Hirdetés
Kezdőlap Kül-hon Bécsben lett sikeres üzletasszony a gyergyói Tamás Edit
No menu items!

Bécsben lett sikeres üzletasszony a gyergyói Tamás Edit

Igaz, Ausztriában élő, székely származású férje mindenben segítette, házasságuk után Ausztriába költözve, Bécsben mégis a nulláról kellett új életet kezdeni, karriert építeni a Székelyföldről, Gyergyószentiklósról származó Tamás Editnek. A sikeres üzletasszony, aki a császárváros legfelkapottabb bevásárlóutcájában, a Mariahilferstrassén nyitott medical szépségszalont, meggyőződéssel vallja, hogy hittel, tudással és munkával nőként és magyarként is bárhol sikeres lehet az ember a nagyvilágban.       

„Gyergyószentmiklóson születtem, abban a kisvárosban jártam iskolába a Ceausescu-rendszerben. Miközben volt olyan nap, amikor nem volt a boltban élelem, voltak viszont nagyon szép ruhaüzletek, ahová havonta egyszer gyönyörű árut hoztak, amiért sorba álltak a szüleink. Egy parfüméria is volt, ahová gyerekként mindig szívesen mentem nézelődni. Megfogtam a csodás üvegeket és elképzeltem azt a világot, ahonnan azok érkeztek. Így bennem már akkor megfogalmazódott, hogy szeretnék szépen öltözni, szépen járni és másképpen élni, amikos még senki nem gondolhatta, hogy a Ceausescu-rendszernek egyszer vége lesz. Így aztán Bukarestbe kerültem, ahol az egyik nagy kozmetikai cégnél dolgoztam ügynökként és ott éltem meg a rendszerváltozást is, ami számomra is kinyitotta a határokat” – meséli Tamás Edit.

Az igazi fordulópontot mégsem a romániai rezsim bukása jelentette számára, hanem az, hogy 2005-ben megismerte a szintén Székelyföldről származó, már évtizedek óta Bécsben dolgozó férjét, akit  2006-ban követett Ausztriába.

„Az első időszak nem volt könnyű. Leginkább azért, mert nem beszéltem németül, ami bármiféle előbbre lépés alapvető feltétele. A férjem viszont mellettem állt és az ő anyagi, lelki támogatásával elkezdtem nyelviskolába járni. Rendkívül nehéz volt ez az időszak, de tudtam, hogy ha Ausztriában meg akarom valósítani az álmaimat, akkor muszáj megtanulnom németül.”

A következő fordulópontot az jelentette, hogy amikor már németül beszélve egy gyógyszertárban kezdett dolgozni, hamar rájött arra, hogy a gyógyszertár a gyógyszerészeké, a kozmetikusok viszont a kozmetikai szalonokban építik a karrierjüket. Őt pedig az a világ érdekelte. Így került be egy jónevű parfümériába, ahol aztán hamarosan Chanel nagykövet lett, aminek köszönhetően gyakran járt Párizsban oktatásra, tanulmányútra.

„A párizsi kozmetikákban akkor már elterjedtek azok a testkezelések, amivel Európa több országát megelőzték. Ez a felismerés adta azt az ötletet, hogy Bécsben magam próbálom meghonosítani ezt a fajta szépészeti kezelést. Mindez persze nem ment ennyire egyszerűen, mert nem volt elég, hogy a drága berendezéseket meg kellett venni ahhoz, hogy szakszerűen kezelni tudjam, egy olyan, összetett ismeretanyagot adó tanfolyamot is el kellett végeznem, ahol 250 anatómiai óránk is volt. Eközben ismertem meg az a bécsi orvost, aki pont egy partnert keresett abba a rendelőjébe, ahol kínai akupunktúrás kezeléssel foglalkozott, és emellett botox, valamint más esztétikai kezeléseket végzett, de emellett többször másfelé is szólította a munkája. Ezért akart egy olyan partnert, aki az állandóságot biztosítja, amiért – miután megállapodtunk -, szabad kezet kaptam.”

Tamás Edit, miután a testkezeléseit elindította, azt látta, hogy a hatalmas belvárosi rendelőben akad még üres helyiség. Így építette fel ott a maga kozmetikai szalonját is, ahol ma már – az előzetes konzultáció alapján kidolgozott terv alapján – akár tetőtől talpig megszépítik az ügyfeleket.

Mindeközben lánya, Andrea aki már Ausztriában fejezte be az iskoláit,része lett a csapatnak. Az ő feladata elsősorban az a marketing munka, amivel az új szolgáltatásokat, valamint az akciókat megismertetve, a törzsvendégek mellett az új ügyfeleket is megszólítják.

„Hogy lehetett idegenben, Bécsben, nőként sikeresen felépíteni ezt a történetet? Nem volt könnyű. A családomnak, különösen a férjemnek is sokat köszönhetek, hogy mindig mellettem álltak és támogattak. Persze az első gondolat nekem is az volt, hogy mi lesz, ha ez nem fog működni, de rögtön utána már gondoltam, hogy megpróbálom, belevágok és hittem magamban. Szerencsére magyarként Ausztriában nem éreztem, hogy kirekesztettek volna, de az is igaz, hogy Bécs nagyon nagy város, ahol rengeteg külföldi él. Amikor viszont még másutt egy kis gyógyszertárban dolgoztam, bizony éreztem, hogy annak ellenére, hogy iskolázott emberek, gyógyszerészek között dolgoztam, ők még a szakmabeli külföldinek sem örülnek. Nyilván azért sem, mert versenytársat láttak bennem. Bécsben nincs ilyen gond. Nem érzem, hogy azért, mert magyar, vagy nő vagyok, nem tudnék karriert csinálni” – fejti ki Tamás Edit.

Aki a császárvárosban is megőrizte székely gyökereit és a magyarságát. Minden vasárnap elmegy a templomba és amiben tudja, támogatja a kinti magyar cserkészeket.

„A gyökereimtől nem akarok elszakadni. Benne vagyok a helyi magyar szervezetekben, a lányom magyar cserkész, magyar iskolába járt és emellett magyar színházba járunk Sopronba. Itt élek Ausztriában, a férjem osztrák állampolgár, de mindannyiunknak fontos a magyarságunk. Amit nem szeretnék feladni, ellenben mindenképpen szeretnék ápolni” – magyarázza Tamás Edit, hozzátéve: az Ausztriában élő  fiataloknak is mindig azt javasolja, hogy még ha vegyes házasságban élnek, akkor is ápolják a magyarságukat és tanítsák meg a gyerekeket magyarul.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Európai Számvevőszék: az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén elmaradnak a világelsők mögött

Az Európai Bizottságnak pedig többet kell tennie azért, hogy az MI-vonatkozású, uniós finanszírozású kutatási projektek eredményei teljes mértékben kereskedelmi forgalomba kerüljenek, illetve más módon hasznosuljanak

NAV: online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Az adóazonosító jelről általában azért kérnek igazolást a NAV-tól, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.

Központban a vidéki kistelepülések fejlesztése

A kedden átadott 4,2 kilométer hosszú út jelentős segítséget nyújt a területen gazdálkodók, termelők számára területeik megközelítésében, mindezeken túl pedig közvetlen kapcsolatot teremt Jászfelsőszentgyörgy és a 32-es számú főút között.

Több tízezer külhoni gazdálkodót segít a Kárpát-medencei Falugazdász-hálózat

Az egységesítés által még eredményesebben hívhatók le a nemzeti, vagy EU-s pályázati források, továbbá jobban kivitelezhető az egyes agrárágazatok szerinti felosztás és segítségnyújtás
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...