Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Biden Amerikája - 100 nap. Tévképzetek és politika, gazdasági dupla csomaggal
No menu items!

Biden Amerikája – 100 nap. Tévképzetek és politika, gazdasági dupla csomaggal

Az új elnök és az amerikaiak mézeshetei nem voltak felhőtlenek. Ez derül ki a Washington Post kutatásából. Az oltási kampány kapcsán jó, a gazdaságélénkítéssel összefüggésben elfogadható, a migráció terén nagyon rossz Biden megítélésé. Tévképzetek és politika. Megduplázott élénkítőcsomaggal.

Nem minden a COVID-ról szól

Három téma határozta meg a január óta eltelt időszakot az USA-ban: az oltási kampány, a gazdasági válság és a migránsok áradata Mexikó felől. A Fehér Ház igyekezett a gazdaságot és a 2.000 milliárd dolláros élénkítőcsomagot a középpontba állítani, amely infrastrukturális beruházások és a gazdaság zöld átalakításán keresztül vezetné ki Amerikát a sosem látott krízisből.

Nem kértek türelmi időt

Az ’első 100 nap’ Roosevelt 1933-as beiktatása óta bír nagy politikai jelentőségét. 100 nap után látszanak az átfogó gazdasági és szociális program első eredményei – ígérte az amerikaiaknak első beiktatása után Roosevelt, minden leghosszabb ideig hivatalban lévő amerikai elnöke. Az intézkedéscsomag, amely ’New Deal’ néven vonult be a történelembe, kivezette az USA-t a világgazdasági válságból.

A helyzet most hasonló, a krízis legalább akkora, mint 1929 után. Ezért Biden sokan hivatkozik híres elődjének programjára. Hasonló gyorsaságot ígért a gazdasági kilábalás megindulása mellett a migrációs válság kezelése és az oltási kampány terén is.

Élénkítés 65 százalékon

A lakosság COVID elleni oltása és a vállalkozásoknak ígért támogatások kifizetése terén eredményes az új elnök. Az amerikaiak 64 százaléka sikeresnek tartja az új adminisztráció oltási programját, a cégek 65 százalékához pedig érkezett már pénz az élénkítőcsomagból. Ezek mellett a ’kiszámíthatóságát’ tartja még a többség Biden erényének.

A gazdaságélénkítő csomag mellett a költségvetés 1.900 milliárd dollárt irányoz elő a nehéz helyzetbe került családok megsegítésre és a vagyoni különbségek csökkentésére. Az amerikaiak jó része fontosnak tartja az öngondoskodást, ezért a választók 53 százaléka ellenzi a demokrata elnök szociálpolitikai intézkedéseit.

Dupla csomag

A Fehér Ház ígérete szerint a ’American Rescue Plan’ névre keresztelt élénkítőcsomag a 2.000 milliárdos keretét újabb 2.000 milliárddal fogják kiegészíteni a végrehajtás második fázisában. Tehát több, mint kétszer annyi jutna gazdaságélénkítésre, mint direkt társadalmi felzárkóztatásra. Így akarják a demokraták megnyerni azok szimpátiáját, akik támogatják a gazdaságélénkítést, de a szociális program miatt összességében negatívan ítélik meg Biden tevékenységet.

A messze legrosszabb osztályzatot a migráció terén kapta az elnök. Mindössze 31 százalék elégedett az intézkedéseivel.

Köz vélemény

A megkérdezettek 52 százalék támogatja, 42 pedig ellenzi Biden tevékenységét. Ez 10 százalékos csökkenést jelent a megválasztása óta. Többet csak Eisenhower szenvedett el az első 100 nap alatt 1953-ban. A magukat el nem kötelezettnek mondó szavazók többsége elégedett Bidennel: 53 százalék jónak, 47 rossznak tartja a politikáját.

Illúziókba ringatva

A felmérést közlő, a demokratákhoz közel álló Washington Post felhívja a figyelmet, hogy aki csak a balliberális sajtóból, elsősorban a CNN-ből és a New York Timesból informálódik, abban az a tévképzet alakulhat ki, hogy „Biden a nép elnöke, kevesen ellenzik a politikáját, ők is csak azért, mert rosszul vannak informálva a tevékenységéről”.

A felmérés egész más közhangulatról tanúskodik – hívja fel a figyelmét a Washington Post, jó tudva, hogy a lap olvasói is a tévképzettel élők közé tartoznak.

Együtt a megosztottság ellen?!

Senki sem lehet meglepve, hogy a közvéleménykutatás megerősíti az amerikai társadalom sosem látott politikai megosztottságát: a republikánus szavazók mindössze 13 százaléka elégedett Bidennel.

Az amerikaiak egységesek abban, hogy szeretnék, ha véget érne a megosztottságuk. Ennek érdekében két választóból egy elvárná, hogy a demokrata elnök építse be a programjába a republikánusok javaslatainak legalább egy részét.

Petrus Szabolcs

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik
Hirdetés

Friss

Brit-francia langusztaháború. Halászok küzdelme a Szent Jakab-kagylókért

A La Manche-csatorna gazdag langusztában és Szent Jakab-kagylóban. A Brexit miatt a franciák júniustól csak a britek engedélyével halászhatják a tenger értékes gyümölcseit. A két ország hadihajói farkasszemet néznek egymással a Csatorna-szigeteknél. Eszkaláció fenyeget.

Ötezer éves nagyüzemi sörfőzde: rituális célokat szolgált az ital

A világ legrégibb, több mint 5000 éves ipari méretű sörfőzdéjét találhatták meg Abüdosz ókori egyiptomi régészeti lelőhelyén. Rituáléknál használták fel előszeretettel a nedüt az ókorban

Tőzsde – Csökkenéssel nyitott New York

Enyhe csökkenéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók hétfőn annak jeleként, hogy a befektetők továbbra is tartanak egy monetáris politikai szigorítástól az inflációs nyomások látványos erősödése miatt.

Rekordot döntött az ÁSZ tavaly

A számvevőszék 2020-ban minden eddiginél nagyobb számú, több mint 1500 szervezetet ellenőrzött, javaslataival előmozdítva a közpénzügyi helyzet javítását - mondta a gazdasági bizottság ülésén Holman Magdolna, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) alelnöke.

Hírek

Ötezer éves nagyüzemi sörfőzde: rituális célokat szolgált az ital

A világ legrégibb, több mint 5000 éves ipari méretű sörfőzdéjét találhatták meg Abüdosz ókori egyiptomi régészeti lelőhelyén. Rituáléknál használták fel előszeretettel a nedüt az ókorban

Hekkertámadás érte a büntetés-végrehajtást

Támadás érte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BvOP) toborzó oldalát, a gyereahuvosre.hu-t.

Öt év börtön. Banki ügyfelek tízmillióit kaszinózta el

Jogerősen öt év börtönnel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla azt a szerencsejáték-függő férfit, aki banki pénztárosként egy hónap alatt 62 millió forinttal károsította meg a neki munkát adó pénzintézetet - közölte a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség szóvivője.

Szerdától olcsóbb lesz a benzin

Szerdán a benzin átlagára 2 forinttal csökken a hazai kutakon, a gázolajé viszont nem változik.

Szja-bevallási határidő: itt a vége

Még 3 napig lehet módosítani a személyi jövedelemadókról készített adóhatósági bevallástervezetet - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Megkéselte ápolóját a műtétre érkezett beteg egy borsodi kórházban

Egyelőre nincs információ arról, milyen körülmények vezettek késeléshez a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei központi és egyetemi oktató kórházban: betegágya mellett az őt ellátó ápolónőt szúrta meg egy műtétre érkező idős nő, súlyos sérüléseket okozva.

Marsraszállás. Hamarosan Marsot ér a Tienven-1 kínai űrszonda

A Tienven-1 kínai űrszonda marsjárója pekingi idő szerint május...

Covid 19 – Románia: zavarkeltő, 50 %-os eltérések a halálozást összegző adatbázisokban

Jelentős eltéréseket talált a román egészségügyi minisztérium szakértői bizottsága a koronavírusnak tulajdonított haláleseteket összegző, különböző intézmények által vezetett adatbázisok között.

Kiterjesztett vészhelyzet Japánban – a többség ellenzi az olimpiát

A koronavírus-fertőzések emelkedő adatai miatt, alig három hónappal a tokiói olimpia előtt kiterjesztették a járványügyi vészhelyzetet Japánban.

Az ombudsman a védettségi igazolványt nem kifogásolja, de felülvizsgálatot is javasol

A védettségi igazolvány hatályos szabályozása összességében nem visszás, ám az egyes részletszabályokkal összefüggésben felmerülhetnek alapjogi szempontú korrekciós igények - állapította meg az alapvető jogok biztosa, aki az igazolvány kiállításáról szóló rendelkezések áttekintését javasolta.

Brexit – 5,4 millió EU-állampolgár kért letelepedési engedélyt. Kampányt indított a brit kormány

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett adatai szerint meghaladta az 5,4 milliót azoknak az EU-állampolgároknak a száma, akik tartós letelepedési engedélyért folyamodtak a brit hatóságokhoz. A brit kormány csütörtökön széleskörű figyelemfelhívó kampányt indított, kérve, hogy minél több uniós állampolgár adja be letelepedési kérelmét, mivel másfél hónap múlva lejár a benyújtási határidő.

A bölények menthetik meg a spanyol erdőket

A bölények menthetnék meg a spanyol erdőket a tüzektől, mivel a korábban a kihalás szélére sodródott, de manapság újra növekedő populációjú növényevő faj az erdők gyúlékony aljnövényzetével táplálkozik - hívják fel a figyelmet szakemberek.

Gazdaság

Rendezetlen tőkehelyzet. Az MNB visszavonta a MikroCredit engedélyét

A Magyar Nemzeti Bank visszavonta a MikroCredit Zrt. hitel- és pénzkölcsön nyújtására, illetve pénzügyi szolgáltatás közvetítésére vonatkozó engedélyeit és elrendelte a vállalkozás végelszámolását - közölte a jegybank.

Nőtt a befektetési alapok vagyona

Áprilisban 0,6 százalékkal, 44 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon a tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

MNB-alelnök: érdemes mérlegelni a kamatemelést

Az alapkamat emelésének lehetőségét már júniusban érdemes lesz mérlegelni - mondta a Reuters hírügynökségnek Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.
Támogatott tartalom

Mikor milyen állampapírba érdemes fektetni?

Manapság egyre többet hallunk a hosszú távú befektetések típusairól, előnyeiről, fontosságáról - ez azonban nem jelenti azt, hogy rövid vagy közép távra ne lenne érdemes pénzünk értékének megőrzésén és gyarapításán gondolkodnunk.

USA – emelkedtek az állampapírhozamok, erősödött a dollár, olcsóbb lett az arany

Egyheti mélypontra csökkent az arany ára az amerikai állampapírhozamok emelkedésének és a dollár erősödésének hatására.

PM-államtitkár: 15 százalékos adó jöhet a kriptodevizákra

Az új kriptodeviza-szabály - amely az eddiginél alacsonyabb elvonással fehérítené ki a hazai piacot - növelheti az érdeklődést Magyarország iránt. Több tízezer embernek lehet ilyen megtakarítása, összességében akár háromszázmilliárd forint értékben - mondta az adóügyi államtitkár.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom