Kezdőlap Világgazdaság Biden Amerikája - 100 nap. Tévképzetek és politika, gazdasági dupla csomaggal
No menu items!

Biden Amerikája – 100 nap. Tévképzetek és politika, gazdasági dupla csomaggal

Az új elnök és az amerikaiak mézeshetei nem voltak felhőtlenek. Ez derül ki a Washington Post kutatásából. Az oltási kampány kapcsán jó, a gazdaságélénkítéssel összefüggésben elfogadható, a migráció terén nagyon rossz Biden megítélésé. Tévképzetek és politika. Megduplázott élénkítőcsomaggal.

Nem minden a COVID-ról szól

Három téma határozta meg a január óta eltelt időszakot az USA-ban: az oltási kampány, a gazdasági válság és a migránsok áradata Mexikó felől. A Fehér Ház igyekezett a gazdaságot és a 2.000 milliárd dolláros élénkítőcsomagot a középpontba állítani, amely infrastrukturális beruházások és a gazdaság zöld átalakításán keresztül vezetné ki Amerikát a sosem látott krízisből.

Nem kértek türelmi időt

Az ’első 100 nap’ Roosevelt 1933-as beiktatása óta bír nagy politikai jelentőségét. 100 nap után látszanak az átfogó gazdasági és szociális program első eredményei – ígérte az amerikaiaknak első beiktatása után Roosevelt, minden leghosszabb ideig hivatalban lévő amerikai elnöke. Az intézkedéscsomag, amely ’New Deal’ néven vonult be a történelembe, kivezette az USA-t a világgazdasági válságból.

A helyzet most hasonló, a krízis legalább akkora, mint 1929 után. Ezért Biden sokan hivatkozik híres elődjének programjára. Hasonló gyorsaságot ígért a gazdasági kilábalás megindulása mellett a migrációs válság kezelése és az oltási kampány terén is.

Élénkítés 65 százalékon

A lakosság COVID elleni oltása és a vállalkozásoknak ígért támogatások kifizetése terén eredményes az új elnök. Az amerikaiak 64 százaléka sikeresnek tartja az új adminisztráció oltási programját, a cégek 65 százalékához pedig érkezett már pénz az élénkítőcsomagból. Ezek mellett a ’kiszámíthatóságát’ tartja még a többség Biden erényének.

A gazdaságélénkítő csomag mellett a költségvetés 1.900 milliárd dollárt irányoz elő a nehéz helyzetbe került családok megsegítésre és a vagyoni különbségek csökkentésére. Az amerikaiak jó része fontosnak tartja az öngondoskodást, ezért a választók 53 százaléka ellenzi a demokrata elnök szociálpolitikai intézkedéseit.

Dupla csomag

A Fehér Ház ígérete szerint a ’American Rescue Plan’ névre keresztelt élénkítőcsomag a 2.000 milliárdos keretét újabb 2.000 milliárddal fogják kiegészíteni a végrehajtás második fázisában. Tehát több, mint kétszer annyi jutna gazdaságélénkítésre, mint direkt társadalmi felzárkóztatásra. Így akarják a demokraták megnyerni azok szimpátiáját, akik támogatják a gazdaságélénkítést, de a szociális program miatt összességében negatívan ítélik meg Biden tevékenységet.

A messze legrosszabb osztályzatot a migráció terén kapta az elnök. Mindössze 31 százalék elégedett az intézkedéseivel.

Köz vélemény

A megkérdezettek 52 százalék támogatja, 42 pedig ellenzi Biden tevékenységét. Ez 10 százalékos csökkenést jelent a megválasztása óta. Többet csak Eisenhower szenvedett el az első 100 nap alatt 1953-ban. A magukat el nem kötelezettnek mondó szavazók többsége elégedett Bidennel: 53 százalék jónak, 47 rossznak tartja a politikáját.

Illúziókba ringatva

A felmérést közlő, a demokratákhoz közel álló Washington Post felhívja a figyelmet, hogy aki csak a balliberális sajtóból, elsősorban a CNN-ből és a New York Timesból informálódik, abban az a tévképzet alakulhat ki, hogy „Biden a nép elnöke, kevesen ellenzik a politikáját, ők is csak azért, mert rosszul vannak informálva a tevékenységéről”.

A felmérés egész más közhangulatról tanúskodik – hívja fel a figyelmét a Washington Post, jó tudva, hogy a lap olvasói is a tévképzettel élők közé tartoznak.

Együtt a megosztottság ellen?!

Senki sem lehet meglepve, hogy a közvéleménykutatás megerősíti az amerikai társadalom sosem látott politikai megosztottságát: a republikánus szavazók mindössze 13 százaléka elégedett Bidennel.

Az amerikaiak egységesek abban, hogy szeretnék, ha véget érne a megosztottságuk. Ennek érdekében két választóból egy elvárná, hogy a demokrata elnök építse be a programjába a republikánusok javaslatainak legalább egy részét.

Petrus Szabolcs

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Európáért versengő ‘áramlatok’ – Délről is kerülik a vezetékek Ukrajnát

Az energiahordozók ára az egekbe ugrott. A Gazprom, az orosz állami energiaórás új vezetékekkel és hosszú távú szállítási szerződésekkel kerül helyzetbe Európában. A gáz egyre nagyobb része Ukrajna megkerülésével érkezik 'Nyugatra'.  A Balkánon még nem dölt el hogyan osztozhatnak a tranzitbevételeken. Több aspiráns is vállalná a régi ukrajnai szerepet - gáz ügyben.

BKK: változik a reptéri buszjárat menetrendje

Sűrűbben és hosszabb üzemidőben jár hétfőtől a 100E reptéri gyorsjárat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Kartell a műtrágyapiacon – gigabírságot kapott a Nitrogénművek

A Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja éveken keresztül jogsértően törekedett a verseny és az import korlátozására - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal, amely összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre.

IHS Markit: féléves mélypontra lassult az euróövezeti növekedés

A szűk ellátási keresztmetszetek és a koronavírus-járvány újabb fellángolása miatt hathavi mélypontra lassult az euróövezet magánszektorának növekedése októberben - derült ki az IHS Markit beszerzésimenedzser-indexeinek előzetes adataiból.

Hírek

Kartell a műtrágyapiacon – gigabírságot kapott a Nitrogénművek

A Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja éveken keresztül jogsértően törekedett a verseny és az import korlátozására - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal, amely összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre.

Őszi szünet. Kajla útlevéllel ingyen utazhatnak a kisdiákok

Ismét díjmentesen utazhatnak a MÁV-Start, a Volánbusz és a GYSEV belföldi járatain október 23. és november 1. között azok a gyerekek, akik a jegyvásárláskor felmutatják Kajla-útlevelüket és személyazonosításra alkalmas igazolványukat.

Elindult a fűtési szezon – a legtöbb helyen távfelügyelettel

Elkezdődött a fűtési időszak Budapesten, mintegy 240 ezer lakossági és 7 ezer egyéb fogyasztónál kapcsolták be a távfűtést.

Tragikus filmforgatás. Alec Baldwin véletlenül agyonlőtt egy operatőrt

Halálos baleset történt Alec Baldwin amerikai színész filmjének új-mexikói forgatásán - közölte Santa Fe rendőrsége.

Bocuse d’Or – Dalnoki Bence nyerte a magyar döntőt

Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje és commis-ja (segédje), Nyikos Patrik nyerte a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny magyar döntőjét. Jövő márciusban ők képviselhetik az országot az európai döntőn, amelyet szintén Budapesten rendeznek meg.

A 2019-es utasforgalom 42 százaléka tért vissza a budapesti repülőtérre

Szeptemberben 639 051 utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ami a tavalyi azonos időszakhoz képest több mint hatszoros növekedés, a 2019-es rekordévvel összehasonlítva pedig azt mutatja, hogy visszatért az utasforgalom 42 százaléka

Látogatási tilalom a Semmelweis Egyetem öt klinikáján

A koronavírus-járvány és a szezonális fertőzések elkerülése érdekében látogatási tilalmat vezetett be öt klinikáján a Semmelweis Egyetem.

Uniós árkörkép. Budapesten a legolcsóbb a lakossági földgáz

A földgáz átlagára az uniós fővárosok közül Budapesten volt a legolcsóbb, míg a villamos energiáért a magyar háztartások a második legkedvezőbb árat fizették szeptemberben - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi árösszehasonlító vizsgálatából.

Gazdaság

Moratórium – MNB: sokan kényelmi okból nem törlesztettek

A moratóriumban lévő ügyfelek legnagyobb hányada képes lenne fizetni tovább a hitelét, ők más okokból, például kényelmi szempontból vették igénybe a lehetőséget - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Jövőre 260 ezer forint lesz a garantált bérminimum

Januártól a minimálbér 200 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig várhatóan 260 ezer forintra emelkedik - mondta Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója csütörtökön Szegeden.

Románia. Növelte piaci részesedését az OTP

Az OTP Bank romániai leányvállalata elérte a 4 százalékos részesedést a román bankpiacon. Ezzel jó irányba halad afelé, hogy teljesítse a célul kitűzött 5 százalékos részesedés megszerzését - jelentette ki az OTP Bank Románia vezérigazgatója.

MNB: nőhetnek a kockázatok a moratórium lejárta után

A bankrendszer a pandémia okozta gazdasági sokk alatt is stabilan töltötte be gazdaságfinanszírozó szerepét. Ugyanakkor a törlesztési moratórium lejárta után a kockázatok várhatóan növekednek majd - olvasható a Magyar Nemzeti Bank friss Makroprudenciális jelentésében.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom