Hirdetés
Kezdőlap Hírek Elkezdődött Töröcskei István és társai pere
No menu items!

Elkezdődött Töröcskei István és társai pere

Folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolják a Széchenyi Hitelszövetkezet (SZH) nyolc egykori vezetőjét. A vádlottak az ügyészség szerint több mint félmilliárd forint kárt okoztak fedezetlen hitelek kihelyezésével. Ügyükben szerdán, a Zalaegerszegi Törvényszéken tartották az előkészítő ülést.

Három vádlott a a HSZ hitelkérelmeket elbíráló cenzúrabizottságának, öt pedig az igazgatóságának volt a tagja. Az elsőrendű vádlott B. L.-né, a zalaegerszegi székhelyű hitelszövetkezet egykori ügyvezető igazgatója, a másodrendű pedig Töröcskei István, a SZH korábbi igazgatósági elnöke.

Töröcskei István. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A vádirat hét pontban sorolja azokat a cégeket, amelyek 2012-13-ban úgy kaptak magas kockázatú hitelt – a cenzúrabizottság javaslatára – a hitelszövetkezettől, hogy valójában nem voltak hitelképesek. Esetenként évek óta veszteségesek voltak, a fedezetül felajánlott ingatlanuk kisebb értékű volt, a társaságok többségét néhány éven belül fel is számolták.

A kölcsönhöz jutó cégek között volt az a kft. is, amely éppen a hitelszövetkezet hitelfedezeteinek helyszíni vizsgálatát végezte. Ennek a cégnek Töröcskei István és maga a hitelszövetkezet is tulajdonosa volt.

A társaságnak 98 millió forintos hitelt adott a szövetkezet, úgy, hogy a cég évek óta veszteséges volt, a fedezetként szereplő ingatlanon pedig már 300 millió forintos jelzálog is szerepelt. A kft.-t 2015-ben fel is számolták.

A vádlottak által okozott, összesen több mint 550 millió forint kárból alig 95 millió forint térült meg.

Az előkészítő ülésen a nyolcból három vádlott jelen volt, a többi – a negyedrendűt kivéve – videokapcsolaton keresztül vett részt rajta. Töröcskei István a bíró kérdésére azt is jelezte, hogy a Széchenyi Bank ügyében folyó nyomozás miatti házi őrizetéből kapcsolódott be az eljárásba.

Az ügyész a vádirat részleges ismertetésekor kifejtette: a vádlottakra 18 és 30 hónap közötti – az első két vádlott esetében letöltendő, a többinél felfüggesztett – börtönbüntetés kiszabását indítványozta, ha az előkészítő ülésen beismerik a bűnösségüket. B. L.-né és Töröcskei István, valamint három másik vádlott nem vallotta magát bűnösnek. Hárman technikai problémák miatt nem tudtak nyilatkozatot tenni, így az előkészítő ülés – várhatóan márciusban – folytatódik majd.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Versenyképes vállalkozások segítik a fejlődő kistérségeket

A hazai mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül, ennek ékes bizonyítékai a Kiskun Expon kiállító vállalkozások, melyek megmutatják  a magyar vidék erejét és versenyképességét

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje

Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában.

Kovács Árpád: a globális blokkolópontok, a tömbösödés ártanak. Az ukrajnai béke üzletté formálódhatna.

Az ukrajnai háború és a közel-keleti konfliktus, a közvetlen, szinte jóvátehetetlen károk mellett azért is komoly veszteséget jelent a világgazdaságnak, mert nyomukban megjelentek a világkereskedelmet veszélyeztető blokkolópontok, felerősödött a tömbösödés, ami egyfajta „vasfüggönyt” hozhat létre az európai kontinensen.

Akkumulátor-ökoszisztéma

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter részt vett az Európai Akkumulátorszövetség Brüsszelben megrendezett "European Battery Day" ülésén, ahol a felek megtárgyalták az európai akkumulátor-ökoszisztémát és az elektromos mobilitási ágazatot érintő legújabb fejleményeket. Ennek keretében a részvevők értékelték a 2018. évi akkumulátor-cselekvési terv végrehajtását és számba vették a lehetséges jövőbeli intézkedéseket.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...