Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Bankszövetség vezető közgazdásza: van három betű, ami a pénzvilágban is megkerülhetetlen lett
No menu items!

Bankszövetség vezető közgazdásza: van három betű, ami a pénzvilágban is megkerülhetetlen lett

Miközben az energiaárrobbanás hatására a mindennapok során most az energiatakarékosság került a fókuszba, az új kulcsszó, az ESG révén a környezettudatosság mellett más, nem csak számokban kifejezhető szempontok is egyre nagyobb szerepet kapnak akkor, amikor egy vállalat fenntarthatóságáról van szó – állítja Hámori Réka, a Magyar Bankszövetség vezető közgazdásza.

Milyen jelentősége van az ESG megfelelésnek a pénzügyi világban, illetve hol tart a magyar gyakorlat most?  

Az ESG az angol Environmental (a környezeti hatások vizsgálata), Social (a társadalmi kérdések kezelése) és Governance (a vezetői döntéshozatal folyamata) szavak rövidítése, és egy olyan keretrendszert jelent, amely az adott cég átlátható megítélését segíti elő, a fenntarthatóság szempontjából is.

A klímaváltozás, a lineáris gazdaságról a körkörös gazdaságra való átállás, a növekvő egyenlőtlenség, a gazdasági és társadalmi igények közötti egyensúly megtalálása mind-mind olyan tényezők, amelyek miatt a befektetők, szabályozók, fogyasztók és dolgozók részéről is egyre nagyobb azon elvárás a vállalatok felé, hogy ne csak a pénzügyi, hanem a természeti és társadalmi tőkének is jó gondozói legyenek, és ennek fenntartásához biztosítsák a megfelelő vállalatirányítási feltételeket. Emellett egyre több befektető veszi figyelembe befektetési döntési folyamataiban az ESG szempontokat, ezek egyre fontosabbá válnak a tőkebevonás során, részvény- és kölcsöntőke esetében egyaránt.

Az ESG lényege kettős célt szolgál. Egyrészt a vállalati befektetők befektetési kedvét és bizalmát tudja elősegíteni az olyan vállalatokba történő befektetés által, amelyek a környezet megóvását szem előtt tartva, a társadalmi értékek megőrzésére is energiát fordítanak, emellett a működésük áttekinthető a befektetők számára. Másrészt a bankok saját ESG hitelezési céljainak megvalósításában is szerepe van: a bankrendszer is egyre inkább figyelembe veszi a hitelezésnél az ESG szempontokat, így banki forrásigény esetén jobb eséllyel indul egy ESG szempontból is felelősen működő vállalat.  

Hámori Réka

Az ESG-t három pillér jellemzi. Az első pillér alá tartoznak azok a kérdések, hogy egy cég a működése során új vagy újrahasznosított anyagokat használ, hogyan gondoskodik arról, hogy a termékeibe bekerült alapanyagok minél inkább visszaforgatásra kerüljenek, továbbá a víz-, illetve földgazdálkodási kérdések is ebben a pillérben kerülnek kiértékelésre. Jelentéstétel szempontjából ez tekinthető a legkomplexebb pillérnek. A második, társadalmi pillér alatt kerül sor annak vizsgálatára, hogy miként biztosítja az adott cég a munkavállalói szakmai fejlődését, hogyan kezeli a személyügyi kérdéseket, a termékeik biztonságát, minőségét, az ellátási láncuk személyügyi, munkahelyi biztonsági, egészségvédelemi és etikai beszállítói magatartással kapcsolatos kérdéseit. A harmadik, irányítási pillérben leginkább a részvényesek jogaira, az igazgatótanács diverzitására, a vezetőség kompenzációjára, illetve annak a fenntarthatósági célokkal való összhangjának vizsgálatára kerül sor, valamint a versenyellenes magatartással és korrupcióval kapcsolatos tényezőkről is ebben a pillérben jelentenek a vállalatok. 

Banki szempontból például a zöld lakáshitelek esetében biztosabb megtérüléssel lehet számolni, hiszen az energiatakarékos, modern otthonok kisebb költséggel fenntarthatóak, amelyek az energiaárak emelkedésekor nem elhanyagolható tényezők. Ezen túl a piaci kereslet is az ilyen lakások irányába terelődik, amely más lakásokkal szemben jobban garantálja ezen ingatlanok értékállóságát, így hitelfedezetként történő elfogadhatóságát. A bankok a fenti okokból akár jelentős kamatkedvezményt is nyújthatnak az ilyen ingatlanok megvásárlására hitelt kérő ügyfeleknek a standard hiteleikhez képest.  

A fentieken túl, az ESG szempontjai a magyar pénzügyi szektor szereplői számára szintén kettősek. Egyrészt a hitelintézeteknek saját működésük tekintetében is fenntarthatóbbá kell tenniük a működésüket, ezzel is példát mutatva a gazdaság többi szereplője számára. Másrészt a szerepük és gazdasági jelentőségük okán – ilyen jellegű termékek és szolgáltatások fejlesztésével, valamint a cégek finanszírozási igényeinek elbírálásakor az ESG szempontok figyelembevételével – hatékonyan tudnak hozzájárulni a zöld átmenethez. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a bankoknak lehetősége van a különböző finanszírozási döntési mechanizmusaikba beépíteni az ESG szempontrendszerét, ezáltal pozitívabb elbírálásban részesítheti a fenntartható finanszírozási igényeket. Itt fontos kihangsúlyozni, hogy a bankszektor és a szabályozó Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) közötti együttműködés kiemelt jelentőséggel bír. Az MNB által meghirdetett Zöld Otthon Program, Zöld Jelzáloglevél, illetve a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel hozzájárulnak az MNB pénzügyi stabilitási, fogyasztóvédelmi és fenntarthatósági céljaihoz, valamint a bankok ESG céljaihoz is.  

Ha egy cég az ESG útjára akar lépni, vagy azon tovább haladni, mi az, amire leginkább figyelnie kell azért, hogy a pénzintézetek megítélése kedvező legyen. Például mennyit számít egy előrehaladási jelentés és mekkora az a minimális cégméret, ahol már kell is foglalkozni az ESG-vel? 

Alapvetően a hitelesség és a transzparencia továbbra is az egyik legfontosabb ezen a területen. Mindamellett, hogy jogszabályok kötelezik a vállalatokat az ESG szempontok alkalmazására, a befektetők, pénzintézetek és a szabályozó szempontjából is az egyik kulcskérdés, hogy amit a cég tesz és ahogy teszi, az mennyire felel meg a valóságnak.  

Ennek kapcsán meg kell említeni az úgynevezett greenwashing kifejezést, amit magyarra talán zöldre festésként fordíthatnánk le. Ennek a lényege, hogy a vállalatok a környezeti teljesítményükről pozitív kommunikációt folytatnak, miközben a valós környezeti teljesítményük negatív hatású. Ez a környezeti előnyök megalapozatlan és félrevezető kimutatását jelenti. Itt analógiaként megemlíthető a cégek pénzügyi helyzetéről szóló terv és beszámoló. A mérleg és egyéb adatok (év végi pillanatfelvételek) mérhetővé és összehasonlíthatóvá teszik a cégek pénzügyi helyzetét, azonban a befektetők a döntéseik során figyelembe veszik a cégek 2–3–5 éves pénzügyi terveiket is, és mindazt, amit a cégvezetés az oda vezető útról kommunikál.

Az ESG mutató azzal alakítja át a vállalatok értékelését és működését is, hogy lehetővé teszi a fenntarthatóságról szóló ígéretek számszerűsítését, és azok teljesülésének nyomon követését. 

Magyarországon az egyik legnagyobb céginformációs adatbázis a vállalkozások ESG szintjét is bemutatja, amelyet egy sok paramétert figyelembe vevő algoritmus alapján határoznak meg.

Megfigyelhető, hogy a befektetők fokozatosan csökkentik kitettségüket az ESG elveknek nem, vagy kevésbé megfelelő szektorokban, míg egy ezzel ellentétes folyamat eredményeként egyes napelemes vállalkozásokat ESG szempontok alapján több tízéves olajvállalatoknál is magasabbra értékeltek. 

Az ESG szempontok a magántőkealapok befektetéseire is hatást gyakorolnak. Számos magántőkealap keresi az olyan lehetőségeket, ahol a hozam mellett ESG szempontból is kedvezően hozzá lehet járulni a környezetvédelem, a társadalom vagy a vállalatirányítás jobbításához. 

Fontos megjegyezni azonban, hogy az ESG kockázatok gyorsan pénzügyi kockázattá alakulhatnak, hiszen például ingatlanokat, cégeket tehet tönkre egy természeti katasztrófa. Egy-egy új technológia vagy a fogyasztói preferenciák megváltozása átállási kockázatot jelent, ami a termékek vagy munkaerő piacán teljes átrendeződést eredményezhet, illetve az ellátási láncokra is hatással lehet. Ebből fakadóan is látható, hogy az ESG leginkább egy komplex, mindenre kiterjedő irányelvet jelent, ahol a zöldre festés kiküszöbölése mellett a cég figyelmet fordít a munkavállalók munka-, és életkörülményeire, egészségére mérhető, objektív, dokumentálható módon.  

– Tapasztalatai szerint hol tart most a zöld transzformáció banki szemmel a pénzintézeteknél és a gazdaságban?

Miközben a termékek és azok volumenének növekedése, valamint a struktúra igen nagy intenzitással közelíti az érett fázist, a hatásjelentések és módszertanok standardizáltsága, hozzáférhetősége, illetve megbízhatósága még igencsak a kezdeti fázisban jár, tehát összességében még nagyon az elején járunk. A témában elérhető nagyszámú médiavisszhang és banki termékportfólió növekedése mellett is meg kell jegyezni, hogy a gyorsabb és szélesebb körű elterjedés egyik gátja a jelenlegi gazdasági és kamatkörnyezet, amelyet nagymértékben befolyásol a jelenlegi gazdasági és világpolitikai helyzet.  Mindemellett fontos azt látni, hogy a zöld átmenet egy hosszabb folyamat, nem egyik napról a másikra tud megvalósulni.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Együttműködési megállapodást kötött a magyar Aeroplex és a román Romaero

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit. Az aláírási ünnepségen Demény Árpád, az ACE ügyvezető igazgatója elmondta: az ACE Európa egyik legnagyobb független repülőgép-karbantartó társasága, a legnagyobb légitársaságokkal dolgoznak együtt. Kiemelte, hogy a román partnerrel kötött megállapodás hosszú távú üzleti stratégiai céljuk megalósítását segíti. Az ACE ügyvezető igazgatója rámutatott arra, hogy a világ repülőgépiparában jelentős verseny van, amelyben fontos értéket képvisel az eszközök, a növekedés és a stabilitás megléte. Demény Árpád az MTI kérdésére elmondta: a bukaresti bázison 2024 októberében indulna a karbantartás. Kezdetben egy termelési vonalat (egy termelési vonalon egyidejűleg egy repülőgépet fogadnak) alakítanak ki, majd ezt fejlesztenék fokozatosan öt termelési vonallá. Az ACE tájékoztatása szerint a megállapodással új karbantartó bázis jön létre az Aeroplex égisze alatt, amely lehetőséget kínál arra, hogy a társaság szolgáltatásait még szélesebb körben elérhetővé tegyék a régióban. Az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. magyar vállalat, a régió legnagyobb független repülőgép műszaki központja. Fő tevékenységi köre az Airbus és Boeing típusú repülőgépek javítása és karbantartása. Az Aeroplex Budapesten és Debrecenben lát el forgalmi karbantartási tevékenységet, budapesti bázisán hangár szintű karbantartást, illetve repülőgépes berendezésjavítást végez, mintegy 18 ezer négyzetméternyi hangárban és a hozzá kapcsolódó 3,5 ezer négyzetméternyi műhelyterületen. Az ACE 2022-ben 21,6 milliárd forint árbevételt és 960 millió forint adózott eredményt ért el. A cég árbevétele 2023-ban 31,3 milliárd forintra, nyeresége 1,6 milliárd forintra emelkedett. A Romaero céget 1920-ban alapították, egykor a román védelmi és repülőgépipar legnagyobb vállalata volt, jelenleg repülőgép-karantartással foglalkozik.

Varga Mihály: intenzív fejlődés szakaszába lép a gazdaság

Az extenzív korszakot lezárva a magyar gazdaság egyre inkább átkerül az intenzív fejlődés szakaszába, amikor jelentősen nő a hozzáadott érték.

Nyugati és keleti technológiák találkozóhelyévé teszik Magyarországot

A jövő a zöldenergiáé Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint, ezért a legkorszerűbb nyugati és keleti technológiák találkozóhelyévé teszik Magyarországot.

Rengetegen bankolnak ezzel, pedig hiába magyar és világelső, de drága

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2024. februári adatai szerint a számlavezetés során a bankok felé kifizetett díjak 15 százalékát teszik ki az SMS szolgáltatások. Bár a jegybank nyolcezer forint közelébe becsülte az SMS-ekre fordított éves átlagos ügyfélköltséget, a BiztosDöntés.hu szerint ez a költség még ennél nagyobb is lehet. Pedig ma már a legtöbb banknál létezik erre egy ingyenes alternatíva, melyre könnyen át lehet állni.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...

Erre vigyázzunk a külföldi pénzfelvételnél

Ha a bankkártya elveszik vagy elakad egy ATM-ben, azonnal le kell tiltani. Ezt az adott bank honlapján található letiltási számok segítségével tehetjük meg.