Hirdetés
Kezdőlap Zöld üzlet Díjat hozott a zöld befektetés a WizzAirnek
No menu items!

Díjat hozott a zöld befektetés a WizzAirnek

Wizz Air Airbus A321neo

A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő és legfenntarthatóbb légitársasága örömmel jelenti be, hogy elnyerte Az év európai stratégiai befektetésének járó díjat a 2023-as SAF Investor Awards londoni díjátadóján. Az esemény azokat az iparági vezetőket részesíti elismerésben, akik jelentős tőkebefektetésekkel támogatják a légi közlekedés szén-dioxid-mentesítését, és ezzel elősegítik az iparág fejlődését.

A Wizz Air tavaly 5 millió font – tehát több mint 2,1 milliárd forint – értékben fektetett be a brit Firefly vállalatba annak érdekében, hogy a fenntartható repülőgép-üzemanyaggal (SAF) kapcsolatos kutatás-fejlesztést támogassa.

A Firefly által kidolgozott innovatív eljárásnak köszönhetően a fenntartható repülőgép-üzemanyag a jelentős mennyiségben rendelkezésre álló szennyvíziszapból válik előállíthatóvá. Az életciklus-elemzések szerint a vállalat terméke akár 90 százalékkal is képes csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását a fosszilis repülőgép-üzemanyagokhoz képest. A Firefly-jal kötött megállapodás lehetővé teszi, hogy a Wizz Air 2028-tól az Egyesült Királyságban működő bázisait bioüzemanyaggal[ lássa el – a becslések szerint 15 év alatt megközelítőleg 525 000 tonnányival.

A fenntartható üzemanyagba történő beruházások mellett a légitársaság zöld stratégiájának fontos elemei közé tartoznak még a flotta folyamatos megújítása a legmodernebb repülőgépekkel, a működési hatékonyságot jobbítókezdeményezések, emellett pedig kiemelt figyelmet fordít arra is, hogy járatait a lehető legmagasabb kihasználtsággal repülje.

A Wizz Air versenytársaihoz képest továbbra is a legalacsonyabb, utaskilométerenként számított karbonkibocsátással rendelkezik, és elkötelezett amellett, hogy 2030-ig[5] további 25 százalékkal csökkentse szén-dioxid-intenzitását. A vállalat szén-dioxid-kibocsátása 6,8 százalékkal kevesebb volt 2023-ban, mint az azt megelőző évben. Az utaskilométerenként számított átlagos 51,5 grammos karbonkibocsátás a légitársaság eddigi legalacsonyabb éves eredménye volt. 

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a SAF Investor Awards elismerte első befektetésünket a Firefly vállalatba. A légiközlekedésnek komoly kihívást jelent a fenntartható repülőgép-üzemanyag biztosítása, mi pedig elkötelezettek vagyunk az olyan innovatív technológiák támogatása mellett, mint amilyen a Fireflyé. Úgy gondoljuk, tevékenységük hosszú távon az ágazatunk javát szolgálják. A szennyvíziszap fontos alapanyag, mivel bőségesen rendelkezésre áll, emellett pedig olcsó is, ami lényeges az ultradiszkont üzleti modellünk szempontjából. Büszkék vagyunk arra, hogy az iparág egyik úttörői lehetünk ezen a területen, és arra törekszünk, hogy más légitársaságok számára is példát mutassunk a légi közlekedés jövőjének előmozdítása érdekében” mondta Yvonne Moynihan, a Wizz Air fenntarthatóségért felelős igazgatója.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Sikeres volt a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Mint írták, a világban gyors energetikai fejlődés, komoly fordulat zajlik, ami újabb ipari forradalomnak is hívható.

Figyelem! – Hétfőig kell a negyedéves áfát bevallani

Jelentős adminisztrációs könnyítés továbbá, hogy a bevallást az eÁFA-rendszerben benyújtóknak nem kell az összesítő nyilatkozaton is adatot szolgáltatni, azaz mentesülnek az áfabevallás M lapja kitöltése alól.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Made in America nagy bajban van – az ok hasonlít a magyarországihoz

A német Külkereskedelmi Kamara (AHK) legutóbbi felmérésében az USA-ban működő német vállalatok a szakképzett munkaerő hiányát nevezték meg a legfőbb kockázatként.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.