Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Befagytak az életbiztosítások, a bőrükön érzik a válságot a biztosítók
No menu items!

Befagytak az életbiztosítások, a bőrükön érzik a válságot a biztosítók

Illusztráció: Bigstock

A 2008-as válságig kell visszamenni az életbiztosításoknál, hogy olyan rossz évet találjunk, mint a tavalyi. A nagyon magas infláció ellenére csupán egy százalékkal nőtt a díjbevétel, és elmaradt a decemberi befizetési hajrá – derül ki a Bank360.hu elemzéséből. A lakosság más befektetéseket választott, főleg állampapírba és befektetési alapba tette a pénzét. 

A 2008-as válság óta nem fordult elő a magyarországi biztosítók életében olyan csúf év vége, mint 2022-ben. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) most közzétett mérlegadatai alapján ugyanis az utolsó negyedévben csökkent az életbiztosítási tartalékok szintje, mindössze 2335,6 milliárd forint maradt ilyen megtakarításokban. Ez azért nagyon meglepő, mert hagyományosan éppen az utolsó negyedév szokott lenni a legerősebb ebben az ágazatban. Vannak ugyanis olyan nyugdijbiztosítások, amelyekre szja-kedvezmény vehető igénybe, és ezekbe az év végén mindig sok pénz érkezik.

Az államnak is rossz, ha nincs díjbevétel

2022 azonban kivétel volt, az utolsó negyedévben kevesebb díjat fizettek be az ügyfelek az életbiztosításokba, mint amennyi pénzt onnan felvettek. Ez is oka volt annak, hogy az egész év folyamán mindössze 1 százalékkal nőtt az életbiztosítások díjbevétele, ami a magas, átlagosan 14,5 százalékos infláció mellett komoly visszaesést jelent. 

Az öngondoskodási kedv csökkenése a biztosításközvetítőket is rosszul érintette. Az első félévben még biztatóan alakultak a jutalékbevételek, csaknem 57,5 milliárd forintot kerestek, a második félévben viszont már kevesebb pénz folyt be az életbiztosításokból, alig 53,8 milliárd forintnyi. A nem életágon is dolgozó alkuszok és közvetítők jobban jártak, ők az emelkedő díjaknak is köszönhetően legalább az inflációval azonos mértékben növelték a jutalékbevételeiket. 

A biztosítók szenvedését az állam is megérzi. Ha ugyanis csökken a tartalékok szintje, akkor a vagyonkezelők kevesebb állampapírt vásárolnak. Tavaly év végén éppen csak elérte a biztosítóknál lévő állampapírok mennyisége az 1409 milliárd forintot, holott 2021 végén 1442 milliárd forint fölötti összeget tartott a szektor magyar állampapírokban – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu elemzése. Állampapír helyett inkább a bankbetétek mennyiségét növelte számottevően tavaly a szektor egészen addig, amíg kamatsapkát nem tett a kormány az intézményi bankbetétekre. Ezt követően némileg csökkent a betétekben tartott állomány, a pénzt diszkontkincstárjegyekbe tehették át a biztosítók. Jelentős összeget (csaknem 550 millárd forintot) tartanak a cégek hazai befektetési jegyekben és 860 milliárd forintnál is többet külföldi eszközökben, amelyekből több mint 750 milliárdot tesznek ki a külföldi befektetési alapok. 

Állampapírba és befektetési alapba ment a pénz

Miközben a biztosítók nem tudták mozgósítani az ügyfeleket tavaly év végén, az önkéntes nyugdíjpénztáraknak ez sikerült, és az utolsó negyedévben 35,6 milliárd forintnyi friss befizetésre tettek szert. A negyedik negyedévben a magyar háztartások az MNB adatai szerint 1200 milliárd forintnál is több pénzt takarítottak meg, ebből az államnak mintegy 425 milliárd forintnyi jutott, de a részvénypiacon és különösen a befektetési alapokba is történtek komolyabb befektetések, ezekbe több mint 550 milliárd forintot tettek a kisbefektetők. 

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...

Felfoghatatlanul nagy bércsomaggal gazdagodott a Tesla vezér

Miután egy amerikai bíróság, a részvényesek elfogultságára hivatkozva, korábban...

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.