Kezdőlap Autóipar Bye, bye Otto-motor - Isten hozta új meghajtás?
No menu items!

Bye, bye Otto-motor – Isten hozta új meghajtás?

Kalifornia komolyan veszi a zöld fordulatot. A klímavédelemben az élen járó államban 2035-től tilos lesz benzines és dízel autókat eladni. Bajoroszág követheti a példát.

Kalifornia bekeményít

Kaliforniában, ahol az autóeladásokban világelső USA-ban a legtöbb újautó elkel, 15 év múlva már nem lesz szabad hagyományos meghajtású gépjárműveket értékesíteni – jelentett be az állam kormányzó, Gavin Newsom.

Gavin Newsom: „Kevésbé leszünk felelősek a gleccserek olvadásáért.”

„2035-től kevésbé leszünk felelősek a gleccserek olvadásáért, a gyerekek asztmás megbetegedéséért, a tengerszint emelkedéséért” – sorolta sajtótájékoztatóján azokat a károkat, amelyekért a hagyományos autókat teszi felelőssé.

Nem a nyugat-amerikai állam az első, amely megjelöli a benzines és dízel autók száműzésének céldátumát. Viszont a kaliforniai döntés eddig az autóipar szempontjából legfalsúlyosabb. Az Amerikában értékesített 5-7 millió autó 10 százaléka kell el az államban.

Európa óvatosabb

Kontinensünkön Norvégia jelentette be legelőször és a legkorábbi céldátumot: 2025. Franciaországban és Nagy-Britanniában 2040-től lenne tilos az értékesítés. Az ’Green Deal’ keretében az Európai Bizottság is ki akart tűzni egy közös dátumot. Erre a tagállamok egyetértése hiányéban még nem került sor. Ha azonban az EU komolyan veszi a ’Zöld fordulat’ fő célját, a 2050-re klímasemleges kontinenst, 2040-től nem lehetne hagyományos autót értékesíteni. Tíz év ugyanis az újautók vásárláskor várható átlagos élettartama.

Az Európában forgalomba kerülő autóknak már jóval 2050 előtt környezetbarátabbnak kell lenniük. A jelenlegi érvényes uniós norma szerint 2035-re a gyártóknak valamennyi modelljük átlagában 37,5 százalékkal kell csökkenteniük a CO2 kibocsátást. A ’Green Deal’ Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke által ismertetett részletes terve szerint a kötelező redukció 50 százalékra emelkedne.

Ez értékesítési tilalom nélkül is meggyorsítaná a benzinesek és dízelek értékesítésének jelentős csökkenését. Ugyanis szakértői számítások szerint az 50 százalékos követelmény teljesítéshez a gyártók palettájának felét alternatív meghajtású autóknak kellene lefoglalniuk.

Nagy a félelem a váltás miatt az európai autókonszerneknél. Az elektroautók gyártása gyorsabb és olcsóbb, mint a hagyományosoké. Egyszerűbb a működésük, kevesebb az alkatrész kell hozzájuk. Így a váltással autóiipari munkahelyek tízezrei kerülnének veszélybe. Még akkor is, ha autógyárak és beszállítóik termelésének nagy része Európába lenne.

Bajoroszágnak tetszik az ötlet

Markus Söder

A kaliforniai bejelentés után nem sokkal a bajor miniszterelnök is előállt egy céldátummal. 2035-től Markus Söder is megtiltaná a BMW és az Audi hazájában, Bajoroszágban a benzines és dízel kocsik értékesítését. Amikor a Keresztényszocialista Unió (CSU) hétvégi kongresszusán a tervről beszélt, nem is tagadta, hogy a kaliforniai döntés motiválta.

Nem eszik forrón a kását

Autóipari szakértők szerint azonban nem eszik forrón a bajor kását. Egyrészt Söder 2007-ben megnevezte 2020-at azóta feledésbe merült céldátumként. Másrészt árnyaltan fogalmazott: A „hagyományos motorú és fosszilis üzemanyaggal meghajtott” autók értékesítési tilalmáról beszélt. Ez nem zárná ki az Otto motorú, de növényi üzemanyaggal, elsősorban bioetanollal futó autók eladást.

Elemzők szerint Söder a konzervatív oldal lehetséges kancellár-jelöltjeként a Zöldeknek akart jelzést küldeni. A párt ugyanis egy 2021-es koalíciókötés feltételéül szabadta egy céldátum megjelölését. A javaslatuk 2030.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik
Hirdetés

Friss

London helyett Budapesten lesz az Eb-döntő?

Az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA) készenléti terve van arra az esetre, ha a londoni Wembley Stadionban nem lehetne megrendezni a foci-Eb július 11-i fináléját. Brit sajtóértesülés szerint szükség esetén a Puskás Aréna adhatna otthont a döntőnek.

Századvég: javultak a gazdasági, romlottak az inflációs várakozások

Júniusban a vírushelyzet javulásával kismértékben tovább javult a konjunktúraérzet: a lakossági index mínusz 6,9-ről mínusz 6,2-re nőtt, a vállalkozásoknál pedig mínusz 6,9 pontról mínusz 5,5 pontra emelkedett a mutató - közölte a Századvég Gazdaságkutató.

Németország. Tizenhárom éves csúcson a termelői infláció

Tizenhárom éves csúcsra ugrott a termelői árak emelkedésének üteme májusban Németországban. A meredek növekedés tovább erősítheti az inflációs aggodalmakat.

Golflabda méretű gyémántot találtak Botswanában

A világ harmadik legnagyobb drágakövének tartott, 1098 karátos gyémántot bányásztak ki Botswanában - közölte a De Beers bányakonszern és a kormány.

Hírek

London helyett Budapesten lesz az Eb-döntő?

Az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA) készenléti terve van arra az esetre, ha a londoni Wembley Stadionban nem lehetne megrendezni a foci-Eb július 11-i fináléját. Brit sajtóértesülés szerint szükség esetén a Puskás Aréna adhatna otthont a döntőnek.

Golflabda méretű gyémántot találtak Botswanában

A világ harmadik legnagyobb drágakövének tartott, 1098 karátos gyémántot bányásztak ki Botswanában - közölte a De Beers bányakonszern és a kormány.

Hőségriasztás munkaidőben – előírások és tanácsok

A hőségben végzett munka veszélyesebb, ezért fontos, hogy a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében mindenki tegye meg a szükséges megelőző intézkedéseket - írta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a közösségi oldalán.

Korrupció? Őrizetbe vettek egy rendőri vezetőt

Korrupciógyanú miatt őrizetbe vett a Központi Nyomozó Főügyészség egy rendőri gazdasági vezetőt - közölte a szervezet vezetője.

Szemhárfa – technológia segítségével játszhatnak a mozgáskorlátozott zenészek

A szemük mozgatásával hárfázhatnak egy új technológia segítségével mozgáskorlátozott zenészek.

A brit felnőttek többségét beoltották – a legtöbb új fertőzött 5-12 és 18-24 éves

A csütörtökön ismertetett legfrissebb adatok szerint a brit felnőtt lakosság több mint 80 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, és csaknem 60 százaléknak mindkét adagot beadták.

Hőhullámot hoz a hétvége – néhol záporral és zivatarral

A hétvégén érkezik az idei első hőhullám - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Békétlenebbé vált a világ – meg is fizettünk érte

Bár tavaly csökkent a konfliktusok intenzitása, a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés miatt békétlenebbé vált a világ. A békétlenség a bolygó minden lakójának átlagosan 1942 dollárjába került - áll az Institute for Economics and Peace (IEP) nevű nemzetközi kutatóintézet éves jelentésében.

Pénteken nagyot drágulnak az üzemanyagok

Péntektől drágulnak az üzemanyagok a hazai kutakon: a benzin és a gázolaj literenkénti átlagára is 5 forinttal emelkedik.

Távfelügyelt, többszintes droggyár Kecskeméten

Egy több száz millió forintból kialakított droggyárat számoltak fel a rendőrök Kecskeméten - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) csütörtökön a police.hu oldalon.

Nyilvános kivégzést tartottak a jemeni fővárosban

Több százan gyűltek össze Szanaában, Jemen fővárosában, hogy végignézzék három, gyerekek elleni bűncselekmények miatt elítélt férfi nyilvános kivégzését.

Pénzbüntetés – Kutyatartóra támadtak az állatvédők

Pénzbüntetéssel sújtott két állatvédőt, tíz további vádlottat pedig próbára bocsátott a Veszprémi Járásbíróság, mert egy akció résztvevőiként éjjel rárontottak egy kutyatartóra, mivel úgy vélték, hogy a férfi bántalmazta az állatot.

Gazdaság

MNB: idén először áprilisban lett deficites a fizetési mérleg

Áprilisban 201 millió euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg, az első három hónap előzetes adatok szerint 446 millió euró aktívumát követően, amiből 330 millió euró márciusban képződött - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.

A pénzpiaci alapokból egymilliárdnyi forint áramlott ki

Májusban 0,1 százalékkal, 11 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).

MNB – 50 milliós bírság az Union Biztosítónak

Különböző jogsértések miatt a Magyar Nemzeti Bank 50 millió forintos felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az Union Biztosítóra. A feltárt hiányosságok nem veszélyeztetik a biztosító biztonságos működését - közölte a jegybank.

Tőzsde – Csúcsot döntöttek az elsődleges kibocsátások

Az elmúlt 20 év legjobb eredményét produkálta a tőzsdei bevezetések (IPO) nemzetközi piaca 2021 első negyedévében: 85 százalékkal 430-ra emelkedett az elsődleges tőzsdei részvénykibocsátások száma, összesített értékük pedig 271 százalékkal 105,6 milliárd dollárra nőtt - közölte az EY könyvvizsgáló.

EBRD: a járvány alatt is csökkentek a térségi bankrendszerek nem teljesítő kinnlevőségei

A koronavírus-járvány ellenére is csökkent tavaly a közép- és kelet-európai gazdaságokban a nem teljesítő banki kinnlevőségek (NPL) összege, elsősorban a masszív kormányzati beavatkozások miatt - közölte hétfőn Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A kimutatás szerint Magyarország azon térségi országok között van, amelyekben a legnagyobb mértékben csökkent a problémás követelésállomány.

A dupla sas érme a világ legdrágábbja lett – 19,5 millió dollárért cserélt gazdát

A világ legértékesebb numizmatikai ritkaságainak egyike, egy 1933-ban Amerikában vert "dupla sas" aranyérme 19,5 millió dolláros (5,58 milliárd forint) rekordáron kelt el egy keddi...
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom