Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág Decemberben csökkent a BÉT részvényforgalma és gyengült a BUX index 
No menu items!

Decemberben csökkent a BÉT részvényforgalma és gyengült a BUX index 

Csökkenő forgalommal és gyengülő indexszel zárta az év utolsó hónapját a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). A 2018-as év egészében 0,6 százalékkal gyengült a BUX az előző három év jelentős emelkedése után, a részvényforgalom viszont 3,7 százalékkal meghaladta az előző évit – közölte a BÉT.

Decemberben 196,7 milliárd forint értékben kereskedtek a részvénypiacon, ami jelentősen alulmúlta a november kiugró, 348,5 milliárd forintos forgalmát, de nagyjából megegyezett az előző év decemberének 193,9 milliárd forintos értékével. A napi átlagforgalom 11,6 milliárd forint volt tavaly decemberben, szemben a novemberi 17,4 milliárd és az előző év decemberi 10,2 milliárd forinttal.

Tavaly a BÉT azonnali részvénypiacának forgalma 3,7 százalékkal 2791 milliárd forintra duzzadt a megelőző évi 2690 milliárd forintról.

A BUX 39 138,95 ponton zárt a 2018-as év utolsó kereskedési napján, a november végi értékéhez képest 970 ponttal, 2,4 százalékkal csökkent az értéke.
Tavaly egész évben 238,36 ponttal, 6 százalékkal gyengült a BÉT részvényindexe három évi jelentős növekedés után: 2017-ben ugyanis 23 százalékkal, 2016-ban 34 százalékkal, 2015-ben 44 százalékkal emelkedett.

A BÉT értékelése szerint a magyar börze így is sokkal jobban teljesített, mint a világ legtöbb tőzsdéje. 2018 a feltörekvő piacokon erősebb, a fejlettebb piacokon mérsékeltebb áresést hozott, a magyar tőzsde viszont ütésállónak bizonyult a hektikus, sokszor kifejezetten rossz piacon.

Az év utolsó hónapja több fontos tőzsdei újdonságot is hozott. Sikeresen zárult a börze jelzáloglevél-indexeinek egy éves tesztidőszaka, így a Budapesti Értéktőzsde december elejétől már hivatalosan is kalkulálja ezt az indexcsaládot. Emellett a BÉT bemutatta a termékpaletta legújabb tagjait: az új, jüan alapú strukturált kötvényeket, valamint december 5-én megindult a kereskedés a BÉT Xtend piacán a Megakrán részvényekkel.

BUX 2018-as grafikonon AzÜzlet.hu

Decemberben a BÉT négy blue chip részvénye gyengült: az OTP 1,3 százalékkal, a Mol 2,7 százalékkal, a Richter 3,5 százalékkal, a Magyar Telekom 2,2 százalékkal alacsonyabban zárt a november végi értékéhez képest. A kisebb forgalmú papírok közül a 4iG informatikai részvény befektetői két hónap emelkedés után profitot realizálhattak, mert a papír kiugró forgalom mellett 24,8 százalékot veszített értékéből. Ezúttal a kisbefektetők inkább a Plotinusra ugrottak rá, hiszen a cég 48,4 százalékot drágult ebben a hónapban.

A 2018-as év egészében a vezető papírok közül a Richter teljesített a legrosszabbul, árfolyama 19,9 százalékkal esett, éves forgalma 531 milliárd forintot tett ki. A legnagyobb forgalmat az OTP érte el 1370 milliárd forinttal, miközben árfolyama 5,3 százalékkal emelkedett. A Mol 2,4 százalékos erősödéssel zárta az évet 507 milliárd forintos forgalomban. A  Magyar Telekom árfolyama 3,9 százalékkal gyengült, éves forgalma 75 milliárd forint volt.

Tavaly az Opus az év negyedik legforgalmasabb részvényének bizonyult, 114 milliárd forintos adásvétellel megelőzte a Telekomot, az árfolyama viszont 30 százalékkal esett. A kisebb forgalmú papírok közül a 4iG kiemelkedő, 671 százalékos erősödést mutatott 2018-ban.

A befektetési szolgáltatók forgalmi ranglistáján decemberben a Concorde Értékpapír vezette 89,3 milliárd forintos duplikált forgalommal. Második helyen a Wood & Company végzett 87,8 milliárd forinttal, harmadik helyen az Erste áll 76,5 milliárd forintos értékkel. /MTI/

 

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nekik sikerült? – Kilakoltatások elkerülése Bécsben

Az osztrák főváros lakásügynökségénél külön csapat, úgynevezett case managerek foglalkoznak a rossz szociális helyzetben lévő, jelentős lakbérhátralékot felhalmozó bérlőkkel.

Cél a felső tízezer – Családi vagyonkezelési szolgáltatás

Családi vagyonkezelési szolgáltatást indított az Apelso Trust bizalmi vagyonkezelő. A társaság által kezelt vagyon a Dialóg Alapkezelő megvételével mintegy 234 milliárd forinttal, 250 milliárd forintra emelkedett.

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Újabb 5 évig az AutoWallis csoport lesz az Opel importőre

Az AutoWallis stratégiai célja, hogy az évtized végére a régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatójává váljon.

Hírek

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Gazdaság

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.

Mennyi? Annyi: a bruttó átlagkereset 655 600 forint volt

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 391 800, a kedvezményeket figyelembe véve 405 600 forintot ért el.

Több pénzmosásgyanús esetre milliós bírság

Az MNB 10-10 millió forint bírságot szabott ki az Erste Bankra és az MBH Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozási kockázatok azonosítása, kezelése és megfelelő eljárásokkal, kontrollokkal való csökkentése terén feltárt hiányosságok miatt.

Az EKB kamatdöntését befolyásolja majd az új inflációs előrejelzés

Christine Lagarde, az EKB elnöke az ülést követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az Európai Központi Bank Kormányzótanácsa szerint egyelőre korai lenne beszélni a monetáris politika enyhítéséről.