Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág Decemberben csökkent a BÉT részvényforgalma és gyengült a BUX index 

Decemberben csökkent a BÉT részvényforgalma és gyengült a BUX index 

Csökkenő forgalommal és gyengülő indexszel zárta az év utolsó hónapját a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). A 2018-as év egészében 0,6 százalékkal gyengült a BUX az előző három év jelentős emelkedése után, a részvényforgalom viszont 3,7 százalékkal meghaladta az előző évit – közölte a BÉT.

Decemberben 196,7 milliárd forint értékben kereskedtek a részvénypiacon, ami jelentősen alulmúlta a november kiugró, 348,5 milliárd forintos forgalmát, de nagyjából megegyezett az előző év decemberének 193,9 milliárd forintos értékével. A napi átlagforgalom 11,6 milliárd forint volt tavaly decemberben, szemben a novemberi 17,4 milliárd és az előző év decemberi 10,2 milliárd forinttal.

Tavaly a BÉT azonnali részvénypiacának forgalma 3,7 százalékkal 2791 milliárd forintra duzzadt a megelőző évi 2690 milliárd forintról.

A BUX 39 138,95 ponton zárt a 2018-as év utolsó kereskedési napján, a november végi értékéhez képest 970 ponttal, 2,4 százalékkal csökkent az értéke.
Tavaly egész évben 238,36 ponttal, 6 százalékkal gyengült a BÉT részvényindexe három évi jelentős növekedés után: 2017-ben ugyanis 23 százalékkal, 2016-ban 34 százalékkal, 2015-ben 44 százalékkal emelkedett.

A BÉT értékelése szerint a magyar börze így is sokkal jobban teljesített, mint a világ legtöbb tőzsdéje. 2018 a feltörekvő piacokon erősebb, a fejlettebb piacokon mérsékeltebb áresést hozott, a magyar tőzsde viszont ütésállónak bizonyult a hektikus, sokszor kifejezetten rossz piacon.

Az év utolsó hónapja több fontos tőzsdei újdonságot is hozott. Sikeresen zárult a börze jelzáloglevél-indexeinek egy éves tesztidőszaka, így a Budapesti Értéktőzsde december elejétől már hivatalosan is kalkulálja ezt az indexcsaládot. Emellett a BÉT bemutatta a termékpaletta legújabb tagjait: az új, jüan alapú strukturált kötvényeket, valamint december 5-én megindult a kereskedés a BÉT Xtend piacán a Megakrán részvényekkel.

BUX 2018-as grafikonon AzÜzlet.hu

Decemberben a BÉT négy blue chip részvénye gyengült: az OTP 1,3 százalékkal, a Mol 2,7 százalékkal, a Richter 3,5 százalékkal, a Magyar Telekom 2,2 százalékkal alacsonyabban zárt a november végi értékéhez képest. A kisebb forgalmú papírok közül a 4iG informatikai részvény befektetői két hónap emelkedés után profitot realizálhattak, mert a papír kiugró forgalom mellett 24,8 százalékot veszített értékéből. Ezúttal a kisbefektetők inkább a Plotinusra ugrottak rá, hiszen a cég 48,4 százalékot drágult ebben a hónapban.

A 2018-as év egészében a vezető papírok közül a Richter teljesített a legrosszabbul, árfolyama 19,9 százalékkal esett, éves forgalma 531 milliárd forintot tett ki. A legnagyobb forgalmat az OTP érte el 1370 milliárd forinttal, miközben árfolyama 5,3 százalékkal emelkedett. A Mol 2,4 százalékos erősödéssel zárta az évet 507 milliárd forintos forgalomban. A  Magyar Telekom árfolyama 3,9 százalékkal gyengült, éves forgalma 75 milliárd forint volt.

Tavaly az Opus az év negyedik legforgalmasabb részvényének bizonyult, 114 milliárd forintos adásvétellel megelőzte a Telekomot, az árfolyama viszont 30 százalékkal esett. A kisebb forgalmú papírok közül a 4iG kiemelkedő, 671 százalékos erősödést mutatott 2018-ban.

A befektetési szolgáltatók forgalmi ranglistáján decemberben a Concorde Értékpapír vezette 89,3 milliárd forintos duplikált forgalommal. Második helyen a Wood & Company végzett 87,8 milliárd forinttal, harmadik helyen az Erste áll 76,5 milliárd forintos értékkel. /MTI/

 

Friss

Fürjes és Vitézy a kerékbilincs ellen

A Miniszterelnökség államtitkára szót emelt a kerékbilincs újbóli alkalmazása ellen. Mint ismeretes a fővárosi közgyűlés február 26-án tárgyal a kerékbilincs budapesti alkalmazásáról, amelyet a 2020-as fővárosi költségvetésben javasol.

Építőipari kilátások. A cégek fékezésre számítanak

Idén 5-7 százalékos növekedésre számítanak az építőipari vállalkozások a tavalyi 21,7 százalékos emelkedés után - derült ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által készített felmérésből.

Szakértő: helyesen járt el a Ryanair pilótája

A lehetőségekhez mérten helyesen járt el a Ryanair pilótája azzal, hogy a túlsúly csökkentése érdekében az üzemanyag elfüstölése mellett döntött - mondta Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró.

A neandervölgyiek is virággal temettek

Egy Irakban feltárt neandervölgyi temetkezési hely leletei arra utalnak, hogy a 70 ezer évvel ezelőtt ott élő neandervölgyi emberek szertartással búcsúztatták halottjaikat.

Hírek

Szakértő: helyesen járt el a Ryanair pilótája

A lehetőségekhez mérten helyesen járt el a Ryanair pilótája azzal, hogy a túlsúly csökkentése érdekében az üzemanyag elfüstölése mellett döntött - mondta Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró.

A neandervölgyiek is virággal temettek

Egy Irakban feltárt neandervölgyi temetkezési hely leletei arra utalnak, hogy a 70 ezer évvel ezelőtt ott élő neandervölgyi emberek szertartással búcsúztatták halottjaikat.

Pénteken tovább drágul a benzin

Literenként bruttó 2 forinttal emelkedik a benzin ára pénteken. A gázolaj ára változatlan marad.

Műtrágyával csalták az áfát – húsz évet kaphatnak

Külföldről beszerzett műtrágyával "ügyeskedett" egy tizenhat tagú bűnbanda, több mint egymilliárd forintos kárt okozva a költségvetésnek. A csalók húsz év börtönt is kaphatnak.

A kormányhivatal vizsgálja a veszteglő Ryanair ügyét

Haladéktalanul kivizsgálja a kormányhivatal a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren kedden órákon át veszteglő légi járat ügyét.

Órákat vesztegelt a ferihegyi kifutón egy Ryanair-gép

Azonnali vizsgálatot kért a Ryanair vezetőségétől a Budapestről a Kanári-szigetekre induló kedd reggeli járattal történtek miatt Ujhelyi István szocialista EP-képviselő.

Unokázós csalókat fogtak el a rendőrök

Unokázós csalásokra specializálódó, Angliából irányított bűnszervezet tagjait fogták el az éjjel három településen - közölte a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

Koronavírus – Karanténban az óceánjáróról hazatért két magyar

Karanténba kerül az óceánjáró hajóról hazatért két magyar állampolgár - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Restaurálása után kiderült: ez egy Rembrandt-festmény

A modern technológiának és művészettörténészek nyomozásának köszönhetően Rembrandt festményeként azonosították az Egyesült Államokban azt a majd 400 éves műalkotást, amelyről sokáig úgy vélték, hogy a holland festőművész műhelyében dolgozó ismeretlen művész munkája.

Észak-Korea. Dollár százezreket költ lovakra Kim Dzsongun

Észak-Korea tucatnyi telivér lovat importált tavaly Oroszországból csaknem 80 ezer dollár értékben - jelentette orosz vámadatokra hivatkozva a Reuters hírügynökség.

Előbb kezdődik az idei pollenszezon

Az enyhe időjárás miatt korábban kezdődik a pollenszezon, az allergia mértékétől és az előző évek tapasztalataitól függően már érdemes szedni a gyógyszereket - mondta Nékám Kristóf allergológus.

Okospelenkát fejlesztettek ki amerikai kutatók

Nedvességet érzékelő okospelenkát fejlesztettek ki a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói, akik szerint a találmány a kisbabák és az idősek gondozását is megkönnyítheti.

Gazdaság

Hitelfelvétel – itt az online jövedelemigazolás

Az interneten is lehet igényelni a banki hitelfelvételhez elengedhetetlen adóhivatali keresetigazolást - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Sok az egyszereplős közbeszerzés

Az informatika és az egészségügyi beszerzések területén az egyszereplős közbeszerzések száma és aránya nagyon magas. Ezt a kormány olyan intézményi változtatásokkal igyekszik kezelni, amelyeknek már idén lehetnek eredményei - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

“Farkasszemet néztem a halállal” – A profit mindenek felett?

A tradicionális légitársaságok nagyrészt törölték járataikat a múlt héti, Európán végigsöprő orkán miatt. A fapados gépek többsége azonban felszállt. Fontosabb a profit, mint az utasok biztonsága?

Az OTP eladta szlovák leánybankját

Nem tudott elég nagy részesedést szerezni Szlovákiában, ezért az OTP Bank eladja az OTP Banka Slovensko a.s.-ban fennálló 99,44 százalékos részesedését a KBC Banknak.

Ukrajna. A GDP negyede a szürkegazdaságé

Az ukrán bruttó hazai össztermék (GDP) csaknem negyedét adja a szürkegazdaság - derült ki abból a kutatási anyagból, amelyet a Ernst and Young vállalat végzett el a Mastercard támogatásával az ukrán gazdasági minisztériummal, a jegybankkal és a statisztikai hivatallal együttműködésben.

Vagyonosodtak a háztartások

Tavaly 11,7 százalékkal, mintegy 5341 milliárd forinttal nőtt a háztatások nettó pénzügyi vagyona és az év végén elérte az 50 932 milliárd forintot - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom