Kezdőlap Világgazdaság Biden Amerikája - 100 nap. Tévképzetek és politika, gazdasági dupla csomaggal
No menu items!

Biden Amerikája – 100 nap. Tévképzetek és politika, gazdasági dupla csomaggal

Az új elnök és az amerikaiak mézeshetei nem voltak felhőtlenek. Ez derül ki a Washington Post kutatásából. Az oltási kampány kapcsán jó, a gazdaságélénkítéssel összefüggésben elfogadható, a migráció terén nagyon rossz Biden megítélésé. Tévképzetek és politika. Megduplázott élénkítőcsomaggal.

Nem minden a COVID-ról szól

Három téma határozta meg a január óta eltelt időszakot az USA-ban: az oltási kampány, a gazdasági válság és a migránsok áradata Mexikó felől. A Fehér Ház igyekezett a gazdaságot és a 2.000 milliárd dolláros élénkítőcsomagot a középpontba állítani, amely infrastrukturális beruházások és a gazdaság zöld átalakításán keresztül vezetné ki Amerikát a sosem látott krízisből.

Nem kértek türelmi időt

Az ’első 100 nap’ Roosevelt 1933-as beiktatása óta bír nagy politikai jelentőségét. 100 nap után látszanak az átfogó gazdasági és szociális program első eredményei – ígérte az amerikaiaknak első beiktatása után Roosevelt, minden leghosszabb ideig hivatalban lévő amerikai elnöke. Az intézkedéscsomag, amely ’New Deal’ néven vonult be a történelembe, kivezette az USA-t a világgazdasági válságból.

A helyzet most hasonló, a krízis legalább akkora, mint 1929 után. Ezért Biden sokan hivatkozik híres elődjének programjára. Hasonló gyorsaságot ígért a gazdasági kilábalás megindulása mellett a migrációs válság kezelése és az oltási kampány terén is.

Élénkítés 65 százalékon

A lakosság COVID elleni oltása és a vállalkozásoknak ígért támogatások kifizetése terén eredményes az új elnök. Az amerikaiak 64 százaléka sikeresnek tartja az új adminisztráció oltási programját, a cégek 65 százalékához pedig érkezett már pénz az élénkítőcsomagból. Ezek mellett a ’kiszámíthatóságát’ tartja még a többség Biden erényének.

A gazdaságélénkítő csomag mellett a költségvetés 1.900 milliárd dollárt irányoz elő a nehéz helyzetbe került családok megsegítésre és a vagyoni különbségek csökkentésére. Az amerikaiak jó része fontosnak tartja az öngondoskodást, ezért a választók 53 százaléka ellenzi a demokrata elnök szociálpolitikai intézkedéseit.

Dupla csomag

A Fehér Ház ígérete szerint a ’American Rescue Plan’ névre keresztelt élénkítőcsomag a 2.000 milliárdos keretét újabb 2.000 milliárddal fogják kiegészíteni a végrehajtás második fázisában. Tehát több, mint kétszer annyi jutna gazdaságélénkítésre, mint direkt társadalmi felzárkóztatásra. Így akarják a demokraták megnyerni azok szimpátiáját, akik támogatják a gazdaságélénkítést, de a szociális program miatt összességében negatívan ítélik meg Biden tevékenységet.

A messze legrosszabb osztályzatot a migráció terén kapta az elnök. Mindössze 31 százalék elégedett az intézkedéseivel.

Köz vélemény

A megkérdezettek 52 százalék támogatja, 42 pedig ellenzi Biden tevékenységét. Ez 10 százalékos csökkenést jelent a megválasztása óta. Többet csak Eisenhower szenvedett el az első 100 nap alatt 1953-ban. A magukat el nem kötelezettnek mondó szavazók többsége elégedett Bidennel: 53 százalék jónak, 47 rossznak tartja a politikáját.

Illúziókba ringatva

A felmérést közlő, a demokratákhoz közel álló Washington Post felhívja a figyelmet, hogy aki csak a balliberális sajtóból, elsősorban a CNN-ből és a New York Timesból informálódik, abban az a tévképzet alakulhat ki, hogy „Biden a nép elnöke, kevesen ellenzik a politikáját, ők is csak azért, mert rosszul vannak informálva a tevékenységéről”.

A felmérés egész más közhangulatról tanúskodik – hívja fel a figyelmét a Washington Post, jó tudva, hogy a lap olvasói is a tévképzettel élők közé tartoznak.

Együtt a megosztottság ellen?!

Senki sem lehet meglepve, hogy a közvéleménykutatás megerősíti az amerikai társadalom sosem látott politikai megosztottságát: a republikánus szavazók mindössze 13 százaléka elégedett Bidennel.

Az amerikaiak egységesek abban, hogy szeretnék, ha véget érne a megosztottságuk. Ennek érdekében két választóból egy elvárná, hogy a demokrata elnök építse be a programjába a republikánusok javaslatainak legalább egy részét.

Petrus Szabolcs

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ipari park, fejlesztések, új üzletek – Dombóvár az autópályára is számít

Dombóvár nagyon számít a régóta várt M9-es autópályára, amely...

Koronavírus – Izraelben az időseket újraoltják

Az idősek augusztus elején kezdődő újraoltásáról, a harmadik adag...

Ókori, birodalmi csatornát és utat találtak Hollandiában

Ókori, a Római Birodalom idejéből származó csatornát és utat találtak az UNESCO világörökségi listájára a nemrégiben felkerült ősi katonai táborok közelében - jelentették be holland régészek.

Amerika. A vártnál gyengébb lett a negyedéves GDP-adat

Jelentősen, de az elemzők által vártnál szerényebb ütemben nőtt az amerikai gazdaság teljesítménye a második negyedévben. A növekedéshez hozzájárult, hogy a koronavírus-járvány visszaszorításával gyorsuló ütemben kezdett visszatérni a gazdasági és társadalmi élet a normális kerékvágásba.

Hírek

Nem kísérte pusztító szökőár a 8,2-es alaszkai földrengést

Nem okozott károkat az alaszkai 8,2 es földrengés. Legfeljebb 21 centiméteres szökőárhullámot figyeltek meg az érintett térségben.

Szökőárriadó – 8,2-es földrengés volt Alaszka déli partjainál

Erős, az amerikai földtani intézet (USGS) tájékoztatása szerint 8,2-es földrengés volt Alaszka déli partvidékénél helyi idő szerint szerda este, szökőárriadót rendeltek el.

Vádemelés. Milliárdos ingatlant akart átjátszani az élettársának

Vádat emeltek egy felszámolóbiztos - és társai - ellen, aki a vádirat szerint egy egymilliárd forintnál is nagyobb értékű irodaházat akart átjátszani 160 millió forintért partnerének - közölte a fővárosi főügyész.

Gyengülnek a Föld életjelei – tudósok ezrei sürgetnek azonnali beavatkozást

A Föld életjeleinek gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.

Srí Lanka-i kútásók találtak rá – 100 millió dollárt érhet

Véletlenül egy mintegy 100 millió dollárt (30 milliárd forintot) érő csillagzafír tömböt fedeztek fel egy Srí Lanka-i férfi hátsó kertjében munkások, akik éppen kutat ástak.

Péntektől újra történelmi rekordon a benzinár – drágul a gázolaj is

Az üzemanyagok újabb jelentős drágulásával búcsúzik a július: péntektől a benzin literenkénti átlagára bruttó 5 forinttal - történelmi rekordra - emelkedik, a gázolaj literje pedig bruttó 6 forinttal drágul.

27%. Vasárnaptól a régi lesz a házhoz vitt ételek áfája

Megszűnik a kedvezményes, 5 százalékos áfa augusztus 1-jével az...

Nagyot erősödött a forint a kamatdöntés után

Jelentősen erősödött a forint a főbb devizákkal szemben azután, hogy a Magyar Nemzet Bank monetáris tanácsa a vártnál nagyobb kamatemelésről döntött és változtatott a kamatfolyosón is.

Gazdaság

Elemzők: tovább szigoríthat az MNB

Nem okozott meglepetést az alapkamat keddi emelése, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) további szigorításokat is bejelenthet a következő hónapokban - közölték az MTI-nek nyilatkozó...

Monetáris tanács: indokolt a kamatemelési ciklus folytatása

Az inflációs kilátásokat övező kockázatok továbbra is felfelé mutatnak: az árstabilitás biztosítása, a másodkörös inflációs hatások megelőzése és az inflációs várakozások horgonyzása érdekében a tanács indokoltnak tartja a kamatemelési ciklus havi ütemű, határozott lépésekkel történő folytatását - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tonetáris tanácsa a keddi kamatdöntés indoklásában.

Tovább emelte az alapkamatot a monetáris tanács – változott a kamatfolyosó is

Harminc bázisponttal 1,20 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.

Tovább mélyíti kínai kapcsolatait az MNB

Az információcsere és a tudásmegosztás érdekében kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Értékpapír-felügyeleti Hatóság (CSRC) és a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom