Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Biden Amerikája - 100 nap. Tévképzetek és politika, gazdasági dupla csomaggal
No menu items!

Biden Amerikája – 100 nap. Tévképzetek és politika, gazdasági dupla csomaggal

Az új elnök és az amerikaiak mézeshetei nem voltak felhőtlenek. Ez derül ki a Washington Post kutatásából. Az oltási kampány kapcsán jó, a gazdaságélénkítéssel összefüggésben elfogadható, a migráció terén nagyon rossz Biden megítélésé. Tévképzetek és politika. Megduplázott élénkítőcsomaggal.

Nem minden a COVID-ról szól

Három téma határozta meg a január óta eltelt időszakot az USA-ban: az oltási kampány, a gazdasági válság és a migránsok áradata Mexikó felől. A Fehér Ház igyekezett a gazdaságot és a 2.000 milliárd dolláros élénkítőcsomagot a középpontba állítani, amely infrastrukturális beruházások és a gazdaság zöld átalakításán keresztül vezetné ki Amerikát a sosem látott krízisből.

Nem kértek türelmi időt

Az ’első 100 nap’ Roosevelt 1933-as beiktatása óta bír nagy politikai jelentőségét. 100 nap után látszanak az átfogó gazdasági és szociális program első eredményei – ígérte az amerikaiaknak első beiktatása után Roosevelt, minden leghosszabb ideig hivatalban lévő amerikai elnöke. Az intézkedéscsomag, amely ’New Deal’ néven vonult be a történelembe, kivezette az USA-t a világgazdasági válságból.

A helyzet most hasonló, a krízis legalább akkora, mint 1929 után. Ezért Biden sokan hivatkozik híres elődjének programjára. Hasonló gyorsaságot ígért a gazdasági kilábalás megindulása mellett a migrációs válság kezelése és az oltási kampány terén is.

Élénkítés 65 százalékon

A lakosság COVID elleni oltása és a vállalkozásoknak ígért támogatások kifizetése terén eredményes az új elnök. Az amerikaiak 64 százaléka sikeresnek tartja az új adminisztráció oltási programját, a cégek 65 százalékához pedig érkezett már pénz az élénkítőcsomagból. Ezek mellett a ’kiszámíthatóságát’ tartja még a többség Biden erényének.

A gazdaságélénkítő csomag mellett a költségvetés 1.900 milliárd dollárt irányoz elő a nehéz helyzetbe került családok megsegítésre és a vagyoni különbségek csökkentésére. Az amerikaiak jó része fontosnak tartja az öngondoskodást, ezért a választók 53 százaléka ellenzi a demokrata elnök szociálpolitikai intézkedéseit.

Dupla csomag

A Fehér Ház ígérete szerint a ’American Rescue Plan’ névre keresztelt élénkítőcsomag a 2.000 milliárdos keretét újabb 2.000 milliárddal fogják kiegészíteni a végrehajtás második fázisában. Tehát több, mint kétszer annyi jutna gazdaságélénkítésre, mint direkt társadalmi felzárkóztatásra. Így akarják a demokraták megnyerni azok szimpátiáját, akik támogatják a gazdaságélénkítést, de a szociális program miatt összességében negatívan ítélik meg Biden tevékenységet.

A messze legrosszabb osztályzatot a migráció terén kapta az elnök. Mindössze 31 százalék elégedett az intézkedéseivel.

Köz vélemény

A megkérdezettek 52 százalék támogatja, 42 pedig ellenzi Biden tevékenységét. Ez 10 százalékos csökkenést jelent a megválasztása óta. Többet csak Eisenhower szenvedett el az első 100 nap alatt 1953-ban. A magukat el nem kötelezettnek mondó szavazók többsége elégedett Bidennel: 53 százalék jónak, 47 rossznak tartja a politikáját.

Illúziókba ringatva

A felmérést közlő, a demokratákhoz közel álló Washington Post felhívja a figyelmet, hogy aki csak a balliberális sajtóból, elsősorban a CNN-ből és a New York Timesból informálódik, abban az a tévképzet alakulhat ki, hogy „Biden a nép elnöke, kevesen ellenzik a politikáját, ők is csak azért, mert rosszul vannak informálva a tevékenységéről”.

A felmérés egész más közhangulatról tanúskodik – hívja fel a figyelmét a Washington Post, jó tudva, hogy a lap olvasói is a tévképzettel élők közé tartoznak.

Együtt a megosztottság ellen?!

Senki sem lehet meglepve, hogy a közvéleménykutatás megerősíti az amerikai társadalom sosem látott politikai megosztottságát: a republikánus szavazók mindössze 13 százaléka elégedett Bidennel.

Az amerikaiak egységesek abban, hogy szeretnék, ha véget érne a megosztottságuk. Ennek érdekében két választóból egy elvárná, hogy a demokrata elnök építse be a programjába a republikánusok javaslatainak legalább egy részét.

Petrus Szabolcs

 

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...

Hitelminősítők: Magyarország befektetésre alkalmas maradt

Újabb megerősítését nyert a Magyarország iránti töretlen bizalom, a...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.