Kezdőlap Hírek ENSZ: ahol van, ott is nagyon kellene spórolni a vízzel
No menu items!

ENSZ: ahol van, ott is nagyon kellene spórolni a vízzel

Illusztráció: Bigstock

A világnak takarékoskodnia kellene a vízzel, mégis évente egy százalékkal nő a fogyasztás. Az ENSZ friss jelentése szerint jelenleg az emberiség tíz százalékát fenyegeti a vízhiány. Még a vízben gazdag területek sem érezhetik magukat biztonságban.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) tanulmánya szerint világszerte tovább fog nőni az ivóvízhiány. Ez a növekvő környezeti problémák és a gazdasági nehézségek következménye, amihez az édesvíz fokozott szennyezése párosul – áll az ENSZ vízügyi jelentésben, amelyet a szervezet New York-i vízügyi konferenciájának kezdetén tettek közzé.

Az éghajlatváltozás következtében a vízkészlet egyre szűkösebbé válik. Mind ott, ahol most bőséges – például Közép-Afrikában, Kelet-Ázsiában és Dél-Amerika egyes részein -, mind pedig ott, ahol már most is szűkös – például a Közel-Keleten és a Száhel-övezetben -, súlyosbodni fog a vízhiány” – írták. A világ népességének 10 százaléka él olyan országokban, ahol a vízhiány problémái magas vagy kritikus kockázatot jelentenek.

A New York-i vízügyi konferencia 1977 óta az első olyan nagyszabású ENSZ-találkozó, amely kizárólag a vízzel foglalkozik. A 2018 és 2028 közötti úgynevezett nemzetközi vízügyi cselekvési évtized félidős értékelése péntekig tart. Különös hangsúlyt kap majd, hogy milyen mértékben lehet elérni a nemzetközileg elfogadott célokat, köztük az ENSZ fenntartható fejlődési célját, a mindenki számára elérhető tiszta vízhez való hozzáférést.

Minden negyedik ember nem jut tiszta vízhez

Az ENSZ tanulmánya elégtelennek nevezi a fenntartható fejlődési cél és a részcélok megvalósítása terén elért eredményeket. “Néhány cél eléréséhez most legalább négyszeres sebességre lenne szükség” – áll a jelentésben. Világszerte kétmilliárd ember nem jut tiszta vízhez, vagyis minden negyedik ember.

A jelentés szerint a globális vízfogyasztás 2050-ig várhatóan évente körülbelül egy százalékkal fog növekedni, hasonlóan az elmúlt 40 évhez. A szegényebb országokban a kockázatot elsősorban a rossz vízminőség jelenti, míg az iparosodott országokban a mezőgazdaság fogyasztása okoz problémát. Az éghajlati válság miatt egyes régiók egyre inkább ki vannak téve a szélsőséges és hosszan tartó aszályoknak, ami súlyos következményekkel jár a növény- és állatvilágra nézve. (Spiegel)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Itt a nyár, élénkül az ingatlanpiac a tópartokon

Magyarországon a korábbiakhoz képest később kezdődött a tavaszi élénkülés, de most már megindult az érdeklődés a tóparti ingatlanpiacokon.

Szlovákiában is visszavonták a Novis Biztosító engedélyét

A Szlovák Nemzeti Bank június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét. A társaságnak a Magyar Nemzeti Bank már négy éve megtiltotta életbiztosításai magyarországi forgalmazását.

Kőbe vési a kormány az értékpapírügyletek tranzakciós illetékét

A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomagból kiderül, hogy olyan ideiglenesnek mondott...

Államháztartás: hét éve nem látott májusi hiány

Május végéig az államháztartás központi alrendszere 2763,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Az ötödik hónapban 53,6 milliárd forint volt hiány, ami az elmúlt hét év legalacsonyabb május havi hiánya - közölte a Pénzügyminisztérium.

Hírek

Szlovákiában is visszavonták a Novis Biztosító engedélyét

A Szlovák Nemzeti Bank június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét. A társaságnak a Magyar Nemzeti Bank már négy éve megtiltotta életbiztosításai magyarországi forgalmazását.

Új elektromos köztisztasági járművek állnak szolgálatba Budapesten

Hat új elektromos köztisztasági célgép áll szolgálatba Budapesten - közölte a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Köztisztasági Divízió.

Orbán Viktor: megkezdtük a felkészülést az uniós elnökségre

Orbán Viktor miniszterelnök és kormányának tagjai szerdán részt vettek a 2024. második félévi magyar EU-elnökség tanácsi formációit elnöklő miniszterek felkészítő fórumán a Karmelita kolostorban - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA és a Digitális Kereskedelmi Szövetség

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) és a Digitális Kereskedelmi Szövetség (DKSZ) a magyar e-kereskedők export hajlandóságának és külpiacra lépésének fejlesztése érdekében.

Ezzel pazarolják el a magyarok a legtöbb időt a munkahelyen

Ahogy egyre többünk munkája kapcsolódik szorosan az internethez, egyre...

Az EU lépni akar, hogy az embercsempészek ne reptessék a migránsokat

Az Európai Bizottság új intézkedéseket javasolt annak érdekében, hogy visszaszorítsa a fuvarozás egyre növekvő, bűnözői hálózatok általi visszaélésszerű használatát az EU-ba irányuló irreguláris migráció elősegítésére.

Földrengés volt Horvátország magyar határhoz közeli részén

Földrengés volt kedd hajnalban, 4.14 órakor Horvátországban 3,3-as magnitúdóval, Eszék közelében, a magyar határtól 10 kilométerre - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Elindult Az Év Felelős Foglalkoztatója pályázat

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg évek óta nagysikerű Az év felelős foglalkoztatója díj pályázatát az OFA Nonprofit Kft. - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Gazdaság

Kőbe vési a kormány az értékpapírügyletek tranzakciós illetékét

A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomagból kiderül, hogy olyan ideiglenesnek mondott terheket is állandóvá tesz a kormány, amelyeket az extraprofitadó részeként eredetileg csak 2022-re és 2023-ra...

Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács májusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa május végi ülésén az alapkamat 13,0 százalékon tartásáról, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlábának 100 bázispontos csökkentéséről 19,50 százalékra és az egynapos jegybanki betét kamatlábának 12,50 százalékon tartásáról a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.

Ezek a megtakarítások úszhatják meg az új 13%-os adót

Mivel az szja-törvény szerint nem minősül kamatjövedelemnek a legalább 10 évig tartott nyugdíjcélú megtakarítások hozama, nem csak a 15 százalékos kamatadó, hanem a szerda éjjel rendeletben bevezetett 13%-os szocho-t sem kell megfizetni például a nyugdíjcélú megtakarítások után - értelmezi a GRANTIS a szociális hozzájárulási adó (szocho) eltérő alkalmazásáról szóló rendeletet.

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.