Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Beszerzésimenedzser-index: történelmi csúcs áprilisban
No menu items!

Beszerzésimenedzser-index: történelmi csúcs áprilisban

Illusztráció: Bigstock

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke 58,9 pont volt. A válaszadók az előző hónaphoz képest tizenkettedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A most mért szezonálisan kiigazított index 1995 óta a legmagasabb áprilisi érték – közölte a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Az idei áprilisi havi index nagyobb a márciusi 57,6 pontos értéknél. Április összességében átlag alatti hónapnak számít, az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4 pont; az áprilisoké 52,1 pont.

A felmérésben vizsgált részindexek nagyobb része nőtt márciushoz képest. A változások mértéke 3,6 százalékpontnál nem volt nagyobb értékű, és csak egy esetben volt tapasztalható kisebb csökkenés.

A foglalkoztatottság indexének értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban is, hetedik alkalommal egy hónap változatlanság után. Az elmúlt időszakban alapvetően 50,0 pont körül mozgott az index, ami most áprilisban erősebben bővült 53,5 pontra.

A termelési mennyiség indexe nőtt márciusi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradt, amivel a termelt mennyiség növekedését jelzi tizennegyedik alkalommal.

Az új rendelések indexe nőtt, és 50,0 pont fölött maradva továbbra is azt jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva.

Az áprilisi szállítási átfutási idő hosszabb lett márciushoz képest és az ütem némileg csökkent. Az index értéke 2020-ban és 2021-ben is szinte végig 50,0 pont alatt volt.

A vásárolt készletek indexe nőtt, és 50,0 pont felett maradva egy havi szűkülés után tizenkettedik alkalommal bővült, a márciusinál gyengébb ütemben.

A beszerzési mennyiség indexe nőtt a márciusi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött van tizenharmadik alkalommal két hónap szűkülés után. A bővülés üteme lassult az előző hónaphoz képest.

A beszerzési áraknál az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradt, így további nagyon erős árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően negyedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb áprilisi érték.

A késztermékkészletek indexe áprilisban magasabb lett az előző hónaphoz képest, és gyengébb bővülésre utal. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a legmagasabb áprilisi 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt márciushoz képest, és 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index három hónapja jelezte az import mennyiségének növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindexnél hasonló folyamatot figyeltek meg: az index értéke nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének bővülését harmadik hónapja. Az elmúlt év változó tendenciája után az idei évben stabil bővülés tapasztalható.

Áprilisban a válaszadók egyebek mellett az acél, az alumínium, a műanyag, a papír kapcsán jeleztek jelentősebb áremelkedést.

Hiány volt többek között acélból, alapanyagból, alumíniumból, bútorlapból, fémből, fóliából, gumi alapanyagból, kartonból, papírból, ragasztóanyagból, rétegelt lemezből, speciális elektronikai eszközökből, üvegből, vasból, vászonból és vegyipari alapanyagból.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Navracsics: Magyarország 2030-ra az EU öt legélhetőbb állama közé kerülhet

Magyarország 2030-ra az Európai Unió öt legélhetőbb állama közé kerülhet - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén, az Országházban.

Az orosz oligarcha szellemjachtja kijátszotta a szankciókat

Rejtélyes módon tűnt el az olaszországi Szardínia szigetének egyik kikötőjéből a nyáron egy orosz oligarcha tulajdonában lévő luxusjacht, amelyet az uniós szankciók értelmében lefoglaltak.

Balaton-felvidéki borász lett az év bortermelője

A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2022 díját Figula Mihály kapta.

Minimálbér 2023: a kormány a járulékcsökkentések terén “elment a falig”

A partnerség jegyében, konstruktívan folytatódtak a jövő évi minimálbérről szóló egyeztetések - közölte Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Hírek

Az orosz oligarcha szellemjachtja kijátszotta a szankciókat

Rejtélyes módon tűnt el az olaszországi Szardínia szigetének egyik kikötőjéből a nyáron egy orosz oligarcha tulajdonában lévő luxusjacht, amelyet az uniós szankciók értelmében lefoglaltak.

Elon Musk miatt kivonulhat a Twitterről a német kancellár

Miután Elon Musk felvásárolta a Twittert, a dolgok a fejük tetejére álltak. Ezt a német kancellári hivatal is aggodalommal figyeli, Olaf Scholz kancellár pedig a Twitterről való kivonulását fontolgatja.

Januártól határellenőrzés nélkül utazhatunk Horvátországba

Megszűnik a határellenőrzés Magyarország és Horvátország 344 kilométer hosszú határszakaszán január elsejétől, miután az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Katar nem annyit fog a foci-vb-n, mint gondolta

Katar alig több mint 765 ezer látogatót fogadott a labdarúgó-világbajnokság első két hetében, ami elmarad a várakozásoktól, mivel az ország 1,2 millió látogatóra számított az egy hónapos rendezvény alatt - derül ki a Reuters birtokába jutott szervezői jelentésből.

Az Aeroexpress már idén elindítja a Budapest-Kolozsvár járatait

Az Aeroexpress Regional a tervezett jövő márciushoz képest korábban, már december 16-tól elindítja a Budapest-Kolozsvár-Budapest járatait a nagy érdeklődésre tekintettel.

Árstop után: máris csökken az üzemanyagok ára

Péntektől változnak az üzemanyagárak a hazai kutakon, a Mol ugyanis csökkenti a nagykereskedelmi árakat. A benzin literje várhatóan bruttó 8 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 5 forinttal kerül majd kevesebbe.

Jogerősen 3 év 6 hónap börtönre ítélték Lagzi Lajcsit

Jogerősen 3,5 év börtönbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék Galambos Lajost, azaz Lagzi Lajcsi zenész-előadóművészt.

Kinevezték az új iparpolitikáért felelős államtitkárt

Novák Katalin köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára december 7-i hatállyal államtitkárrá nevezte ki Fábián Gergelyt, aki a gazdaságfejlesztési miniszter irányításával az iparpolitikáért fog felelni.

Gazdaság

Drágult a kötelező biztosítás

A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjai a tavalyi év azonos időszakához képest 5 százalékkal emelkedtek a harmadik negyedévben. A biztosítói kárkifizetések 12 százalékkal nőttek a szerviz- és alkatrészköltségek drágulása, a devizaárfolyam-változás és a pénzromlás hatásaként - jelentette a Magyar Nemzeti Bank.

Fitch: nehezebb évre számíthatnak a magyar bankok 2023-ban

Romló kilátásokkal, de jórészt stabil osztályzatokkal kezdik a jövő évet Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságainak bankrendszerei. A magyar bankok 2023-ban az ideinél nehezebb makrogazdasági környezetre számíthatnak - áll a Fitch Ratings éves szektorelemzésében.

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ Felelős Banki Irányelvek kezdeményezéséhez

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ által létrehozott globális együttműködéshez, és a hazai bankok közül az elsők között írta alá a Felelős Banki Irányelveket. A nemzetközi összefogás célja, hogy megkönnyítse a pénzügyi szektor közeledését a fenntarthatóság felé - közölte a bankcsoport, hozzátéve: ezzel az elhatározásával szeretnének újabb lépést tenni a felelős és zöld működés irányába.

Egyhangúlag maradt a jegybanki alapkamat

Ellenszavazat nélkül határozott a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa az alapkamat szinten tartásáról a november 22-i kamatdöntő ülésen - olvasható az MNB honlapján közölt rövidített jegyzőkönyvben.   
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom