Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Ezért szárnyal a Bitcoin. De a veszély nem múlt el
No menu items!

Ezért szárnyal a Bitcoin. De a veszély nem múlt el

A kripto tartalékvaluta emelkedésben van – és 2021 vége óta a legmagasabb szinten tart. Ezt érdemes tudni a Bitcoin-raliról.

Aranyláz a Bitcoin-rajongók körében: A világ első kriptovalutája 2100 dollárt (4 százalékot) erősödött az elmúlt 24 órában, és kedd este 57 000 dollár fölé kúszott fel. 2021 vége óta ez a legmagasabb szint. Az eufória óriási – de vannak figyelmeztetések is. A Handelszeitungban egy szakértő így osztályozza a Bitcoin hype okait:

  1. Mi történik a Bitcoinnal?

A kripto-télnek egyelőre vége. A befektetők több mint egy éve folyamatos növekedésnek örvendenek: 2023 elejéhez képest az iparágvezető 245 százalékos, a folyó év első két hónapjában pedig 28 százalékkal nőtt a kriptovaluta. A 60 000 dollár közeledik – 2021 végétől minden idők csúcsa 69 045 dollár.

  1. Miért emelkedik a Bitcoin?

A jelenlegi áremelkedésnek két fő oka van – mondja Julian Liniger svájci kriptoszakértő. „Egyrészt a Bitcoin ETF-ek, amelyek bő egy hónapja kereshetők. Tegnap, hétfőn milliárdos nagyságrendű kereskedési volument regisztráltak – ez új rekord.” Jelenleg több a vevő, mint az eladó a piacon, és kevés a likviditás a tőzsdéken. „Ez az oka annak, hogy az ár emelkedik” – mondja Liniger. (A Budapesti Értéktőzsde tájékoztatása szerint a hagyományos befektetési alaphoz képest, amelyik naponta egyszer közöl árat, az ETF-ek ára – a többi részvényhez hasonlóan – percről-percre változik, attól függően, hogy a benne található értékpapírok vagy nyersanyagok ára hogyan alakul a piacon. Egy ETF ugyanúgy szerezhető meg, mint egy részvény, a különbség azonban, hogy nem egy részvényt veszünk ezáltal, hanem például a teljes S&P 500 indexet alkotó összes részvényt egyszerre. Így az ETF ára is a S&P 500 index változását fogja követni.)

Másrészt sok befektető áremelkedésre számít a Bitcoin következő felezése miatt, amely áprilisban fog megtörténni, és tovább csökkenti az új Bitcoinok kínálatát. A felére csökkenti azt a jutalmat, amelyet a Bitcoin bányászai kapnak a kripto-tranzakciók ellenőrzéséért. Végül a folyamat a Bitcoin lassabb növekedéséhez vezet, ami általában az árak emelkedéséhez vezet. “A múltbeli adatokból egyértelműen kiderül, hogy a négyévente bekövetkező felezés pozitív hatással van a Bitcoin árfolyamára” – mondja Liniger.

  1. Tovább fog emelkedni a Bitcoin ára a felezésig?

Könnyen lehetséges. A 2024. április 18-ra előrejelzett felére csökkenés várhatóan a jelenlegi Bitcoin árfolyam fő mozgatórugója lesz a következő hetekben és hónapokban. „Ha kevesebb Bitcoin elérhető, magasabbak az árak” – mondja Liniger. „Jelenleg tíz percenként 6,25 új Bitcoin kerül a piacra, azaz napi 900 bitcoin.” Az áprilisi felezés után csak feleannyi lenne, azaz tízpercenként 3125 bitcoin és napi 450 bitcoin.

Liniger hozzáteszi: „Nézze meg a Blackrockot – a világ legnagyobb vagyonkezelőjét. Január 11-e és a Bitcoin ETF jóváhagyása óta naponta több mint 2500 Bitcoint vásárolt az ügyfeleiknek. A svájci Bitcoin alkalmazás, a Relai alapítójaként Liniger maga is profitál a 2009-ben kibocsátott kriptovalutával kapcsolatos felhajtásból. „A Relainál rekordszámú új felhasználót látunk az áremelés miatt. Csak ebben az évben ügyfeleink 50 millió frankot fektettek be Bitcoinba.”

  1. A Bitcoin most biztonságos befektetés?

Nem, a kriptovaluta továbbra is erősen ingadozó. Nagy árveszteség bármikor lehetséges. Az Európai Központi Bank (EKB) megkongatta a vészharangot és élesen bírálta a Bitcoint a múlt hét végén a honlapján közzétett blogbejegyzésében. Előbb-utóbb a kriptovaluta értéktelenné válik. Liniger kriptoszakértő ezt nem hiszi el: „A hosszú távú trend egyértelműen pozitív.” De azt is tudja: „A bitcoin még nagyon fiatal eszközosztály, és ennek megfelelően a volatilitás magas és az is marad. A bika- és medvepiacok váltják egymást.”

Érsek M. Zoltán

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.

ESET: Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázatairól

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég

MÁV-Volán: rekordszámú bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton.

USA: a mesterséges intelligencia hozza az agrárjövőt?

Az egész mezőgazdaságban a munkaerőhiány veszélyezteti az ipar életképességét, mind a nyereségesség, mind a terméshozam tekintetében.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.