Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Európai Számvevőszék: az EKB-nak javítania kell a bankok hitelkockázatának felügyeletét
No menu items!

Európai Számvevőszék: az EKB-nak javítania kell a bankok hitelkockázatának felügyeletét

Az Európai Számvevőszék székhelye Luxembourgban. Kép forrása: Wikipedia

Az Európai Központi Banknak (EKB) szigorítania kell felügyeleti tevékenységét, hogy az uniós bankok megfelelően kezeljék hitelkockázatukat, különös tekintettel azokra a hitelfelvevőkre, akik nem fizetik vissza hiteleiket – közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke.

Az Európai Számvevőszék jelentésében kiemelte az EKB felügyeleti tevékenységének fontosságát, mivel – mint írták – a bankok nem megfelelő hitelkockázat-kezelése ronthatja életképességüket és a teljes pénzügyi rendszer életképességét alááshatja.

Kiemelték: az EKB törekedett a bankok hitelkockázatának és problémás hiteleinek fokozott felügyeletére, a nagyobb kockázatú bankok számára ugyanakkor nem írt elő arányosan szigorúbb tőkekövetelményeket. Emellett a felügyeleti intézkedéseket sem szigorította kellőképpen, ha egy banknak tartós hiányosságai voltak a hitelkockázat-kezelés terén.

A számvevők szerint az EKB nem használja ki hatékonyan eszközeit és felügyeleti hatásköreit, hogy a feltárt kockázatokat fedezze kiegészítő tőke, és nem utasítja a bankokat arra, hogy jobban kezeljék ezt a kockázatot.

Az EKB továbbá a legnagyobb kockázatú bankok esetében az előre meghatározott tartományok legalsó részéből választotta ki a követelményeket. Megállapították továbbá, hogy az EKB magas és tartós hitelkockázat esetében sem fokozta kellőképpen a felügyeleti intézkedéseket, és a kontrollhiányosságok továbbra is fennállnak.

A számvevők végezetül kifogásolták, hogy bankfelügyelettel sem az EKB-nál, sem a nemzeti felügyeleti szerveknél nem foglalkoznak elegen, és hogy a 2021-es felügyeleti ciklus elhúzódása miatt az értékelések időközben elavulhattak. Elismerték ugyanakkor, hogy a korábbi időszakokból fennmaradt nemteljesítő hitelek állománya 2015-től kezdve csökken, ami számos tényező mellett az EKB intézkedéseinek tudható be. Az EKB azonban nem gyakorolta szisztematikusan felügyeleti hatáskörét azokban az esetekben, amikor a bankok nem rendelkeztek megbízható eljárásokkal és adatokkal a nemteljesítő hitelek azonosítására és mérésére – állapította meg jelentésében az Európai Számvevőszék.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Hungarikum Bizottság döntésével 92-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon.

Történelmi győzelem az Európai Unió természetvédelme számára

A törvény elfogadása azért is időszerű eredmény, mert az ENSZ biológiai sokféleséggel foglalkozó konferenciáján (CBD COP16) még ebben az évben be lehet mutatni, hogy Európa hajlandó az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség válságának kezelésében élen járni, vállalva globális kötelezettségvállalásait.

Ijesztő mértékben nő a banki csalások összege, a cégeket is csúnyán rászedik

Gyakran előfordul az is, hogy banki ügyintézőnek adják ki magukat a csalók, és arra kérik az ügyfelet, telepítsen vírusirtót a gépére, mert csalás áldozata lett.

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.