Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Élénkítené a biztosítási piac működését
No menu items!

Élénkítené a biztosítási piac működését

Élénkítené a biztosítási piac működését a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM), a legfontosabb cél, hogy az ügyfelek biztonságban érezhessék magukat, a szektor ügyfélbarát és versenyképes legyen – mondta a tárca közigazgatási államtitkára a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) szerdai budapesti konferenciáján.

Túri Anikó a közelgő lakásbiztosítási kampány kapcsán kiemelte: a minisztérium intenzív kampányra számít, ezt kéri a biztosítási szektor képviselőitől.

Az államtitkár felidézte: a biztosítóknak jövő év február 15-ig kell értesíteni ügyfeleiket arról, hogy lehetőségük lesz szerződésük rendkívüli felmondására. Az írásbeli felmondási lehetőség március 1-31. között áll fenn, 30 napos felmondási idővel.

A tárca várakozásai szerint akiknek van lakásbiztosításuk, azok átgondolják, hogy megfelelő-e, illetve érdemes-e váltaniuk, akiknek pedig nincs, azok a kampány hatására nagyobb számban döntenek biztosítás kötése mellett. Az államtitkár jelezte, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján körülbelül 1 millió lakás van Magyarországon biztosítás nélkül.

Túri Anikó a biztosítási piacot érintő jogszabályváltozásokat ismertetve egyebek mellett elmondta: idén lépett életbe a kormányrendelet, amelynek értelmében 2024-től a lakásbiztosítások a biztosítási évforduló mellett márciusban is felmondhatóvá válnak, ami hozzájárul a piaci verseny élénkítéséhez.

Ugyanez a kormányrendelet kötelezővé teszi a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás (mfo) kalkulátor bemutatását jelzáloghitelek felvételéhez kapcsolt lakásbiztosítások megkötése során – tette hozzá.

Az Országgyűlés előtt van az idén tavasszal hatályba lépett e-ügyintézési törvény továbbfejlesztett változata, az ebben szereplő digitális szolgáltatások alkalmazására 2025-től várhatóan a biztosítók is kötelesek lesznek – hívta fel a figyelmet.

Szeniczey Gergő, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója előadásában elmondta: idén is nő a biztosítási piac bruttó díjbevétele, év végére meghaladhatja az 1500 milliárd forintot.

A nem-életbiztosítások díjbevétele 14,5 százalékkal nőtt az első három negyedévben az előző év azonos időszakához képest – ismertette.

Az ügyvezető igazgató a lakásbiztosítások esetében kiemelte a piaci koncentrációt, a tavalyi adatok szerint a díjbevételek 83 százaléka négy nagy biztosítónál összpontosul, a maradék 17 százalékon 9 társaság osztozik. A verseny a lakásbiztosítási kampány hatására élénkülhet – jelezte.

Az életbiztosítási piacon az MNB az etikus keretek további szigorítását tartja szükségesnek, az értékesítési gyakorlatok visszásságainak megszüntetését, a még mindig magas költségek visszaszorítását. A jegybank el szeretné tüntetni azokat a hibás termékeket a piacról, amelyeknél még kedvező esetben is negatív a hozam – fogalmazott.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben

Idén egy hónapot nyernek a gépjárművek tulajdonosai, ugyanis több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett elegendő április 15-ig befizetni az adót, ráadásul kettő helyett egyszer kell csak utalni, a részletfizetés pedig automatikusan jár.

Csekély mértékben gyengült a forint reggel

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Hírek

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.

A vegyes nemzetközi befektetői hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Enyhe csökkenéssel nyithat a tőzsde

Enyhe csökkenéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt.

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Gazdaság

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva erősítse a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és biztosítsa az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Ezért szárnyal a Bitcoin. De a veszély nem múlt el

A kripto tartalékvaluta emelkedésben van – és 2021 vége óta a legmagasabb szinten tart. Ezt érdemes tudni a Bitcoin-raliról.

100 bázisponttal csökkent az alapkamat

Az alacsonyabb infláció és az ország kockázati megítélésének kedvező alakulása tette lehetővé az alapkamat csökkentésének átmeneti gyorsítását