Hirdetés
Kezdőlap Hírek EU-Pfizer megállapodás: Az első negyedévben 75 millió további dózis érkezik
No menu items!

EU-Pfizer megállapodás: Az első negyedévben 75 millió további dózis érkezik

Kép/Forrás/ec.europa.eu

Az Pfizer-BioNTech amerikai-német cég bejelentése szerin újabb 200 millió dózis koronavírus elleni oltás szállításáról kötöttek megállapodást az Unióval. Brüsszel az elsőnegyedévben 75 millió leszállítására számít, miközben a Modernával is újabb szállítmányokról tárgyalt.

Albert Bourla

„A megállapodással 2021 végéig 250 millió európai COVID elleni oltásához elegendő vakcinát fogunk szállítani” – mondta szerdán Albert Bourla, a Pfizer elnöke, amikor az új szerződés aláírásáról tájékoztatta a sajtót.

Az Európai Bizottság szóvivője már a múlt héten, a megállapodásról folyó tárgyalások sikeres lezárásakor nyilatkozott. Elmondása szerint a 200 millió adagból 75-öt már a második negyedévben szállít az amerikai-német duó. A most aláírt szerződésről januárban kezdődtek a tárgyalások. Az eredeti terv szerint Brüsszel 300 millió adag vakcinát vásárolt volna kiegészítve további 100 millióról szóló opciós vételi joggal. Utóbbi bekerült az új szerződésbe is.

Az első szerződést 300 millió egység vakcina 2021-es szállításáról tavaly decemberben írta alá az EU és a két gyógyszergyártó. Így a Pfizer-BioNTechtől összesen 500 millió dózist rendelt az EU és további 100 millió vételére szerzett vételi jogot.

A két gyógyszergyártó ígérete szerint az év végéig valamennyi, szükség esetén az opcionális 100 millió is megérkezik Európába.

Bourla arról is tájékoztatta a sajtót, hogy 2021 végéig összesen 2 milliárd adag COVID elleni vakcina legyártását tervezik.

Hivatalosan meg nem erősített információk szerint az EU a Modernával is egy új szerződésről tárgyal. Az amerikai gyártótól a már megrendelt 160 millió dózison felül újabb 160 millió adagot szeretne Brüsszel.

Eddig csak a Pfizer-BioNTech és a Moderna készítményei rendelkeznek az EU-ban és az USA-ban szakhatósági engedéllyel. Amerikában és Európában is a két készítmény 95 százalék feletti hatékonyságot állapítottak meg a klinikai tesztek során.

Brüsszel mellett Washington is további szállítmányokat szeretne a két szérumból. Az amerikai kormánynak már a múlt héten sikerült megállapodnia újabb 100 millió adag szállításáról Pfizer-BioNTechel és a Modernával is.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Módosították a bécsi építési szabályzatot: kötelező lesz a napelem

Megszavazta a tartományi parlament a bécsi építési szabályzat módosítását, amely több, a klímavédelemmel kapcsolatos előírást is tartalmaz. A jövőben nem épülhet új társasház napelemek nélkül, a régebbi épületek felújításakor pedig ki kell zöldíteni a belső udvart. Egyszerűbb lesz a zöldtetők és zöldhomlokzatok létesítése is.

Kétszázmilliárd felett a nyugdíjpénztárak nyeresége

A 2022-es fekete év után az idei eddig az óriás hozamoké volt a nyugdíjpénztáraknál, kilenc hónap alatt csaknem a tavalyi veszteség dupláját nyerték vissza, és még az inflációt is megelőzhetik. A működésük azonban veszteséges maradt, és a taglétszám is csökken.

A magyar gazdaság a fejlesztések évtizedébe lépett

A magyar gazdaság a fejlesztések évtizedébe lépett; a gyártás és építés 2010-es években elért sikere után a következő évtized a fejlesztésekről szól.

A mesterséges intelligencia a magyar gazdaság kitörési pontja lehet

A mesterséges intelligencia (MI) a magyar gazdaság kitörési pontja lehet, a kormány ezért arra törekszik, hogy az ország digitalizációs felkészültsége a térség legjobbja legyen.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.