Hirdetés
Kezdőlap Hírek Covid: az USA-ban jöhet a kötelező beltéri maszkhasználat
No menu items!

Covid: az USA-ban jöhet a kötelező beltéri maszkhasználat

Illusztráció: Bigstock

Mivel a koronavírusos megbetegedések száma újra megugrott az Egyesült Államokban, több állam és nagyváros már júliusban visszatérhet a széleskörű beltéri maszkhasználati kötelezettséghez.

Az Egyesült Államokban a Covid-19 legújabb hullámát a rendkívül fertőző BA.5 változat okozza, amely jelenleg az esetek 65 százalékát teszi ki, a BA.4 pedig további 16 százalékkal járul hozzá. A vírus rohamos terjedése arra is rámutat, hogy ezek a változatok képesek megkerülni a vakcinák nyújtotta védelmet.

Mivel az omikron variáns az elmúlt hetekben ismét emelte a kórházi esetek és halálesetek számát, az államok és városok újragondolják válaszlépéseiket, a Fehér Ház pedig fokozza a lakosság figyelmeztetésére irányuló erőfeszítéseket.

Egyes szakértők szerint a figyelmeztetések túl gyengék és túl későn érkeznek.

Eric Topol

Már jóval túl vagyunk azon az időn, amikor a figyelmeztetést ki kellett volna adni” – mondta Eric Topol, a Scripps Research Translational Institute vezetője, aki a BA.5-öt “az eddigi legrosszabb változatnak” nevezte.

A szakértők szerint a két mutáns globális tendenciái már hetek óta nyilvánvalóak: gyorsan túlszárnyalják a régebbi változatokat, és bárhol is jelennek meg, egyre magasabbra tolják az esetszámokat. Az amerikaiak mégis eldobták a maszkot, majd visszatértek az utazások és a baráti összejövetelek világába. De ami még nagyobb baj, hogy nagyrészt elmulasztották felvenni az emlékeztető oltásokat, amelyek védelmet nyújtanak a Covid-19 legrosszabb kimenetele ellen.

Sokat tanulhatunk abból, hogy a vírus hogyan viselkedik máshol, és ezt a tudást itt is alkalmaznunk kellene” – mondta Ali Mokdad, a seattle-i Washingtoni Egyetem egészségügyi metrikai tudományok professzora.

A Fehér Ház Covid-19 koordinátora, Ashish Jha is az emlékeztető oltások felvételét és éberséget sürgetett. Mokdad szerint azonban a szövetségi egészségügyi tisztviselőknek keményebben kell nyomást gyakorolniuk a beltéri maszkok, a korai felismerés és az azonnali vírusellenes kezelés érdekében.

Nem tesznek meg mindent, amit tudnak” – mondta Mokdad.

A Fehér Ház szerint a kormányzat számára a kihívást nem az üzeneteik átadása, hanem az emberek hajlandósága jelenti, hogy meghallgassák azokat. Főként azért, mert a legtöbben belefáradtak a világjárványba, a vírus elleni válaszlépéseket pedig túlpolitizáltnak érzik.

A Fehér Ház hónapok óta arra biztatja az amerikaiakat, hogy vegyék igénybe az ingyenes vagy olcsó otthoni gyorsteszteket a vírus kimutatására, valamint az ingyenes és hatékony vírusellenes kezelést, a Paxlovidot, amely megvéd a súlyos megbetegedéstől és haláltól. A napokban a Fehér Ház felszólított minden 50 éves és idősebb felnőttet, hogy sürgősen vegye fel a védőoltást, ha még nem tette meg. Egyúttal lebeszélte az embereket arról, hogy várjanak az ősszel várható következő oltásgenerációra, amikor már most védelmet szerezhetnek. (Japan Today)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Európai jó példák alapján fejlődik a magyar élelmiszeripar

Modernizációval, digitális fejlesztésekkel behozható a lemaradásunk, az élelmiszer-előállítás során magas feldolgozottsági szintre kell törekedni, a vertikális integráció előnyei pedig a termelésbiztonságot erősíthetik.

Nagyot csökken a THM-plafon: olcsóbbak lesznek a legdrágább hitelek 

A jelenlegi és a júliustól érvényes maximum közötti különbséget figyelembe véve egymillió forintos, 60 hónapra felvett személyi kölcsön esetén több mint 160 ezer forint a különbség a teljes visszafizetendő összegben.

Harmadával több profitot termelt a Ryanair

Az idei nyári csúcsidőszakban a Ryanair arra számít, hogy a viteldíjak a kapacitásproblémák ellenére csak kis mértékben növekednek majd a tavalyi azonos időszak szintjéhez képest.

Covid hatás: dübörög az e-recept és az online időpont kérése

Az internethasználó felnőtt lakosság körében a koronavírus-járvány után 91 százalékra nőtt azok aránya, akik egészséggel és betegséggel kapcsolatos kérdésekben használják a világhálót.

Hírek

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...