Kezdőlap Élelmiszeripar Drágul a dió és a mák - az infláció a karácsonyi asztalra...
No menu items!

Drágul a dió és a mák – az infláció a karácsonyi asztalra is begyűrűzik

A dió kilója a piacokon 4000 forint körül mozog, de lehet kapni 6000 forintért is. A mák jóval olcsóbb. Fotó: AzÜzlet.hu

Lehet válság, nehéz időszak, vagy Covid, a karácsonyi ünnepi menü az, amiből a legkevésbé engedünk: a meg nem repedt, fényes, márványos felületű bejgli is elmaradhatatlan kellék ilyenkor az asztalon. Érdemes azonban minél hamarabb beszerezni a belevaló diót, mert folyamatosan drágul. Akadt olyan piac, ahol egy hét alatt 3600 forintról 4000-re emelkedett az ára. 

Miközben karácsonykor a legelterjedtebb mákos és diós mellett már gesztenyés, narancsos, vagy mazsolával és szilvával megbolondított fajtákkal is találkozhatunk, az igazi háziasszony maga készíti a süteményt a nagyi titkos receptje alapján. Csakis a legjobb alapanyagokból, leheletvékony tésztával, hogy a töltelék íze legyen a meghatározó.  

Bennfentesek ilyenkor automatikusan a vidéki rokonokat keresik fel, és zacskószámra kötik le a szabályos féldarabokban „pucult” diót, vagy a párnacihába töltött finom mákot, amit a tekerős darálón kétszer kell átengedni, hogy igazán finom legyen, és kijöjjön a krémessége. Felmerül azonban a kérdés, hol érdemes megvenni a mákot és a diót, ha már nincs meg vidéki kapcsolat, vagy nem vesződik vele többet a rokon? Hiszen minden jó recept alapja a megfelelő minőségű alapanyag használata. A jó hír, hogy dió és mák az évben bármikor kapható a piacokon és az üzletekben, de már nem biztos, hogy mindig magyarországi termésről beszélünk-e.

A dió jó a szívnek, az ára már kevésbé 

Az összes magyar dió termőterület tíz év alatt majdnem a duplájára nőtt, annak ellenére, hogy egyre többet hallunk a diófákat fenyegető betegségekről, és az ezek ellen történő elkeseredett harcról. A kártevők azért tudnak olyan jelentős pusztítást végezni, mert az évek óta súlyosbodó aszály és tavaszi fagyok sokat ártanak, és különösen az ország nyugati vidékén eleve nagyon legyengítik a fákat. A nagyobb földek locsolása megoldhatatlan, a fagyveszéllyel szemben sincs hatékony védekezés. A nehezedő körülmények ellenére az átlagos éves termés 7,5 tonna, jobb években akár 10 tonna is lehet. A jó hozam mellett az árakat az import mennyisége is befolyásolja, ugyanis nagyobb mennyiséget hozunk be ukrán és román dióból, ez utóbbiakat szinte kizárólag pucolt formában. A dióvész miatt azonban különösen most, a szezonban egyértelmű az árdrágulás.

Attól függően, hogy mennyire ép, nagyobb darabokban elérhető, 3000 és 4000 forint között mozog a piaci ár, de csomagolva, darálva a boltok polcain inkább az 5000 forintos kilós ár a jellemző.

A 200 grammos dióbél az Aldiban 999 forintba kerül. Fotó: AzÜzlet.hu

A lassan felfelé kúszó árak miatt inkább az egyre kisebb kiszerelések kerültek előtérbe: a félkilós, negyedkilós helyett 200 grammos csomagokkal találkozunk. A darabos dió mellett a darált változat is elérhető, szintén 4000-5000 forintos áron kilogrammonként. A karácsony előtti drágulásra jellemző, hogy miközben van ahol a 3600 forint per kilóért mért dió hát nap alatt 4000 forintra drágult, olyan vidéki piac is akad, ahol kilójáért már 6000 forintot is elkérnek.  

A magas árak miatt a dió mellett immáron megszokott és elfogadott termék a dejó, ami a hivatalos megfogalmazás szerint diópótló, dióízű őrlemény. Az összetétele alapján akár egészséges is lehetne, hiszen pörkölt napraforgóbélből és búzacsírából, cukorból, természetes aromából, valamint antioxidánsból készül. Az ára pedig 1500 forint körül van. Süteményben, tortában, a jó ízesítés mellett sokszor nem tűnik fel, hogy nem is valódi diót fogyasztunk. A dióban lévő fehérjék, antioxidánsok, zsírok, valamint a szelén, króm és vas azonban olyan kincset jelentenek az emberi szervezet számára, amiről kár lenne lemondani. Kis mennyiségben történő napi szintű fogyasztása kifejezetten egészséges a szív- és érrendszeri problémák ellen

A diófának azonban nemcsak a termése hasznos a számunkra, hanem a szárított leveleiből készített tea is, mivel kúraszerűen fogyasztva emésztésjavító hatással bír, valamint eredményesen lehet vele bőr- és hajproblémákat kezelni. Ha nem használjuk fel ilyen célokra, akkor is jól komposztálható a levele, semmiképpen nem szabad elégetni. Hasonlóan hasznos a még éretlen zöld dió, hiszen abból készítik az egyik legfinomabb pálinkát. A zöld dió szüretelés ideje június elejére esik, amikor kellő méretet ér el a dió, de nem még nem keményedett csontossá a héja. Az év végére finom, fűszeres, majdnem fekete színű likőrünk is lehet belőle. 

Nem a magyar cseresznye ment Chilébe, a mák jött ide onnan

A dió mellett a másik alapvető bejgli töltelék a mák. Az unióhoz való csatlakozás után sokáig tartotta magát a tévhit, hogy a máktermesztést betiltják, ami erős felhördülést okozott, hiszen egy tradicionálisan elterjedt élelmiszerről van szó. A változás végül az lett, hogy a termőterületet magáncéllal történő termesztés esetén 499 négyzetméterben maximalizálták, illetve az értékesítést Nébih engedélyhez kötik. Bár a korlátozás csak azokat a fajtákat érintette, amelyeknél a gubóban lévő alkaloida tartalma 4 ezrelék felett van, a máktermesztés bürokratikus elvárásai mégsem egyszerűek. Már csak azért sem, mert a magas alkaloid tartalmú fajtákat a gyógyszergyártásban használják: fájdalomcsillapítót, görcsoldót és köhögéscsillapítót készítenek belőle, egy magyar szabadalom alapján. Az ipari mák termesztése tehát továbbra is folyik, de szigorúan ellenőrzött keretek között.  

A 200 grammos darált mák az Aldiban 299 forintba kerül. Fotó: AzÜzlet.hu

Az étkezési mák is nagyon sok olyan anyagot tartalmaz, ami jó az egészségre: kalciumot, foszfort – ami segíti a kalcium beépülését, rezet, cinket, E, B és C-vitamint. Ráadásul divatos terméknek számít, egyre több ételben jelenik meg, mint különlegesség a korábban szinte csak szezonálisan elterjedt mák. Olaját rákmegelőző hatással is felruházták.

Magyarország nagy termelőnek számít az étkezési mák piacán, de a fagy, vagy a túl kevés, máskor túl sok csapadék erősen befolyásolja a várható termést, és ennek megfelelően a gazdák kedvét, hogy vessenek belőle. Hiába olyan jól jövedelmező termékről beszélünk, mint akár a kukorica, a kiszámíthatatlanság nem vonzza a gazdasági szereplők befektetési hajlandóságát. Az állandó locsolás megoldása szinte lehetetlen, vagy túl költséges, még az őszi vetésű mák esetén is. A mák tápanyag igénye ráadásul kifejezetten magas, a szélverés, a gyomosodás sok kárt okoz benne, sőt a hőmérsékletingadozást sem jól tűri: -3 fok alatt elfagy, de +3 fok felett csírázik.  

A mák ára a dió ára alatt van. Általában kisebb kiszerelésekben árusítva nagyjából 1600-2000 forintos áron kapható, de sok helyen darálva, cukrozva, és kisebb kiszerelésben lehet kapni, ami közel dupla árat jelent. 

A két termék egyébként biztosan nem fog eltűnni a polcokról, mert a magyar és román dió mellett megjelenik a chilei változat, vagy a magyar helyett a cseh, a francia és a török mák. 

Bejgli: nem a külcsín, a belbecs a lényeg  

A bejgli ára kapcsán érdekesség, hogy a mákos, aminek alapanyaga lényegesen olcsóbb, alig valamivel kerül kevesebbe – vagy egyáltalán nem olcsóbb – mint a diós tekercs. De készül pozsonyi kifli, csiga is mákkal-dióval, flódni, vagy az örök klasszikus zserbó. Ezekből végtelen mennyiség fogy, főleg a jó minőségű, ízletes verziókból, hiszen az eltarthatóságuk is több hét, tehát érdemes bespájzolni belőlük, és a szilveszteri vendégségre is tartalékolni belőlük.

De amíg az alapanyag tekintetében kisebb a szórás, a bejgli esetében tényleg igaz a mondás, hogy ahány ház, annyi szokás. Nagyon nem mindegy ugyanis az, hogy hol vesszük a bejglit és milyen alapanyagokból készül a finomság. Jobb helyeken 50 százalékos a mák, vagy dió tartalom, de ennek mindenképpen érdemes utánanézni a vásárlás előtt.  

A bejglinél sem mindegy, milyen minőségű töltelék kerül a tésztába. Fotó: AzÜzlet.hu

Aki a pénztárcájára is ügyel, a karácsony előtti kereskedelmi akciókat figyelve kihasználja a kedvezményeket. De aki csak a polcról emeli le a bejglit, az is olcsóbban jut az általában 250, vagy 500 grammos kiszerelésű tekercshez a kereskedelmi üzletekben, mint a cukrászdákban. Igaz, a minőség sem ugyanaz. Így amíg az üzletekben 2000 forint körüli összegre jön ki egy kiló hagyományos bejgli, a karácsonykor is biztos pontnak számító kedvenc cukrászdák közül a nevesebbek 3500-6500 forintért árulják a diós és a mákos bejgli kilóját. 

Bereczk Imola 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Itt a nyár, élénkül az ingatlanpiac a tópartokon

Magyarországon a korábbiakhoz képest később kezdődött a tavaszi élénkülés, de most már megindult az érdeklődés a tóparti ingatlanpiacokon.

Szlovákiában is visszavonták a Novis Biztosító engedélyét

A Szlovák Nemzeti Bank június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét. A társaságnak a Magyar Nemzeti Bank már négy éve megtiltotta életbiztosításai magyarországi forgalmazását.

Kőbe vési a kormány az értékpapírügyletek tranzakciós illetékét

A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomagból kiderül, hogy olyan ideiglenesnek mondott...

Államháztartás: hét éve nem látott májusi hiány

Május végéig az államháztartás központi alrendszere 2763,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Az ötödik hónapban 53,6 milliárd forint volt hiány, ami az elmúlt hét év legalacsonyabb május havi hiánya - közölte a Pénzügyminisztérium.

Hírek

Szlovákiában is visszavonták a Novis Biztosító engedélyét

A Szlovák Nemzeti Bank június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét. A társaságnak a Magyar Nemzeti Bank már négy éve megtiltotta életbiztosításai magyarországi forgalmazását.

Új elektromos köztisztasági járművek állnak szolgálatba Budapesten

Hat új elektromos köztisztasági célgép áll szolgálatba Budapesten - közölte a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Köztisztasági Divízió.

Orbán Viktor: megkezdtük a felkészülést az uniós elnökségre

Orbán Viktor miniszterelnök és kormányának tagjai szerdán részt vettek a 2024. második félévi magyar EU-elnökség tanácsi formációit elnöklő miniszterek felkészítő fórumán a Karmelita kolostorban - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA és a Digitális Kereskedelmi Szövetség

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) és a Digitális Kereskedelmi Szövetség (DKSZ) a magyar e-kereskedők export hajlandóságának és külpiacra lépésének fejlesztése érdekében.

Ezzel pazarolják el a magyarok a legtöbb időt a munkahelyen

Ahogy egyre többünk munkája kapcsolódik szorosan az internethez, egyre...

Az EU lépni akar, hogy az embercsempészek ne reptessék a migránsokat

Az Európai Bizottság új intézkedéseket javasolt annak érdekében, hogy visszaszorítsa a fuvarozás egyre növekvő, bűnözői hálózatok általi visszaélésszerű használatát az EU-ba irányuló irreguláris migráció elősegítésére.

Földrengés volt Horvátország magyar határhoz közeli részén

Földrengés volt kedd hajnalban, 4.14 órakor Horvátországban 3,3-as magnitúdóval, Eszék közelében, a magyar határtól 10 kilométerre - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Elindult Az Év Felelős Foglalkoztatója pályázat

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg évek óta nagysikerű Az év felelős foglalkoztatója díj pályázatát az OFA Nonprofit Kft. - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Gazdaság

Kőbe vési a kormány az értékpapírügyletek tranzakciós illetékét

A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomagból kiderül, hogy olyan ideiglenesnek mondott terheket is állandóvá tesz a kormány, amelyeket az extraprofitadó részeként eredetileg csak 2022-re és 2023-ra...

Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács májusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa május végi ülésén az alapkamat 13,0 százalékon tartásáról, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlábának 100 bázispontos csökkentéséről 19,50 százalékra és az egynapos jegybanki betét kamatlábának 12,50 százalékon tartásáról a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.

Ezek a megtakarítások úszhatják meg az új 13%-os adót

Mivel az szja-törvény szerint nem minősül kamatjövedelemnek a legalább 10 évig tartott nyugdíjcélú megtakarítások hozama, nem csak a 15 százalékos kamatadó, hanem a szerda éjjel rendeletben bevezetett 13%-os szocho-t sem kell megfizetni például a nyugdíjcélú megtakarítások után - értelmezi a GRANTIS a szociális hozzájárulási adó (szocho) eltérő alkalmazásáról szóló rendeletet.

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.