szóló részletes beszámolóban a monetáris testület közölte: számításai szerint a brit hazai össztermék valamelyest emelkedhetett a tavalyi utolsó negyedévben, és a GDP-érték

2020 végén hozzávetőleg 8 százalékkal járhatott a 2019 negyedik negyedévében mért szint alatt.

Ez jelentősen javított előrejelzés, a Bank of England ugyanis tavalyi utolsó pénzügypolitikai jelentésében még azt valószínűsítette, hogy 2020 negyedik negyedévében a brit GDP-érték 11 százalékkal marad el az egy évvel korábbi azonos negyedév szintjétől.

A brit jegybank monetáris tanácsa közölte: várakozása szerint a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó jelenlegi korlátozások nagyobb mértékben érintik a gazdasági aktivitást, mint a tavalyi negyedik negyedévben életbe léptetett korlátozó intézkedések, hatásuk azonban mégsem lesz olyan súlyos, mint a tavalyi második negyedévben elrendelt országos zárlaté.

Tavaly február és április – vagyis a 2020 márciusának végén elrendelt korlátozások előtti utolsó, illetve a zárlat érvénybe léptetése utáni első teljes hónap – között soha nem mért ütemben, 25,8 százalékkal zuhant a brit hazai össztermék, és tavaly áprilisban is példátlan mértékben, 18,8 százalékkal esett a GDP-érték az előző hónaphoz képest.

A februári kamatdöntő ülésről kiadott előrejelzésében a Bank of England monetáris tanácsa azt valószínűsíti, hogy a brit hazai össztermék

az idei első negyedében 4 százalék körüli mértékben csökken negyedéves összevetésben.

A brit jegybank ugyanakkor azzal is számol, hogy a nagy-britanniai oltási program a korlátozások enyhítéséhez vezet, és ennek nyomán a hazai össztermék még az idén gyors fellendülésnek indul.

A Bank of England várakozása szerint a brit GDP-érték 2022 első negyedévében újból eléri a 2019 utolsó negyedében mért szintet.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Fellélegezhet a világ? Kína újraindítja a növekedést

A kínai parlament várhatóan a kedden kezdődő éves ülésén ismerteti a növekedés stabilizálását célzó mérsékelt gazdaságélénkítő terveket,.

Jól jöhet a magyar gazdaságnak: Németország sebességet váltana

A német kormánykoalíció mintegy 7 milliárd euró értékű intézkedéscsomagot állít össze, hogy megpróbálja kiemelni Európa legnagyobb gazdaságát a hosszan tartó zuhanásból.

Már a szélvédőmosó rendszer is intelligens?

A fejlesztés hozzájárul a megtermelt műanyagmennyiség és a járművek okozta környezetterhelés csökkentéséhez.

Decemberben 271 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány

A külkereskedelmi passzívum 271 millió euró volt, az egyenleg 27 millió euróval javult az egy évvel korábbihoz képest.

Hírek

Pozitív nyitás várható a pénteki kereskedésben

A kedvező nemzetközi hangulat miatt azonban pénteken pozitív irányú elmozdulás várható nyitásban.

Csekély mértékben gyengült a forint reggel

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.

A vegyes nemzetközi befektetői hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Enyhe csökkenéssel nyithat a tőzsde

Enyhe csökkenéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt.

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

Gazdaság

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva erősítse a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és biztosítsa az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Ezért szárnyal a Bitcoin. De a veszély nem múlt el

A kripto tartalékvaluta emelkedésben van – és 2021 vége óta a legmagasabb szinten tart. Ezt érdemes tudni a Bitcoin-raliról.

100 bázisponttal csökkent az alapkamat

Az alacsonyabb infláció és az ország kockázati megítélésének kedvező alakulása tette lehetővé az alapkamat csökkentésének átmeneti gyorsítását