Hirdetés
Kezdőlap Hírek Covid: az USA-ban jöhet a kötelező beltéri maszkhasználat
No menu items!

Covid: az USA-ban jöhet a kötelező beltéri maszkhasználat

Illusztráció: Bigstock

Mivel a koronavírusos megbetegedések száma újra megugrott az Egyesült Államokban, több állam és nagyváros már júliusban visszatérhet a széleskörű beltéri maszkhasználati kötelezettséghez.

Az Egyesült Államokban a Covid-19 legújabb hullámát a rendkívül fertőző BA.5 változat okozza, amely jelenleg az esetek 65 százalékát teszi ki, a BA.4 pedig további 16 százalékkal járul hozzá. A vírus rohamos terjedése arra is rámutat, hogy ezek a változatok képesek megkerülni a vakcinák nyújtotta védelmet.

Mivel az omikron variáns az elmúlt hetekben ismét emelte a kórházi esetek és halálesetek számát, az államok és városok újragondolják válaszlépéseiket, a Fehér Ház pedig fokozza a lakosság figyelmeztetésére irányuló erőfeszítéseket.

Egyes szakértők szerint a figyelmeztetések túl gyengék és túl későn érkeznek.

Eric Topol

Már jóval túl vagyunk azon az időn, amikor a figyelmeztetést ki kellett volna adni” – mondta Eric Topol, a Scripps Research Translational Institute vezetője, aki a BA.5-öt “az eddigi legrosszabb változatnak” nevezte.

A szakértők szerint a két mutáns globális tendenciái már hetek óta nyilvánvalóak: gyorsan túlszárnyalják a régebbi változatokat, és bárhol is jelennek meg, egyre magasabbra tolják az esetszámokat. Az amerikaiak mégis eldobták a maszkot, majd visszatértek az utazások és a baráti összejövetelek világába. De ami még nagyobb baj, hogy nagyrészt elmulasztották felvenni az emlékeztető oltásokat, amelyek védelmet nyújtanak a Covid-19 legrosszabb kimenetele ellen.

Sokat tanulhatunk abból, hogy a vírus hogyan viselkedik máshol, és ezt a tudást itt is alkalmaznunk kellene” – mondta Ali Mokdad, a seattle-i Washingtoni Egyetem egészségügyi metrikai tudományok professzora.

A Fehér Ház Covid-19 koordinátora, Ashish Jha is az emlékeztető oltások felvételét és éberséget sürgetett. Mokdad szerint azonban a szövetségi egészségügyi tisztviselőknek keményebben kell nyomást gyakorolniuk a beltéri maszkok, a korai felismerés és az azonnali vírusellenes kezelés érdekében.

Nem tesznek meg mindent, amit tudnak” – mondta Mokdad.

A Fehér Ház szerint a kormányzat számára a kihívást nem az üzeneteik átadása, hanem az emberek hajlandósága jelenti, hogy meghallgassák azokat. Főként azért, mert a legtöbben belefáradtak a világjárványba, a vírus elleni válaszlépéseket pedig túlpolitizáltnak érzik.

A Fehér Ház hónapok óta arra biztatja az amerikaiakat, hogy vegyék igénybe az ingyenes vagy olcsó otthoni gyorsteszteket a vírus kimutatására, valamint az ingyenes és hatékony vírusellenes kezelést, a Paxlovidot, amely megvéd a súlyos megbetegedéstől és haláltól. A napokban a Fehér Ház felszólított minden 50 éves és idősebb felnőttet, hogy sürgősen vegye fel a védőoltást, ha még nem tette meg. Egyúttal lebeszélte az embereket arról, hogy várjanak az ősszel várható következő oltásgenerációra, amikor már most védelmet szerezhetnek. (Japan Today)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

2006 óta a legmagasabb szinten az amerikai alapkamat

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 4,75 százalékról 5,00 százalékra, 2006 óta a legmagasabb szintre emelte az irányadó dollárkamatot.

Erősödött a forint szerda kora estére

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerda kora estére a reggeli szintekhez képest.

Meghosszabbította a betéti kamatsapkát a kormány

A kormány a betéti kamatsapka meghosszabbításáról döntött - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Lazítják az energiatakarékossági korlátozásokat Berlinben

Lazítják az energiaválság miatt bevezetett korlátozásokat Berlinben, így például ismét 26 Celsius-fok fölé lehet majd melegíteni az uszodák vizét - írta a Der Tagesspiegel című német lap a helyi hatóságok döntését idézve.

Hírek

Erősödött a forint szerda kora estére

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerda kora estére a reggeli szintekhez képest.

Lazítják az energiatakarékossági korlátozásokat Berlinben

Lazítják az energiaválság miatt bevezetett korlátozásokat Berlinben, így például ismét 26 Celsius-fok fölé lehet majd melegíteni az uszodák vizét - írta a Der Tagesspiegel című német lap a helyi hatóságok döntését idézve.

Emelkednek a pótdíjak a Volánbusz járatain

A Volánbusz április 1-jétől érvényes új üzletszabályzata szerint az érvénytelen jeggyel utazóknak a helyszínen 8 ezerről 12 ezer forintra emelkedik a pótdíj összege, három napon túl a pótdíj 8 ezer forint helyett 25 ezer forint lesz, 30 napon túl 12 ezerről 50 ezer forintra emelkedik - közölte a vállalat.

ENSZ: ahol van, ott is nagyon kellene spórolni a vízzel

A világnak takarékoskodnia kellene a vízzel, mégis évente egy százalékkal nő a fogyasztás. Az ENSZ friss jelentése szerint jelenleg az emberiség tíz százalékát fenyegeti a vízhiány. Még a vízben gazdag területek sem érezhetik magukat biztonságban.

Csökkent a Brent olaj ára, de itthon csak a gázolaj lesz olcsóbb péntektől

A Brent olaj árának csökkenése péntektől a hazai üzemanyagárakra is hatással lesz, de csak a gázolaj beszerzési ára csökken (bruttó 8 forinttal), a benziné változatlan marad.

A borvilág hetven szakértője érkezik Budapestre

A borvilág hetven, nagy nevű szakértője érkezik Budapestre július 7. és 9. között a 2. Winelovers Wine Awardsra. A közép-európai régió egyik legjelentősebb borversenyére kedden indult a nevezés.

Sztrájk lesz a Heathrow-n húsvét idején, ha nem állapodnak meg

A londoni Heathrow repülőtér biztonsági őrei a húsvéti szünetben 10 napra felmondják a munkát – idézte az AP-t a cndenglish.com.

Körhintacsalással tüntettek el milliárdokat, húsz évet is kaphatnak

Az unióból beszerzett prémium kategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csaptak le a közelmúltban: a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

Gazdaság

Meghosszabbította a betéti kamatsapkát a kormány

A kormány a betéti kamatsapka meghosszabbításáról döntött - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Kihirdeti a kormány a nyugdíjak megállapításához kulcsfontosságú számot 

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kormány azt a nyúlfarknyi jogszabályt, amelyben kihirdeti a nyugdíjak megállapításához nélkülözhetetlen szorzószámot a tavalyi 17,5 százalékos bruttó átlagkereset-növekedés alapján – írja a Bank360.hu.   

Figyelmeztet az MNB: több ezer forint különbség van a számlacsomagok díjai között

A bankszámlacsomagok tudatos megválasztásával jelentősen csökkenthetők a számlavezetési költségek, évente akár több ezer forintot is megtakaríthatnak az ügyfelek - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank.

Lakossági állampapírja van? Fontos határidők jönnek, 60 milliárd a tét 

Három Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) is kamatot fizet a következő napokban: több mint 60 milliárd forint kerülhet így a számlákra. Ez a pénz nem kamatozik tovább, ha nem fekteti be az ügyfél, érdemes tehát rendelkezni róla.