Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Erste: tartósan magas marad az olaj és a gáz ára
No menu items!

Erste: tartósan magas marad az olaj és a gáz ára

Az év végére mindenkori csúcsra juthat az olaj ára. Illusztráció: Bigstock

Az idén sem lehet számítani az olaj- és gázárak érdemi csökkenésére: az olaj világpiaci ára az első fél évben 80-90 dollár között alakulhat, és az év második felében tovább emelkedhet – közölték az Erste szakértői sajtótájékoztatón.

Pletscher Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője kifejtette: a kereslet az omikron terjedése ellenére töretlenül nő, év végére mindenkori csúcsra juthat a világban az olaj ára, és megjegyezte, hogy a jelenlegi, hordónkénti 88 dollár körüli ár 2014 óta a legmagasabb.

A földgázpiacon “sem nevezhetők alacsonynak” az árak, jelenleg a 2020-as átlagár 6-7 szeresén folyik a kereskedés. Az európai növekvő gázkeresleti trend folytatódhat a gazdasági kilábalással és az energiafordulat, azaz a szén-, és atomerőművek leállítása miatt.

Az energiaárakban a legnagyobb felfelé mutató kockázatot idén egy esetleges orosz-ukrán konfliktus jelenti az elemző szerint, míg jelentősebb árcsökkenést a járvány egy újabb, nagyobb, a gazdaságot visszafogó hulláma eredményezne – fejtette ki.

Kérdésre elmondta, hogy az Oroszországot Németországgal összekötő, Északi Áramlat-2 földgázvezeték engedélyezése idén nyáron várható, a vezeték akkor működőképes lesz, mivel úgy vélte, hogy az EU és Oroszország megegyezése csak idő kérdése.

Varga Ádám, az Erste Befektetési Zrt. advisory desk és termékfejlesztési vezetője arról beszélt, hogy az inflációs nyomásra reagáló jegybanki szigorítások ellenére jelentős szabad tőke keresi a helyét a világban. A nyersanyagpiac – földgáz, kőolaj, ipari fémek – teljesített a legjobban tavaly, valamint a bankok, kereskedelmi cégek, ingatlantársaságok.

Azzal számolnak, hogy a gazdasági növekedés fennmarad 2022-ben is, a tavalyi utolsó negyedévében látott magas szintről némileg ugyan lassul az ütem.

A monetáris szigorítás is folytatódik, ennek ellenére az infláció is magas marad rövid-középtávon. Utóbbiban döntő szerepe lesz a munkaerőpiaci fejleményeknek, a további bérnyomás ugyanis erősíti az inflációt – mondta.

A szektorok közül idén a technológiai ágazatba érdemes befektetni szerinte, ezek a cégek tavaly közel 40 százalékos árbevétel-növekedést értek el, idén a várt 8-9 százalékos növekedés továbbra is magasnak számít. Az ipari-szállítmányozási szektor, a fogyasztáshoz kapcsolódó, valamint az egészségügyi ágazat is jól teljesíthet idén – sorolta. A turizmusban érintett cégeknél, légitársaságoknál is jöhet pozitív felpattanás az év második felében. Az ESG (Environmental, Social and Governance) azaz a társadalmi, környezeti, vállalatirányítási szempontokat előtérbe helyező befektetésekre erős az igény – mondta.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Európai Bizottság: uniós átlag feletti lesz az idei magyar növekedés

Oroszország Ukrajna elleni háborúja próbára teszi az Európai Unió gazdasági ellenállóképességét, így a korábbi várakozásokhoz képest az EU növekedési kilátásai várhatóan lefelé, az inflációs mutatók felfelé módosulnak. Az uniós GDP-bővülés idén várhatóan 2,7 százalék, a magyar 3,6 százalék lesz - áll az Európai Bizottság tavaszi gazdasági előrejelzésében.

Nem a háború aggasztja leginkább a németeket

A fogyasztói árak széles körű és nagymértékű emelkedése aggasztja leginkább a lakosságot Németországban - derül ki egy felmérésből.

Az EU és az USA együtt keresik a megoldást a globális élelmiszerellátási gondokra

Az Egyesült Államok és az Európai Unió azt vizsgálja, hogyan lehetne javítani az élelmiszer-ellátási láncokat, mivel India és más országok exportkorlátozásai súlyosbítják a globális problémákat.

Építőipari áringadozás. Előzetes megállapodást javasol az ÉVOSZ

Előzetes megállapodást javasol az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége a megrendelőnek és az építési vállalkozónak a költségek állandó változása miatt.

Hírek

Szerdán újra emelkedik a benzin beszerzési ára

Szerdán csak a benzin beszerzési ára változik: bruttó 15 forinttal emelik a nagykereskedelmi árat. Ez a hagyományos 95-ös benzin kiskereskedelmi árára nem lesz hatással, viszont a prémium benzin esetében számíthatunk emelésre. 

Orosz külügy: következményei lesznek a svéd és a finn NATO-csatlakozásnak

A NATO-nak nem kellene illúziókat táplálnia azzal kapcsolatban, hogy Oroszország egyszerűen beletörődik Svédországnak és Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásába - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

Így áll fel az ötödik Orbán-kormány

Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Egyszerűbbé vált a társasházi parkolóhelyek eladása

Egyszerűbbé vált a társasházban lévő gépkocsibeállók értékesítése május 2-tól egy jogszabálymódosítás következtében - hívta fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Óriásdarazsak inváziójára kell készülni Magyarországon

Májustól a nyár végéig lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. A látvány ellenére nem kell félni tőlük, mert az emberre ártalmatlanok.

A magyar ellenállás miatt elhalasztják az uniós olajembargót?

Az Európai Unió egyes országai szerint ideje megfontolni az orosz olaj betiltásának elhalasztását, ha a blokk vezetése nem tudja meggyőzni Magyarországot az embargó támogatásáról. Erre azért lehet szükség, hogy a javasolt szankciócsomag többi részét mielőbb életbe léptethessék.

Jerome Powell marad a Federal Reserve élén

Az amerikai szenátus megerősítette Jerome Powell második mandátumát az Egyesült Államok központi bankjának szerepét ellátó szövetségi tartalékrendszer, a Fed élén.

Finnország nagyobb biztonságot akar, haladéktalanul belépne a NATO-ba

Sauli Niinistö finn elnök és Sanna Marin miniszterelnök kijelentette, hogy Finnországnak "haladéktalanul" kérelmeznie kell a NATO-csatlakozást.

Gazdaság

Kamatemelés. Egyhangúlag döntött az MNB monetáris tanácsa

Egyhangúlag, 8 szavazattal döntött a monetáris tanács áprilisi kamatdöntő ülésén a jegybanki alapkamat 5,40 százalékra, az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamatának 8,40 százalékra, az egynapos betét kamatának 5,40 százalékra emeléséről - olvasható az ülés rövidített jegyzőkönyvében.

Javította a magyar Raiffeisen osztályzatát a Moody’s

Az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába sorolta át a magyarországi Raiffeisen Bankot a Moody's Investors Service. Elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar Raiffeisen-érdekeltség új adósság-kibocsátásokkal eleget tesz a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).

Az MNB az infláció gyorsulásáról: minden drágult

Az előző hónaphoz képest az infláció 1,0 százalékponttal emelkedett, amit elsősorban a maginflációs tételek árindexének 1,2 százalékpontos emelkedése magyaráz. Ehhez mindhárom termékcsoport áremelkedésének gyorsulása hozzájárult - állapította meg a jegybank.

Megjelentek a profik, bezuhant a bitcoin árfolyama

A bitcoin árfolyama a novemberi csúcsának felére, 34 ezer dollár alá esett a hétvégén. A többi kriptovaluta is több százalékot zuhant a napokban. Az ok látszólag egyszerű.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom