Hirdetés
Kezdőlap Élelmiszeripar Drágul a dió és a mák - az infláció a karácsonyi asztalra...
No menu items!

Drágul a dió és a mák – az infláció a karácsonyi asztalra is begyűrűzik

A dió kilója a piacokon 4000 forint körül mozog, de lehet kapni 6000 forintért is. A mák jóval olcsóbb. Fotó: AzÜzlet.hu

Lehet válság, nehéz időszak, vagy Covid, a karácsonyi ünnepi menü az, amiből a legkevésbé engedünk: a meg nem repedt, fényes, márványos felületű bejgli is elmaradhatatlan kellék ilyenkor az asztalon. Érdemes azonban minél hamarabb beszerezni a belevaló diót, mert folyamatosan drágul. Akadt olyan piac, ahol egy hét alatt 3600 forintról 4000-re emelkedett az ára. 

Miközben karácsonykor a legelterjedtebb mákos és diós mellett már gesztenyés, narancsos, vagy mazsolával és szilvával megbolondított fajtákkal is találkozhatunk, az igazi háziasszony maga készíti a süteményt a nagyi titkos receptje alapján. Csakis a legjobb alapanyagokból, leheletvékony tésztával, hogy a töltelék íze legyen a meghatározó.  

Bennfentesek ilyenkor automatikusan a vidéki rokonokat keresik fel, és zacskószámra kötik le a szabályos féldarabokban „pucult” diót, vagy a párnacihába töltött finom mákot, amit a tekerős darálón kétszer kell átengedni, hogy igazán finom legyen, és kijöjjön a krémessége. Felmerül azonban a kérdés, hol érdemes megvenni a mákot és a diót, ha már nincs meg vidéki kapcsolat, vagy nem vesződik vele többet a rokon? Hiszen minden jó recept alapja a megfelelő minőségű alapanyag használata. A jó hír, hogy dió és mák az évben bármikor kapható a piacokon és az üzletekben, de már nem biztos, hogy mindig magyarországi termésről beszélünk-e.

A dió jó a szívnek, az ára már kevésbé 

Az összes magyar dió termőterület tíz év alatt majdnem a duplájára nőtt, annak ellenére, hogy egyre többet hallunk a diófákat fenyegető betegségekről, és az ezek ellen történő elkeseredett harcról. A kártevők azért tudnak olyan jelentős pusztítást végezni, mert az évek óta súlyosbodó aszály és tavaszi fagyok sokat ártanak, és különösen az ország nyugati vidékén eleve nagyon legyengítik a fákat. A nagyobb földek locsolása megoldhatatlan, a fagyveszéllyel szemben sincs hatékony védekezés. A nehezedő körülmények ellenére az átlagos éves termés 7,5 tonna, jobb években akár 10 tonna is lehet. A jó hozam mellett az árakat az import mennyisége is befolyásolja, ugyanis nagyobb mennyiséget hozunk be ukrán és román dióból, ez utóbbiakat szinte kizárólag pucolt formában. A dióvész miatt azonban különösen most, a szezonban egyértelmű az árdrágulás.

Attól függően, hogy mennyire ép, nagyobb darabokban elérhető, 3000 és 4000 forint között mozog a piaci ár, de csomagolva, darálva a boltok polcain inkább az 5000 forintos kilós ár a jellemző.

A 200 grammos dióbél az Aldiban 999 forintba kerül. Fotó: AzÜzlet.hu

A lassan felfelé kúszó árak miatt inkább az egyre kisebb kiszerelések kerültek előtérbe: a félkilós, negyedkilós helyett 200 grammos csomagokkal találkozunk. A darabos dió mellett a darált változat is elérhető, szintén 4000-5000 forintos áron kilogrammonként. A karácsony előtti drágulásra jellemző, hogy miközben van ahol a 3600 forint per kilóért mért dió hát nap alatt 4000 forintra drágult, olyan vidéki piac is akad, ahol kilójáért már 6000 forintot is elkérnek.  

A magas árak miatt a dió mellett immáron megszokott és elfogadott termék a dejó, ami a hivatalos megfogalmazás szerint diópótló, dióízű őrlemény. Az összetétele alapján akár egészséges is lehetne, hiszen pörkölt napraforgóbélből és búzacsírából, cukorból, természetes aromából, valamint antioxidánsból készül. Az ára pedig 1500 forint körül van. Süteményben, tortában, a jó ízesítés mellett sokszor nem tűnik fel, hogy nem is valódi diót fogyasztunk. A dióban lévő fehérjék, antioxidánsok, zsírok, valamint a szelén, króm és vas azonban olyan kincset jelentenek az emberi szervezet számára, amiről kár lenne lemondani. Kis mennyiségben történő napi szintű fogyasztása kifejezetten egészséges a szív- és érrendszeri problémák ellen

A diófának azonban nemcsak a termése hasznos a számunkra, hanem a szárított leveleiből készített tea is, mivel kúraszerűen fogyasztva emésztésjavító hatással bír, valamint eredményesen lehet vele bőr- és hajproblémákat kezelni. Ha nem használjuk fel ilyen célokra, akkor is jól komposztálható a levele, semmiképpen nem szabad elégetni. Hasonlóan hasznos a még éretlen zöld dió, hiszen abból készítik az egyik legfinomabb pálinkát. A zöld dió szüretelés ideje június elejére esik, amikor kellő méretet ér el a dió, de nem még nem keményedett csontossá a héja. Az év végére finom, fűszeres, majdnem fekete színű likőrünk is lehet belőle. 

Nem a magyar cseresznye ment Chilébe, a mák jött ide onnan

A dió mellett a másik alapvető bejgli töltelék a mák. Az unióhoz való csatlakozás után sokáig tartotta magát a tévhit, hogy a máktermesztést betiltják, ami erős felhördülést okozott, hiszen egy tradicionálisan elterjedt élelmiszerről van szó. A változás végül az lett, hogy a termőterületet magáncéllal történő termesztés esetén 499 négyzetméterben maximalizálták, illetve az értékesítést Nébih engedélyhez kötik. Bár a korlátozás csak azokat a fajtákat érintette, amelyeknél a gubóban lévő alkaloida tartalma 4 ezrelék felett van, a máktermesztés bürokratikus elvárásai mégsem egyszerűek. Már csak azért sem, mert a magas alkaloid tartalmú fajtákat a gyógyszergyártásban használják: fájdalomcsillapítót, görcsoldót és köhögéscsillapítót készítenek belőle, egy magyar szabadalom alapján. Az ipari mák termesztése tehát továbbra is folyik, de szigorúan ellenőrzött keretek között.  

A 200 grammos darált mák az Aldiban 299 forintba kerül. Fotó: AzÜzlet.hu

Az étkezési mák is nagyon sok olyan anyagot tartalmaz, ami jó az egészségre: kalciumot, foszfort – ami segíti a kalcium beépülését, rezet, cinket, E, B és C-vitamint. Ráadásul divatos terméknek számít, egyre több ételben jelenik meg, mint különlegesség a korábban szinte csak szezonálisan elterjedt mák. Olaját rákmegelőző hatással is felruházták.

Magyarország nagy termelőnek számít az étkezési mák piacán, de a fagy, vagy a túl kevés, máskor túl sok csapadék erősen befolyásolja a várható termést, és ennek megfelelően a gazdák kedvét, hogy vessenek belőle. Hiába olyan jól jövedelmező termékről beszélünk, mint akár a kukorica, a kiszámíthatatlanság nem vonzza a gazdasági szereplők befektetési hajlandóságát. Az állandó locsolás megoldása szinte lehetetlen, vagy túl költséges, még az őszi vetésű mák esetén is. A mák tápanyag igénye ráadásul kifejezetten magas, a szélverés, a gyomosodás sok kárt okoz benne, sőt a hőmérsékletingadozást sem jól tűri: -3 fok alatt elfagy, de +3 fok felett csírázik.  

A mák ára a dió ára alatt van. Általában kisebb kiszerelésekben árusítva nagyjából 1600-2000 forintos áron kapható, de sok helyen darálva, cukrozva, és kisebb kiszerelésben lehet kapni, ami közel dupla árat jelent. 

A két termék egyébként biztosan nem fog eltűnni a polcokról, mert a magyar és román dió mellett megjelenik a chilei változat, vagy a magyar helyett a cseh, a francia és a török mák. 

Bejgli: nem a külcsín, a belbecs a lényeg  

A bejgli ára kapcsán érdekesség, hogy a mákos, aminek alapanyaga lényegesen olcsóbb, alig valamivel kerül kevesebbe – vagy egyáltalán nem olcsóbb – mint a diós tekercs. De készül pozsonyi kifli, csiga is mákkal-dióval, flódni, vagy az örök klasszikus zserbó. Ezekből végtelen mennyiség fogy, főleg a jó minőségű, ízletes verziókból, hiszen az eltarthatóságuk is több hét, tehát érdemes bespájzolni belőlük, és a szilveszteri vendégségre is tartalékolni belőlük.

De amíg az alapanyag tekintetében kisebb a szórás, a bejgli esetében tényleg igaz a mondás, hogy ahány ház, annyi szokás. Nagyon nem mindegy ugyanis az, hogy hol vesszük a bejglit és milyen alapanyagokból készül a finomság. Jobb helyeken 50 százalékos a mák, vagy dió tartalom, de ennek mindenképpen érdemes utánanézni a vásárlás előtt.  

A bejglinél sem mindegy, milyen minőségű töltelék kerül a tésztába. Fotó: AzÜzlet.hu

Aki a pénztárcájára is ügyel, a karácsony előtti kereskedelmi akciókat figyelve kihasználja a kedvezményeket. De aki csak a polcról emeli le a bejglit, az is olcsóbban jut az általában 250, vagy 500 grammos kiszerelésű tekercshez a kereskedelmi üzletekben, mint a cukrászdákban. Igaz, a minőség sem ugyanaz. Így amíg az üzletekben 2000 forint körüli összegre jön ki egy kiló hagyományos bejgli, a karácsonykor is biztos pontnak számító kedvenc cukrászdák közül a nevesebbek 3500-6500 forintért árulják a diós és a mákos bejgli kilóját. 

Bereczk Imola 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Lakáspiac. Újra 3000 milliárd felett lehet az éves forgalom

Az idén túllépheti a 150 ezret az ingatlanpiaci adásvételek száma, így újra 3000 milliárd forint felett zárhat a lakáspiac forgalma, szemben a tavalyi 134 ezer tranzakcióval mintegy 2690 milliárd forint értékben - közölte a Duna House.

Német miniszter: vészhelyzet van, túlterhelődhet az egészségügy

Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere.

KSH: a feldolgozóipar és a vállalkozások húzták a beruházásokat

A harmadik negyedévben folytatódott a beruházások bővülése, 12,4 százalékkal nőtt a volumen a koronavírus-járvány által súlyosan érintett egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, ugyanakkor az azok 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegesen, 11,7 százalékkal visszaestek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Fordulat előtt az angol labdarúgás – jön az átigazolási adó?

A Premier League klubjainak adót kellene fizetniük minden átigazolás után, ezzel is támogatva az angol futballpiramist - áll többek között egy brit kormányzati jelentésben, amely 47 ajánlást tesz az angol labdarúgás jövőjének biztosítása érdekében.

Hírek

Új bankjegyet vezetnek be Romániában

Új címletű, 20 lejes bankjegyek kerülnek forgalomba Romániában december 1-jén. A pénzen először lesz látható egy nő arcmása - közölte a Román Nemzeti Bank.

Európai Bizottság: kilenc hónapig legyen érvényes a Covid-igazolvány

Az Európai Bizottság - tekintettel a koronavírus-járvány kiújulására - javaslatokat tett az unión belüli biztonságos és szabad mozgásra vonatkozó szabályok összehangolására. Ennek jegyében a többi között január 10-től kezdődően 9 hónapban határozná meg a teljes védettséget igazoló tanúsítványok érvényességét.

Szálló por. Négy településen veszélyes a levegő

Többfelé ismét magas a légszennyezettség a szálló por miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Decembertől csak védettségi igazolvánnyal mehetnek be a szülők az iskolákba

Az innovációs és technológiai miniszter egyedi határozata értelmében december 1-jétől csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni a szakképzési intézményekbe. E főszabály alól természetesen mentesülnek az iskolákban, technikumokban foglalkoztatottak, oktatók és tanulók - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Kötelező biztosítás – Negyvenezer autós még válthat

Egy hete maradt az év végi fordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező autósoknak arra, hogy eldöntsék, elfogadják-e jelenlegi biztosítójuk ajánlatát a következő éves időszakra, vagy inkább szerződést váltanak - hívta fel a figyelmet a Netrisk.hu.

Madárinfluenza – immár öt megyében

Madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma egy Hajdú-Bihar és egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfiállományban is. Ezzel ötre nőtt azon megyék száma, ahol kimutatták a vírus H5N1 altípusát.

Drágább lesz idén a karácsonyfa

Idén várhatóan 10-20 százalékkal emelkedik a karácsonyfa ára, elsősorban a szállítási- és a munkabérköltségek növekedése miatt - közölte a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.

Gazdaság

Újabb betéti tender az alapkamat fölött – minden ajánlat elfogadva

Újabb 40 bázisponttal magasabb kamattal, 2,90 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az összes benyújtott ajánlatot elfogadta.

MNB: 41,3 milliós bírság a Sberbanknak

A hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási és egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A hibák nem érintik a bank megbízható működését.

Moratórium után. Fizetéskönnyítő megoldásokat vár el az MNB a bankoktól

A jegybank elvárja a pénzügyi intézményektől, hogy a törlesztési moratóriumból kikerült vagy abban részt nem vevő ügyfelek esetleges fizetési nehézségeinek kezelésére dolgozzanak ki fizetéskönnyítő megoldásokat - áll a Magyar Nemzeti Bank legújabb vezetői körlevelében.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom