Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság EBRD: gyorsuló növekedés várható az európai feltörekvő térségben
No menu items!

EBRD: gyorsuló növekedés várható az európai feltörekvő térségben

A globális geopolitikai feszültségek ellenére gyorsuló gazdasági növekedés várható idén és jövőre az európai feltörekvő térségben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szerdán Londonban ismertetett friss regionális előrejelzése szerint.

A bank Magyarországon az idén a közép-európai és balti EU-gazdaságok átlagával megegyező, jövőre az országcsoport átlagánál gyorsabb gazdasági növekedést vár.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet a kilenc közép-európai és balti EU-gazdaságban – Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Szlovéniában, Horvátországban, Lettországban, Litvániában és Észtországban – 2024-re átlagosan 2,2 százalékos, 2025-re 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

Az EBRD várakozása szerint a csoporton belül a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 2,2 százalékkal, jövőre 3,5 százalékkal bővül.

A délkelet-európai EU-térség gazdaságai közül Romániában az idén 3,2 százalékos, jövőre 3,4 százalékos, Bulgáriában 2,6, illetve 3 százalékos GDP-növekedést prognosztizál a londoni pénzintézet.

Ukrajnában az EBRD szerdai előrejelzése szerint 2024 egészében 3, 2025-ben 6 százalékos gazdasági növekedés várható. A bank kiemeli, hogy az ukrán hazai össztermék 2022-ben, az Oroszország által indított háború első évében 29,1 százalékkal zuhant, de tavaly már 5,3 százalékkal nőtt.

Működési területének egészében az EBRD a tavalyi 2,6 százalék után az idén 3 százalékos, 2025-ben 3,6 százalékos átlagos gazdasági növekedést valószínűsít.

Az előző, tavaly szeptemberi regionális előrejelzésben szereplő növekedési ütemnél a szerdán kiadott új EBRD-prognózis a tevékenységi országcsoport egészében átlagosan 0,2 százalékponttal lassabb növekedést tartalmaz 2024-re, mindenekelőtt azért, mert a német gazdaság gyenge növekedése miatt a közép-európai és a balti EU-térség is valamivel gyengébben teljesített a vártnál az év elején.

Az EBRD kiemeli mindazonáltal azt is, hogy a bank működési területéhez tartozó nyolc közép-európai és balti EU-gazdaság éppen húsz éve csatlakozott az Európai Unióhoz, és e két évtized jelentős felzárkózási lendületet adott ezeknek a gazdaságoknak.

A bank hangsúlyozza: az országcsoport egy főre jutó hazai össztermékének értéke 2003-ban piaci árfolyamon számolva átlagosan a német GDP-érték 26 százalékának felelt meg, tavaly azonban ez az arány már 50 százalék volt.

Az EBRD számításai szerint a két évtized alatt végbement 24 százalékpontos átlagos GDP-konvergenciából 14 százalékpont tulajdonítható a nyolc ország EU-tagságának.

Ez az “EU-csatlakozási bónusz” elsősorban a GDP-arányos export gyors növekedésének eredménye, tekintettel arra, hogy ezek a gazdaságok az uniós tagság húsz éve alatt mélyen integrálódtak az európai és a globális beszállítói hálózatokba – áll az EBRD szerdai elemzésében.A bank számításai alapján a nyolc gazdaság GDP-arányos átlagos exportrátája a 2003-ban mért 49 százalékról 2023-ig 76 százalékra emelkedett.

A szerdai EBRD-elemzés kiemeli, hogy a földgáz, a nyersolaj és a búza világpiaci ára az egy évvel ezelőtt várt ütemnél gyorsabban mérséklődött, így a működési térség egészében az éves összevetésben számolt átlagos infláció a 2022 októberében elért 17,5 százalékos csúcsról idén márciusig 6,3 százalékra lassult, de még így is 2 százalékponttal meghaladta a koronavírus-járvány előtti szintet.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A hazai települések 11 százalékára terjed ki a natúrpark megjelölés

Az első helyet a Nógrád vármegyei Varsány nyerte el a falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért.

A pénzügyi bűnözés elleni rugalmas kockázatértékelés kell

A kockázatértékelés nagyobb mértékű integrálása a kontrollkeretrendszerhez pedig azt teszi lehetővé, hogy a kockázatok változásakor felgyorsítsák az újraértékelés folyamatát.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.

Kína kaszálna az európai elektromos autó támogatásból, így lett parkoló a nagy kikötőkből

A kínai EV-k célzottan profitálnak az európai piaci trendekből, sősorban a több országban nyújtott állami támogatásokból, amelyek célja valójában az, hogy az európai országok a saját, vagy legalább az európai elektromos járművek választására ösztönözzék a vásárlókat.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...