Kezdőlap Pénzvilág Erősödött a dollár a Fed bejelentésére
No menu items!

Erősödött a dollár a Fed bejelentésére

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szigorúbb hangnemének köszönhetően kéthavi csúcsra erősödött és közel kilenc hónapja a legjobb hetét zárhatja a dollár.

A befektetők igyekeztek beárazni, hogy a Federal Reserve az eddig gondoltnál korábban kezdheti el kivezetni a koronavírus-járvány miatti rendkívüli gazdaságösztönző intézkedéseit. A vártnál korábbi kamatemelés lehetőségének felmerülése erősítette a dollárt, a rivális devizákat, így az eurót és a jent viszont gyengítette.

Az euró árfolyama az 1,19 dolláros szint közelében mozgott péntek délelőtt, és tavaly október óta a mostani lehet a legrosszabb hete 1,6 százalékos gyengüléssel. Mivel az Európai Központi Bank monetáris politikája a jelek szerint fáziskésésben van a Fedhez képest, a kereskedők vonakodni fognak eurót venni a dollárral szemben.

Az amerikai központi bank egy lépéssel előrébb jár, és ennek eredményeként az amerikai dollár valószínűleg jól támogatott marad az euróval szemben

– vélték a Commerzbank német kereskedelmi bank elemzői napi devizapiaci kitekintőjükben, hozzátéve, hogy mivel pénteken és a jövő hét elején nem várható fontos gazdasági adat, a devizapiacon valószínűleg elsősorban a Fed-ülés utóhatásai fognak érvényesülni.

A befektetők a nyíltpiaci bizottság hét közepi ülése óta a short pozíciók zárásával vannak elfoglalva, aminek hatására a hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex péntek délelőtt több mint kéthavi csúcsra, 92,01 pontra emelkedett. A hetet tekintve ez 1,6 százalékos erősödést jelent, ami tavaly szeptember óta a legerősebb ütem.

A japán jenhez képest 0,4 százalékos erősödésben áll a dollár, 110,82 jenen 11 heti csúcson járt az árfolyam.

Az ausztrál dollár 0,7508 dolláron tavaly decemberi, az új-zélandi kiwi pedig 0,6982 dolláron áprilisi mélyponton forgott. Az angol font 0,24 százalékkal, 1,3894 dollárra gyengült, múlt péntekhez képest 1,5 százalékot veszített értékéből.

Csökken a világ legnagyobb és legismertebb digitális devizája, a bitcoin árfolyama is.

Az egyik széles körben elfogadott bitcoin árfolyamindex, a Coindesk indexe – amely a legnagyobb kereskedési platformok jegyzéseinek átlagát mutatja – 37 890,91 dolláron, 3,47 százalékos mínuszban állt pénteken kora délután. Az elmúlt 24 órában a minimumot 37 083,57 dolláron, a maximumot pedig 39 298,67 dolláron érte el az index.

A globális piacokon meghatározta a hangulatot, hogy a Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC) szerdán véget ért ülésén jelentősen javította gazdasági növekedési és inflációs előrejelzését.

A testület tagjai most már arra számítanak, hogy az eddig gondoltnál korábban – azaz nem 2024-ben, hanem 2023-ban – elkezdik emelni az irányadó kamatot.

A legnagyobb meglepetést és megrázkódtatást a FOMC-tagok kamatvárakozásait tükröző pontdiagram (dot plot) okozta. A friss ábra szerint a bizottság 18 tagja közül immár 13 számít arra, hogy 2023-ban kamatot emelnek. Három hónappal ezelőtt még csak hatan voltak. A tagok medián előrejelzése szerint két alkalommal, 25-25 bázispontos emelés várható 2023-ban.

Bár ez az előrejelzés nem jelent kötelezettségvállalást, és a dot plot nem megbízható indikátora a kamatlábak tényleges alakulásának, a hirtelen változás nagy meglepetést okozott, ami a kötvénypiacokat és árutőzsdéket is felforgatta.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tőzsde – Emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek

Emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók kedden. A erős vállalati beszámolók és a globális vállalati felvásárlási megállapodások erősítették a kockázatosabb eszközök iránti keresletet, bár a hangulatot némileg rontották a koronavírus delta mutációjának gyors terjedése miatti aggodalmak.

Magyarország tortája 2021 – íme a győztesek

A Napraforgó névre keresztelt torta lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Beszterce rózsája elnevezésű tortát választották.

Spanyolországi barlangjelek. Megdőlt egy tévhit a neandervölgyiekről

Neandervölgyi ember készítette a spanyol Ardales barlangban talált több mint 60 ezer éves motívumokat - állapították meg kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban.

EU – Tizenhárom hónapja emelkednek a termelői árak

Júniusban sorozatban a tizenharmadik hónapban emelkedtek a termelői árak az előző hónaphoz viszonyítva az Európai Unióban. A legnagyobb mértékben az energiaárak nőttek - jelentette az Eurostat.

Hírek

Magyarország tortája 2021 – íme a győztesek

A Napraforgó névre keresztelt torta lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Beszterce rózsája elnevezésű tortát választották.

Ismét Vuhanban a koronavírus – a teljes lakosságot tesztelik

A koronavírus-járvány legelső gócaként ismert közép-kínai Vuhanban is ismét megjelent a vírus, ezért a helyi hatóságok kedden elrendelték a teljes lakosság tesztelését - írta internetes kiadásában a Global Times című kínai lap.

Nem sikerült leadni a karanténkilókból – sok étel mehet a kukába is

Sok családban még mindig feleslegesen nagy az élelmiszertartalék: a háztartások 20 százaléka arra számít, hogy nem tudják a lejárati időn belül elfogyasztani a felhalmozott ételmennyiséget. Eközben a lakosság testtömege átlagosan 30 dekagrammal gyarapodott tavaly tavasz óta - közölte a Nébih.

Apollo 11 – Máig a Hold körül keringhet Armstrongék felszállóegysége

Még mindig a Hold körül keringhet az Apollo 11 holdkompjának felszállóegysége James Meador, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) kutatója szerint.

Metrófelújítás – halálos baleset. Két kocsi is elszabadult

Nem egy, hanem két teherkocsi szabadult el a felújítás alatt álló 3-as metró alagútjában múlt pénteken.

Kína – milliók karanténban. Gyorsan terjed a delta variáns

Kínában ismét több millió ember került zárlat alá az új koronavírusos esetek számának növekedése miatt. A hatóságok hétfőn 55 új fertőzöttet jelentettek.

Gyilkos hőség – gondatlan szülők

Boszniában zárt autóban maradt kislány halt meg, Horvátországban előállítottak egy német párt gyermekeik veszélyeztetése miatt. Gyilkos hőség, gondatlan szülők.

Szerdától tovább drágul a benzin

Szerdán bruttó 2 forinttal drágul a 95-ös benzin literje, a gázolaj átlagára viszont változatlan marad.

Gazdaság

Matolcsy György: a forint jobban teljesített az eurónál

A forint tette lehetővé 2010 után a magyar gazdaságpolitika új sikerképletének, az egyensúly és a növekedés képletének a beállítását és megőrzését - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank "75 éves a forint" című online konferenciáján.

MNB bírság: 19,2 milliós bírság az Erste Alapkezelő Zrt.-re

Az MNB 19,2 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az Erste Alapkezelő Zrt.-re az ingatlanalapokat érintő jogsértő eljárása miatt - közölte a jegybank.

Elemzés: júliusban a BÉT kiegyensúlyozott formát mutatott

Júliusban a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvénypiacának összforgalma 152 milliárd forint volt, ami egy kereskedési napra vetítve 6,9 milliárd forintot jelent.

Matolcsy: forintmérleg. Csak a biztonságos euróbevezetés elfogadható

Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, kötelezően vállalta, hogy bevezeti a közös fizetőeszközt; a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tartja magát ehhez a...
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom