Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Biden Amerikája - 100 nap. Tévképzetek és politika, gazdasági dupla csomaggal
No menu items!

Biden Amerikája – 100 nap. Tévképzetek és politika, gazdasági dupla csomaggal

Az új elnök és az amerikaiak mézeshetei nem voltak felhőtlenek. Ez derül ki a Washington Post kutatásából. Az oltási kampány kapcsán jó, a gazdaságélénkítéssel összefüggésben elfogadható, a migráció terén nagyon rossz Biden megítélésé. Tévképzetek és politika. Megduplázott élénkítőcsomaggal.

Nem minden a COVID-ról szól

Három téma határozta meg a január óta eltelt időszakot az USA-ban: az oltási kampány, a gazdasági válság és a migránsok áradata Mexikó felől. A Fehér Ház igyekezett a gazdaságot és a 2.000 milliárd dolláros élénkítőcsomagot a középpontba állítani, amely infrastrukturális beruházások és a gazdaság zöld átalakításán keresztül vezetné ki Amerikát a sosem látott krízisből.

Nem kértek türelmi időt

Az ’első 100 nap’ Roosevelt 1933-as beiktatása óta bír nagy politikai jelentőségét. 100 nap után látszanak az átfogó gazdasági és szociális program első eredményei – ígérte az amerikaiaknak első beiktatása után Roosevelt, minden leghosszabb ideig hivatalban lévő amerikai elnöke. Az intézkedéscsomag, amely ’New Deal’ néven vonult be a történelembe, kivezette az USA-t a világgazdasági válságból.

A helyzet most hasonló, a krízis legalább akkora, mint 1929 után. Ezért Biden sokan hivatkozik híres elődjének programjára. Hasonló gyorsaságot ígért a gazdasági kilábalás megindulása mellett a migrációs válság kezelése és az oltási kampány terén is.

Élénkítés 65 százalékon

A lakosság COVID elleni oltása és a vállalkozásoknak ígért támogatások kifizetése terén eredményes az új elnök. Az amerikaiak 64 százaléka sikeresnek tartja az új adminisztráció oltási programját, a cégek 65 százalékához pedig érkezett már pénz az élénkítőcsomagból. Ezek mellett a ’kiszámíthatóságát’ tartja még a többség Biden erényének.

A gazdaságélénkítő csomag mellett a költségvetés 1.900 milliárd dollárt irányoz elő a nehéz helyzetbe került családok megsegítésre és a vagyoni különbségek csökkentésére. Az amerikaiak jó része fontosnak tartja az öngondoskodást, ezért a választók 53 százaléka ellenzi a demokrata elnök szociálpolitikai intézkedéseit.

Dupla csomag

A Fehér Ház ígérete szerint a ’American Rescue Plan’ névre keresztelt élénkítőcsomag a 2.000 milliárdos keretét újabb 2.000 milliárddal fogják kiegészíteni a végrehajtás második fázisában. Tehát több, mint kétszer annyi jutna gazdaságélénkítésre, mint direkt társadalmi felzárkóztatásra. Így akarják a demokraták megnyerni azok szimpátiáját, akik támogatják a gazdaságélénkítést, de a szociális program miatt összességében negatívan ítélik meg Biden tevékenységet.

A messze legrosszabb osztályzatot a migráció terén kapta az elnök. Mindössze 31 százalék elégedett az intézkedéseivel.

Köz vélemény

A megkérdezettek 52 százalék támogatja, 42 pedig ellenzi Biden tevékenységét. Ez 10 százalékos csökkenést jelent a megválasztása óta. Többet csak Eisenhower szenvedett el az első 100 nap alatt 1953-ban. A magukat el nem kötelezettnek mondó szavazók többsége elégedett Bidennel: 53 százalék jónak, 47 rossznak tartja a politikáját.

Illúziókba ringatva

A felmérést közlő, a demokratákhoz közel álló Washington Post felhívja a figyelmet, hogy aki csak a balliberális sajtóból, elsősorban a CNN-ből és a New York Timesból informálódik, abban az a tévképzet alakulhat ki, hogy „Biden a nép elnöke, kevesen ellenzik a politikáját, ők is csak azért, mert rosszul vannak informálva a tevékenységéről”.

A felmérés egész más közhangulatról tanúskodik – hívja fel a figyelmét a Washington Post, jó tudva, hogy a lap olvasói is a tévképzettel élők közé tartoznak.

Együtt a megosztottság ellen?!

Senki sem lehet meglepve, hogy a közvéleménykutatás megerősíti az amerikai társadalom sosem látott politikai megosztottságát: a republikánus szavazók mindössze 13 százaléka elégedett Bidennel.

Az amerikaiak egységesek abban, hogy szeretnék, ha véget érne a megosztottságuk. Ennek érdekében két választóból egy elvárná, hogy a demokrata elnök építse be a programjába a republikánusok javaslatainak legalább egy részét.

Petrus Szabolcs

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A kormány kedd 23 órától kivezette a benzinárstopot – íme, az árak

A hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány - a Mol javaslatára - a benzinárstopot megszünteti - jelentette be kedden késő este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója.

Csaló SMS-ekre figyelmeztet az OTP

Csalók küldenek SMS-üzeneteket, látszólag az OTP nevében, így a bank azt kéri: senki ne kattintson az azokban szereplő linkekre.

Mol: újraindult a Dunai Finomító, de ezzel nem oldódnak meg az ellátási problémák

A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth Rádióban.

Településfásítási program: újabb tízezer fára lehet pályázni

A Településfásítási program folytatásában ismét a 10 ezresnél kisebb lélekszámú magyarországi települések igényelhetnek fákat. Tízezer sorfa áll majd rendelkezésre, amiből 2000-et a 2023 tavaszi, 8000-et pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Hírek

A kormány kedd 23 órától kivezette a benzinárstopot – íme, az árak

A hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány - a Mol javaslatára - a benzinárstopot megszünteti - jelentette be kedden késő este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója.

Csaló SMS-ekre figyelmeztet az OTP

Csalók küldenek SMS-üzeneteket, látszólag az OTP nevében, így a bank azt kéri: senki ne kattintson az azokban szereplő linkekre.

Településfásítási program: újabb tízezer fára lehet pályázni

A Településfásítási program folytatásában ismét a 10 ezresnél kisebb lélekszámú magyarországi települések igényelhetnek fákat. Tízezer sorfa áll majd rendelkezésre, amiből 2000-et a 2023 tavaszi, 8000-et pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Korrupcióval gyanúsítanak egy kormánytisztviselőt

Közlekedési ellenőrzéssel összefüggő korrupció miatt gyanúsítottként hallgatott ki a nyomozó ügyészség egy kormánytisztviselőt - tudatta a Központi Nyomozó Ügyészség (KNYF).

Gyengült a forint hétfő estére

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben hétfő kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Mi lesz a karácsonyi ajándékokkal? Így költenek idén a magyarok

A magyarok 53 százaléka az idén kevesebbet költ majd ajándékokra karácsony előtt, mint szeretne - derül ki a MediaMarkt megbízásából készült reprezentatív felmérésből.

Moszkva reagált az olajársapkára

Moszkva válaszolni fog arra, hogy a Nyugat "plafont" szabott az orosz olaj árának - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak.

Lemondott a Vodafone vezérigazgatója

Távozik pozíciójából Nick Read, a Vodafone vezérigazgatója, miután négy év alatt 44%-kal csökkent a társaság részvényeinek árfolyama. "Itt az ideje, hogy átadjam a vezetést" - mondta Read, akit 2018-ban neveztek ki.

Gazdaság

Banki szakértő: 70 százalékot zuhanhat a bitcoin ára

A bitcoin ára a Standard Chartered bank szakértője szerint jövőre 5000 dollárra eshet. Ha ez bekövetkezik, az nagyjából 70 százalékos zuhanást jelentene, ugyanis a legnépszerűbb kriptovaluta árfolyama jelenleg 17 ezer dollár körül mozog.

A diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot

A kormány döntése alapján a diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot: a Diákhitel1 változatlanul 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető 2023 januárjától, a Képzési hitelt és a Diákhitel2-t pedig továbbra is kamatmentesen vehetik fel a felsőoktatásban tanulók - jelentette be a gazdaságfejlesztési miniszter.

Földbe állt a lakossági hitelezés

Közel a felére esett vissza a lakáshiteleknél az új szerződések összege az előző évihez képest, és már a személyi kölcsönök iránt is csökkent a kereslet. A babaváró hitel pedig még soha nem teljesített ilyen rosszul. Az átlagos hitelköltség mutató közben októberben már a 10 százalékot is meghaladta a lakáscélú kölcsönöknél – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom