Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban Elektromos lépésváltás árgaranciával - interjú a Ford Magyarország és Csehország ügyvezető igazgatójával
No menu items!

Elektromos lépésváltás árgaranciával – interjú a Ford Magyarország és Csehország ügyvezető igazgatójával

Miközben a Ford elkötelezett európai elektromosstratégiát követ, a márka, a hatótáv mellett a töltési gyorsaság növelését is célul tűzve, árgaranciával tervezhetőséget teremtve támogatja ügyfeleit – fejti ki Kővágó-Laky Andrea, a Ford Magyarország és Csehország ügyvezető igazgatója.

– 2005-ben a Ford Magyarország ügyvezető igazgatójaként ön a Ford legfiatalabb és egyetlen női országvezetője volt. Majd a márka európai központjában dolgozott menedzserként, mielőtt a magyar és a cseh piacért felelő ügyvezetőként 2022-ben hazatért. Az európai központból mennyire látta másnak az autóipar helyzetét, jövőjét?

– Miután közel tíz évig vezettem a magyar operációt, az adott terület Magyarországon üzemelő európai központjából végeztem a munkámat. Az európai pozíció jó lehetőséget teremtett ahhoz, hogy összetettebb képet kapjak az autóipar európai és globális helyzetéről, tendenciáiról. Rendkívül izgalmas volt például megtapasztalni azt a hihetetlen léptékű technikai fejlődést, ami a hibrid technológiák és az elektrifikáció kapcsán mára az egész iparágat megváltoztatta. Ami Magyarországot illeti, azt látom, hogy nálunk általában néhány év késéssel jelennek meg azok az új technológiák és piaci trendek, amelyek a vezető európai piacokat meghatározzák. Ezt látjuk most például az elektromos autók elterjedésénél is.

– A Ford az elsők között kezdett bele az elektrifikációba. Milyen kihívást és milyen előnyt jelent ez a márka számára?

Kővágó-Laky Andrea

– Az elektromos autók elterjedése még Európán belül is rendkívül kiegyensúlyozatlan képet mutat, és országonként változik. Nem lehet összehasonlítani például a norvég piacot, ahol ma az elektromos autók piaci súlya már meghaladta az 50%-ot, a nálunk tapasztalható sokkal lassúbb növekedéssel. Egy ilyen mértékű technológiaváltásnál kulcsszerep jut a helyi állami támogatás mértékének is, miközben az autógyártók szempontjából nézve a piaci edukáció és a helyi márkakereskedések átalakítása mellett adott esetben az infrastruktúra fejlesztésébe történő invesztíció is plusz anyagi erőforrást követelhet meg. Ennek méretigényét jól mutatja a nagy európai autógyártók által létrehozott és finanszírozott IONITY projekt, ahol a legnagyobb versenytársak egy szupergyors e-töltőhálózat gyorsított ütemű kiépítésére kötöttek szövetséget. Ami a villanyautózás úttörő szerepvállalásához kötődő piaci előnyt jelenti, az a Ford számára mind a személyautó, mind a haszonjármű vonalon megmutatkozik. Az elektromos mobilitásba átmenetet jelentő Kuga Plug in Hybrid modellünk – amellyel akár 50 km-t tehetünk meg tisztán elektromosan – piacvezető lett Európában és Magyarországon is. Ugyancsak szép sikereket ér el globálisan az első teljesen elektromos modellünk, a Mustag Mach-E. Az Európában idén bevezetett E-Transit és az amerikai piacon debütáló F–150 Lightning modellünk is előre nem várt népszerűségnek örvend.

– A Ford egy legendás modell, a Mustang újratervezésével tette le a névjegyét az elektromos autók piacán, ami nem volt kockázatmentes vállalkozás, hiszen a modell története a benzingőzről és a lóerőről szólt.

– A Mustang Mach-E nem egy egyszerű átalakítás eredménye. Ez a modell egy, az alapoktól elektromos platformra fejlesztett performance SUV, amely büszkén viseli a Mustang nevet. A modell a Ford tudatos márkastratégiájának eredménye, és az étékesítési eredmények alapján a fogyasztók is úgy látják, mindent megtestesít, amit a jövő Mustangja jelent: az ikonikus formát, a legendás erőt kombinálja a jövő elektromos hajtásláncával. A sikereket jól mutatja, hogy 2020-ban kezdődött a gyártás, és 2022. november végén már a 150 000. Mustang Mach-E gördült le a mexikói gyártósorról.

– Az elektromos autók kapcsán a legnagyobb fenntartás még mindig a hatótávolsághoz kötődik. Mit tesz a Ford ennek kapcsán?

– A hatótáv terén már eddig is óriási előrelépés történt az egész iparágban. Az akkumulátorkapacitás növelése mellett most a gyártók – köztük a Ford is – a töltési sebesség növelésén is dolgozik. Az ellátási nehézségek kockázatát csökkentve a Ford igyekszik saját, dedikált akkumulátorgyártói kapacitásokat lekötni a globális piac kiszolgálása érdekében, emellett pedig új kémiai elemekkel egészíti ki az akkumulátorait. Összességében a Ford olyan szerződéseket kötött, amelyek 2023-ra évi 60 gigawattóra (GWh) éves akkumulátorgyártási kapacitást biztosítanak; ami világszerte 600 000 elektromos autóhoz lesz elegendő.

– A Ford a flottapiac egyik vezető szereplője. Mennyire veszik figyelembe a cégautós igényeket a fejlesztéseknél?

– Az úgynevezett személyközpontú dizájntervezés keretében a Ford fejlesztőmérnökei nagyszámú ügyfél-visszajelzés alapján tervezik meg az adott modellt. Például a Focus Kombi csomagterét úgy alakították ki, hogy az képes legyen a standard méretű kutyaszállító dobozt is befogadni. Az új generációban pedig a csomagtér most kiegészült egy olyan zsanérral, mely az állítható raktérpadló közepére került, hogy ott, egy függőleges, 90 fokos szögben rögzíthető térelválasztót lehessen kialakítani. A 2020. májusban bevezetett Ford Pro márkánk, mely a flottaügyfelek igényeit kiszolgáló üzletágunk, pedig már úgy jött létre, hogy a részben vagy teljesen elektromos flották használatát hatékonyan támogató ökoszisztéma révén a finanszírozástól a szervizen át a töltési megoldásokig minden az üzemeltetés optimalizálásáról szól. Ez már csak azért is lényeges, mert a rendkívül széles, megbízható modellpalettának és profi márkakereskedői hálózatnak köszönhetően a Ford a haszongépjárművek terén nemcsak Európában, de Magyarországon is több mint tíz éve piacvezető. A technikai fejlesztések mellett ugyanakkor a finanszírozás tekintetében is támogatjuk ügyfeleinket. Most, amikor a tervezhető, kiszámítható működés talán minden korábbinál fontosabb, a Ford árgaranciát vállal minden modelljére, ami azt jelenti, hogy a megrendelt, szerződött gépjárműveket a szerződésben rögzített áron szállítja.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az EU ajánlást fogadott el a minimáljövedelem bevezetésére

A szegénység és a társadalmi kirekesztés csökkentése érdekében az Európai Unió Tanácsa ajánlást fogadott el a megfelelő minimumjövedelem tagállami bevezetésére.

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Norvégia is ritka kincsre lelt. A szó szoros értelmében

Néhány hete Svédországban felfedezték Európa eddigi legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyét. Most egy norvég kutatás is új kincseket talált. A környezetvédőknek azonban vannak aggályaik.

Az Euro 7 bevezetése tönkreteheti az európai autógyártást

Az új uniós kibocsátási szabvány a tervek szerint szigorúbb szabályok és ellenőrzések elfogadására kötelezi a gyártókat. Az autógyárak azonban nem tartják ezt megvalósíthatónak, és "ellátási és termelési szűk keresztmetszetekre" figyelmeztetnek.

Hírek

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Soha nem látott közelségben suhan el a Föld mellett egy aszteroida pénteken

Egy teherautó-méretű aszteroida fog elhaladni a Föld mellett pénteken kora hajnalban. A 2023 BU várhatóan olyan közel kerül a Földhöz, hogy ez lesz a valaha észlelt legszorosabb találkozás, azonban az égitest becsapódásától a szakemberek szerint nem kell tartani.

Hatósági áras marad a taxis személyszállítás

A taxis szakma kérését összefogó kamarai javaslatra a kormány rendeletben rögzítette a fix tarifa megtartását, a személytaxi-szolgáltatás hatósági ára nem vezethető ki - hívta fel a figyelmet a Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara (BKIK).

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését, ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán.

Fix béremelést kapnak az Auchan teljes munkaidős dolgozói

Az Auchan Magyarország januártól valamennyi teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatársának bruttó 32 000 forintos béremelést ad - jelentette be az áruházlánc.

Új gázszállítási szerződést kötött Lengyelország

Lengyelország húsz évre és összesen 20 millió tonna cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról szóló szerződést kötött az amerikai Sempra Infrastructure vállalattal - közölte Daniel Obajtek, a PKN Orlen lengyel állami energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.

Gazdaság

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.

Tömeges díjemelés a nyugdíj- és egészségpénztáraknál

Sorozatban kapják a felszólításokat a nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak tagjai, hogy 2023-tól magasabb minimális havi tagdíjat várnak az intézmények. Az így megtakarítók örülhetnek, ha az inflációval megússzák a tagdíjemelést, mert vannak annál jóval nagyobbak is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből. 

Mától indulhat a roham az új szuperállampapírokért

Indul az akár 16 százalékos kamatot fizető új Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) jegyzése. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) két új lakossági sorozatot bocsát ki 500-500 milliárd forint értékben, ezeket január 19-től lehet jegyezni – írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom