Hirdetés
Kezdőlap Hírek Covid: az USA-ban jöhet a kötelező beltéri maszkhasználat
No menu items!

Covid: az USA-ban jöhet a kötelező beltéri maszkhasználat

Illusztráció: Bigstock

Mivel a koronavírusos megbetegedések száma újra megugrott az Egyesült Államokban, több állam és nagyváros már júliusban visszatérhet a széleskörű beltéri maszkhasználati kötelezettséghez.

Az Egyesült Államokban a Covid-19 legújabb hullámát a rendkívül fertőző BA.5 változat okozza, amely jelenleg az esetek 65 százalékát teszi ki, a BA.4 pedig további 16 százalékkal járul hozzá. A vírus rohamos terjedése arra is rámutat, hogy ezek a változatok képesek megkerülni a vakcinák nyújtotta védelmet.

Mivel az omikron variáns az elmúlt hetekben ismét emelte a kórházi esetek és halálesetek számát, az államok és városok újragondolják válaszlépéseiket, a Fehér Ház pedig fokozza a lakosság figyelmeztetésére irányuló erőfeszítéseket.

Egyes szakértők szerint a figyelmeztetések túl gyengék és túl későn érkeznek.

Eric Topol

Már jóval túl vagyunk azon az időn, amikor a figyelmeztetést ki kellett volna adni” – mondta Eric Topol, a Scripps Research Translational Institute vezetője, aki a BA.5-öt “az eddigi legrosszabb változatnak” nevezte.

A szakértők szerint a két mutáns globális tendenciái már hetek óta nyilvánvalóak: gyorsan túlszárnyalják a régebbi változatokat, és bárhol is jelennek meg, egyre magasabbra tolják az esetszámokat. Az amerikaiak mégis eldobták a maszkot, majd visszatértek az utazások és a baráti összejövetelek világába. De ami még nagyobb baj, hogy nagyrészt elmulasztották felvenni az emlékeztető oltásokat, amelyek védelmet nyújtanak a Covid-19 legrosszabb kimenetele ellen.

Sokat tanulhatunk abból, hogy a vírus hogyan viselkedik máshol, és ezt a tudást itt is alkalmaznunk kellene” – mondta Ali Mokdad, a seattle-i Washingtoni Egyetem egészségügyi metrikai tudományok professzora.

A Fehér Ház Covid-19 koordinátora, Ashish Jha is az emlékeztető oltások felvételét és éberséget sürgetett. Mokdad szerint azonban a szövetségi egészségügyi tisztviselőknek keményebben kell nyomást gyakorolniuk a beltéri maszkok, a korai felismerés és az azonnali vírusellenes kezelés érdekében.

Nem tesznek meg mindent, amit tudnak” – mondta Mokdad.

A Fehér Ház szerint a kormányzat számára a kihívást nem az üzeneteik átadása, hanem az emberek hajlandósága jelenti, hogy meghallgassák azokat. Főként azért, mert a legtöbben belefáradtak a világjárványba, a vírus elleni válaszlépéseket pedig túlpolitizáltnak érzik.

A Fehér Ház hónapok óta arra biztatja az amerikaiakat, hogy vegyék igénybe az ingyenes vagy olcsó otthoni gyorsteszteket a vírus kimutatására, valamint az ingyenes és hatékony vírusellenes kezelést, a Paxlovidot, amely megvéd a súlyos megbetegedéstől és haláltól. A napokban a Fehér Ház felszólított minden 50 éves és idősebb felnőttet, hogy sürgősen vegye fel a védőoltást, ha még nem tette meg. Egyúttal lebeszélte az embereket arról, hogy várjanak az ősszel várható következő oltásgenerációra, amikor már most védelmet szerezhetnek. (Japan Today)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

IM-államtitkár: októberben indul a Feldolgozóipari kkv energiaköltség és beruházás támogatási program

A munkahelyek megőrzése érdekében a kormány elindítja októberben,...

Matolcsy György: a jegybank más eszközökkel folytatja az infláció elleni küzdelmet

Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni...

Új világ jön a munkaerőpiacon: a kkv-szektort erősítheti meg a válság

A jelenlegi gazdasági helyzetben várhatóan megnő az aktív álláskeresők...

Magyar Bankholding: májustól MBH Bank néven működik az egyesült MKB és a Takarékbank

Jövő májusban egyesül a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB Bank...

Hírek

Tovább bővít Olaszországban a WizzAir

Bővítést jelentett be olaszországi bázisain a Wizz Air,...

Veszélyes trójai vírus terjed a Semmelweis Egyetem nevében

Csalók élnek vissza a Semmelweis Egyetem nevével és arculati elemeivel, címerével: az elektronikus levelek mellékletének megnyitásával trójai típusú kód töltődhet le a felhasználó eszközére - figyelmeztetett a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

Fogolycsere. Putyin keresztlányának apját is szabadon engedték

Nagyszabású fogolycsere volt Ukrajna és Oroszország között csütörtökre virradóra: az orosz fél 215 foglyot engedett el, köztük a mariupoli Azovsztal fémmű védőit, az ukránok pedig 55 orosz állampolgárt és Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki politikust bocsátották szabadon - közölte az Amerika Hangja orosz nyelvű híroldala és a Meduza orosz ellenzéki portál.

Pénteken tovább csökken a gázolaj piaci ára

Pénteken tovább csökken a gázolaj piaci ára, ezúttal bruttó 8 forinttal literenként. A benzin ára a hét második felében nem változik.

A Budapest Airport lett az év cargo repülőtere

A Budapest Airport nyerte el az év cargo repülőtere díjat az Air Cargo News Awards 2022 díjátadón.

Románia ígéri, nem korlátozza a lakosság áram- és gázfogyasztását

A bukaresti vezetők szerint természetes, hogy energiaválság idején mindenkinek takarékoskodnia kell, de azt ígérik, nem fogják korlátozni a lakosság villanyáram- és gázfogyasztását.

Jubileumi Közgazdász-vándorgyűlés újdonságokkal

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) a tradíciók folytatása, a magas színvonalú előadások és eszmecserék mellett újdonságokat is bevetve tartja jubileumi, 60. vándorgyűlését csütörtökön és pénteken Szegeden.

Elkészült a világ leghosszabb könyve, de nem olvashatja el senki

Elkészült a világ leghosszabb, egyetlen kötetbe foglalt könyve. A One Piece című manga limitált kiadásban készült 21 450 oldalas kötete ugyanakkor inkább tekinthető műalkotásnak, mivel nem lehet olvasni - írta a The Guardian.

Gazdaság

Matolcsy György: a jegybank más eszközökkel folytatja az infláció elleni küzdelmet

Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció...

Új világ jön a munkaerőpiacon: a kkv-szektort erősítheti meg a válság

A jelenlegi gazdasági helyzetben várhatóan megnő az aktív álláskeresők száma, a felszabadult munkaerőt pedig a kkv-szektor szippanthatja majd fel.Nemes-Nagy Szilvia, a Performia Hungary...

Az osztrák termelőipar versenyképességét veszélyezteti az energiaárak emelkedése

Az energiaárak emelkedésének kompenzálására sürgős beavatkozást kér az osztrák iparszövetség és a gazdasági kamara, mert az már a vállalkozások létét fenyegeti, valamint veszélybe sodorja...

MNB: szeptembertől mobillal is ellenőrizhetővé válnak az értékpapírszámlák

Egy új jegybanki mobilalkalmazással szeptembertől a lakossági és vállalati ügyfelek okostelefonjukkal az eddiginél is egyszerűbben, például QR-kóddal, biometrikus azonosítással ellenőrizhetik értékpapír-számlájuk egyenlegét - közölte...
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom